Image default
Problemi tokom dojenja

Zelene stolice kod dojenih beba

Nakon što se beba rodi, roditelji često provode vreme zavirkujući u pelenu. Analiziraju svaku stolicu, zagledajući kakve je boje i kojeg mirisa.

Prvo što pomislimo kad čujemo da je bebina pelena ispunjena zelenim sadržajem jeste da je beba gladna. Ali upravo to što je stolica prisutna, što postoji, govori nam suprotno. Jer ako je beba nešto pojela, mora to i da iskaki. Da nije dovoljno sisala, ne bi ni kakila.

U prvih šest nedelja, dojena beba treba da ima barem dve ukakane pelene, mada je to najčešće mnogo više, skoro posle svakog sisanja. A posle tih nekih 40 dana, beba koja pije samo majčino mleko može imati i sedam stolica na dan i jednu stolicu za sedam dana. E sad da se vratimo na zelenu stolicu.

Beba koja lepo sisa i napreduje može iz nekoliko razloga ponekad kakiti zeleno:

majka pije gvožđe ili neki antibiotik;

mama je pojela dosta povrća zelene boje ili neku hranu koja je veštački obojena u zeleno;

– bebi niču zubići pa dosta balavi, ili ima sekreta u nosu, koji se potom sliva niz grlo, te ga beba guta i on može izazvati zelenu stolicu;

– mama često menja dojke pri jednom podoju, te beba posisa više prednjeg mleka, koje je puno laktoze i izaziva, osim zelenih stolica, i grčeve;

– ukakana pelena nije dugo menjana pa je vremenom stolica oksidisala i promenila boju u zeleno…

Kao što vidite, ima mnogo uzroka za pojavu zelene stolice. Katkad je to sasvim u redu i beba je zdrava i lepo napreduje i pored toga što se ponekad javlja zelena stolica. No, kada je bebina stolica stalno zelena, ona može ukazati na mogući problem.zelena stolica

Naime, zelena stolica ponekad znači da bebi nešto smeta u maminoj ishrani, odnosno da postoji alergija na namirnicu koju mama unosi.

Što se tiče zelenih stolica kod beba koje slabije napreduju ili ne dobijaju na težini, beba najverovatnije sisa uglavnom prednje mleko. Naime, savetuje se da beba što više tokom jednog podoja provede na jednoj dojci kako bi uzela što više masnog mleka. Ukoliko mama tokom jednog podoja često premešta bebu sa jedne dojke na drugu, ona sisa ponajviše prednje mleko i ne dobija dovoljno masnog mleka, koje je hranljivije i od kog se bebe goje.

Ukoliko primetitite da imate taj problem, gledajte da bebi dozvolite da bude što više na jednoj dojci. Dakle, jedan podoj – jedna dojka. Jedino kada se beba pobuni i nezadovoljna je na toj dojci, možete joj ponuditi drugu, ali neka onda sledeći podoj započne na onoj na kojoj je završila kako bi dobila što više masnijeg mleka.

Takođe, bebi se može javiti zelena stolica i kada počne da jede čvrstu hranu, te unosi hranu zelene boje.

Verovatno zapažate da ima mnogo razloga da stolica vaše bebe ponekad bude zelena a da ne bude u pitanju neki problem, no ako je stolica isključivo dojene bebe stalno zelena, obratite se pedijatru kako biste se uverili da je sa bebom sve u redu.

Autor: Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

Foto

Izvor:
www.kellymom.com,
www.roda.hr,
www.llli.org

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: