Image default
Kako funkcioniše dojenje

Uvođenje čvrste hrane

Uvođenje dohrane, tačnije, čvrste hrane u bebinu ishranu treba da bude uživanje i za majku i za bebu.

Početak davanja druge vrste hrane ne znači prestanak sa dojenjem, mleko će još duže vreme biti osnovna detetova hrana. Tokom cele prve godine života deteta, mleko je glavna namirnica. Dohrana je dodatak neke druge vrste hrane majčinom, ili ako beba nije dojena, zamenskom mleku.

Da bi krenuli sa uvodjenjem druge vrste hrane, beba treba da pokaže neke od znakova:

  • Sposobnost da uspravno sedi
  • Da je nestao refleks izbacivanja jezikom
  • Spremnost da žvaće
  • Sposobnost uzimanja hrane rukom i stavljanja u usta
  • Smanjen zahtev za dojenjem, koji nije povezan sa bolešću, izbijanjem zubića ili promenjenom rutinom.

 Kada početi

U ovome se stručnjaci uglavnom slažu. Oko šestog meseca života beba obično ispoljava interes za hranu. Detetu u toj dobi samo majčino mleko ili zamena za majčino mleko, više nije dovoljna da ispuni dnevne potrebe njegovog razvoja. Rizici od alergija na pojedine namirnice puno su manji, jer je sistem organa za varenje zreliji.

Uvodjenje dohrane, čvrste hrane kod beba Majka treba da ima pozitivan stav. Doba od 6 meseci je doba nicanja zubića, tada je povećano lučenje pljuvačke, pa će se hrana bolje razgrađivati već u usnoj šupljini. Razvija se i fina motorika ruku i prstiju, pa će dete uskoro moći da samo uhvati komadić hrane palcem i kažiprstom, i prineti ga ustima.

ZAPAMTITE: Verovanje da će dohrana drugim vrstama hrane doprineti da beba spava tokom cele noći , motiviše mnoge roditelje da što pre krenu sa uvođenjem. Ali ovo popularno verovanje nema potvrde u stvarnom životu, što roditelji i sami uskoro shvate.

Starije generacije su uvodile dohranu vrlo rano, sa već 3 meseca, i smatrali su da će dete tako bolje prihvatiti nove ukuse. Taj običaj ranog uvođenja dohrane nastao je za vreme masovne upotrebe mlečnih formula. Roditelji kao da su se takmičili čije će dete biti krupnije, i koje će jesti veći broj namirnica u što kraćem roku. Težilo se tome da se što pre dečija ishrana izjednači sa ishranom odraslih osoba. Danas smatramo da za hranjenje dete ima čitav životni vek.

 

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: