Image default
Kako funkcioniše dojenje

Na koji način početi dohranu čvrstom hranom?

Početak dohrane je veliki korak za dete. Ono tada ulazi u novi svet ukusa, mirisa, jedan uzbudljiv početak učestvovanja u važnom delu porodičnog života. Treba saznati da se glad može utoliti hranom sa tanjirića, kašičicom, viljuščicom ili slamčicom. Potrudite se da detetovi obroci budu prijatni, kombinujte ukuse, mirise, oblike i boje. Neka budu zadovoljena sva čula.

  • Naoružajte se strpljenjem na početku. Smanjite svoja očekivanja koliko i kako će dete pojesti. I nikako ne očekujte urednost! Pripremite portikle, krpice i maramice za brisanje.
uvodjenje dohrane
autor fotogafije Brian Brodeur (mightyb@flickr.com)
  • Odaberite trenutak u danu kada je dete raspoloženo. Neka ne bude potpuno gladno, da mu nervoza ne pokvari uživanje, ali ni potpuno sito, da zbog toga ne bi bilo zainteresovano.
  • Dete možete držati u krilu, a može sedeti u kolicima, nosiljci ili sedištu. Kada bude moglo samostalno da sedi, koristite povišenu stolicu za hranjenje.
  • Podstičite istraživanje tako što ćete detetu dati da se igra hranom. Upotrebite plastičnu prostirku ispod stolice, jer će biti nereda, ali itekako korisnog za vaše dete.
  • Ponudite detetu nešto do pribora dok ga hranite. Dajte mu kašičicu dok ga drugom hranite. Kad postane spretnije, podstaknite ga da je samo umače u hranu i prinosi ustima.
  • Pripremajte i nudite male količine hrane. Dete će pojesti samo nekoliko malih kašičica u jednom obroku. Od veće količine hrane izvadite malo u posebnu posudicu, da se ostatak ne bi pokvario od pljuvačke. Ako dete pojede celu porciju, lako možete dodati još.
  • Izbegavajte hranjenje na silu. Ako dete odbija, pokušajte kasnije. Ovo se može ponavljati više puta. Nekada je potrebno dosta puta nuditi neku namirnicu da bi je dete prihvatilo. Budite strpljivi.
  • Kada se dete najelo i ne želi više, okretaće glavu, stiskati usta, i naginjati se unazad. Ne silite ga na još nekoliko zalogaja! Posle obroka ponudite vodu u šoljici. Sa oko 9 meseci dete bi trebalo da zna da samostalno pilje iz šolje ili čaše.

Alergije na hranu

Ovo je važan razlog zašto se uvođenje dohrane odlaže do 6 meseci. U svetu je povećan broj alergija na hranu.

Sistem organa za varenje male bebe nije dovoljno zreo i propušta mnoge sastojke hrane u neprerađenom obliku, čime se povećava mogućnost razvoja alergija. Sa navršenih šest meseci organizam deteta je zreliji, a ako je dete ipak alergično, to se ispolji za par dana. Tako je lakše prepoznati I eliminisati nepoželjnu namirnicu.

Alergije se mogu pojaviti na koži ( na raznim delovima tela, svrab, crvenilo, upaljenost kože, crvenilo očiju), može se javiti kao pečenje i svab na jeziku, oticanje jezika, usana, nepca i ždrela, a mogu zahvatiti sistem organa za disanje (simptomi slični astmi, kašalj, kijanje, curenje nosa, zapušenost nosa) Ili izazvati probleme u sistemu organa za varenje (grčevi, nadimanje, gasovi, zatvor, proliv, mučnina, povraćanje)

Za svaku sumnjivu pojavu navedenih simptoma, obratite se lekaru!

Alergene namirnice

Dete može razviti alergijsku reakciju na bilo koju namirnicu ako se ona uvede u ishranu u neodgovarajućoj dobi. Poseban oprez preporučuje se roditeljima sa alergijama u porodici. Namirnice koje najčešće izazivaju alergijske reakcije su kravlje mleko, jaja, riba, rakovi i školjke, zatim orašasti plodovi kao što su orasi, lešnici, kikiriki i bademi, jagode. Alergijske reakcije su često uzrokovane aditivima iz industrijski obrađene hrane, konzervansima, veštačkim bojama i aromama.

Najčešća alergijska reakcija kod dece do 2 godine je ona na kravlje mleko.Alergen su belančevine iz kravljeg mleka, koji se ne gubi kuvanjem ni pasterizacijom. Na sreću, ova reakcija je obično prolazna, i dete prestaje da bude alergično posle treće godine. Onda može konzumirati kravlje mleko bez ikakvih posledica. Takođe su česte alergije na gluten, odnosno na vrste brašna koje ga sadrže (pšenično, ječmeno, raženo).

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: