Image default
Kako funkcioniše dojenje

Tandemsko dojenje

Tandemlogo-273x300Kada mama koja doji odluči da nastavi sa dojenjem i nakon začeća, ima 46% šanse da se, nakon porođaja, upusti u novu avanturu zvanu tandemsko dojenje, jer upravo je toliki procenat dece dojene tokom trudnoće koja sisaju do samog porođaja mame. Ovaj poseban odnos koji se uspostavlja između mame i dečice koje doji donosi ogroman broj emocija, od najnežnijih trenutaka bliskosti, do stresnih momenata nelagode i preispitivanja. Ali kao i svaki novi period u životu treba ga prihvatiti informisano i što pribranije, poželjno uz podršku najbližih članova porodice, i uz donošenje neishitrenih odluka, koje neće ići na štetu ni jednom učesniku tandema.

Prvi koraci

Prvi dani su važni-i bebi i starijem detetu i majci. Važni-jer treba osigurati da beba dobije dovoljno kolostruma, kao prvu imunološku zaštitu, jer se on proizvodi u prvim danima laktacije u ograničenoj količini i svaku je kap važno uneti. Ovo su, praktično, jedini trenuci kada je itekako važno da beba sisa prva. Kasnije je, kada “krene” mleko, kada se, zbog dojenja dvoje dece, proizvodnja poveća i dojke postanu prepunjene, korisno dati prvo starijem detetu da sisa, jer će ono posisati prve jake mlazeve mleka i omekšati bradavice, pa će beba moći lakše i bolje da prihvati dojku.

Emocije

Starije će se dete, dolaskom bebe u porodicu, verovatno osećati zbunjeno i potreba za bliskošću sa mamom će verovatno biti pojačana, kao i potreba za sisanjem. U ovom je periodu izuzetno važno da se, uz podršku tate i ostalih članova porodice, pomogne mami da uspostavi ritam dojenja oba deteta, da zadovolji neophodne nutritivne potrebe novorođenčeta, i emotivne potrebe starijeg deteta. Ne smemo zaboraviti ni mamu-iako je odluka o dojenju tandema doneta ciljano, informisano i sa puno topline, prvi dani prilagodbe na novi ritam mogu joj biti stresni i teški. Svakoj je ženi postporođajni period buran i emotivan, onaj koji preživljava mama koja doji dvoje još i prepun dodira, zahteva, adaptacije. Mama često mora istovremeno da odgovori na potrebe uplakane gladne bebe i razigranog, ljubomornog starijeg deteta. Tada se može osećati razapeto, iskorišćeno, u strahu da može ugroziti svoj odnos sa starijim detetom ukoliko se prvo posveti hranjenju bebe i obratno. Vrlo je važno da mama uspe da osigura sebi samo njene trenutke, da ispoštuje svoje potrebe, da odmori, istušira se, prošeta i opusti se. Da uspe da bez griže savesti, a sa puno topline i ljubavi, odloži ili prekine starijem detetu podoj ako se zbog njega oseća napeto ili nelagodno, ili da podojenu bebu da na uspavljivanje tati da bi se posvetila interakciji sa starijim detetom. I da stalno ima u vidu da početni težak period prođe, da je samo faza koja se može prevazići, uz njenu glavnu ulogu koordinatora tandema.

Količina i položaji

Obzirom da dojenje funkcioniše po principu ponude i potražnje, istina je da je količina mleka u tandemu duplirana i da nema bojazni da će neki od tandemaša ostati gladan. Svakako, treba pratiti broj mokrih i prljavih pelena bebe, ne menjati joj često dojke, ne ograničavati svako dete na jednu dojku(mada neke mame efikasno doje tandem na ovaj način), eventualno podojiti bebu nakon podoja starijeg deteta(zbog masnijeg mleka). Takođe, položaji u kojima će mama dojiti male članove tandema mogu biti razne, od simultanog dojenja oboje u položaju kolevke, uz pomoć jastuka u položaju ragbi lopte, ili u raznim drugim kombinacijama koje se mogu menjati kako deca rastu. Drugim majkama pak više odgovara da ne doje decu istovremeno.

Higijena…ili ne?

KLopa 004U tandemskom dojenju nije potrebna nikakva dodatna higijena. Nema potrebe prati bradavice ili dojke posle svakog deteta. Pamučna, prozračna odeća, redovno tuširanje i pranje ruku biće sasvim dovoljni. Čak i kada je jedan od članova tandema lakše bolestan nije potrebno ograničiti svako dete na svoju dojku, jer majčino mleko deluje imunološki. Jedino su posebne mere potrebne u slučaju soora ili ozbiljnih zaraznih bolesti.

Iako mnogi govore da je u pitanju mit, gotovo sve mame koje doje tandem osećaju i tvrde da je veza koja se stvara između dva mala člana tandema posebna i jaka, da se uz pomoć ovih zajedničkih momenata provedenih na maminim grudima smanjuje rivalitet i ljubomora među decom. A samo mama zna koliko je neprocenjiv onaj osećaj kada jedna mala i jedna malo veća mirišljava glavica spavaju na njenim grudima pošto su se nasikile…udvostručena količina ljubavi!

 

Doživela, uživala i napisala Dragana Vasić, savetnica za dojenje

Izvori: www.lll.org; www.roda.hr; www.kellymom.com
Izvor prve sličice http://dakotapam.com

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: