Image default
Aktuelno Problemi tokom dojenja

Fiziološka žutica i dojenje

Posle devet meseci slatke strepnje i iščekivanja, postali ste mama. Prođe prvi dan, prođe i drugi, već postajete nestrpljivi i brojite u sebi kada bi trebalo da Vas puste kući. Već vidite sebe i supruga na krevetu, bebu između Vas, divite joj se…

Ulazi doktor, vizita je i kaže Vam da mu se čini da je beba malo žuta, da će joj izvaditi krv, da vide koje su vrednosti… Vi već ništa ne čujete, počinjete blago da paničite, jer, koliko još juče, sve je bilo u savršenom redu, i sa vama i sa bebom.

Kako je moguće da beba dobije žuticu? Je li opasno? Gde sam pogrešila?

Po glavi Vam se motaju takve misli koje samo mamama mogu da padnu na pamet.

Izvor: http://americanpregnancy.org
Izvor: http://americanpregnancy.org

Odnose bebu da joj izvade krv, kažu vam da ne brinete, da je sve to normalno, ali uzalud, vi i dalje paničite i pitate se šta je to pošlo naopako. A po svemu sudeći, kući verovatno nećete ići.

Vrate bebu, vi je stavite na dojku da je umirite, a i sebe, i posmatrate je. Hm, jeste malo žućkasta. Malo su joj i beonjače žute. Primetili ste da joj je doktor blago pritiskao vrh nosa i kožu na grudima, pa joj i vi to uradite. Primetite da je posle pritiska ostao žuti trag. Vi polako počinjete da plačete, brinete, mama ste, beba Vas oseti, počne da plače i vi primetite da su joj i desni žućkasti. Pomislite da se to dešava samo vama, verovatno.

Stiže pedijatar, pedijatrijska sestra, nose rezultate i kažu vam da, po rezultatima, beba ima fiziološku žuticu, da to nije, zaista, ništa ozbiljno, kao što vam je već rekao, da će da je prate i da će sestra doći u jednom trenutku da bebu odvede na sunčanje.

Kad Vam primeti izraz lica, kad vidi da je vrag odneo šalu i da mislite da se upravo dogodio smak sveta, zamoli vas da ga lepo saslušate, da objasni o čemu se radi da bi mu poverovali kako to stvarno nije neobično i da se dešava češće nego što mislite. Kaže:

 • Žutica se javlja u prvoj nedelji bebinog života, najčešće već drugog dana i najčešće prolazi spontano posle dve nedelje. Dešava se da žutica traje duže od dve nedelje, ali se tada beba prati, rade se analize krvi, prati se opšte stanje bebe i interveniše ako stanje bebe to zahteva.
 • Fiziološka žutica je jedan od oblika prilagođavanja bebe novim, spoljnim uslovima. Pre rođenja, beba je primala kiseonim preko posteljice i pupčane vrpce – dakle, iz majčine krvi. U maminoj krvi ima manje kiseonika, nego kiseonika u spoljnom svetu, pa beba mora da stvori veći broj crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik do svake ćelije u organizmu.
 • Od trenutka, kada se beba rodi i udahne vazduh, pluća upijaju kiseonik, višak crvenih krvnih zrnaca se raspada i hemoglobin se prerađuje u bilirubin. Tako visoka koncentracija bilirubina ne prija organizmu i on teži da ga se oslobodi.
 • Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da se neće eliminisati mokraćom, već se prerađuje u jetri, odlazi do žuči (otuda žuta boja), žuč se luči u prednji deo tankog creva i iz organizma se eliminiše stolicom.
 • Jetra bebe je nezrela i njene funkcije se razvijaju i posle rođenja, pa jetra nije u stanju da preradi te velike količine bilirubina.
 • Nerazvijena crevna flora otežava varenje hrane, pa se hrana duže zadržava u crevimai i onda više bilirubina se vraća u cirkulaciju, nego što je normalno.
 • Retko se dešava da je žutica posledica nekompatibilnosti krvne grupe mame i bebe, odnosno da imaju suprotne Rh faktore, bolesti jetre ili infekcije krvi.
 • Fiziološka žutica se češće javlja kod prevremeno rođenih beba, beba koje su pretrpele neku od trauma na porođaju, kod beba male porođajne mase ili kod beba koje su ostale bez kiseonika po rođenju.

Slika Vam je sve jasnija, bitno je da nije ništa ozbiljno, ali, pitate se, kakvi rezultati krvi bi trebalo da budu, da biste znali da se žutica razvila i u kojoj meri? Da li mora da se leči? Zašto su rekli da će bebu voditi na sunčanje?

Izvor: https://www.breastfeedingbasics.com
Izvor: https://www.breastfeedingbasics.com
 • Žutica se smatra patološkom, ako se javi u prvom danu, ako traje duže od 14 dana, ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog, ako je porast bilirubina u toku 24 sata veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta.
 • Takozvano sunčanje, odnosno, foto-terapija se primenjuje u porodilistima tako što se bebi gazama zaštite oči, stave se u inkubator ispod UV lampi jer upravo to ultraljubičasto svetlo, koje emituju UV lampe, rastvara bilirubin i u vodi, pa beba taj višak i ispiški. Sunčanje traje nekoliko minuta, i kao metoda lečenja, nije prepreka dojenju, tako da znate da tražite da Vam donose bebu na podoje.

Posebno zato…

 • …što su česti podoji nekada sasvim dovoljni da se višak bilirubina eliminiše iz bebinog organizma (samo u slučaju da to vrednosti bilirubina dozvoljavaju i da je opšte stanje bebe dobro).

A zašto se žutica leči, ako se događa tako često i najčešće je bezopasna?

 • Previsoke vrednosti bilirubina mogu biti toksične, posebno za mozak, a posledice su neurološki poremećaji različitog tipa i stepena. Oboljenje se naziva kernicterus, neizlečivo je, ali na sreću, jako retko.

Realno, ovakvo objašnjenje u porodilištu, verovatno, nažalost, nećete dobiti. Svaki razgovor će se završiti rečima da ne brinete, jer je to ”normalno”. Zato postoje ovakvi tekstovi. A jeste često i najčešće bezopasno i nestaje u prvim nedeljama bebinog života. Posle dan, dva, tri, i posle nekoliko ”sunčanja” otpuste vas i vi konačno dođete svojoj kući, uz savet da pratite bebu i eventualno dođete na kontrolu.

Šta je, zapravo, ono što morate da znate i šta treba da radite ukoliko Vaša beba dobije žuticu?

 • Morate da znate da su bebe koje imaju fiziološku žuticu uspavane, a to je posledica svih tih metaboličkih procesa koji im se dešavaju u organizmu. Svim novorođenim bebama je potreban san, pre svega u prvim danima, ali se svaka zdrava beba budi na sat i po, dva i traži da sisa. Deca sa žuticom mogu duže da spavaju, a to nije dobro, jer zbog žutice im pada šećer i oni se tim spavanjem štede i čuvaju energiju, a zapravo su gladne. Zdrava beba, u prva dva meseca, ne sme da napravi razmak između obroka veći od 2-3 sata (vreme se računa od početka podoja). Bebe koje imaju žuticu su uspavane, one moraju sisati, mama mora da nađe način da razbudi bebu i nahrani je. Podoji mogu da budu dugi, nekada će biti naporno, ali podoja mora biti.
 • Vodite računa o položaju bebe na dojci, jer samo u pravilnom položaju, beba dobija mleko, a takođe, stimuliše stvaranje novog mleka i dovoljne količine mleka.
 • Pratite mokre i ukakane pelene. Sita beba, koja pravilno i aktivno sisa na zahtev, mora imati najmanje 6 mokrih pelena i 3 ukakane pelene. Zelena stolica nije stolica gladi!
 • Noćni podoji na 2-3 sata su obavezni. Beba koja ima žutica, bez obzira što je noć u pitanju, ne sme da bude duže bez podoja!
 • Pratite bebu, njeno ponašanje, opšte stanje, boju kože da vidite da li se žutica polako povlači, ili, možda beba ponovo postaje žuta.
 • Žutica nekada može da potraje duže od 2 nedelje, a da je beba sve vreme vitalna, da napreduje, da puni pelene. Vaše je samo da je ispratite, tu mesta za zabrinutost nema.
 • Davanje vode bebama koje imaju žuticu neće pomoći da eliminišu višak bilirubina, kao što smo već objasnili, može samo otežati stanje. Zbog svog urođenog, jakog refleksa sisanja, beba će, posebno iz flašice, popiti neku količinu vode, ali, stvoriće lažni osećaj sitosti, zaspaće i preskočiće podoj, a na taj luksuz, novorođenčad, a posebno bebe sa žuticom, nemaju pravo. Takođe, izbegavajte upotrebu cucli varalica iz istog razloga
 • Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju, sunčajte bebu na suncu, pored prozora, desetak minuta dnevno, ali budite oprezni da beba bude u senci, zaštićena od direktnog sunca.

I dojite, dojite kad god beba traži, kad god se Vama učini da to želi. Osim što će to biti dobro za bebu, za uspostavljanje laktacije, biće to način, da pre očima imate kontrolu nad situacijom, koju mame obožavaju; to je jedan od načina da najbolje ispratite povlačenje žutice kod svoje bebe.

I to će proći.

 

Autor: Jelena Timotijević, savetnica za dojenje

Izvori: www.llli.org

www. mojpedijatar.co.rs

 

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: