Image default
Kako funkcioniše dojenje

Znaci koji mogu da vas zabrinu tokom dojenja

Sledeće situacije vas možda mogu zabrinuti, a ne znače da imate “premalo” mleka, niti da vaša beba premalo sisa:

1. Dojke vam deluju mekane i prazne

Mama koja se navikla na punoću i težinu svojih grudi, i stvorila sliku u kojoj u grudima ima puno mleka samo ako su dojke pune i teške, može se zabrinuti što su joj dojke odjednom postale meke i deluju prazno. Prva pomisao je da više nema dovoljno mleka i da “to malo što ima” ne može biti dovoljno za njenu bebu. Ne dopustite da vas ovo zabrine! Nakon početne prepunjenosti dojki, a posebno nakon nekoliko nedelja dojenja, vaše telo se savršeno prilagodi bebinim zahtevima. Ako dojite na zahtev svoje bebe, proizvodite tačno onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostavljanja ravnoteže između ponude i potražnje.

2. Beba se noću budi nekoliko puta

San većine novih roditelja  je beba koja spava celu noć. Iskreno, to je prilično nerealno očekivanje. Ako beba stara 10-ak dana prespava celu noć, verovatno nece dobijati dovoljno mleka.

3. Beba plače nakon podoja

Istina je da bebe plaču zbog gladi, ali postoje mnogi drugi razlozi za plač. Ne ograničavajte vreme trajanja podoja! Dovršite podoj na jednoj strani (neka beba sasvim isprazni dojku) pre nego što ponudite drugu dojku.

4. Podoji su učestali i dugo traju

Što je jednoj majci prečesto, drugoj može biti preretko. Jedna će podoj u trajanju pola sata smatrati predugim, a druga prekratkim. Ne zaboravite: NEMA PRAVILA KOLIKO ČESTO I KOLIKO DUGO TREBAJU TRAJATI PODOJI. Dozvolite svojoj bebi da sama uspostavi svoj raspored hranjenja i da sisa koliko želi. Beba može biti na dojci i 2 sata, a pritom svega 2 minuta efikasno sisati (gutati). U tom slučaju beba može ostati gladna i nakon dvosatnog podoja.

5. Ne uspevate da izmlazate “mnogo” mleka

Ovo ništa ne znači i ne bi vas trebalo zabrinjavati. Ne izmlazavajte se zato da biste saznali koliko mleka imate u dojkama, jer vas rezultat može zabrinuti i navesti na pogrešne zaključke. Vi sigurno imate onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem izvlači iz dojki. Problem može nastati ako mleko koje imate u dojkama ne dolazi do bebe jer:

  • dojite u lošem položaju;
  • beba nepravilno prihvata dojku;
  • beba ne sisa efikasno (ne guta mleko);
  • zakočen je refleks otpuštanja mlijeka.

Svi ovi problemi se relativno lako mogu rešiti.

6. Beba nakon podoja prihvata flašicu sa dohranom

To nikako ne mora značiti da je beba nakon podoja još uvek bila gladna. Beba može zbog izražene potrebe za nenutritivnim sisanjem prihvatiti cuclu na flašici. Ne zaboravite da upotreba flašice može poremetiti uspešno dojenje.

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: