Image default
Početak dojenja

Pravilno postavljanje bebe na dojku

  • Pravilan položaj bebe na dojci sprečiće iritaciju i povrede bradavice, i beba će lakše izvlačiti mleko. Takođe će bolje stimulisati majčinu bradavicu, što je važno za dalju proizvodnju mleka.
  • Ako majka duže vreme ima iritirane ili oštećene bradavice, ili mastitise koji se ponavljaju, ili pak beba sporo dobija na težini, loš položaj na dojci i bebin loš hvat bradavice mogu da budu uzrok.
  • Ako mami i bebi dojenje dobro ide, majka se ne mora brinuti o položaju bebe na dojci.  Što su vise iskusne u toj praksi, same će prirodno pronaći položaje koji im najbolje odgovaraju, i u kojima im je najudobnije.
  • Prvih šest nedelja bebinog života je period prilagođavanja. Tada majka i beba zajedno rade na tome da pronađu sta im najbolje odgovara. Pravilno i dobro hvatanje bradavice i sisanje nekim bebama dolazi prirodno, dok je nekima potrebna pomoć.
  • Pošto majka provodi nekoliko sati dnevno u dojenju svoje bebe, važno je da se ona udobno namesti tako da drži bebu blizu svoje dojke, i da pritom bude opuštena, bez suvišnog naprezanja mišića.

Da bi dojenje bilo uspešno, veoma je važan položaj pri dojenju. Više o tome pročitajte u tekstu Pravilni položaji za dojenje.

Napisala Marija Milanović
Izvori: Womenly Art of Breastfeeding, LLLI
Breastfeeding Answer Book, LLLI

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: