Prilikom svakog obeležavanja Nedelje dojenja, poseban punkt posvećen je Vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga savetnice za dojenje i mame sa iskustvom dojenja daju savete novim mamama i trudnicama.

Jedna od bitnih aktivnosti Udruženja RODITELJ od osnivanja do danas je i kontinuirano pružanje saveta roditeljima. Savetovalište je u okviru sajta Udruženja pokrenuto 2006. godine, ubrzo po osnivanju, kao vršnjačko savetovalište u kome smo mi – članovi Udruženja i roditelji savetima iz svog iskustva pokušavali da pomognemo novim roditeljima.

U okviru petog, jubilarnog obeležavanja Svetske nedelje dojenja (2010. god) od strane Udruženja RODITELJ organizovana je po prvi put u Srbiji i obuka za mame – vršnjačke savetnice za dojenje.

Mame zainteresovane za savetodavni rad prošle su dva modula obuke, stručni i savetodavni, postavši time prve vršnjačke savetnice za dojenje u Srbiji.

PREDSTAVLJAMO NAŠE SAVETNICE ZA DOJENJE

Milena Popević – Koordinatorka Savetovališta Udruženja RODITELJ
savetnice za dojenje
Milena Popević
 • mama je jednog dečaka i devojčice. Trenutno radi od kuće, što joj ostavlja i vreme da se posveti radu u Udruženju. Loše iskustvo sa dojenjem prvog deteta, kada se ispostavilo da je uz mnogo problema dojila sina tri meseca, iako je želela mnogo više, motivisalo je da se više bavi problemima dojenja.
 • Posle istraživanja na internetu, čitanja literature na tu temu, učlanila se u Udruženje RODITELJ gde je našla druge mame koje slično misle i imaju volju da se bave dojenjem.
Rad u savetovalištu
 • Volonter Udruženja roditelj od 2008. godine. Nakon 2 godina volontiranja na projektima Udruženja Roditelj, naročito u “Roditeljskom info centru”, shvatila je da mnogo novih mama prolazi kroz slične ili iste probleme kao i ona s prvim detetom. Zajedničko im je što nisu imale kome da se obrate za savet, pa je rešila da proba da im pomogne i prijavila se za obuku Udruženja Roditelj za mame savetnice za dojenje 2010. godine. Od tada je kroz savetovanje mejlom, telefonom i uživo na radionicama pomogla mnogim mama da uspešno doje. Od februara 2018. drži radionice o dojenju u saradnji sa Dečjim sajtom. Možete je pratiti i na fejsbuk stranici – https://www.facebook.com/milenapopevicdojenje/
 • Sve naučeno pokazalo se kao jako korisno kada je rodila drugo dete – bila je mnogo bolje pripremljena i početak dojenja je prošao mnogo lakše. Devojčica je sisala do svog 3. rođendana i prestala bez ikakvih problema.
 • Maja 2014. prisustvovala konferenciji dr Džeka Njumena u Solunu (Grčka), kanadskog pedijatra, IBCLC i osnivača prve klinike za dojenje.
 • Oktobra 2017. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Marije Tarabe i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • U oktobru 2020. godine završila nacionalni kurs prve kategorije za personalnog porođajnog asistenta kod Ivane Veličkov, u želji da se posveti pomaganju budućim mamama da imaju porođaj kakav žele.

Marija Milanović
 • mama je  dva dečaka, obojice dugo dojenih. Živi na selu, u blizini Kruševca. Udata je i radi sa mužem u porodičnoj firmi. Od dana kada je poželela da bude mama, jedini izbor za hranjenje bebe je bilo dojenje. O drugom izboru nije ni razmišljala.

  savetnice za dojenje
  Marija Milanović
 • O problemima sa dojenjem mame savetuje lično, telefonom (stalno dežurstvo na jutarnjem dežurnom telefonu), preko e-maila, na stranicama Udruženja RODITELJ.
 • Od 2019. drži radionice o dojenju u Kruševcu.
 • Novembra 2019. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Dragane Vasić i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • Problemi sa dojenjem se mogu činiti teškim za nove, neiskusne mame. Samo ispravne informacije će im pomoći, i Marijina misija je da proširiti te informacije, podeli svoje znanje o dojenju,  tako da u Srbiji bude što više dece odrasle na majčinom mleku. Njen rad možete pratiti na Instagram stranici: https://www.instagram.com/savetnicazadojenjekrusevac/

Dragana Vasić
Dragana Vasić
 • mama je Marije, Dune i Alise, koja pre prve trudnoće nije o dojenju znala ništa sem da ju je, u prvim danima, dojila – tetka! Ta je, svima neobična činjenica, najviše učvrstila njenu odluku da će svoju decu dojiti po svaku cenu, a kasnije rodila ideju o ličnoj misiji –  da pruži pomoć i podršku majkama koje se u toku dojenja svoje dece suočavaju sa problemima.
 • Forum i portal Roda, literatura o dojenju La Leche League, mnogobrojni sajtovi koji obrađuju dojenje kao temu, udžbenici anatomije i fiziologije, razmena iskustva sa majkama koje doje i dugogodišnje lično iskustvo doprineli su sticanju znanja iz ove oblasti i nakon par godina uvrstile Draganu među savetnice Udruženja RODITELJ.
 • Aktivno učešće u obeležavanju Svetske nedelje dojenja u organizaciji ovog udruženja, telefonsko i on-line savetovanje, kao i vođenje javnih radionica za potporu dojenju dalo je krila za dalji rad na sebi. Jedan je od pokretača međuregionalne saradnje sa sestrinskim udruženjima koje se bave dojenjem.
 • Iza nje je neprekidno petogodišnje iskustvo: stariju ćerku je dojila 28 meseci, osetila čaroliju dojenja u trudnoći, a zatim i fantastičnu energiju dojenja tandema. Srednja devojčica je sisala 3 godine i obema je to predstavljalo veliku radost. Zato joj i jeste glavni cilj : da je što više nasmejanih lica musavih od maminog mleka. Najmlađa još uvek sisa.
 • Oktobra 2016. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Marije Tarabe i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • Decembra 2017. stekla naziv međunarodno licencirane savetnice za dojenje (IBCLC).

Milena Kostić
 • Posle uspešnog dojenja prvog deteta, sa drugim je krenulo čupavo.U tom periodu saznaje za Savetovalište za dojenje koje funkcioniše u okviru Udruženja RODITELJ, čije savetnice su joj bile od neizmerne pomoći.

  Milena Kostić
 • Stoga, nošena entuzijazmom, prijavljuje se kod njih na obuku da i sama, svojim iskustvom i znanjem, pomogne nekim drugim mamama kojima treba prava informacija o dojenju, ili jednostavno malo podrške.
Rad u savetovalištu
 • Trenutno učestvuje u radu Savetovališta: održavanjem radionica u Novom Sadu, savetovanjem putem imejla, učestvovanjem u obeležavanju Svetske nedelje dojenja i pisanjem i prevođenjem tekstova za sajt Dojenje, kao i njegovo administriranje. Učestvuje u vođenju obuke za nove savetnice za dojenje.
 • Iako je apsolvent na studijama medicine i sa diplomom inženjera u menadžmentu, poslom je vezana pretežno za kuću i „stay-at-home” je mama. I to petostruka mama.
 • Oktobra 2016. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Marije Tarabe i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • Aprila 2017. prisustvovala konferenciji dr Džeka Njumena u Kluž-Napoki (Rumunija), kanadskog pedijatra, IBCLC i osnivača prve klinike za dojenje.
 • Zahvaljujući blogu “Mama iz magareće klupe”, čiji je autor, učestvuje u kampanji UNICEF-a o važnosti prvih 1000 dana u životu deteta, sa posebnim akcentom na značaj dojenja.
 • Januara 2020. završava osnovni kurs za savetnicu za nošenje beba pri školi Die Trageschule, a oktobra i obuku za porođajnu dulu pri DONA Internacional.
 • Njen rad možete pratiti na Instagram profilu https://instagram.com/mamaizmagareceklupe/ , kao i YouTube kanalu istog naziva.

Bojana Kukulj-Gez
 • Odrasla je u Tomaševcu, u Banatu, okružena još od ranog detinjstva strinama, tetkama, maminim prijateljicama i uopšte ženama koje doje.
  Bojana
  Bojana Kukulj-Gez

  Kako je i sama sisala godinu dana, bilo joj je normalno da će dojiti. O dojenju nije znala mnogo, ali je srećom starija cerka Gala bila beba koja je umela i volela da sisa, te je sve išlo glatko i bez ijednog problema (da je druga ćerka bila prva, nije sigurna da bi uspela tako nepripremljena da se izbori s problemima).

 • Kada je drugi put zatrudnela, i dalje je dojila osamnaestomesečnu devojcicu i počela je da istražuje na temu dojenja u trudnoći jer je njena devojčica mnogo volela da sisa i nije želela da to prekine odmah. Tako je naišla na Savetovalište za dojenje Udruženja Roditelj i pozvala ih da se o tome više raspita. Savetnica je bila više nego raspoložena da joj pomogne i ona je zadovoljno nastavila da doji trudna. Bila je srećna što postoji neko ko savetuje u vezi sa dojenjem, koje joj je toliko važno, pa je poželela da i ona postane savetnica.
 • Tako počinje da čita tekstove o dojenju, da pretražuje sajtove, čita knjige i iščuđava se kako je sve to mnogo kompleksnije nego što se njoj činilo dok je samo dojila. Iako već pred porođajem, oduševljava se kada joj javljaju da počinje obuka za savetnice za dojenje u Novom Sadu.
 • Srećom pa je ovog puta mnogo više znala o dojenju, jer je dobila Martu, koja niti je umela da sisa, niti je imala strpljenja za to. Pa tako kreću i prvi problemi s dojenjem, koje je, potkovana znanjem i uz pomoc koleginica savetnica, uspešno rešila. Starija ćerka, iako je prestala da sisa pred kraj trudnoce, nastavila je sa sestrom pa su tako obe sikile zajedno devet meseci. Gala je prestala sa tri godine, a Marta sada ima dve i po i još sisa.
Rad u savetovalištu
 • Nakon dvoipogodišnje obuke, 2015. godine za Svetsku nedelju dojenja postaje vršnjačka savetnica za dojenje. Piše tekstove za Udruženje Roditelj, jedna je od organizatorki Svetske nedelje dojenja u Novom Sadu, vodi radionice o dojenju u Novom Sadu i odgovara na pitanja poslata mejlom. Učestvuje u vođenju obuke za nove savetnice za dojenje.
 • Želi da pomogne svim ženama koje žele da doje i kojima je potrebna podrška.
 • Oktobra 2016. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Marije Tarabe i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • Aprila 2017. prisustvovala konferenciji dr Džeka Njumena u Kluž-Napoki (Rumunija), kanadskog pedijatra, IBCLC i osnivača prve klinike za dojenje.
 • Tu za mame i kao postporođajna i porođajna dula, a njen rad možete prati na Facebook stranici https://www.facebook.com/mamapopins/ .

Jelena Timotijević
 • Dušanova i Sonjina mama, a od trenutka kada je ostala trudna sa Dušanom, znala je da je dojenje imperativ.
 • Jelena Timotijević

  U okruženju se sretala i bila u kontaktu sa mamama koje su i dojile i nisu dojile svoje bebe i jedino što je zaključila je bilo to da je dojenje stvar odluke, pre svega, a onda podrške.

 • Iako je pokušala da se što bolje informiše o dojenju, pre nego dođe to tog trenutka, bila je nespremna, a podrška je u par situacija izostala. Dok nije kontaktirala jednu od savetnica iz Udruženja “Roditelj”. I onda je sve bilo u redu. Trajalo je dve godine.
Rad u savetovalištu
 • Na obuku se prijavila, pre svega, jer je htela da postanem deo tima koji podržava dojenje i bori se za svaku mamu koja se javi sa svojim problemom kao da od te mame i te dojene bebe svet zavisi. Inspirisao ju je njihov entuzijazam, posvećenost, nesebičnost, želja za konstantnom edukacijom, a ništa manji razlog nije bila i njena zahvalnost zbog saveta koje sam dobila u pravom trenutku.
 • Njena velika želja je da mamama damo blagovremene informacije i pripremimo ih za dojenje, o kome se, više ili manje opravdano, ne razmišlja jer su sve misli usmerene da porođaj protekne u najboljem redu. A dojenje ih nespremne sačeka, koliko za par sati kasnije. Samo prave i pouzdane informacije, posebno od mama koje su i same kroz sve to prošle, naravno i od stručnog osoblja, mogu mamu da uvedu u najsavršeniju vezu svog života koju će dojenjem svoga deteta, sigurno obezbediti. Želi da sve mame shvate da dojenje nije samo hrana, da je to nešto najvrednije što će ikada svome detetu priuštiti. Nada se da će kao savetnica, ubuduće, kako i do sada, uspeti u svojoj zamisli.
 • Po prestanku dojenja Dušana, jedva je čekala trenutak da joj se sve to ponovi. Dočekala ga je posle 3 godine, i Sonja je sisala skoro 3 godine.

Marica Milisavljević
 • 33 godine, diplomirani ekonomista, zaposlena, mama dvoje dece, dečak od 8 godina, dojen 15 meseci i devojčica od 6 godina koja je sisala 2 godine.

  Marica
  Marica Milisavljević
 • Nakon višegodišnje borbe za potomstvo, dobila bebu putem vto. Nepripremljena, samo sa željom da doji posle porođaja započinje svoj put ka savetovalištu za dojenje. Početni problemi počinju da se nižu, prepunjenost dojki, ragade, izmlazanje, pogrešni saveti dobijeni u školici za trudnice, merenje vremena podoja itd… savete traži na internetu, i sasvim slučajno stiže do jedne od savetnica Udruženja Roditelj Beograd. Zahvaljujući njenoj upornosti i posvećenosti da svaki problem razjasni, pojasni i pruži podršku, nastavlja sa dojenjem i ujedno se u januaru 2013.godine prijavljuje za volonterski rad u savetovalištu.
 • U radu savetovališta, kroz učenje i obuku shvata koliko voli rad sa trudnicama i porodiljama, i koliko je u današnje vreme značajna podrška dojenju kao i sama podrška porodici.
 • Od 2017. vodi mesečne radionice za dojenje u Kuli.
 • Aprila 2017. prisustvovala konferenciji dr Džeka Njumena u Kluž-Napoki (Rumunija), kanadskog pedijatra, IBCLC i osnivača prve klinike za dojenje.
 • Novembra 2019. završila obuku kod IBCLC savetnice za dojenje Dragane Vasić i stekla jedan od uslova za polaganje ispita za IBCLC.
 • Nada se povećanju procenata dojenih beba u Srbiji, usmeravanju trudnica i pružanju pomoći porodiljama.

Vesna Milosav-Brkić
 • Mama Milana (6,5 godina) i Branislava (2,5 godine).

  Vesna Milosav-Brkić
  Vesna Milosav-Brkić
 • Od prve bebe zbog komplikacija razdvojena prvih 40 dana nakon porođaja i nakon zaustavljene laktacije uspeva relaktaciju i nastavlja dojenje do četiri meseca kada prestaje dojenje zbog izmenjene terapije. Iako samo četiri meseca, smatra velikim uspehom uspostavljenu relaktaciju i dojenje prvog deteta.
 • U toku planiranja druge trudnoće i u toku druge trudnoće raspitivanje i planiranje dojenja uz razne dijanoze, planiranje dojenja u savetu sa lekarima. Ponovo razdvojena od bebe 40 dana nakon porođaja, sada pravilno uspostavljena laktacija uz lekarsku podršku, beba kod kuće pije mamino izdojeno mleko dok je mama u bolnici. Nakon razdvojenih 40 dana otpočinje dug period dojenja na obostrano zadovoljstvo. Uz mnoge prepreke, mastitis, hiperlaktaciju, hormonske disbalanse i raze druge dijagnoze, dojenje je uspešno trajalo 25 meseci sve dok je dete želelo da sisa. Jer u današnje vreme postoje mnogi zamenski lekovi koji se poklapaju uz dojenje, samo je potrebno na vreme ih potražiti.
 • Kroz rad kao savetnica nastavlja da uživa u dojenju pružajući podršku svim mamama kojima je pomoć i podrška potrebna, jer smatra da je uspešno dojenje pre svega odluka, a nakon toga i velikim delom informisanost i podrška.

Bojana Stojanović Rosić
 • Mama je trojice dečaka. Najstariji je sisao 27 meseci, te spontano, svojevoljno, postepeno i bezbolno prestao. Srednji je sisao tri i po godine, od čega devet meseci tokom mamine trudnoće i šest meseci u tandemu sa najmlađim bratom.

  Bojana Stojanović Rosić
  Bojana Stojanović Rosić
 • Na obuku Savetovališta za dojenje prijavila se – iz dubokog ubeđenja da dojenje treba da bude besplatno i svima dostupno kao jedinstven dar prirode majkama i njihovoj deci – dok je čekala rođenje srednjeg sina, i naučila mnogo naizgled ezoteričnih činjenica koje nije znala iako je uspešno i dugo dojila starijeg.
 • Dojenje doživljava kao oslobađajuće iskustvo, kao uzvišenu privilegiju žene, kao nezamenljivo oruđe koje olakšava mnoge situacije vaspitanja i odrastanja, kao jedan od brojnih prirodnih procesa čiji tok lako ugroze petljanje čoveka (dušebrižnika, svekrvi, žena koje su neuspešno dojile ili nisu dojile uopšte…) i predrasude okoline (neopravdano očekivanje da su bebe roboti, a dojenje prelazna nelagoda koju treba istrpeti i što pre “prevazići” i neizostavno prekinuti usled bilo kojih okolnosti).
 • Kao zauzeta poslovna žena, produženim dojenjem svoje dece – kad stigne, koliko stigne – ostvaruje važan modus bliskosti koji se tako lako zaboravlja u savremenom svetu.
 • Savetuje mame na radionicama Udruženja i mejlom, a radu Savetovališta doprinosi i pisanjem za sajt i prevođenjem radnih tekstova.

MAME SAVETNICE ZA DOJENJE MOŽETE KONTAKTIRATI TELEFONOM:

*061/13-18-137 (svakog dana od 8h do 12h)

ili

*061/1447-824 (svakog dana od 15h do 18h)

ili na e – mail: dojenje@roditelj.org

Pratite nas i na Instagramu! 

%d bloggers like this: