Image default
Aktuelno Kako funkcioniše dojenje

Prednosti dojenja za majku

Dok buduća mama iščekuje trenutak u kojem će konačno upoznati biće, koje je njeno telo čuvalo, hranilo i koje će doneti na svet, u moru informacija koje su joj dostupne, što na mreži, što u školama roditeljstva i sl,  spomene se dojenje i koliko je ono važno za bebu.

Ono što se ne kaže ili se možda preko toga samo preleti (ipak je svakoj budućoj mami na pameti da dobro prođe na porođaju), je to koliko je dojenje, zapravo dobro i za mamu. Možda i podjednako dobro, koliko i za bebu.

Mogućnost da dojite svoju bebu je dar, veliki koliko i dar da rodite bebu. Priroda se pobrinula da mama, koja rodi bebu, tu bebu nahrani i brine se o njoj na najbolji mogući način. Takođe, sve je ”podešeno” tako da se u tom savršenom procesu, i mama i beba dobro osećaju.

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće, a prednosti dojenja se uoče pre ili kasnije.

 • Odmah po rođenju, poželjno je da beba bude sa mamom, a u idealnim okolnostima, na maminim golim grudima. Na taj način se ostvari kontakt kože na kožu, koji ima mnoge prednosti, a jedna od njih je podsticanje lučenja oksitocina, hormona koji otpušta mleko iz grudi, koji kontrahuje matericu i koji ”povezuje” mamu i bebu. Beba koja u tim prvim trenucima uspe da dobije svoje prvo mleko, odnosno, kolostrum, mami je učinila mnogo, a i sebi. Pre svega, beba je dobila svoju ”prvu vakcinu”, kolostrum iz maminih grudi, a sisanjem je učinila da materica nastavi sa kontrakcijama, koje će učiniti da krvarenje bude u granicama normale, što je veoma bitno za mamu i njen oporavak. Mama koja doji na zahtev, za nekih 10 nedelja, po porođaju, materica se ,u većini slučajeva, vrati na stanje pre trudnoće.
 • Prolaktin je hormon zadužen za laktaciju, a i čini to da mama koja doji svoju bebu, u trenucima podoja, se oseća opušteno i fokusirano na bebu, a za to vreme, oksitocin čini to da se mama sve dublje i čvršće povezuje sa svojim detetom.
 • Stvaranje mleka je aktivni metabolički proces. Mame koje doje dnevno mogu da izgube od 200 do 500 kalorija.
 • Mame koje su imale dijabetes za vreme trudnoće, a doje svoje bebe, brzo se ”vrate” na normalne vrednosti šećera u krvi.
 • Dojenje smanjuje rizik od dobijanja raka dojke čak i do 30%, i taj procenat se povećeva kod mama koje doje svoje bebe duže od godinu dana. Dojene devojčice, takođe, imaju manju šansu da obole od raka dojke.
 • Smanjuje se rizik da dobijanje raka jajnika i grlića materice.
 • Žene koje doje imaju manju šansu da obole od osteoporoze, čak su neka istraživanja dokazala da laktacija dovodi do jačanja kostiju. Isto tako, umanjen je rizik od povišenog pritiska, srčanog i moždanog udara, povišenog holesterola.
 • Umanjuju se šanse da mama dođe u postporođajnu depresiju.
 • Dojenjem se odlaže menstruacija, ali dojenje nije vid kontracepcije. Jedna od većih zabluda je ta da mama koja doji ne može da zatrudni.

Da, dojenje je odlično po mamino zdravlje. Ali, dojenje nije samo hrana. Dojenje je dodir, dojenje je uživanje, povezivanje…

 • Dojenje kod mama stvara osećaj nadmoći. Da, Vaše telo stvara jedinu dobru hranu za Vašu bebu i zahvaljujući tom mleku, beba raste u Vašem naručju i čini se da sa svakim podojem dobija po novu krofnicu na telu. Dete buja u Vašim rukama i to stvara neverovatan osećaj sigurnosti i tada znate da radite, možda, najbitniju stvar u svom životu i životu Vašeg deteta.
 • Dojenjem se stvara jaka veza između mame i deteta i to je najbolji način da upoznajete svoje dete, od prvih sati njegovog života. Sa vremenom, a zahvaljujući toj neposrednoj bliskosti u toku podoja, uočavaćete načine na koje beba želi da Vam saopšti da je umorna, da je gladna ili bi samo da se mazi i bude na maminim grudima, da piški ili kaki, da želi da se isključi iz trenutne buke i gužve… Da, one zaista sve to umeju, a mi mame smo tu, da im se nađemo i odgovorimo na sve njihove potrebe. Tako ćemo polako stvarati vezu punu poverenja i sa svakim našim odgovorom na bebin znak, šaljemo joj poruku da smo tu za nju, da nije sama.
 • Dojenje umiruje i mamu i bebu, kako novorođenče, tako i starije bebe.
 • Dojenje sa sobom nosi neprevaziđeni komfor. Mleko je uvek idealnog sastava, temperature, momentalno dostupno. Noćni podoji su daleko lakši nego kada bi beba dobijala adaptiranu formulu flasicom. Mame koje doje ne moraju da brinu o flasicama, cuclama, njihovoj čistoći. Spremanje za putovanje, šetnju je jednostano.One samo povedu dete sa sobom i mogu ga nahraniti bez ikakvih peripetija svuda i odmah.
 • U vanrednim okolnostima, dojenje može biti od presudnog značaja.
 • Dojenje je besplatno.

Mame, dojite svoje bebe!

Autor: Jelena Timotijević, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: