Image default
Kako funkcioniše dojenje Problemi tokom dojenja

Isključivo dojenje na jednoj dojci

Verovatno ste dosad primetili da vam je jedna dojka drukčija od druge. Ljudsko telo nije simetrično, pa je tako i jedna uvek  malo ili malo više veća od druge i pre nego što dojenje započne. Takođe, razlika u veličini može biti izražajnija nakon što dojenje započne ako se iz jedne dojke češće doji jer, logično, u njoj se pravi više mleka. Neretko se i bradavice razlikuju, kao i veličina i oblik areole.

Svaka dojka drugačije je građena. I tako svaka za sebe, kada dojenje krene, počinje da proizvodi mleko. Neke to osete na svojoj koži tako što sa jednom imaju problem od samog početka, neke mame su primetile da bebe više vole jednu siku od druge, a neke će tvrditi da u jednoj imaju mnogo više mleka nego u drugoj.

Naime, kao što znamo, proizvodnja mleka funkcioniše po principu ponude i potražnje. Koliko mleka iz dojke izađe, toliko mleka će telo dobiti signal da napravi. Tačnije, ako beba posisa 80 odsto ili više mleka koje se proizvede, količina mleka će ostati ista li će se povećati, a ukoliko posisa manje, ili majka iz nje izmuze manje od 80 odsto, količina mleka u dojkama će se smanjiti…

Ono što je bitno u ovoj priči jeste da možete dojiti iz jedne dojke. Isključivo dojiti. Jer ukoliko beba stalno sisa samo iz te jedne dojke, kad hoće i koliko hoće, u njoj će se proizvesti dovoljno mleka da zadovolji bebine potrebe. Kao što majka blizanaca (ili trojki) uspeva da nahrani dvoje (li troje) dece dvema dojkama, tako i majka jednog deteta može nahraniti svoje čedo  – jednom dojkom.

Naravno, ukoliko ne postoji neki valjan razlog za to, nema ni potrebe izbaciti jednu dojku. Ali postoje majke kojima je jedna dojka odstranjena, i imaju samo jednu na raspolaganju. Ili je imala operaciju jedne dojke gde su joj presečeni mlečni kanali i u njoj se mleko ne proizvodi. I doje bez problema zdravom dojkom.

Takođe, nekada beba odbija jednu dojku i ne želi iz nekog razloga da sisa iz nje (majci se tada savetuje da ode na pregled te dojke jer često bebe otkriju problem u dojci i nekoliko godina pre nego što se pokažu prvi simptomi problema s dojkom). Neretko se dešava da su bebe te koje imaju neki problem (upala uha ili neki drugi zdravstveni problem)  i da zato odbijaju jednu dojku. Kada problem prođe, beba će opet sisati iz obe.

No, ukoliko mama stalno ima problema s jednom dojkom, kao što su često začepljenje kanala i upale, apscesi i slično i zbog toga se dvoumi da li da prekine s dojenjem, savetuje se da postepeno prekine dojenje na toj dojci (više saveta kako da prekinete dojenje na toj dojci što bezbolnije, pročitajte ovde)  i da nastavi dojenje na drugoj, s kojom nema problema.

I majke koje doje iz obe dojke često imaju dilemu da li im je beba gladna, ima li dovoljno mleka, te ne čudi što su brige kod majke koja doji iz samo jedne dojke mnogo češće. Ako imate dilemu je li vaša beba unela dovoljno mleka, pročitajte članak o tome.

Ako dojite samo iz jedne dojke, ona će biti veća od druge, ali samo dok dojite. Nakon dojenja, dojke će biti približne veličine i nećete videti neku razliku. Drugi sigurno neće, a vi ako i budete primetili, to će vas samo podsetiti na to koliko ste pružili svojoj bebi.

 

Autor: Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: