Image default
Početak dojenja

Priprema dojki u trudnoći

Verovatno se pitate šta da radite da najbolje pripremite grudi za dojenje. Odgovor je jednostavan: ništa!priprema dojki u trudnoći

Za dojenje nije potrebna posebna priprema, barem ne fizička.

Naime, možda ste čuli savet da treba bradavice trljati čvrstim peškirom kako bi očvrsle. To je zastareli savet koji se odomaćio kod nas, ali se pokazao da ne samo što nije potreban već može i da šteti. Osim što će vas boleti (čak i kad samo zamislite), možete povrediti bradavicu i raskrvariti je, a svaka ranica je potencijalna infekcija.

Takođe, oko bradavice se nalaze Montgomerijeve žlezde, mala ispupčenja na areolama koje luče suptancu stvarajući tako zaštitni sloj oko bradavice, a trljanjem bradavica možete povrediti te žlezde i ukloniti sloj koji štiti od infekcija. Osim toga, stimulisanje bradavica izaziva kontrakcije materice.

Ono što možete učiniti za svoje grudi tokom trudnoće jeste da ih negujete i čuvate.

Koristite pamučne grudnjake koji neće stezati i žuljati dojke. Ako naglo porastu, nabavite veći grudnjak. Perite dojke običnom toplom vodom prilikom tuširanja, bez sapuna, koji mogu dodatno isušiti bradavice.

Ukoliko imate uvučene ili ravne bradavice, ne brinite se, ni njima ne treba poseban tretman u trudnoći. Ravne bradavice su one koje, kada ih dražite, ostaju ravne ili se malo ispupče i bebe ih najčešće vakuumom izvuku kad počnu da sisaju. Uvučene bradavice reaguju na nadražaj tako što se još više uvuku, ali se i one neretko hormonski u trudnoći ispupče, ili ih kasnije beba izvuče sisanjem. Bebe sisaju dojku (što više areole obuhvati, to bolje), a ne brdavicu, pa se nemojte nervirati.

Ukoliko beba i ne bude uspela da je izvuče, možete malo pumpicom izvući bradavicu pre podoja, ili špricem kao što smo opisali slikama koje možete da viditete OVDE.

Takođe, možete prstom i kažiprstom stisnuti bradavicu da se ispupči, više da biste vežbali da budete spretniji u tome kad zatreba nego da biste ih pripremile za dojenje.

Dakle, fizička priprema dojki u trudnoći nije potrebna, ali je zato potrebno da se psihički pripremite na period dojenja. Da se što više informišete čitanjem ili pohađanjem radionica o dojenju, kako biste znali kako da se izborite s problemom kad se s njim susretnete. Neće vam biti lako. Dobijaćete oprečne informacije i savete, susrešćete se sa mitovima o dojenju koji mogu da vam poljuljaju samopouzdanje i navedu da skrenete s pravog puta, pa zato pažljivo odaberite koga ćete slušati.

Nemojte primati savete od žena koje nisu uspele u dojenju, jer vam one ne mogu biti od pomoći. Slušajte savete od žena koje su dojile ili još doje i najvažnije: već u trudnoći naoružajte se samopouzdanjem i odlučnošću da dojite, jer onda ste već na pola puta do uspešnog dojenja.

 

Autor: Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje na obuci

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: