Image default
Problemi tokom dojenja

Prepunjenost dojki

Prepunjenost dojki javlja se u dva slučaja:

  1. Pri jakom nadolasku mleka posle porođaja
  2. Ukoliko beba iz nekog razloga ne sisa redovno ili pravilno

dojenje, prepunjenost dojkiSa prvom pojavom prepunjenosti dojki sve mame se sreću ili još dok su u samom porodiličtu ili po dolasku kući. Do njega dolazi u trenutcima kada se kod mame počinje da nadolazi takozvano prelazno mleko.

Prvih nekoliko dana po porođaju u dojkama se nalazio kolostrum ali negde između drugog i šestog dana od porođaja kod svih majki, maltene preko noći, dojke se napune sa mnogo većom količinom mleka. To je takozvano prelazno mleko. Pošto se ponuda i potražnja mleka nije uspostavila mamino telo proizvodi velike količine mleka. Baš zbog toga dojke su jako pune i napete. Majke koje su se prvi put porodile ovaj osećaj deluje jako dramatično jer imaju osećaj da će im grudi eksplodirati. Dojke su vrele, tvrde, prepunjene, bradavica se maltene izravnala sa okolnom kožom, može doći i do oticanja okolnog tkiva…

Šta uraditi?

Najbolji način izvlačenja mleka i smanjenja napetosti je da se dojke ponude bebi i da beba sisanjem izvuče mleko, a samim tim i mami olakša i smanji napetost u dojkama. Međutim dešava se da su dojke tako jako napunjene da beba jednostavno nemože ustima da uhvati dojku i u tom slučaju je potrebno ručnim izmlazanjem izvući nešto mleka tek toliko da areola smekša da bi je beba lakše uhvatila ustima.

Ukoliko niste vešti u ručnom izmlazanju pokušajte sa nekom od pumpica za izmlazanje mleka ali nemojte preterivati jer ove pumpice rade na principu stvaranja vakuma zbog kojeg areola može još više da otekne. Ukoliko ni to nije pomoglo pritisnite prstima kožu u delu između bradavice i oboda areole ka dubini dojke i držite tako pritisnuto od 1 do 3 minuta pre ponovnog nuđenja dojke bebi. Ova kompresija prstima bi trebala da dozvoli areoli da smekša dovoljno da beba može da počne sa podojom.

Kao velika pomoć u ovoj situaciji tu su i obloge. Stavljajte hladne obloge na dojke između podoja koje će pomoći smanjenju bola i toplote u dojkama, a pred podoj tople koje će pomoći da se mleko lakše pokrene i izlazi. Nemojte da preterujete sa toplim oblogama već ih koritite samo kratko pred podoj.

Ova početna prepunjenost dojki bi trebala da se smanji u toku 24 – 48 sati. Važno je samo da mleko teče iz dojki. Ukoliko mleko ne izlazi iz dojki, bez obzira da li beba sisa ili ga izmlazate, postoji mogucnost da dođe do upale dojki.

U drugom slučaju pokušajte da popravite položaj bebe i bebinih usta da bi mogla efikasno da sisa i da ne bi dolazilo do prepunjenosti. Savete o pravilnom postavljanju bebe na dojku možete pronaći ovde.

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: