Dobijanje na težini bebe

Većina novorođenčadi gubi na težini u prvih 3-4 dana života. Ovo je normalna pojava, a gubitak može biti  5-7% od težine. Bebe obično nadoknade taj gubitak u toku sledećih 2-3 nedelje.

Koliko je beba dobila na težini uvek se računa od najmanje težine koju je beba imala. Što više beba izgubi, duže će joj trebati da povrati tu težinu.

Tipping (almost literally) the scales at 10 lbs, 15 oz.

Creative Commons License photo credit: Herkie

 • Najmanja preporučena težina koju zdrava dojena beba, u prvih 3 meseca može da dobije za jednu nedelju, je od 113 do 227gr. Tako će do, otprilike, petog ili šestog meseca života udvostruciti težinu koju je imala na rođenju.
 • Rast u visinu je prosečno 2,5cm za mesec dana, a obim glave se prosečno poveća za 1,27cm mesečno tokom prvih šest meseci života.

Bebe najviše napreduju tokom prva tri meseca, onda se taj napredak znatno usporava.

 • Dojene bebe starosti od 4-6 meseci u proseku dobijaju od 85-145gr nedeljno, a dojene bebe starosti od 6-12 meseci dodaju na težini 45-85 gr nedeljno.  Sa godinu dana starosti, prosečna dojena beba teži oko 2,5 puta više nego na rođenju, povećala je visinu za oko 50%, a obim glave za oko 33%.

Ne opterećujte se čestim merenjem bebe. Vage su baždarene različito pa su moguća velika odstupanja koja vas mogu nepotrebno zabrinuti. U većini slučajeva dovoljno je da se merenje bebe obavi prilikom redovnih kontrola kod pedijatra.

Ali, nije samo težina bebe bitna. Mora se gledati celokupno stanje i ponašanje bebe. Koža normalne, zdrave dojene bebe treba da je ružicasta,  meka i vlažna na dodir. Ako je blago uštinemo i pustimo, koža se odmah vraća u prvobitno stanje, ne zadržava izgled uštinute koze. Ako je pritisnemo, ne ostaje udubljena, već odmah vrati prirodan izgled. Tkivo oko očiju i u usnoj šupljini je vlažno i ružicasto. Ovo su znaci da beba dobija dovoljno tečnosti. Beba koja se smeši, svakodnevno uspostavlja kontakt sa očima majke, zanima ga okolina, imitira izraze lica, ima dobar mišicni tonus, i pokazuje normalne znake razvoja verovatno dobija dovoljno hrane.

Još jedan način da vidite dobija li vaša beba dovoljno hrane je brojanje mokrih i pokakanih pelena. Za prva dva dana života bebe normalno je da ima 1-2 mokre prelene. Počevši sa 3-4 dana života, bebine mokre pelene i broj stolica tokom dana se povećava. Tada beba treba imati barem 6 mokrih pelena, i barem 2 stolice dnevno. Urin dojene bebe je obicno bezbojan. Posle prve nedelje života, novorođence treba imati 4-6, pa i više stolica dnevno. Posle 6 nedelja života, broj stolica se smanjuje.  Kod nekih beba se dešava da stolica izostane i po nedelju i dve dana. Dok se god beba ponaša normalno, izgleda dobro i dobro napreduje u težini, ovo nije stvar za zabrinjavanje. Nije poželjno nikakvo stimulisanje pražnjenja creva. Na kraju se stolica ipak pojavi, i izgleda uobičajeno i normalno.  Prva stolica kod novorođene bebe se naziva mekonijum,  ima crno-zelenkastu boju, gusta je i lepljiva. Nju beba obično izbaci u prva dva dana života. Od trećeg dana života, stolica je retka, zlatno žute do boje senfa, i ima zrnastu strukturu. Veličine je kovanice.

Beba koja dobija dovoljnu količinu majčinog mleka sisa na vrlo specifičan način. Ali pripazite, to što beba drži dojku u ustima i pomera usta kao da sisa, ne znači nužno i da guta mleko. Podoj beba započinje brzim neujednačenim pokretima vilice. Nakon nekoliko sekundi ili minuta, pokreće se refleks otpuštanja mleka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mleko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primetiti i lagano pomeranje bebinih ušiju i kože oko slepoočnica. Uz to, majka u tišini može da cuje zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pa pauza, i tako dalje. Beba bi trebala bar nekoliko minuta po svakom podoju gutati tačno na ovaj način.

Neke situacije vas mogu zabrinuti, ali one najčešće nemaju veze sa napredovanjem bebe.

Pročitajte i kako da poboljšate napredak vaše bebe u težini.

Ubrzano dobijanje na težini

Kada beba dobija na težini brže nego što je uobičajeno, majka se može zabrinuti i zapitati se da li je to put prema gojaznosti u odrasloj dobi.

Kada govorimo o isključivo dojenoj bebi mlađoj od šest meseci, mama može biti bez brige. Majčino mleko nema “praznih kalorija”, kao što je to slučaj kod potpuno prerađenih namirnica. Nije dokazano da će deca koja ubrzano napreduju samo na majčinom mleku, imati problema sa prevelikom težinom u starijoj dečjoj dobi, kao adolescenti ili odrasli ljudi. Ako vam se vaša beba čini previše bucmasta i možda preteška za svoj uzrast, imajte na umu da ove “zalihe” koje se akumuliraju u ovom relativno pasivnom dobu dok beba iskljucivo sisa, predstavljaju pripremu za izuzetno aktivno vreme koje sledi kada dete starosti od 1 do 2 godine propuzi i prohoda. Obično u starosti od 2-3 godine te se zalihe prirodno potroše i dete se vizuelno izduži i “stanji”.

Potrebe za hranom su različite i individualne kod svakog deteta,  i ograničavanje dojenja u smislu proređivanja podoja ili uvođenja čaja ili vode kao zamene za obrok majčinog mleka, ne vode prema zdravijem detetu. Ako odlučite da ograničite rast stavljajući bebu na dijetu, postoje rizici koji nisu zanemarljivi. Ako je beba mlađa od šest meseci i već uz majčino mleko dobija i dohranu, treba naglasiti da  rano uvođenje ostalih namirnica osim majčinog mleka može dopineti preteranom hranjenju. Kako bebe ne mogu jasno dati do znanja kada su primile dovoljno hrane, postoji rizik da će majka dete hraniti previše i tako početi obrazac hranjenja koji zanemaruje detetove znake.

Ukoliko dohrana čini znatan deo detetove ishrane, a majka želi da je smanji, to može učiniti postupno na način da češće doji kako bi joj se količina mleka povećala i bila dovoljna da podmiri sve potrebe deteta.

Ako je dete starije od šest meseci i u dohrani jede visoko kalorične namirnice, pa izuzetno brzo dobija na težini, majka može ponuditi prirodniju i zdraviju vrstu hrane, kao što su sveže voće i povrće. Takođe ne treba zaboraviti da je majčino mleko osnovna hrana tokom cele prve godine života deteta. Dohranu treba smatrati kao dopunu dojenju tokom tog razdoblja.

Napisala Marija Milanović

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Comments

 1. […] Pogledajte koliko je normalno dobijanje na težini u zavisnosti od uzrasta bebe. […]

  1. Nataša says:

   Moja beba je rođena sa 2280 gr.tri nedelje radije,iz bolnice je izašla sa 2220 gr.Sada ima 3 mjeseca i ima 4910gr.imače je na adaptiranoj mliječnoj formuli novalac ar. Dali je ta težina dovoljna za njenu starost.Unaprijed hvala

   1. admin says:

    Poštovana Nataša, savetnice za dojenje su obučene da daju savete vezane za dojenje i probleme s dojenjem. Za decu kojasu na adaptiranom mleku, potrebno je da se konsultujete sa pedijatrom. Srdačan pozdrav

    1. Tijana says:

     Bas ste nekako ostro odgovorili zeni. Zar samo zato sto ne doji? Mogli ste samo da kazete bar – sve je u redu… Da sam ja dobila ovakav odgovor osetila bih se odbacenom i osudjenom. Boga ti – kako se usudjuje da postavi pitanje, a ne doji!?
     Kako god da hrani bebu, postoje valjda neki opsti normativi.
     Svuda su zene koje ne doje nekako diskriminisane, a ko zna zasto ne doje. One koje nece da doje da im se ne bi otegle sise, takve na ovakvim sajtovima ne provode vreme. Verovatno je to majka koja brine kao i vecina drugih i lepo bi bilo ohrabriti je, a ne odbrusiti joj…
     Oprostite sto sam se umesala, ali nesto mi bi zao zene, kad sam procitala vas odgovor.
     Ne komentarisem ovo zato sto ni ja ne dojim pa imam kompleks. Naprotiv. Samo, eto, ton u vasem odgovoru nije bas ohrabrujuci pa mi je zasmetao, kao da sam u njenoj kozi.

     1. Milena Kostić says:

      Postovana,

      Pokusavam da uvidim gde se mimoilazite sa komentarom nase savetnice i iskreno, ne uspevam. Slazem se da je odgovor mozda malo stur, al da je istinit, jeste. Ostar nije. Osudjujuci nije.

      Kao sto vidite, nas sajt se zove “Dojenje” i posvecen je mehanizmima i prevazilazenju eventualnih problema pri dojenju. Nase savetnice su savetnice za dojenje. To su vrsnjacke savetnice – mame koje su i same dojile a koje su obucene od strane eminentnih svetskih zdravstvenih organizacija i udruzenja koji se iskljucivo i samo bave tematikom dojenja.

      Mi bodrimo i mame koje svojoj deci daju AD, ali mi niti imamo znanja, niti bi smele da savetujemo oko njihovih beba. Jedino mozemo da ih uputimo na pedijatra njihove bebe. A pogotovo u situaciji doticne mame cija je beba rodjena 3 nedelje ranije.

      S postovanjem,

      Milena Kostic, savetnica za dojenje na obuci

 2. maja says:

  moja beba je rodjena sa 3450,izasli smo iz bolnice sa 3270,posle mesec dana je napredovala 630g,samo je dojim,ne koristim dohranu.da li je to normalno?

  1. Duska says:

   Moja beba je napredovala 600 g za prvih mesec dana.. Meni je to izgledalo malo, ali pedijatar me hrabrio da je to ok. Zato sam nastavila samo sa dojenjem, a onda je u drugom i trecem mesecu beba mnogo brze napredovala. Kutija Humane je stajala na polici od prvog dana, a mi smo izdrzali bez nje.
   Moje misljenje je da bebe dobijaju na tezini vise zbog genetske predispozicije i naravno ako neko dodatno “kljuka” dete jer misli da su “debele” bebe zdrave. Moj mis je dobijao na tezini taman koliko treba u sestom mesecu je udvostrucio tezinu, a sto je najvaznije zdrav je. A taj imunitet je svakako dobio od mog mleka. Moja drugarica ne doji i stalno dodaje bebi neke vitamine, nigde ne ide da se beba ne razboli i naravno to ne uspeva. Mi smo non-stop napolju, svi ga gnjave, nema vise iskuvavanja cucli i flasica i nikad se do sad nije razboleo. Meni je to najvaznije.

 3. boka says:

  Moja prva beba je rodj sa 4.00,na prvoj kontroli tezila je 5.250,a zatim sve manje i manje a drugi bebac devojica rodj.sa 3.700 na prvoj kon isto 5250…videcemo zaa dalje.dr.se bas iznenadila na napredku za oboje…poz

 4. […] Dobro se raspitajte koliki je minimalni dobitak težine za bebu u određenom uzrastu […]

 5. Ceca says:

  Dojim bliance, za nedelju dana napunice pet meseci. Zadnje dve nedelje, poceli su da traze cesce dojenje, na dva sata preko dana, a nocno dojenje je ranije bilo jednom, dok sada 2 do 3 puta traze. Cini mi se da krace sisaju pa je moguce da se nenahrane dovoljno pa ponovo traze kroz dva sata. Ali, nisam sigurna, mozda nemam dovoljno mleka, mozda sada brze sisaju pa se meni cini da je krace. Kako da znam da li dobijaju dovoljnu kolicinu mleka? Devojcica je rodjena sa 2300 a sada ima oko 6200 a decak sa 2700 a sada ima 7100. Dobro napreduju u tezini I veseli su ali na dva sata pocinje kenjkanje a smire se nakon sisanja. Pedijatar je jos na prosloj kontroli predlozio kasice ali ja sam trazila da nastavim sa dojenjem do 6 meseci. Da li gresim I da li je vreme za uvodjenje kasica? S druge strane, veoma sam iscrpljena, smrsala sam dosta I imam manje kg nego pre trudnoce. Adaptirano mleko sam davala samo u pocetku, dok se mlecni kanali nisu razradili ili kad nisam stigla da izmlazam dovoljno mleka. Trebalo mi je vise od mesec dana da se naucimo sisanju. Hvala na odgovoru I veliki pozdrav

  1. Moni says:

   Sve pohvale sto se tice mene.nije to nimalo lak posao! Skontala si poentu i nastavi dojiti.zamisli samo da ne postoji vaga.napredak bebe je i njen smijeh,aktivnost,tonus itd…nije sve u masnoci…mislim,blizanci…bravo!

 6. danijela says:

  Moja beba je rodjena sa 3850 i izasli iz bolnice sa 3570, zatim je bilo nesuglasica da li pala tezina za 3=4 dana za 200g ili nije.Sesrta i dr. se nisu usaglasili. Ali sa mesec dana je imala tezinu sa rodjenja. Doji i ubacili smo i dohranu po savetu dra. Sada dohranu uzima 3x dnevno, a nocu samo doji. Ja imam jaku zelju da ona samo doji. Sada ima 37 dana od rodjenja. Pozdrav.

  1. Milena Popević says:

   Poštovana Danijela,

   prvo što bi trebalo da proverite jeste da li je beba dobro postavljena na dojci, da li aktivno sisa tj. da li dobija vaše mleko. Najčešći uzrok lošeg napredovanja je loš položaj na dojci. Kad je beba loše postavljena onda ne sisa efikasno, takođe ne stimuliše mamino telo proizvodi više mleka pa to dovodi to toga da beba ne dobija dovoljnu količinu mleka.
   Adaptirano mleko koje dajete bi nabolje bilo da ne dajete flašicom da ne biste zbunili bebu. Bebu možete hraniti kašičicom ili špricem, na taj način se beba neće navići na flašicu i time napraviti još veći problem.
   Ukoliko beba dobro hvata dojku onda treba da obratite pažnju na to da podoj bude efikasan. Tek kad budete sigurni da je podoj efikasan i da beba dobija vaše mleko možete krenuti sa postepenim smanjivanjem količine mleka u flašici. Da biste dodatno pospešili produkciju mleka možete se izmlazati nakon podoja 5-10 minuta na svakoj dojci, čak iako iz dojke ne izlazi ni kap mleka. Na taj način šaljete signal vašem telu da je potrebno da proizvede više mleka. Ovaj proces može da bude dug i zahteva dosta strpljenja i upornosti.
   Veoma je teško dati konkretniji savet na ovako postavljeno pitanje.
   Ukoliko ste u Beogradu i u mogućnosti da dođete do Zemuna u petak 6. juna u 17h dođite do naše kancelarije na radionicu o dojenju da bismo mogli da vidimo kako se beba ponaša na dojci i damo vam neki konkretniji savet.
   Telefon savetovališta je takođe jedna od mogućnosti. Savetnica je dostupna svakog dana od 17 do 20h.
   Ovde možete pročitati još neke savete. http://dojenje.roditelj.org/2012/02/18/kako-da-poboljsate-napredak-u-tezini-vase-iskljucivo-dojene-bebe/

 7. doris says:

  Imam bebu staru 3 mjeseca. Rođena sa 3400g. Puštena doma sa 3250g. Sada ima 5300g. Isključivo dojim.Da li je to dovoljan napredak?

 8. Ivana says:

  Moj Sin se rodio sa 3280 iz bolnice smo izasli sa 3140. Sada sa puna tri meseca ima 5540 . Da li je to u redu ? Dr. mi je rekla da sada napreduje slabije i ja Sam se zabrinula. Hvala unapred

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   potrebno mi je vise informacija. Posto ste se obratili savetnicama za dojenje, pretpostavljam da dojite vaseg sina. Da li dojite na zahtev? Koliko vasa beba ima mokrih pelena u toku 24 sata?
   Na nasem sajtu imate odlican tekst o bebinom napredovanju u prvih par meseci. http://dojenje.roditelj.org/2010/12/27/dobijanje-na-tezini-bebe/#comment-6171
   Bilo bi lepo da nastavimo prepisku i da mi odgovorite na moja pitanja, da razresimo neke vase nedoumice.

   Srdacan pozdrav,
   Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

 9. Isa says:

  Moja beba je rodjena sa 4175 ibizgubila je i izasla iz bolnice sa 3995gr i visinom od 53 cm . Za dva meseca i tri dana ima ravno 6kg i 61cm visine. Obim glavice se povecao za oko 4 cm . Beba je samo ddojea pa me zanima da li je potrebna dohrana .

 10. tijana dunja says:

  Zdravo svima !Htela bih da pitam imam devojcicu rodjena je sa 3 600 a izasljsmo sa3450 sada ima .4 meseca i 20 dana ima 6700 a 65 duga samo je dojim a doktorica kaze da slabije dodaje Pa bih htela pitam da li to salo ili ne

 11. […] vaša beba dobija na težini i ima dovoljno mokrih pelena, nemate manjak mleka. Stoga, samo opušteno i nastavite da […]

 12. Uhura says:

  Poštovani,

  Moj sin je rodjen sa 3670 g, 52 cm. Nakon mjesec dana imao je 5100 g, nakon 3 mj. 7200 g, trenutno ima 7 mjeseci i 11,5 kg. Do 4 mjeseca sam ga isključivo dojila, dakle bez vode i čajeva, a u 4. mjesecu sam po preporuci pedijatra počela davati vodu,nezasladjene čajeve, voćne sokice, kasice i kompote.
  Napominjem – radi se o jednom obroku dnevno, koji ponekad i ne pojede do kraja niti ga silim na to.

  Pedijatra ne zabrinjava napredak bebe sve dok doji, medjutim voljela bih čuti vaše mišljenje o svemu ovome.

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,

   vasa beba lepo napreduje, nema potrebe da brinete. Bitno je da i dalje nastavite da ga dojite na zahtev.

   Iako ste uveli cvrstu hranu, majcino mleko je osnovna hrana vase bebe do njenih godinu dana. Zbog toga se i cvrsta hrana zove i dohrana.

   Inace, kod iskljucivo dojenih beba, Svetska zdravstvena organizacija preporucuje uvodjenje krute hrane kada beba navrsi 6 meseci, jer mamino mleko zadovoljava sve bebine potrebe i za hranom i za tecnoscu.

   Srdacno,
   Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

 13. Ana says:

  Postovani,
  Moja beba je rodjena u 35,4 nedelji na rodjenju je imao 2550 pa je kalirao na 2390 iz bolnice smo izasli sa 2600 pre dva dana je napunio mesec dana i kilaza nam je danas 3kg, moje pitanje je dal je normalno i dal je dovoljno da beba za dve nedelje koliko smo kuci napreduje 400g ili je to trebalo da bude vise???
  Unapred zahvalna

  1. Ana says:

   Zaboravih da dodam inace dojim bebu

   1. Savetnica za dojenje says:

    Postovana,

    sve pohvale sto iskljucivo dojite vasu bebu koja je rodjena pre termina. Svaka beba napreduje na neki svoj nacin, neka beba dobije manje, ali zato dobije u duzinu, i obratno.
    Na nasem sajtu pogledajte jedan koristan link o normalnom dobiijanju na tezini http://dojenje.roditelj.org/2010/12/27/dobijanje-na-tezini-bebe/
    Bitno je da pratite mokre pelene vase bebe. Kod iskljucivo dojenih beba broj mokrih pelena ide od 6 pa nadalje u toku 24 sata. Da biste znali kako to izgleda, uzmite jednu neiskoriscenu pelenu i u nju sipajte 2-3 kasike vode.
    Takodje, bitan je i polozaj bebe dok sisa u tim prvim danima.
    Pogledajte jos jedan link koji vam moze biti od koristi http://dojenje.roditelj.org/2011/05/16/polozaj-bebe-na-dojci/
    U slucaju da vasa beba zna da zaspi u toku sisanja, potrebno je raditi i kompresije. One su jako bitne radi poboljsanja protoka mleka u toku podoja bebe. http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/
    Slobodno nam se opet javite, u slucaju da imate neke nedoumice, da bismo ih zajedno resile.

    Svako dobro,
    Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

 14. Jelena says:

  Moja beba puni za dva dana 16 nedelja. Vec 7 dana ukazuju svi simptomi na to da su krenuli zubici pa pored nervoze je pocela manje da sisa Svaki put kada je stavim na dojku, ona, tako reci, uzme dva-tri gutlja, odgurne dojku rukama i okrece glavu. Jedino tokom spavanja sise kao sto je to radila nekad. Probala sam da joj izmazano mleko ponudim u flasici, medjutim i to je odbila. Do skoro je bas lepo ruckala pa me brine ova promena. Unapred zahvalna!

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,

   Ukoliko vasa beba ima dovoljno mokrih pelena u toku dana, sto znaci najmanje 6 upiskanih pelena, (da bi ste znali sta se smatra mokrom pelenom, mozete da uzmete jednu suvu jednokratnu pelenu i u nju sipate 3-4 supene kasike vode), i ukoliko lepo napreduje, nemate razloga za brigu. Sto se tice zubica, mozete joj pomoci masiranjem desni.

   Preporucila bih vam i da procitate ovaj tekst o strajku dojenja ( http://dojenje.roditelj.org/2014/06/24/sta-je-strajk-dojenja/ ), pa da mi odgovorite da li mislite da je vasa beba u strajku, ako jeste da pokusamo da to sto pre i sto lakse resimo.

   Dojite je uspavanu, pospanu. Probajte kontak koza na kozu. Ovo je uobicajno ponasanje bebe u tom uzrastu. Smanjite stimulaciju bebe ukoliko ima previse muzike, tv-a, presarenih igracaka, i previse glasnih zvukova. Osamite se sa bebom. Ukratko, dojite na zahtev i ne brinite.

   Svako dobro,
   Maarica Milisavljevic, savetnica za dojenje na obuci

   1. Jelena says:

    Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Sto se tice broja mokrih pelena, brojala sam iznad 6. Iz teksta koji ste mi preporucili smatram da se radi o zubicima. Pokusavala sam i to, da stvorim mirniju atmosferu, medjutim, kao sto sam vec rekla, najbolje fukcionise kada je pospana. Mada od jutros mogu da primetim malo poboljsanje. Srdacan pozdrav

 15. […] još kako da izbegnete prepunjenost dojki,  kako da pravilno postavite bebu na dojku,  koliko beba treba da dobije prvi mesec,  i šta ako dođe do […]

 16. anja says:

  Postovani, beba od 8,5 mjeseci teska je 7,8 kg, terminska je beba rodjena teska 3, 450, iskljucivo dojena do 6 mjeseca, i sad doji i uz to jede jos dva do tri obroka dnevno koji se sastoje uglavnom od voca i nisu kolicinski veliki (povrce i zitarice uglavnom odbija), molim Vase misljenje u vezi tezine bebe, da li je to normalna tezina.
  Hvala unaprijed

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   zelim da vam cestitam sto dojite vasu bebu i time joj pruzate najbolju hranu jer je majcino mleka osnovna hrana odojceta u prvoj godini zivota. A i nakon prve godine beba putem majcinog mleka dobija veoma mnogo dobrih stvari bitnih za pravilan rast i razvoj.
   Takodje, vi kao majka imate puno koristi od dojenja.
   Kilaza vase bebe je sasvim ok. Znate da je vaga samo jedan od pokazatelja razvoja vase bebe pa stoga pedijatri na redovnim kontrolama pregledaju sveukupan razvoj.

   S postovanjem,
   Marica Milisavljevic
   savetnica za dojenje na obuci

 17. Andrijana says:

  Moja beba je imala 3kg320 gr kad smo izasli iz bolnice rodjena je sa 3 kg 520 grama na prvoj kontroli je imala 4 kg i 30 gr da li je trebam dohranjivati, stolicu ima 2-3 puta dnevno?

  1. Andrijana says:

   Zaboravih dodati da je beba imala mjesec i 3 dana na prvoj kontroli. Hvala!

   1. Savetnica za dojenje says:

    Postovana,
    Cestitam na rodjenju bebe! Koliko vidim, vasa beba je lepo napredovala za prvi mesec, a verujem da je i pedijatar konstatovao isto.
    Kazete da beba kaki dva-tri puta na dan… To je potpuno u redu za njen uzrast, no nemojte se iznenaditi ako sada, od neke seste nedelje, proredi stolice. Dojena beba moze da kaki i sedam puta na dan a i jednom u sedam dana (ponekad i vise).
    Da biste znali da li beba unosi dovoljno mleka, pratite mokre pelene. Uzmite dve supene kasike i sipajte u suvu pelenu. To je jedna mokra pelena. Takvih treba da ima barem sest za 24 sata. Tako cete biti sigurni da je beba unela dovoljno mleka.
    Sto se tice eventualnog slabijeg napredovanja i uvodjenja dohrane, mi smo za to da se pronadje problem kod dojenja i da se taj problem resi. Pa nam se stoga javite imejlom ako budete imali neku nedoumicu.
    Srdacan pozdrav,
    Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje na obuci

 18. Vladimir says:

  Moj sin je na rođenju imao 3400 grama a na otpustu 3200 grama. Trenutno ima 3 pune nedelje i težak je 4700 grama, dakle za 21 dan je dobio 1500 grama. Ishrana je isključivo samo preko dojenja. Hranimo ga na 2,5 do 3 sata. Nema nikakvih problema sem što smo zabrinuti za tu malo jaču kilažu. Stolica i mokrenje su u redu. Dužina je 53 cm.
  Dakle, zanima nas ta kilaža da li je to u redu ili nije?
  Hvala unapred!

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovani,
   vaša beba lepo napreduje i kilaža je sasvim u redu za isključivo dojenu bebu.
   Nemojte se previše opterećivati merenjem bebine težine. Bebe ne rastu linearno već u skokovima. Sada može da se desi da naiđe period kad će porasti koji centimetar, a neće dobijati na kilaži.
   Ono što bi još htela da napomenem je da su sve tri kilaže merene verovatno na različitim vagama pa i tu može da dođe do odstupanja i zato ne bi trebalo mnogo da se opterećujete brojkama koje one pokazuju.
   Ako vidite da je beba lepo raspoložena, da vam “raste pred očima”, ima između 8-12 podoja tokom dana, od toga barem 2 noću, ima barem 6 upišanih pelena i 3 stolice za 24h, to bi trebalo da vam budu pokazatelji za fino napredovanje bebe. Beba od majčinog mleka ne može previše da se ugoji.
   Srdačan pozdrav,
   Milena Popević, savetnica za dojenje

 19. Marija says:

  Moj sin je rodjen sa 4350g,u bolnici je izgubio 90g.Do sada je svaki mesec fino napredovao,ali danas je napunio cetiri meseca i dobio samo 350g u toku treceg meseca,sto znaci ukupno 7kg.Samo ga dojim,dakle bez cajeva i vode,tek od dsnas uvodim kasu dnevno.Pedijatrica kaze da ne treba da brinem.Molim Vas za Vase strucno misljenje.

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,

   nemate razloga za brigu, vaša beba sasvim lepo napreduje.
   Nije neobično da bebe naglo smanje napredovanje u gramima u trećem mesecu života.
   Što se tiče uvođenja kašica, nema potrebe da žurite sa time. SZO preporučuje isključivo dojenje do bebinih šest mseci, ali treba pratiti i bebu i znake da li je spremna za čvrstu hranu.
   Ovde možete pročitati detaljnije o znacima i vremenu kad je beba spremna – http://dojenje.roditelj.org/2013/07/08/uvodenje-cvrste-hrane/
   Ako ipak želite da počnete treba da znate da se dešava da bebe slabije napreduju tog prvog meseca kad se uvede dohrana. Vaše mleko je kaloričnije od svih tih početnih kašica.
   Ukoliko imate još nekih pitanja slobodno nam se javite.
   Srdačan pozdrav,

   Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta

 20. Dragana says:

  Postovani moja beba ima cetiri i po meseca iskljucivo je dojim na zahtev. Rodjena je sa 2950 grama a sada ima 5600 da li je to normalno? Inace je jako zivahna i aktivna beba. Hvala

  1. Milena Kostić says:

   Postovana,
   dojene bebe do nekog petog – sestog meseca udvostruce tezinu. Vi ste na korak i do tih punih pet meseci i te udvostrucene tezine sa rodjenja. Tako da je sa te strane sve u redu.
   Treba takodje da znate i da bebe najbrze napreduju tokom prvaa tri meseca, a posle manje dobijaju. Jednostavno postaju aktivnije i pocinju da se okrecu, puze, hodaju…

   Srdacno,
   Milena Kostic, savetnica za dojenje na obuci

 21. IvanaMaric says:

  Imam bebu koja je rodjena 28.04.2015. Odnosno ima mesec i po dana. rodjen je sa 3690g ali iz betanije smo izasli sa 3400g. Ja ga samo dojim, nijednom nisam davala dohranu. Trenutno ima 5700, sto znaci da je napredovao preko 2kg..da li je to ok? Cesto mi trazi da jede, retko kad doguramo preko 3h izmedju podoja..

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,
   sa vašom bebom je sve u redu. Odlično napreduje. Nije neobično da bebe na majčinom mleku napreduju preko 2kg za 2 meseca, ali nemojte se iznenaditi ako u trećem mesecu to napredovanje naglo opadne.

   Srdačno,
   Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta

 22. viki says:

  Moj malisa rodjen he sa 4kg izasao as 3760 Sada ima7100 dal je to OK bas je krupan za 2 Dana idemo na kontrolu

  1. viki says:

   Rodjen 7 aprila

   1. Savetnica za dojenje says:

    Postovana,
    obicno se ocekuje da dojene bebe udvostruce porodjajnu tezinu do 6og meseca. Vase dete je blizu da to ucini, ali se u periodu od 3-6 meseci dodavanje na tezini znacajno uspori. Bebe postaju aktivnije, sve manje spavaju, i vise se trose.

    Ovo je normalno i ocekivano ponasanje. Nastavite da dojite svoju bebu po njenim zahtevima. Sa 6 meseci krenite sa uvodjenjem cvrste hrane.
    Procitajte jos korisnih tekstova sa nase stranice.
    http://dojenje.roditelj.org/2013/07/08/uvodenje-cvrste-hrane/

    Pozdrav,
    Savetnica za dojenje Marija Milanovic

 23. Azra says:

  Moja kcerkica je rodjena sa 3 435 g,sad ima 4 mjeseca i 3 dana,prije 2 sedmice imala je 6 kg,duga je 63,jel to normalno za njen uzrast?

  Pozdrav za sve mame

 24. Azra says:

  Zaboravila sam da napisem da samo doji sisu .

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   Pedijatar je taj koji treba da kaze da li beba dobro napreduje ili ne. Sta vam je rekao da prosloj kontroli.
   Obicno se trazi od bebe da sa sest meseci udvostruci svoju tezinu sa rodjenja, a sa godinu dana utrostruci.
   Sjajno sto samo dojite svoju bebu, nastavite da je dojite na zahtev, pratite mokre pelene (treba da ima barem sest na dan – jedna mokra je tezine kao kad u sivu sipate dve-tri kasike vode) i uzivajte sa svojom bebom.
   Srdacno,
   Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje na obuci

 25. Dina says:

  Postovane savjetnice,
  imam bebu koja se rodila sa 3830gr porodjajne tezine,a iz bolnice.smo izasli nakon 5 dana sa.tezinom od 3640gr.bebi je sada 20 dana,i teska je 3840gr.dok je prije 10 dana imala 3910gr.iskljucivo je dojim,a i redovno je kuci vagam jer imam osjecaj da beba ne dobiva dovoljno na tezini,i vaga to potvrdjuje.ima dovoljan broj mokrih i kakanih pelena,s.tim da je stolica ponekad dosta rijetka.zanima me da li imam razloga za brigu? dojim na zahtjev i ostavim je da doji koliko ona zeli a to ponekad traje i po 2 sata.
  Srdacan pozdrav!

  1. Dali_dali says:

   Moja djevojčica za 11 dana puni 7 mjeseci. Jutros se vagala, i ima 8.300 kg.. Poštovana dali je to u granici normale ili? Molim za odgovor, hvala unaprijed.

   1. Dali_dali says:

    Zaboravila sam naglasiti da je dojena beba.

 26. Radil says:

  Poštovani
  Želim da isključivo dojim svoju bebu staru 4sedmice ali su mu još u porodilistu davali adaptiranu formulu a i doma su me ubijedili da nemam dovoljno mlijeka. Dali smo mu i čaja i vode, flašicu i varalicu, sve sam pogrešno u neznanju. Da li je moguće sada da isključimo i ovo 1-2 obroka formule dnevno kada se dojke sporo pune i ne stignu makar popodne jednom da ponude obrok? Dodajem da imam velike grudi i ravne bradavice pa koristim vještačke , nisu mi ga davali na podoj prvih dana zbog žutice, imala sam upale sa temperaturom već više puta, dakle sve smo prepreke iskusili i muku mučimo sa dojenjem, često zaspi na dojci pa plače i daje signale gladi a kad mu ponudim on odbije. Iskreno ne znam ni kad je gladan a kad sit osim posle formule ali tako želim uprkos svemu da održim svoje mlijeko i samo tako hranim svoju bebu.
  Hvala

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštivana,
   vaš problem je vrlo kompleksan. Postoji više stvar koje je potrebno rešavati istovremeno pa bih vas zamolila da pozovete naše savetovalište, pa u razgovoru sa našom savetnicom probate da nađete rešenje koje je najbolje za vas i za vašu bebu.
   Brojevi telefona savetovališta su:
   1. 061/131-81-37 svakog dana od 8h do 12h.
   2. 061/14-47-824 svakog dana između 17h i 20h.

   Pozdrav,
   Milena Popević, savetnica za dojenje

 27. Dragana says:

  Postovane savetnice,
  Imam bebu 2 meseca i 7 dana, samo dojim. Juce smo bili na redovnoj kontroli i pedijatar je rekao da ne napreduje u kilazi, a da je porasla i odmah rekao da damo dohranu. Rodjena je 57 cm, sad je 62cm, na rodjenju je bila 3.850, iz bolnice izasla sa 3.700, a sad je ravno 5 kg, kako on kaze. Dojim je na zahtev, danju 8-9 puta, nocu se budi obicno jednom. Mokre pelene su 6-7 puta, s tim sto kaki 3-4 puta i ima zadnjih 6 dana zelenu stolicu.
  Da li da joj dam dohranu, jer me pedijatar bas uplasio da je gladna cim sam rekla za stolicu…
  Da napomenem da je vesela beba, ne place puno, osim u niznoj potrebi. Pozdrav.

  1. Milena Kostić says:

   Postovana Dragana,
   Koliko vidim, Vasa beba je dobila 1300g tokom ova 2 meseca (gleda se od najnize tezine). Sto bi znacilo da je prosecno mesecno dobila oko 650g. Tokom prva tri meseca bebinog zivota, neki propisani minimum po mesecu je 450g, a Vasa beba je dobila vise od njega.
   Sto se tice zelenih stolica, na zalost, uvrezen je mit da zelena stolica znaci stolicu gladi. Nije tako. Ta stolica gladi je ona gde ustvari nema sadrzaja, vise kao penusava zabokrecina uz ivice pelene.
   Svaka stolica koja ima sadrzaj, nije stolica gladi. Stolica moze da postane zelena iz mnostva razloga: bebin nosic je zacepljen (oni gutaju sekret), beba ima grceve pa stolica oksidise u crevima, nije presvucena pelena na vreme, mama pije preparate koji sadrze gvozdje, mama jede preterano zeleno povrce itd.
   Razlog koji je najcesci za zelenu stolicu, a usko vezan za nesto slabije dobijanje na tezini, je precesto menjanje dojki tokom podoja. Naime, na pocetku podoja ide vise vodenastije mleko koje podmiruje zedj, a tek posle nekog vremena krece tzv. zadnje, zrelije mleko. To zadnje mleko je bogatije u masnocama i od njega beba dobija na tezini.
   Stoga bi trebalo da se drzite da u jednom podoju dajete jednu dojku. Ako beba trazi da sisa na razmaku manjem od dva sata, u tom nekom vremenskom periodu nudite istu dojku.
   Takodje, nemojte ogranicavati duzinu podoja. Neka sisa dok sama ne pusti ili zaspi.
   Verujem da ce se uz ove korekcije zelene stolice povuci, a takodje i da ce dovesti do veceg dobijanja na tezini.
   Ukoliko imate nekih nedoumica, pisite slobodno.

   Lep pozdrav,
   Milena Kostic, savetnica za dojenje

 28. Dragana says:

  Puno vam hvala.
  Ona sisa bas halapljivo, cesto zna da se zakaslje jer povuce vise i onda po malo bljucka. Jutros kad sam je presvlacila imala je svetlo braon stolicu. Stavlja rukice u usta i mljacka posle podoja, ali kad joj ponudim vodu ili dojku, ona nece, valjda to znaci da je sita. Doktor nije uzeo nista drugo u obzir, osim njene kilaze i stolice i rekao odmah dohrana. Nisam bas zadovoljna pregledima kad odemo na kontrolu, moracu da promenim pedijatra.

 29. Azra says:

  Moja cura se rodila sa 3.360kg i nila duga 50cm.Dojim je i sada ima 5.750 i 60cm je duga a ima 2mjeseca i 3 dana.Da li je dobila previse na tezini???hvala

  1. Milena Popević says:

   Poštovana,

   ukoliko je vaša beba isključivo dojena ova kilaža je sasvim u redu. Ono što se može desiti je da sada u trećem mesecu napreduje dosta manje, ali i to je u redu.

   Srdačan pozdrav,

   Milena Popević
   savetnica za dojenje

 30. nerka says:

  postovana,

  moja beba je ridjena sa 3350, sada ima 8mj. doji ali ima samo 7kg. moze li savijet…hvalq

  1. Milena Kostić says:

   Postovana,
   Dojene bebe cesto sa uvodjenjem cvrste hrane slabije napreduju nego dok iskljucivo sisaju.
   Kakve ste gradje Vi i suprug?
   Treba da znate da nekad genetika igra presudnu ulogu, pa ako ste vi sitniji, tesko da ce beba biti krupna.
   Pogotovo ako je aktivna, zivahnija.
   I nemojte zaboraviti da beba raste i u visinu, a ne samo kilazu.

   Lep pozdrav,
   Milena Kostic, savetnica za dojenje

 31. Sonja says:

  Postovani,

  beba mi je rodjena sa 2110, sa 2060 je izasla iz porodilista, prvo merenje je dodala 750g, drugi mesec 980g, a sad u trecem mesecu samo 600g. Samo je dojim i to na zahtev.
  Za nedelju dana cemo ponoviti merenje pa ce reci da li da dajem dohranu. Ne znam sto tako malo je dobila kad imam mleka. Sad ima 4400g. Da li je to normalno?

 32. Aleksandra says:

  Moja beba je rodjena sa 3650gr, iz bolnice smo posle 6 dana izasli sa 3500gr. 23 dana po izlasku iz bolnice na kontroli je izmereno da je napredovao 560gr. Iskreno zabrinula sam se i razocarala, ocekivala sam vise. Iskljucivo doji, bez ikakve dohrane. Pelena je non stop puna, bas dosta napiski, skoro svaki podoj da ima i stolicu (zlatno zute boje, sa gromuljicama masti). Cak i bljucka, ja sam mislila da mu je to visak. Po svemu sudeci, mislila sam da je sit. Inace place kad ga uhvate grcevi, ovako ne. Deluje mi kao zadovoljna beba, ali ipak brinem da nije gladan i da malo napreduje. Pa bih zamolila za Vase misljenje.

 33. Mima says:

  Ja sam rodila prevremeno sina i imao je malu kilazu.Smatram da bebe nisu vage,da kilogrami su samo parametri na pocetku da se utvrdi bebino stanje ali nisu presudni za duze staze jer kilogrami ne pokazuju zdravstveno stanje deteta.Treba gledati celokupan razvoj bebe..Zato mame dojite vase bebe kao sto to radim i ja i uzivajte u tome sto ste donele na svet jos jedno divno bice!

 34. Goca says:

  Meni se devojcica rodila sa 2970 a izasli smo sa 2760. Sad nam je puna 3 meseca i imamo 6700. Ja samo dojim,otprilike na 4-5 sati,a noc nekad prespava pa to bude cak i 8 sati bez hrane. Da li je ok ta bebina kilaza?

  1. Milena Kostić says:

   Postovana,
   Vasa beba dobro napreduje, po podacima koje ste nam dali. Osim napredovanja koje se meri gramima, bitno je i opste stanje i ponasanje bebe.
   Ono na sta bih Vam skrenula paznju je broj podoja u toku dana. Vasa beba bi trebalo da ima najmanje 8 podoja u toku 24h. Ukoliko nocu ima te vece intervale spavanja, podoji u toku dana moraju biti cesci. Mamino mleko se lako vari, samim tim, bebe ogladne posle neka 2 sata od posledsnjeg podoja, a cesto su razmaci i manji. Prirodno je da beba bude gladna nakon 3 sata, najduze.
   Takodje, cesti podoji odrzavaju laktaciju optimalnom. Uskoro ce Vasa beba, nege oko treceg meseca uci u skok u razvoju. Njega karakterisu cesti podoji, nekada dugi, nekada kraci, dogodi se promena ritma spavanja i sve to zato sto je to period intezivnog psihomotornog razvoja. Kako on ne ide pravolinijski i istim intezitetom, otuda te promene u apetitu i ponasanju. Posle par dana primeticete novine u motorici bebe, u paznji koju usmerava poznatim osobama, kao i napredovanje u kilazi.
   Nudite bebi sto cesce da sisa, ne cekajte da zaplace, vec reagujte na prve znake gladi (procitajte ovde). Tim cescim podojima i sebe pripremate za intezivan skok u razvoju.
   Pratite da li beba ima dovoljno mokrih pelena, najmanje 6 u toku 24h. To je najpouzdaniji pokazatelj sitosti bebe, a samim tim i napredovanja.
   Jelena Timotijevic, savetnica za dojenje

 35. Tanja says:

  Poštovani,zadnje tri sedmice sam bila okupirana preseljenjem sa bebom tako da nisam obraćala pažnju na dojenje kao ranije.desilo se to da mi se smanjila količina mlijeka a na zadnjem mjerenju beba je dobila samo 200 gr za tri sedmice.obično je dobijala 750 mjesečno i bila idealna tako su govorili. Beba sad ima 4 mjeseca i 7 dana i ima 6 kg.rodjena je sa 3 400.teško ide uvodjenje adaptiranog.kako BiH mogla da povratim staru količinu mlijeka,imala sam ga čak i previše za njene potrebe? Da li da često nudim dojku ili da ipak sacekam da se napuni više? Postoje li tehnike povećanja tj.vraćanja mlijeka na količinu koja ne bebi sada potrebna?

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana Tanja,
   Vidim da ste pisali svoj problem kod 2 teksta. Objedinila sam savet kod teksta o Znacima koji mogu da vas zabrinu tokom dojenja.
   Slobodno pisite ako imate jos pitanja.
   Srdacno,
   Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

   1. Tanja says:

    Izvinite, ali nisam.shvatila odgovor.hvala vam,možete li pojasniti gdje sa.nadjem vas odgovor?

    1. Savetnica za dojenje says:

     Postovana,
     Potpuno je normalno da bebe posle treceg meseca pocinju manje da dobijaju na tezini. Takodje, ako je beba kakila i piskila pre merenja, to takodje moze uticati na to da beba na merenju ima manje nego sto bi imala da je obavila sve to posle merenja. Moguce da je tokom selidbe zbog guzve sisala manje nego inace. Cak i ako vam se kolicina mleka smanjila, povecacete je redovnim stavljanjem bebe na dojku. Na prve znake gladi (vrtenje glavicom, meskoljenje, zijanje…) I drzite je na dojci koliko god zeli. Takodje, mozete se izmlazati malo posle podoja da povecate kolicinu. No, to sto vam grudi vise nisu prepune i sto vam ne curi mleko iz njih ne znaci da nemate dovoljno mleka, vec da se postigla ravnoteza ponude i potraznje. Bitno je da pratite bebine pelene (da ima barem sest, a pozeljno je vise, mokrih pelena – jedna mokra pelena je kao kad u suvu sipate dve-tri kasike vode), da je aktivna tokom dana, ima jak plac i uopste da joj je zdravsveno stanje i ponasanje dobro.
     Sto se tice nocnog podoja, mozete bebi dati i nocu kad zeli, no ne morate je vise buditi. Dovoljno je ona velika da se sama budi za podoje. Imate li ranojutarnji podoj (oko cetiri-pet)? Jos neko pitanje?
     Srdacno,
     Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

    2. Savetnica za dojenje says:

     Pisali ste na 2 mesta. Sad sam Vam kopirala i ovde odgovor.

     1. Tanja says:

      Hvala Bojana najljepše, da, oko ,pet, šest se budi. Ali ipak imam osjećaj da joj je malo jer vidim da hoće još ali okrene glavu, naljuti se, par puta me je i ugrizla. Da, ima mokre pelene ali ponekad nema stolicu. Par puta me je i ugrizla za dojku. A i pedijatrica mi je rekla da je beba gladna što me jako zabrinulo. Ona jeste kratko sisala i to većinom na jednoj dojci u zadnje vrijeme a ostatak nisam izmlazala tako da je nestao. Vi smatrate da nije alarmantno što je tako malo dobila?da li da dajem pomalo adaptiranog kada mi se čini da jenezadovoljna dojkom?

      1. Savetnica za dojenje says:

       Postovana,
       posto beba ima cetiri meseca, ona ne mora da kaki svaki dan kao prvih nekoliko nedelja. Bitno je da ima mokre pelene.
       Bebi verovatno ne odgovara mlaz, te kad vidite da se buni na dojci, pokusajte da radite kompresije http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/. Takodje, nemojte cekati da se napune dojke, vec dajte bebi da sisa na zahtev. Kad zeli i koliko zeli. Sto se tice preporuke o davanju adamptiranog mleka, mi smo uvek sa varijantu da se prvo ispravi problem u vezi s dojenjem pa tek ako zaista ima potrebe za time, uvesti formulu. Beba koja je cetiri meseca lepo sikila i napredovala ne bi trebalo da sad ima problem. Osim verovatno manjeg broha podoja jer vam je savetovano da izbacite nocni. Gledajte svoju bebu, kako piski, kako se ponasa (kazete da je vesela) i ona ce vam sama reci da li je sve u redu.
       Takodje, posto mislite da imate manje mleka, izmlazajte se posle podoja i pet minuta na prazno dw stimulisete telo da proizvede vecu kolicinu mleka. Pisite slobodno i na mejl dojenje@roditelj.org ako zelite. Srdacno, Bojana

 36. Dragana says:

  Postovana,
  Moja beba ima 4mjeseca i 17 dana, rodjen je sa 4150 i njegova trenutna kilaza je 8860 i iskljucivo ga dojim. Prije 20 dana se pojavila sluz u stolici s tragovima tj tackicama crvene krvi. Pedijatrica je rekla da to nije nista. Kako je to postajalo sve gore ja sam joj odnjela pelenu i odmah smo uradili koprokulturu i nalaz je bio negativan na sve bakterije. Doktorica mi je tad dala savjet da kuham rizinu sluz i da mu dajem po 5 kasicica prije svakog podoja, waya lgg kapi i da izbacim kravlje mlijeko iz svoje ishrane. Izbacila sam sve proizvode od kravljeg mlijeka i tragova krvi vise nema ali sluz je i dalje tu. Danas sam ga vodila opet i za 7 dana je dobio 900 grama sto ona kaze da je malo i da mu krenem davati bananu rizu i mrkvu. Meni se to ne svidja jer tako zelim da ga dojim i samo dojim. Kaze da je sluz prisutna zato sto je on gladan. On je jako sretna i vesela beba, nije placljiv, siki i ne vidim nikakve znakove da mu nije dovoljno. Osim kad mu po danu dam rizinu sluz pa iza nje jako kratko sisa. Zadnji mjesec je dobio 640 grama. Nocne podoje nismo izbacili. Jede u 21 pa u 05. Zadnjih dana se budi i oko 02. Molim vas dajte mi savjet sta da radim i da li je to zaista malo sto je on dobio, da li je ta sluz prisutna zbog gladi i da li da uvodim tu dohranu. Hvala vam unaprjed

 37. Dragana says:

  Izvinjavam se tek sad vidim da sam napisala 900 grama a nije vec 90 grama. Od juce ga bas cesto stavljam na dojku. Sinoc se budio na svaka tri sata i jeo. Da li je stvarno gladan ili sam ja to izazvala svojom nervozom nije mi jasno. On se i dalje ponasa kao da se nista ne desava. Spava, smije se, guce, nije nervozan ni placljiv. Jedino sto sam uradila izbacila sam i rizinu sluz. I prosto ne mogu da se odlucim da mu dajem ista drugo osim mog mlijeka kojeg ima bez obzira sto.su.mi dojke dosta mekanije nego prije. Ali na svaki pritisak mlijeko tece kao i prije. A on je veliki djecak sa nepunih pet mjeseci i 8800, dug je 69,5. Molim vas da mi napisete i vase misljenje

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   i ja mislim da ste bez razloga zabrinuti. Tragovi krvi u bebinoj stolici mogu se pojaviti iz bezalenog uzroka. To moze biti ragada na vasoj bradavici, mozda mala analna fisura kod bebe koja brzo zarasta, neki virus. Vasa beba dobro napreduje, redovno sisa i iz vaseg opisa je zadovoljna. Nemojte mu davati nista osim vaseg mleka jos neko vreme. Sluz u stolici se javlja kada se stvara vise pljuvacke u bebinim ustima zbog izbijanja zubica. Pogledajte na nasem sajtu korisne tekstove o dojenju, uvodjenju krute hrane u ishranu bebe. Srdacno, savetnica Marija.

 38. Dragana says:

  I tako….hvala vam puno na odgovoru i pomoci koje nisam dobila. Divne ste savjetnice i prosto sam odusevljena vasim savjetom i brigom. Nema veze…snacicemo se. Lijep pozdrav

  1. Milena Kostić says:

   Postovana,
   Zao nam je sto se osecate lose.
   Ono sto je naglaseno je da su ovde sve vrsnjacke savetnice mame volonterke i da nismo 24 sata/7 dana u nedelji online. Ovo nije nas posao, da sedimo u kancelariji savetujemo. Vecina nas je zaposlena, imamo svoje decu (neki i tek redjene bebe) i cesto druge obaveze. Savetovanjem se bavimo volonterski u svakom svom slobodnom trenutku.
   Trudimo se da odgovorimo sto pre mozemo.
   Takodje, uvek su Vam na raspolaganju nasi dezurni telefoni, ako procenjujete da je problem mnogo hitniji nego da cekate odgovor ovde.
   Sve najlepse Vam zelim,
   Milena Kostic, savetnica za dojenje

 39. Ivana says:

  I ja imam dilemu oko toga da li je moj beban dovoljno posisao. On je rođen sa 3.450 izašao sa 3.220kg. Za 20 dana dobio samo 30g. Savetovali su nas da uz dojenje ubacim i dohranu sve dok on ne ojača i ne počne bolje da jede. Inače je lenja beba na dojci bi bio po sat i duže a nikad se ne desi da ispusti dojku. On je 02.03. Napunio dva meseca sada ima 5.100 kg. Volela bih da izbacim dohranu. Danas sam mu dala samo dva puta ad mleko. Sada sisa oko 10-15min i prestane, ali drži bradavicu, koliko god još da mu nudim ne vredi.. Primećujem da ima lakši san bez ad. mleka.. i često je gladan. Da li je to jedan od pokazatelja. Unapred hvala

 40. Ivana says:

  I da, zaboravih da kažem da je rođen tri nedelje ranije, ako to ima neke veze sa dojenjem.

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,
   ako želite da isključivo dojite svoju bebu, i da izabacite dodavanje veštačkog mleka, dozvolite bebi da sisa na zahtev. Odrasli ljudi, pored redovnih obroka hrane, često nešto grickaju, pa malo vode, malo kafe, tokom celog dana. A našim bebama mamina dojka je sve. I hrana i voda, i grickalica, uteha, osećaj sigurnosti. Mamin miris, dodir, glas, i otkucaji srca, njima su čitav svet, i jedino što im je poznato. Zato, kada im odvajanje od mame ne prija, oni glasno negoduju i plaču. Drugačije ne mogu verbalizovati svoja osećanja. Budite blizu vaše bebe, ponudite dojku na prve znakove gladi, i ne čekajte da se rasplače da biste mu ponudili dojku. Naročito je važno dozvoliti bebi da sisa ako je u razvojnom skoku. Pročitajte o tome ovde http://dojenje.roditelj.org/index.php?s=skokovi+u+razvoju Dojite bebu na obe dojke, izmedju napravite pauzu za malo nosanja, sačekajte da podrigne, eventulano presvlačenje. Sacekajte 15 ak minuta, pa ponovo ponudite jednu, pa drugu dojku. Tek nakon takva dva kruga dojenja, jedna, pa druga dojka, pauza, pa ponovo jedna pa druga, ponudite bebi adaptirano mleko. I to samo ako nije zadovoljna, odnosno, ako nije zaspala, plače ili negoduje. Napravite pola uobičajene doze formule, a za davanje druge polovine, sačekajte oko pola sata. Vremenom smanjujte količinu formule, dok je sasvim ne izbacite. Vodite računa o vašim redovnim obrocima vode i hrane, ležite dugo i često pored bebe, to ustvari samo i trebate raditi. Potražite pomoc od ukućana i rodbine za premanje hrane, nabavku i sređivanje kuce. Majka se ne postaje svaki dan, i ne tako puno puta. Uradili ste najvažniji posao u životu žene, postali majka, pa zato imate pravo na odmor, povezivanje sa vašim detetom, celodnevnom maženju, i hranom u krevetu, još kako! Za još konkretnih saveta, možete pozvati i neki od naših telefona, na kojima volontiraju savetnice udruženja Roditelj.
   Srdačno,
   savetnica za dojenje Marija Milanović

 41. Bibi says:

  Postovana
  Imam bliznakinje od 13 meseci,i jos uvek ih dojim,po 4-5 puta posto se i noću bude da jedu…Jedna ima 13500 kg a visoka 83 cm,a druga 12250,a visoka 80 cm..Da li je to ok s obzirom da su obe na rodjenju imale po 2700..Da napomenem do 4- og meseca su dobijale preko kg…Hvala unapred..?

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,
   Vaše bliznakinje su sasvim lepo napredovale. Bebe treba sa godinu dana da utrostruče svoju kilažu sa rođenja, a vaše su to definitivno uradile. Pretpostavljam da je i pedijatar zadovoljan napretkom. Ako budete imali neko pitanje u vezi s dojenjem, tu smo. I bravo za istrajnost u dojenju bliznakinja.
   Srdačno,
   Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

 42. Aleksandra says:

  Postovane, imam pitanje za vas cerkica mi juce napunila 5 meseci, danas smo isle u DZ samo na merenje pedijatar mi uporno nudi adaptivno. Zadnjih mesec dana je dobila 400g.
  Tezina 5800, duzina 64cm. Na rodjenju 3 kg duzina 50cm. Kad se izmlazam po podoju imam 120ml mleka uvece manje. Beba je vesela, guce ,aktivna.Zanima me da li je to dovoljno sto je napredovala,zanima me ako treba da povecam moje mleko kako je to moguce. Jel zelim da nastavim sa dojenjem sto duze.Hvala vam puno unapred!

  1. Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,
   pre svega Vam želim reći da nemate razloga da budete zabrinuti oko trenutnog napredovanja Vaše bebe, jer to i jeste napredovanje koje se očekuje u tom uzrastu. Bebe najviše napreduju u prva dva’tri meseca, onda polako počinju da napreduju manje u kilaži, ali se vidi napredak na svim drugim poljima: Vaša beba je motorički napredovala, priprema za, pre svega, za sedenje, okreće se po krevecu, sve više je zanima šta se oko nje dešava, a za to je otrebna energija, troši se i otuda manje napredovanje, nego u, na primer, prvom mesecu ili drugom, gde se bebin dan, uglavnom svodi na spavanje i sisanje.
   Ukoliko Vaša beba sisa na zahtev (kad god zatraži, bez pokušavanja da se na silu obroči), ako ima najmanje 6 mokrih pelena u toku 24h, ako je vesela, vitalna, sigurno nije gladna i Vi imate dovoljno mleka. Ako je sve ovo ovako, uvođenje adaptirane formule bi samo poremetilo odličan sistem koji se uspostavio i daje rezultate.
   Molim Vas, recite mi, zašto se izdajate? Da li beba Vaše mleko dobija tako što se izdajate, pa joj dajete, ili postoji drugi razlog?
   Još jednom, nemate razloga biti zabrinuti i zaista nema potrebe uvoditi adaptiranu formulu.
   Očekujem Vaš odgovor.
   Sve najbolje,
   Jelena Timotijević, savetnica za dojenje

   1. Aleksandra says:

    Hvala vam punoo na odgovoru, nisam stigla ranije da odg.Izdajala sam se samo radi provere kolicine mleka to je pedijatar trazio da radim da bi videla koliko imam mleka.Dojim od pocetka bebu i nisam imala potrebe da se izmlazam jer sam dosta citala kako da postavim bebu na dojku i vasi tekstovi su mi dosta pomogli da isprobavamo polozaje i nasli smo koji nam odgovara. Srecom nismo uveli adaptivno bebica ima sad 6550g duga 66cm.Poceli smo sa kasicama zitarica kukuruzni griz, pirinac, povrce, pomalo i voce.Ali je i dalje dojim na zahtev i posle kasice joj ponudim da siki.Hvala vam jos jednom puno pozdrava i hvala na sajt sto postoji mnogo ste nam od pomogli.

    1. Aleksandra says:

     Pomogli.

 43. […] I majke koje doje iz obe dojke često imaju dilemu da li im je beba gladna, ima li dovoljno mleka, te ne čudi što su brige kod majke koja doji iz samo jedne dojke mnogo češće. Ako imate dilemu je li vaša beba unela dovoljno mleka, pročitajte članak o tome. […]

 44. Anika says:

  Postovane,
  Moja beba devojcica je rodjena sa tezinom od 3100gr. Sa godinu dana ima oko 8300-8400gr. I dalje sisa i danju i nocu ali i ima 3 obroka. Da li je to ok tezina?

 45. Anika says:

  Pardon, pogresnu tezinu sam napisala. Tezina sa rodjenja je 3300gr.
  Hvala, pozdrav!

 46. Snezana says:

  Postovane, imam neke nedoumice iako mi je ovo druga beba( starije dete je sisalo 14 meseci)…e sada beban ima 6,5 meseci i sisa. Na prvoj kontrolici je dobio 1,9kg, na sledecoj 2kg, zatim 1kg, pa 600 gr a danas na merenju samo 20gr. Rodjen je sa 3200. Poceli smo i sa nemlecnom ishranom-lagano i polako. Moja pretpostavka je da je tako malo dobio na tezini je to sto je dve nedelje bio jako prhladjen-bronhitis, inhalacije, sirupi pa je zbog toga slabo sisao( morala sam i da izmlazam dojke jer je nadolazilo intenzivno)…inace sada je dobro, raspolozen je, jede, igra se, prati…pre dva dana samo zavrsili sa antibiotikom ali pedijatar nam je zakazao za 7 dana ponovo merenje…kako da znam da li dovoljno sisa i da li imam dovoljno mleka…posle svakog podoja kad pritisnem bradacu mleko ide u mlazu…zbunjena sam i pomalo uplasena…unapred hvala na odgovoru

 47. Zorana says:

  Postovani,
  Imam bebu od 3,5 meseca.Rodjena je 2 nedelje ranije sa 3180g.Do danas je iskljucivo dojena.Danas smo bili na kontroli i napredovala je samo 450g dr nam je preporucio dohranu uz dojenje..Mene zanima kako da poboljsam kvalitet i kolicinu mog mleka pa da adaptirano i ne koristimo…
  Hvala unapred!

 48. Kobac says:

  Postoje zene koje posle drugog meseca vec ne doje bebe i o tome treba pisati, vi pisete u svakom pasusu, receni o bebama koje se doje, neke bebe se i dohranjuju!

  1. Milena Popević says:

   Poštovani,

   Naš sajt je posvećen dojenju, problemima koji se javljaju uz dojenje i rešavanju tih problema. To govori i ime ovog sajta. Nismo stručne, ni edukovane da dajemo savete vezane za dohranjivanje beba formulom.

   Srdačan pozdrav,

   Milena Popević

 49. milena says:

  Poatovani,
  Moja beba je stara 21 dan. Rodjen je sa 3050, izasli sa 2950 ali je odmah nakon izlaska iz porodilista dehidrirao i izgubio 200 g, dakle treceg dana zivota imao je oko 2700. Iskljucivo ga dojim na zahtev, ima bar 6 mokrih pelena dnevno. Danas ima 3405 g. Da li je to ok napredovanje s obzirom na sve? Ako sam dobro razumela tekst, racuna se da je napredovao 3405-2700 (najmanja tezina)? Prilicno sam zabrinuta i nikad nisam sigurna da li dovoljno jede, istraumirala sam se skroz prve nedelje… Hvala unapred na odgovoru.

 50. Ica says:

  Da li moja beba sisa dovoljno? Na rodjenju je imala 3720g 52cm izašla sa 3530g a sa mesec dana 54cm i 4440g.Unapred hvala!

  1. admin says:

   Poštovana,
   briga skoro svake mame, bilo bebe bilo starije dece je, da li je ono gladno. To je valjda u opisu radnog mesta mame.
   Što se tiče Vaše bebe, nema zašto da brinete. Dobiti 900 grama i 2 cm za mesec dana je sjajno. Naravno, verujem da Vas i pored ovog mog odgovora može mučiti da li je beba gladna, da li dovoljno sisa. To možete vrlo jednostavno da znate: samo pratite pelene. Beba starosti do 6 nedelja treba da ima bar 1 stolicu dnevno i minimum 6 upiškenih pelena tokom 24 sata. Upiškena pelena je kao da sipate 2-3 supene kašike vode u jednokratnu pelenu. Videćete da su mnoge pelene mnogo teže, što znači da je beba i češće piškila.
   Tako da, samo pratite svoju bebu, dojite na zahtev (kad god ona poželi), ne ograničavajte dužinu podoja i uživajte u predstojećim danima.
   Ako imate još nedoumica, slobodno pišite.
   Srdačno,
   Milena Kostić, savetnica za dojenje

 51. Viktorija says:

  Beba prvi mjesec dobila 1kilu,drugi mjesec 800g,treći 600,četvrti 400,peti,330,6 nije dobio nista,moram napomenuti da je isključivo dojen do 4mj,i zadnja 3 puta vagan u bodiju i peleni,od 4 mjeseca krenuli s dohranom voće i mliječne kasice djete nece da prihvati bocu i AD mlijeko!Pedijatrima je to dobro ja sam u šoku i mislim da mi je djete gladno,od rođenja puno place pa neznam dali je glad u pitanju ili ?

 52. Ivana says:

  Postovani, molim vas za savet.
  Moja Sofia ima 6 meseci i 6,45kg i 66 cm. Rodjena je sa 3,5 kg i 49 cm. Odbija kasice,
  obozava da sisa, a moje mleko ocito nije vise dovoljno kvalitno. Koliko je njena kilaza
  zabrinjavajuca?

  Veliki pozdrav,
  Zabrinuta mama.

  1. adminm says:

   Postovana,
   Razumem vasu brigu, svaka majka brine da li njena beba dobro napreduje. Postoje neki parametri napredovanja tezine i visine bebe prema uzrastu, koji predstavljaju neki prosek dobijen na osnovu statistika i uzimaju se okvirno. Neke bebe su genetski sitnije na primer a sasvim su zdrave i lepo napreduju. Tako da ono sto je najvaznije je da je beba zdrava i da ima neki svoj konstantan i redovan tok napredovanja. Pa tako u nekom proseku beba sa 6 meseci otprilike duplira svoju tezinu sa rodjenja, sto jeste slucaj i kod vase bebe. Odlicno je sto beba obozava da siki! Preporuka svetske zdravstvene organizacije je iskljucivo dojenje prvih 6 meseci. Sto znaci da beba treba samo da sisa, bez dodavanja vode, caja, bilo kakve dohrane. Nakon 6 meseci je preporuka da se pocne sa uvodjenjem hrane. To naravno ide polako, i neke bebe brze i bolje prihvataju hranu a neke sporije. To je sve normalno. Imate vremena, samo polako. Vasa beba ce poceti postepeno da jede i hranu. Neka to na pocetku budu samo mali zalogaji, tek po koja kasicica da se beba polako navikava na razlicite ukuse. Takodje mozete probati da nesto od pasirane hrane pomesate sa manjom kolicinom svog izdojenog mleka, tako ce mozda pre prihvatiti. Samo polako sa hranom dajte bebi vremena. I samo neka siki koliko hoce. Opustite se i ne brinite previse o ciframa. Ukoliko imate jos neka pitanja slobodno se javite.
   Srdacan pozdrav
   Marina Hinic, savetnica za dojenje na obuci

 53. […] Ono što može kasnije, posle nekoliko nedelja, da vas uznemiri jeste što je beba dobila “samo” 500 grama, a ne kilu. Opet je gramaža tu da poljulja mami samopouzdanje. Ono što je bitno jeste celokupno bebino zdravstveno stanje. Ako je to jedna zdrava beba, koja ume glasno da plače (gladne bebe štede energiju i spavaju ili nemaju snage da viču), lepo piški i kaki, raste u dužinu, obim glave joj se povećava, i napreduje u kilaži (dakle, ne gubi grame, već ih dobija), onda se ne morate opterećivati time što nije dobila tačno onoliko koliko piše u tabeli (ovde možete videti i tabelu isključivo dojenih beba). Naročito što mnogo faktora utiče na brojke: od toga da je svaka vaga drukčije baždarena i da može pokazivati različitu kilažu (nekad čak i do 400 grama, što je ekstremni slučaj, ali dešava se), a beba se prvo meri na vagi u porođajnoj sali, potom na drugoj kada se otpušta iz porodilišta a onda na trećoj u savetovalištu, do toga da se beba pre merenja dosta ispiški i iskaki i da bude lakša za 150 grama nego da je merena pre nego što je obavila nuždu. Više o dobijanju na težini bebe možete pročitati ovde. […]

 54. […] Ono što može kasnije, posle nekoliko nedelja, da vas uznemiri jeste što je beba dobila “samo” 500 grama, a ne kilu. Opet je gramaža tu da poljulja mami samopouzdanje. Ono što je bitno jeste celokupno bebino zdravstveno stanje. Ako je to jedna zdrava beba, koja ume glasno da plače (gladne bebe štede energiju i spavaju ili nemaju snage da viču), lepo piški i kaki, raste u dužinu, obim glave joj se povećava, i napreduje u kilaži (dakle, ne gubi grame, već ih dobija), onda se ne morate opterećivati time što nije dobila tačno onoliko koliko piše u tabeli (ovde možete videti i tabelu isključivo dojenih beba). Naročito što mnogo faktora utiče na brojke: od toga da je svaka vaga drukčije baždarena i da može pokazivati različitu kilažu (nekad čak i do 400 grama, što je ekstremni slučaj, ali dešava se), a beba se prvo meri na vagi u porođajnoj sali, potom na drugoj kada se otpušta iz porodilišta a onda na trećoj u savetovalištu, do toga da se beba pre merenja dosta ispiški i iskaki i da bude lakša za 150 grama nego da je merena pre nego što je obavila nuždu. Više o dobijanju na težini bebe možete pročitati ovde. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.