Image default
Početak dojenja

5 najčešćih položaja za dojenje

Sedeći položaj za dojenje

  • Za ovaj položaj majka treba da koristi udobnu stolicu ili fotelju, u kojoj može uspravno da sedi. Stolica treba da pruža dobar oslonac za leđa i ruke, da se mama ne bi naginjala. Takođe treba obezbediti oslonac za noge, tako da stopala ne budu na podu, i da su kolena blago podignuta. Za to može upotrebiti malu stoličicu, klupicu, ili staviti nekoliko debelih knjiga na pod.
  • Takođe, neka upotrebi jastučice gde god joj je to potrebno, iza leđa, ispod podlaktica, da bi sedela uspravno, a pritom da joj bude udobno i da ima dobar oslonac. Teže je dojiti u sedecem položaju dok su noge ispružene ili ukrštene kao u turskom sedu, zato je majkama teško da doje dok sede na krevetu. Ako nema boljeg načina, mama treba da upotrebi jastuke iza leđa, ispod ruku i ispod kolena.
  • Sama majka neka eksperimentiše, i pronadje najbolji položaj za nju. Žene sa većim dojkama nekad imaju poteskoća da doje u sedećem položaju, jer im dojka bude previše nisko. Dojka se tada može osloniti na malo jastuče, zarolanu pelenu ili peškir i tako se malo podići da je beba lakse prihvati. Ovo će pomoći i mami da bolje vidi kako beba hvata bradavicu, istovremeno se tako izbegava pritisak dojke na bebin nos.
  • Položaj bebe u rukama majke pri dojenju sedeći Kada se mama udobno namesti u sedeći položaj, uzima bebu i prinosi je dojci. Pogrešno je naginjati se nad bebu i tako joj nuditi da sisa. Tako se umaraju leđa i vrat, a kod zena sa većim grudima beba neće uspeti da pravilno uhvati bradavicu. Bebino celo lice treba da je direktno ispred dojke, a usta u visini bradavice, ili malo ispod.
  • Ako je beba prinuđena da okreće glavu kako bi uhvatila bradavicu, to će znatno otežati gutanje, a moguća su i oštecenja bradavice. Glava bebe treba da je u pravoj liniji u odnosu na telo, ne zabačena unazad, ili okrenuta u stranu.
  • Najlakši položaj za bebu je kada je glava blago nazad, a brada je pritisnuta uz majčinu dojku. Ako je brada usmerena na dole, odvojena od dojke, ovo će otezavati gutanje. Bebino uvo, rame i kuk trebaju biti u jednoj liniji. Ako se beba oseća sigurnom i ima dobar oslonac u rukama majke, bolje će se koncentrisati na sisanje, umesto da se vrpolji.
  • Bebu treba držati u nivou dojke ili blago niže. Za ovo upotrebite jastuk na krilu, postavljen ispod bebe.

Položaji za dojenje

Hvat kolevke

  • Ovo je najuobičajeniji polozaj pri dojenju. Majka se udobno namesti u sedeći polozaj, koristeći jastuke iza leđa i ispod laktova, a takođe i u krilu, gde će se oslanjati beba. Majka drži bebu sigurno, njena glava leži u pregibu majčinog lakta ili na nadlaktici. Leđa bebe mama pridržava podlakticom, a dlanom bebinu guzu ili butine.
  • Beba tako leži na strani, dok su joj kolena privučena blizu majke. Ne treba okretati glavu da uhvati bradavicu, a kada bi beba bila gola, u ovom položaju bi joj se video pupak. Uvo, rame i kuk bebe se nalaze u jednoj liniji. Donja ruka bebe može se nalaziti ispod majčine dojke ili pored njenog struka, mama neka odredi šta joj je ugodnije.

Ukršteni hvat kolevke

  • Razlika od prethodnog položaja je taj što mama drži bebu na jednoj ruci a beba sisa suprotnu dojku. Mama moze pridržavati dojku slobodnom rukom, drugim dlanom drži bebinu glavu i vrat, a na pregib lakta se oslanja bebina guza.
  • U ovom položaju majka ce bolje kontrolisati bebinu glavu, a imace i bolji pregled kako beba hvata dojku. Ako majka ima prejake mlazeve mleka, ili beba ima slab mišićni tonus, obično ce se zagrcnjavati. U tom slučaju, mama neka postavi bebu u položaj gde su joj usta i vrat višlji u odnosu na bradavicu.
  • Tada moze korisititi sledece položaje:
  1. može dodati još jedan jastuk ispod bebinog tela, i blago se nagnuti unazad, tako da usmeri svoju dojku višlje na gore.
  2. da nasloni leđa unazad u stolicu i da pritom podigne kolena višlje, koristeci stoličicu, tabure, ili nizak stočic.
  3. da legne na stranu, a ispod bebine glave stavi presavijen peškir, tako da je bebino lice blago usmereno na dole, prema bradavici. Ovaj položaj je koristan i za prevremeno rođene ili slabe bebe, koje imaju obicaj da se sklupčaju ako se koristi obican hvat kolevke. Ovakve bebe će biti lakše drzati na dojci nežnim, ali stalnim i čvrstim pritiskom na njihova leđa i zadnji deo glave.
  • Ovakvu bebu majka moze držati u poluuspravnom položaju, koristeći jastuk u svom krilu.

Hvat fudbalske lopte

  • Naziv ovog položaja je iz američkog fudbala, jer tako igrači drže loptu, ìspod miške. U ovom položaju majka drži bebu ispod ruke, sa jedne svoje strane. Kao i u prethodnom položaju, majka se sedeći namesti udobno, koristeći jastuke. Beba je okrenuta prema majci tako što joj je celo telo okrenuto prema njoj, postavljeno je ispod majčine ruke, celom dužinom ruke.
  • Bebina guza se može osloniti na jastuk, koji je postavljen iza majke, blizu njenog lakta, a bebin kuk se moze oslanjati na stranicu fotelje ili stolice, ili na zid, ako mama sedi na krevetu ili na običnoj stolici. Gornji deo tela bebe leži na majčinoj podlaktici, a dlanom joj pridržava glavu i vrat. Kod hipertoničnih beba, mama treba da pokrije dlan pelenom i da podigne bebine noge, tako da joj ništa ne dodiruje tabane. Kada beba uhvati bradavicu, mama se može nasloniti nazad leđima, a lakat moze osloniti na jastuk sa strane.
  • Takođe moze podići koleno i osloniti ruku na njega. Još jedan jastuk se može postaviti ispod zgloba ruke, da pridržava težinu bebine glave. Ovaj položaj je jako koristan u nekim slučajevima, na primer, kada mama ima velike grudi ili uvučene ili ravne bradavice.
  • Pri ovom položaju majka ima jako dobar pregled kako tačno beba hvata bradavicu, i ima dobru kontrolu bebine glave. Ovo je dobar položaj za majke koje su rodile carskim rezom, jer izbegavaju pritiskanje rane.
  • Ovaj položaj takođe moze pomoći uspavanoj bebi , ili prevremeno rođenim bebama da bolje sisaju.

Ležeći položaj za dojenje

  • I za ovaj položaj mama treba probati različite stvari kako bi obezbedila dobar oslonac za leđa. Obično je jastuk ispod glave obavezan. Nekima je potrebno i više jastuka, da bi podigle gornji deo tela još više. Takođe su važni jastuci iza leđa, da bi se mogla bez problema oslanjati unazad. Bez jastuka iza leđa, majka se obično savija unapred, prema bebi, umesto da se osloni nazad, a bebu da privuče sebi.
  • Još jedan jastuk izmedju nogu pomaže da se majka još bolje opusti. Položaj u kome se nalazi beba je takodje važan. Celo telo bebe treba da je okrenuto prema majci, da ne bi morala da pruža vrat ili okrece glavu prema dojci. Mama i beba oboje leže na strani, okrenuti jedan prema drugome.
  • Nekim bebama obično glavica lezi na krevetu, a drugima na majčinoj ruci, tačnije, na nadlaktici. Svaka mama neka isproba kako njoj najbolje odgovara. Majka pridržava bebina leđa podlakticom, a kolena su joj privučena blizu majke.
  • Žene koje su imale carski rez treba da znaju da beba može nekada šutati nogicama, pa je dobro staviti ispred stomaka malo jastuče, i tako zaštititi ranu. Iza leđa bebe se može postaviti jastuk ili zarolano ćebence ili peškir, da se beba ne prevrće.
  • Velika prednost dojenja ležeći je u tome sto se i majka i beba odmaraju, majka može i da spava dok doji. Dojenje ležeci je obično lakše sa žene sa većim grudima, tada dojka obično leži na krevetu, tako je bliže ustima bebe, a mama ne mora da pridržava dojku.
  • Kada mama želi da ponudi bebi drugu dojku, može promeniti položaj tako što se nagne malo nad bebu, a ako to oblik i veličina dojke dozvoljavaju, bradavica može da dohvati do bebinih usta bez pomeranja položaja mame.
  • Majka se takođe može lako prevrnuti na drugu stranu tako što drzi bebu na grudima i otkotrlja se na suprotnu stranu. Majke koje su imale carski rez trebaju da umanje zatezanje konca na rani tako što će pri okretanju koristiti mišice nogu i kukove , a bebu da drže na grudima sa obe ruke.
  • Pri svakoj promeni položaja majka treba da bude sigurna da se dobro i udobno namestila, pre nego što ponovo ponudi dojku bebi.

Posebni položaji za dojenje

  • Ako beba odbija jednu dojku, ili ne želi da sisa na jednoj od strana, može joj pomoći klizeće prebacivanje.
  • Neka mama prvo ponudi dojku koju beba više voli. Kada krene refleks otpuštanja mleka, nežno, klizajući rukom koja drži bebu, mama prebacuje bebu na drugu dojku, i pritom ne menja položaj bebe. Kada beba završi sisanje na toj dojci, ponovo se istim pokretom vraca na dojku kojom ste počeli podoj, da bi i nju ispraznila.
  • Majka može ležati na leđima, sa blago podignutom glavom, dok beba leži na majci. Beba se može postaviti u svim smerovima, a majci će biti udobnije ako stavi jastuke ispod kolena, i sa svojih strana, da osloni ruke na njih.
  • Bebino telo može biti paralelno sa majčinim, ili da leži horizontalno u odnosu na majčine grudi. Takođe može ležati na strani, više ukoso, i da je mama pridržava jednom rukom. Ovi položaji se koriste kada majka ima prejaki refleks otpuštanja mleka, ili kada beba ima skraćeni frenulum, ovde gravitacija pomaže da jezik stoji ispružen.
  • Takođe se ovi položaji mogu koristiti kod starijih beba koje su nemirne na dojci, ili kada bebi često ispada badavica iz usta, tu isto gravitacija pomaže, priljubljujuci bebu na dojku. Ovi položaji mogu da pomognu i majci ako ima česte zastoje mleka i zapušene kanaliće. Česta promena položaja poboljšace tok mleka u različitim područijma dojke, ili ako mama ima jednu posebnu tačku bola na bradavici.
  • Nedostatak ovih položaja je taj što majka obično mora pridržavati areolu ili tkivo dojke, da bi beba što bolje uhvatila bradavicu.
  • Majka može da leži na strani, dok beba leži na svojoj strani, ali naopako u odnosu na položaj majke. Bebine noge su okrenute u smeru majčine glave. Ovaj položaj moze pomoci kod oštećenih bradavica, ili kod upornih zastoja mleka kod majke.
  • Majka moze da kleči na kolenima i oslanja se na dlanove ili podlaktice iznad svoje bebe. Beba leži ravno na leđima, na krevetu, ili se može podići na jastuk do odgovarajuće visine. Ovde takođe gravitacija pomaže da se otpuše kanalići kod zastoja mleka. Ovako se istovremeno mogu dojiti blizanci.
  • Uspravan položaj bebe dok sisa može pomoci bebama koje imaju problem sa jakim mlazevima mleka. Bebama sa rascepom nepca puno je lakže sisati uspravno, jer im tako mleko ne dolazi u nos.
  • Majka moze držati bebu u uspravnom položaju dok sedi u fotelji. Bebine noge su tada sa jedne strane majčinog tela, oslonjene na jastuk iza, i beba je tada u sedećem položaju.
  • Bebine noge se mogu postaviti i tako da “jaše” mamu, kada je svaka noga sa jedne strane majčinog abdomena. U oba slučaja, majka pridržava leđa bebe jednom rukom, a drugom može pridržavati dojku. U krilo takođe može staviti jastuk, i da na njega osloni bebinu guzu.

Napisala Marija Milanović, mama savetnica za dojenje

Izvori: Womenly Art of Breastfeeding, LLLI

Breastfeeding Answer Book, LLLI

 

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: