Image default
Aktuelno Dojenje od A do Š Mitovi i nedoumice Zaštitimo dojenje

Dojenje i korona virus (CoViD-19)

Dojenje i korona virus – pitanja i nedoumice

U okolnostima proglašene pandemije ovog virusa, bez sumnje postoje strahovi i nedoumice kod mama koje doje svoje bebe.

Prema svim dosadašnjim saznanjima, ovaj virus se ne prenosi majčinim mlekom. U tom smislu, ne postoji razlog prestanka dojenja. 

Da li je sigurno da majka doji ukoliko je zaražena korona virusom?

Sve majke koje imaju simptome povišene temperature, kašlja ili otežanog disanja, treba odmah da potraže lekarsku pomoć i slede uputstva lekara.

Uzimajući u obzir prednosti dojenja i beznačajnu ulogu majčinog mleka u prenošenju drugih respiratornih virusa, majka može nastaviti da doji. Naravno, treba da primenjuje sve neophodne mere predostrožnosti.

Ukoliko mama koja doji ima virus korone, i ima blaže simptome, potrebno je da se pridržava preporučenih mera lične higijene. Obavezno je pranje ruku pre i posle diranja bebe i deteta, uključujuću i podoje. Preporučljivo je nošenje maske kao i prebrisavanje svih kontaktnih površina sredstvima za dezinfenkciju. Dojenje se nastavlja uobičajeno, ali uz odmaranje i prepisanu terapiju.

Smatra se da dojenje u ovakvoj situaciji može samo da pomogne da beba lakše prebrodi eventualnu zarazu virusom. Dojenjem, majka bebi putem majčinog mleka daje i svoja antitela, te je dodatno štiti.

Ukoliko mama ima izražene i teže simptome i ukoliko joj je opšte stanje narušeno, umesto podoja potrebno je nastaviti izmlazanje mleka koje se bebi daje na alternativne načine (šolja, čaša, kašikica,…).

Izvori:

WHO (Svetska zdravstvena organizacija)

UNICEF Srbija (publikacija, februar 2020.)

COVID19.RS


Novi korona virus (CoV) je novi soj Korona virusa, nazvan Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19). „CO“ znači korona, „VI“ za virus i „D“ za bolest.

COVID-19 je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlada.

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: