Image default
Kako funkcioniše dojenje

Kako da poboljšate napredak u težini vaše isključivo dojene bebe

dojenjePrva i osnovna stvar  je vera u sposobnost vašeg tela da ono zaista može hraniti vaše dete. Vaše telo to zaista može, a vi mu svojim postupcima pomozite.

Dok dojite pazite na ispravan položaj bebe na dojci, kao i na to da li beba ispravno hvata vašu bradavicu!

Povećajte broj dnevnih podoja, i nikako ne preskačite noćne podoje. Dojite često, na dva sata, neka broj dnevnih podoja bude najmanje 8-12, dozvolite samo jedan duži razmak između podoja, od oko 3 sata, i to jedino noću.  Ako vasa beba traži da sisa i česće od dva sata, na sat ili sat ipo, tada u periodu od 2 do 3 sata nudite uvek istu dojku za podoj. Ovo će omogućiti bebi da iz svake dojke izvuče i zadnje masnije  mleko, od koga će bolje napredovati. Ako beba posle ponuđene iste dojke jasno pokazuje da želi jos, a mleka u toj dojci više nema, tada joj ponudite drugu dojku. Za to vreme, od najvise 3 sata, dok beba sisa samo jednu dojku, drugu dojku  izmlazavajte, da ne bi došlo do prepunjenosti mlekom I zastoja.

Izbegavajte davati bebi cucle varalice.

Ako vaša beba previše spava, probajte je probuditi. Raspovijte je, prebrišite lice mokrom pelenom, golicajte po tabanima, obrazima, nosu.

Dozvolite bebi da sama završi podoj. Ne ograničavajte vreme trajanja podoja. Podoj smatrajte završenim kada beba sama ispusti dojku ili zaspi na dojci. Ako beba zaspi već na početku podoja  pokusate je probuditi. Probajte menjanje dojki, čim vidite da je beba posustala sa sisanjem podignite je i premestite na drugu dojku. Ovo će ponovo pokrenuti refleks otpustanja mleka, i kada beba opet uspori, ponovo je vratite na dojku kojom ste počeli podoj. Možete probati i kompresije dojki.

Kompresije dojki

Kada beba prestane da sisa, a jos uvek drži dojku u ustima, dete držite jednom rukom, a drugom masirate dojku. Stavite palac s jedne, a prste s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano gurajte palac i prste jedne prema drugima, ka unutrašnjosti dojke i prema bradavici. Radite to lagano, da vas ne boli. Beba ce ponovo početi efikasno da sisa i guta.  Nastavite sa kompresijama dok god beba ponovo ne posustane. Sačekajte malo, pa možete ponovo primeniti kompresije. Svaki put malo pomerite ruku, da ne biste masirali uvek isti deo dojke. Kada vidite daje beba uz kompresije izvukla svo mleko, pređite na drugu dojku, pa ponovite postupak.

Dalji mogući razlozi zašto beba ne napreduje, odnosno ne sisa efikasno mogu biti:

Pročitajte tekstove i o tome.

Marija Milanović, savetnica za dojenje

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: