Image default
Kako funkcioniše dojenje

Znaci koji ukazuju na slabije napredovanje bebe

da li beba dovoljno napredujeZnaci problema i slabog napredovanja

Većina majki je mišljenja da ako beba često plače ne dobija dovoljno mleka. Sami plač  nije automatski i znak da je beba gladna, niti je pokazatelj da imate  problema sa dojenjem. Ako novorođence sa 4 dana starosti nema barem 6 mokrih pelena i 2 stolice dnevno, treba obratiti pažnju na dojenje. Možda je potrebno da majka promeni ili ispravi položaj u kome doji, ili da doji bebu česće. Ako beba ni za desetak dana nije povratila porođajnu težinu, to je pokazatelj da dojenje ne ide kako treba. Majka ne sme oklevati, nego što pre potražiti pomoć u dojenju. Obavezno treba potraziti pomoć lekara ako uočite sledeće simptome kod bebe: suva usta i oči, letargija, mlitavost,  slab plač, bleda boja kože, koja,  kada je uštinemo, ostaje bela i zadržava izgled uštinute kože, uvučena fontanela, temperatura.

Ako beba ne dobija dovoljno na težini, treba pronaći uzrok. Majka se tada moze osecćati jako loše, kriviti sebe i svoju sposobnost da hrani bebu i da se brine o njoj. Vrlo je važno da pomoć potraži na vreme.

Slabo dobijanje na težini

Vrlo je važno razlikovati slabo dobijanje na težini i nenapredovanje bebe. Nenapredovanje bebe mlađe od mesec dana uključuje gubitak na težini i posle 10 dana starosti, beba nije vratila porođajnu težinu ni posle treće nedelje starosti, gubitak na težini je veci od 10%, mali ili neznatni rast u visinu i obimu glave, dehidracija, neuhranjenost.

Znakovi slabijeg dobijanja na težini bebe su:

  • česti podoji, aktivno sisanje i gutanje, majka oseća refleks otpuštanja mleka, bleda boja mokraće, šest ili više mokrih pelena dnevno, dobar izgled stolice, beba je aktivna i živahna, ima dobar mišicni tonus  i izgled kože, ali ipak dobija slabije na težini od proseka. Objašnjenje može biti u temperamentu i  metabolizmu bebe. Kao što ni odrasli ljudi nisu svi isti, tako nisu ni bebe.
  • Bebe koje su dojene na zahtev imaju na raspolaganju dojku na neodređeno vreme, i obično brže napreduju u težini, takodje i bebe koje spavaju sa majkom ili blizu majke. Bebe kojima roditelji pokušaju nametnuti određeni dnevni i nocni raspored podoja i spavanja, obično sporije napreduju. Majčino mleko majki koje prave duže razmake izmedju podoja je manje kalorično, nego onih koje česće doje.
  • Ako vaša beba zaista nedovoljno napreduje u težini, ne treba žuriti i odmah dodavati dohranu u obliku adaptiranog mleka. Najpre potražite pomoc u dojenju, a dohranjivanje formulom ostavite za krajnje rešenje, i to isključivo uz konsultovanje pedijatra. Beba koja slabo napreduje svakako će biti pod nadzorom lekara.

Mogući razlozi zašto beba slabo napreduje u težini:

– premali broj podoja u toku 24 sata. Majka ne doji na zahtev, već prema nekom rasporedu; beba između podoja dobija čaj, vodu ili neku drugu tečnost; beba spava duge vremenske intervale, ili prespava noć.

– nedovoljna dužina trajanja podoja . Majka doji unapred utvrđeni broj minuta na svakoj dojci, te beba ne uspeva da izvuče i zadnje, masnije mleko iz dojke; beba zaspi ubrzo nakon početka podoja; majka prečesto menja dojke.

– beba ne sisa efikasno. Uzroci mogu biti loš položaj na dojci; loš hvat bradavice; beba odbija da sisa zbog prejakog ili preslabog refleksa otpustanja mleka; bebu muči neki bol tokom podoja, ili je bolesna. Slabo napredovanje u težini se obično uoči na redovnim pregledima kod pedijatra, te tako lekar može isključiti bolove ili bolest bebe kao mogući uzrok slabog napredovanja.

– nedovoljna količina mleka kod majke. Premali broj podoja i prekratko vreme za podoj uvek dovode do smanjenja količine mleka. Smanjena količina mleka uzrokuje  slabo napredovanje isključivo dojene bebe, i ako majka ne preduzme nešto da promeni način dojenja svoje bebe, dolazi do potrebe davanja dohrane u obliku adaptirane formule. Dodavanje veštackog mleka uz neispravno i neefikasno dojenje, bez podrške najbliže okoline, uvek vodi u sve manje i manje dojenja. Sve manje dojenja znači sve manje mleka u dojkama. Na kraju se dojenje prekida, a beba prelazi na ishranu potpuno zasnovanu na adaptiranoj formuli.

Pogledajte koliko je normalno dobijanje na težini u zavisnosti od uzrasta bebe.

Napisala Marija Milanović, savetnica za dojenje

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: