Image default
Početak dojenja

Položaj bebe na dojci

Pre nego što uzme bebu u ruke, majka treba prvo udobno da se namesti u položaj u kome ce dojiti.

 • Ako vam je to prvi put da dojite, možete biti uplašeni ili nervozni. Ne brinite, sve se mame ovako osećaju, udahnite duboko nekoliko puta i opustite se. Dobro je da vam prvih nekoliko puta neko doda bebu u ruke. Drzite bebu sigurno, ali nežno.
 • Celo njeno telo treba da je okrenuto prema vama, ne samo glavica. Proverite da li se bebino uvo, rame i kuk nalaze u jednoj liniji. Kada se namestite, pričajte bebi nežno, ili pevušite. Uhvatite svoju dojku rukom, prsti su odozdo, a palac odozgo, pa je lagano podignite. Svi prsti treba da su udaljeni od areole.
 • Bebe izvlače mleko iz areole, a ne iz bradavice, zato je važno da areola i tkivo oko nje budu slobodni. Kada je vaša bradavica nasuprot bebinih usta, njome lagano dodirujte usne ili krajeve usana bebe. Sačekajte da beba jako otvori usta, a onda jednim čvrstim, odlučnim, ali i nežnim pokretom ruke privučete bebinu glavu na dojku.
 • Palcem malo pritisnite gornju polovinu dojke,  tako usmerite bradavicu ka gornjem nepcu bebe. Vrlo je važno da beba u usta uzme dosta tkiva dojke, da ima “puna usta dojke”. Ako bude sisala samo bradavicu, neće moći da izvlači mleko na ispravan način, a tako može i povrediti vašu bradavicu.
 • Ako beba ne otvara usta dovoljno, pomozite joj tako sto ćete i vi jako otvoriti usta. Bebe se trude da oponašaju grimase našeg lica. Takođe možete i kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku da blago gurate bebinu bradu na dole, i tako joj pomognete da jače otvori usta. Ako je polozaj i hvat bradavice ispravan, dojenje neće boleti. Ako vas boli, znači da treba ispraviti taj položaj.

Posmatrajte bebu na dojci, i primetite sledeće stvari:

 • donja usna bebe je izvrnuta ka spolja, i skoro da dodiruje bradu, a može je i dodirivati. Mama moze sama korigovati ovaj položaj tako sto ce nežno malim prstom jos malo izvrnuti donju usnu bebe na dole.
 • jezik bebe se pomalo vidi iznad donje usne
 • usta bebe su jako otvorena, i ugao usana koji obično oblikuje slovo v sada je gotovo u pravoj liniji.
 • beba treba da u ustima ima više donjeg dela areole, nego gornjeg.

Kada birate mesto za dojenje, umesto obične stolice radije izaberite udobnu fotelju sa naslonima za ruke, ili stolicu za ljuljanje. U nekom od položaja za dojenje bićete duže vreme, zato se postarajte da vam bude udobno. Neka vam jastuci budu pri ruci, takođe i neki tabure, ili niska klupica. Budite opušteni, a mišiće nemojte naprezati. Mnoge mame su žedne za vreme podoja, pa je zgodno unapred pripremiti neki napitak, ali pazite da ne bude vreo, da ne biste opekli bebu.

Neke bebe mirno sisaju, i ne prestaju dok se ne najedu, ali ima i onih koje često vole da zastanu, sisaju nekoliko minuta, pa se odmaraju držeci bradavicu u ustima. Majčino mleko izlazi u mlazevima kao odgovor na bebino sisanje, pa se tako i bebe koje ne sisaju neprekidno mogu dobro najesti.

Obično je za novorođenče potrebno nekoliko dana da se navikne i nauči kako da aktivira mlazeve mleka. Ohrabrite i podstaknite bebu koja često odmara tokom sisanja tako sto ćete joj golicati stopala ili leđa, dirati je po obrazima, ispod brade, i naravno, pričajući joj. Takođe možete malo povući svoju bradavicu ili dojku, cimnuti je, i tako podsetiti bebu da treba sisati.

Ako ste imali carski rez ili epiziotomiju, verovatno će vam u prvim nedeljama ležeće dojenje biti puno lakše. Ovaj položaj je dobar za sve mame, kao i za noćno dojenje, jer se u toku dojenja mogu odmarati.

Lezite na stranu, blago skupljenih kolena, da bi beba mogla stati blizu vas udobno. Bebu spustite na stranu, a usta neka joj budu u ravni sa vasom bradavicom. Svoju ruku stavite iznad bebine glave na krevet,a ako su vam grudi male, ili je beba veća, možete probati i da oslonite bebinu glavu i vrat na vašu ruku.

Sada drugom slobodnom rukom privucite bebine nogice blizu vas, i neka budu pod malim uglom u odnosu na vaše telo. Ovo će blago zabaciti bebinu glavu unazad, i time će njena brada biti priljubljena uz dojku, a nos blago odmaknut od nje. Sačekajte da beba jako otvori usta, i privucite je na dojku, vodeći računa da uzima u usta dosta tkiva vaše dojke. Važno je da beba ne mora pružati glavu i vrat da bi uhvatila dojku.

 • Kada beba počne da sisa, mleko ne krece da teče istog trenutka, već posle kratkog vremena. Majke tada osećaju peckanje, kao trnce, kro dojku, i onda vide ili osete da mleko izlazi. Ovo je poznato kao refleks otpuštanja mleka, a može se javiti više puta u toku jednog podoja. Neke mame ga uopste ne primećuju, a drugima je veoma jak, naročito tokom prvih nedelja.
 • Ako iz nekog razloga želite da prekinete podoj, a beba još uvek jako drži bradavicu, nikada je ne izvlačite iz bebinih usta. Lagano prekinite vakuum kojim beba drži bradavicu tako što malim prstom svoje ruke blago pritisnete svoju dojku u uglu bebinih usana. Time puštate vazduh da uđe i prekidate vakuum, i onda izvucite bradavicu iz bebinih usta.
 • Svako naglo izvlačenje bradavice može je oštetiti, a takođe  izazvati jak bol. Tokom sisanja bebe često progutaju vazduh, pa ih je potrebno podrigivati. Evo saveta kako i kada beba da podrigne.

Napisala Marija Milanović

Izvori: Womenly Art of Breastfeeding, LLLI

Breastfeeding Answer Book, LLLI

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: