Kako funkcioniše dojenje

Uvođenje čvrste hrane

Uvodjenje dohrane, čvrste hrane kod beba

Uvođenje dohrane, tačnije, čvrste hrane u bebinu ishranu treba da bude uživanje i za majku i za bebu.

Početak davanja druge vrste hrane ne znači prestanak sa dojenjem, mleko će još duže vreme biti osnovna detetova hrana. Tokom cele prve godine života deteta, mleko je glavna namirnica. Dohrana je dodatak neke druge vrste hrane majčinom, ili ako beba nije dojena, zamenskom mleku.

Da bi krenuli sa uvodjenjem druge vrste hrane, beba treba da pokaže neke od znakova:

  • Sposobnost da uspravno sedi
  • Da je nestao refleks izbacivanja jezikom
  • Spremnost da žvaće
  • Sposobnost uzimanja hrane rukom i stavljanja u usta
  • Smanjen zahtev za dojenjem, koji nije povezan sa bolešću, izbijanjem zubića ili promenjenom rutinom.

 Kada početi

U ovome se stručnjaci uglavnom slažu. Oko šestog meseca života beba obično ispoljava interes za hranu. Detetu u toj dobi samo majčino mleko ili zamena za majčino mleko, više nije dovoljna da ispuni dnevne potrebe njegovog razvoja. Rizici od alergija na pojedine namirnice puno su manji, jer je sistem organa za varenje zreliji.

Uvodjenje dohrane, čvrste hrane kod beba Majka treba da ima pozitivan stav. Doba od 6 meseci je doba nicanja zubića, tada je povećano lučenje pljuvačke, pa će se hrana bolje razgrađivati već u usnoj šupljini. Razvija se i fina motorika ruku i prstiju, pa će dete uskoro moći da samo uhvati komadić hrane palcem i kažiprstom, i prineti ga ustima.

ZAPAMTITE: Verovanje da će dohrana drugim vrstama hrane doprineti da beba spava tokom cele noći , motiviše mnoge roditelje da što pre krenu sa uvođenjem. Ali ovo popularno verovanje nema potvrde u stvarnom životu, što roditelji i sami uskoro shvate.

Starije generacije su uvodile dohranu vrlo rano, sa već 3 meseca, i smatrali su da će dete tako bolje prihvatiti nove ukuse. Taj običaj ranog uvođenja dohrane nastao je za vreme masovne upotrebe mlečnih formula. Roditelji kao da su se takmičili čije će dete biti krupnije, i koje će jesti veći broj namirnica u što kraćem roku. Težilo se tome da se što pre dečija ishrana izjednači sa ishranom odraslih osoba. Danas smatramo da za hranjenje dete ima čitav životni vek.

 

 

Povezani tekstovi

2 komentara

nela 24.09.2013 at 09:53

postovani,

iako szo propagira iskljucivo dojenje do 6. meseca zivota, iako se skoro identicne informacije nalaze na vecini sajtova o dojenju, vec par puta od razlicitih pedijatara cujem da bi trebalo da svom detetu uvedem zitarice vec sa navrsenim 4. mesecom…jasno mi je da one nisu cvrsta hrana, ali ako majcino mleko zadovoljava sve nutritivne potrebe bebe do tog famoznog 6. meseca, cemu onda uvedjenje zitarica sa cetiri meseca? o cemu se tu zapravo radi?

Odgovori
admin 25.09.2013 at 14:18

Poštovana Nela, na žalost, još uvek saveti pedijatara nisu u potpunosti usklađeni sa savetima WHO. Ovo je još važeća preporuka da se beba isključivo doji do 6. meseca, a onda se u zavisnosti od spremnosti čvrsta hrana postepeno uvodi tokom ili sa punih šest meseci, uz nastavak dojenja.
Uvođenje dohrane ranije, i to žitarica savetuje se za bebe koje su na adaptiranom mleku, i ne sisaju. A i tada dete mora da bude spremno za čvrstu hranu. Prema važećim savetima, nema razloga za žurbu, svaki lekar koji vam drugačije priča nije do kraja iskren 😉

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: