Image default
Aktuelno Iz maminog ugla

Mama koja želi – ona i uspe!

Veliki pozdrav za sve mame i buduće mame ☺

Ja sam Tatjana Avramović Joksić, mama dva dečaka, Strahinja – 3god. i Stefan – 10 meseci.

Volela bih da moja priča bude pravo nadahnuće za sve buduće mame i mame koje će opet postati mame jer verujte mi sve je do vas samih! Ako rešite da budete mama koja će da doji, verujte mi to ćete i biti! 

Elem, moja priča počinje ovako…

Strahinju sam rodila 2019. god. na Carski rez. Otišla da se porodim prirodno ali zbog manjka strpljenja medicinskog osoblja završila sam na stolu za Carski.

Niti psihički pripremljena za ono što sledi, još manje upućena šta me sve čeka. Prvorotka, mnoge stvari ne znaš, medicinsko osoblje nije raspoloženo da se bavi tobom, uvek je lakše tutnuti flašicu sa dohranom, jer još ti nije krenulo mleko, pa dal ćeš ga uopšte imati… Negde znajući da moram da „pokrenem to mleko“ počela sam da se muzem na pumpicu, misleći bolje i tako da uzima moje mleko nego nikako. Naravno, beba pametna uvek, ide linijom lakšeg otpora, zašto bi se sada cimala oko sisanja kada flašica sama teče… i tako ja se narednih 6 meseci (jedva taj šesti) muzla i naravno više tu nije bio šta da se izmuze.

Strašno sam se jela zaštooo ne mogu da budem kao druge mame, da ga dojim na grudima, zašto više nema mleka, pa da li je moguće… Bolelo me je to što je tako kratko trajalo…

Onda sam zatrudela drugi put… Po nekom nepisanom pravilu koje su mi moji najbliži zapravo ubacili u glavu ide ona teorema: pa dobro kako si prvo tako ćeš i drugo.

Nisam želela da prihvatim ni jendog jedinog trenutka da ću morati da ponovim isti scenario! Rešila sam da to promenim iz korena! Odmah i sada! 

U osmom mesecu trudnoće sa Stefanom ja spoznam svetlo na kraju tunela – to je bila moja Dula! Hvala joj do neba i dan danas <3

Zahvaljujući njenom angažovanju i mojoj velikoj želji da uspem kako mama koja će da doji svoje dete bez ikakvih dilema da li može i da li će moći, evo Stefan je već 10+ meseci i pored 3 obroka dnevno dojimo na zahtev. Da! Na zahtev! Ne na satnicu, ne „na 3 sata“, ne „kada je gladan“…na zahtev…kad god poželi, za šta god da poželi.

Da… i drugi put sam se porodila na Carski, opet zahvaljujući teoremi koja vlada u zdravstvu „Jednom Carski uvek Carski“. Ali bez obzira na to… sama edukacja, sama želja, volja za uspehom je ključna za uspešno dojenje i srećnu bebu…i naravno mamu ☺ 

Tako da, drage mame… edukujte se! Dule, svetnice za dojenje… toliko divnih informativnih PRAVIH mesta ima… samo ih lepo potražite!

Mama koja želi  – ona i uspe! Jer mama to može! Jer je priroda tako rekla! 

Mama ti to možeš!!!


Tatjana Avramović Joksić, Moja priča o dojenju

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: