Image default
Aktuelno Dojenje od A do Š Radionice o dojenju

Vršnjačke savetnice za dojenje

Vršnjačke savetnice za dojenje: šta zapravo rade?
Znamo da dojenje ima mnogo benefita za roditelje, bebe, porodice, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Podrška budućoj majci je važna tokom cele trudnoće i roditeljstva. Mnoge mame se pitaju ko su vršnjačke savetnice za dojenje i kako im one mogu pomoći na putu ka uspešnom dojenju.
Kakva podrška je potrebna majci koja doji?
Osetljivi razgovori tokom trudnoće, stručna pomoć nakon porođaja, konstantno usmeravanje i socijalna podrška su neophodni da bi majke osetile samopouzdanje i uspešno dojile. Takođe, potrebno je stvoriti javno okruženje gde će se majke osećati prijatno dok doje u javnosti ili na radnom mestu. 
Kada žene odluče da doje ili odluče da prestanu da doje, uglavnom razgovaraju o problemima sa bliskim prijateljicama i porodicom. Nažalost, u Srbiji, na društvenim mrežama ima malo pozitivnih iskustava o dojenju zbog iskustava u porodilištu i izostanka podrške okoline. Danas se ne živi u velikim zajednicama kao ranije, gde su žene koje imaju iskustva u dojenju mogle da podrže i posavetuju mamu koja želi da doji svoju bebu.
Podrška majkama koje doje je veoma važna
Podrška vršnjakinja pri dojenju ima za cilj da popuni prazninu povezujući majke koje žele da doje sa drugima koji imaju lično iskustvo i određenu obuku. Podršku vršnjaka preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.
Ko stoji iza savetovališta za dojenje?
Savetovalište za dojenje Udruženja Roditelj je posvećeno promovisanju, podršci i zaštiti dojenja.
Znamo da je ženama, njihovim partnerima i porodicama neophodna lako dostupna i efikasna podrška tokom trudnoće i ranim nedeljama nakon porođaja kada se uspostavlja dojenje.
Vršnjačke savetnice za dojenje su volonterke iz lokalnih zajednica koje su dojile svoju decu najmanje 6 meseci. To su žene koje se osećaju pozitivno u vezi sa svojim iskustvom dojenja i žele da pomognu drugim ženama na njihovom putu hranjenja, ma koliko to dugo bilo.
Kako stupiti u kontakt? 
Vršnjačke savetnice nisu zdravstveni radnici, ni „stručnjaci za dojenje“, ali ih treba smatrati više edukovanim prijateljem.
Žene koje pružaju vršnjačku podršku su prošle kroz osnovnu obuku informativno-edukativnog tipa i pružaju podršku putem:
  • telefona Udruženja na brojeve 061/131 81 37 i 061/14 47 824,
  • e-mail-a dojenje(at)roditelj.org, ili kontakt strane
  • grupe na facebook-u Savetovalište za dojenje, UG Roditelj | Facebook
  • i na radionicama.

Vršnjačka podrška uključuje psihoemocionalnu podršku, ohrabrenje, savetovanje o dojenju, kao i pomoć u rešavanju potencijalnih problema.

Pristup
Vršnjačka podrška dojenju je individualan pristup i kompetentan način da se podrži dojenje za žene različitih socio-ekonomskih položaja. Posebno tamo gde profesionalna podrška za dojenje nije široko dostupna. Idealno, vršnjačke savetnice imaju istu ili sličnu sociokulturnu pozadinu kao one koje podržavaju.
Vršnjačke savetnice pružaju podršku i savetovanje da pomognu ženama da reše svoje prepreke u dojenju i nauče ih da upravljaju problemima dojenja.
Tekst pripremila: Radmila Gaćina, vršnjačka savetnica za dojenje UG Roditelj

Izvori:
What is Breastfeeding Peer Support? | Specialist Support & Advice | Health for Under 5s
Blog: Supporting breastfeeding: we know what works; let’s make it happen – Baby Friendly Initiative (unicef.org.uk)
state-of-maternity-services-report-2016.pdf (rcm.org.uk)

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: