Mitovi i nedoumice

Izmlazanje mleka

masaža dojke

Jedna od važnih veština koju bi svaka majka koja razmišlja o dojenju trebalo da nauči je izmlazanje mleka. Kako se izmlazati? Ručno ili upotrebiti pumpicu za izmlazanje? Šta ako ne uspevate da izmuzete dovoljno mleka? Kako se mleko čuva?

Izbor metode izmlazanja mleka

Da li ćete korititi pumpicu za izmlazanje ili Vam više odgovara ručna tehnika izmlazanja zavisi od toga u kakvoj je situaciji Vi nalazite. Ukoliko ćete biti odvojeni od Vaše bebe u jednakim intervalima (naprimer jer ste počeli da radite) ili ćete biti odvojeni od bebe jer je beba zadržana duže u porodilištu, o ovim situacijama bi pumpica za izmlazanje možda bila praktičniji izbor za Vas. Kao što je slučaj i sa svim ostalim uređajima tako i pumpica za izmlazanje ima različitih modela od ručnih, zatim malih električnih pumpica pa sve do duplih električnih pumpica koje izmlazaju mleko iz obe dojke u isto vreme. Izbor odgovarajuće pumpice zavisi isključivo od Vaših potreba i budžeta. Nije loša ni opcija da za početak pozajmite pumpicu pa ukoliko Vam odgovara da istu takvu i kupite.

Međutim ukoliko je izmlazanje mleka samo trenutna potreba, kao na primer ako je potrebno samo da popustite napetost u dojkama ili da izvučete manju količinu mleka da podmirite potrebe Vaše bebe za kratko vreme dok niste kući, možda će Vam u tom slučaju ručno izmlazanje mnogo više prijati. Ručno izmlazanje je tehnika koja se vremenom nauči.

Ručno izmlazanje:

Pre početka izmlazanja poželjno je da dojke „pripremite“ dojku tako što ćete je lagano izmasirati pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici. Možete staviti toplu oblogu koja će pomoći lakše pokretanje mleka.

1. Dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde areola prelazi u kožu,
2. lagano gurnite prstima ka grudnom košu,
3. pritisnite prste jedan ka drugome i
4. oba prsta „gurnite“ lagano ka bradavici ali da prsti ne klize po koži.

Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta a zatim kažiprst i palac pomerite u pravcu kazaljke na satu (ili obrnuto) da bi ponovili ovaj postupak na sledećem mlečnom kanalu kao što je prikazano na slici.

Osnove izmlazanja mleka

Bez obzira koju tehniku izmlazanja koristite u početku učenja izmlazanja možete da se očekujete male prepreke. Verujte da je sasvim uobičajno da se u prvim pokušajima izmlazanja dešava da majka iako su joj dojke pune mleka nemože da izmuze više od par kapi mleka. Vežbanjem i upornošću doći ćete do trenutka kada ćete prvi put videti mlaz mleka i u tom trenutku ćete osetiti o čemu se radi i da izmlazanje može da bude jako korisno, jednostavno i nagrađeno dragocenim mlekom.

Količina mleka koju majka može da izmuze zavisi od više fatora koji zavise od toga kada se majka izmlaza (doba dana) pa do toga koliko je majka u tom trenutku opuštena ili pod stresom.

Evo nekoliko predloga koji mogu da Vam pomognu da se pokrene refleks otpuštanja mleka koji je važan faktor u celom ovom procesu, a na koji uticaj ima i fizička ali i psihička opuštenost majke.

  • Sedite opušteno; pokušajte da Vas u tim trenutcima niko ne ometa i da Vam ništa ne odvlači pažnju. Isključite zvono na telefonu i zamolite ukućane da Vas ne uznemiravaju. Ukoliko imate i starije dete pokušajte da ga zabavite nekom aktivnošću koja ne zahteva Vaše direktno učešće već dete može samostalno da se zabavlja neko vreme.
  • Budite skoncentrisani na ono šta trebate da radite. Bilo bi dobro da imate neku vrtu „rituala“ pre započinjanja izmlazanja kao što je naprimer ispijanje šolje čaja ili jednostavno opuštanje uz nekoliko dubokih udisaja. Ukoliko se izmlazate u kući ono što takođe može da Vam prija je tuširanje toplom vodom ili držanje toplih obloga (naprimer pamučna pelena koju ste zagrejali) da bi pomogli širenje mlečnih kanala i lakše pokretanje refleksa otpuštanja mleka.
  • Nekim makama pomaže jednostavno razmišljanje o svojoj bebi ili pogled na bebu koja opušteno spava, zamišljanje reke mleka, kontakt sa bebinom garderobom koja „miriše na Vašu bebu“…
  • Slušanje muzike ili razgledanje časopisa – bilo šta što će dozvoliti Vašem telu da se maksimalno opusti i dozvoli pokretanje mleka.

Kada se izmlazati i koliko često?

Kada izmlazati mleko i koliko često to zavisi od starosti bebe, razloga i od potreba samog trenutka. Ukoliko je Vaša beba mlađa od šest meseci a Vi ste od nje odvojeni duže vreme u tom slučaju je potrebno da se izmlazate najmanje na svaka tri sata. Na ovaj način ćete održavati proizvodnju mleka ali i sakupiti mleko koje Vaša beba može da koristi u Vašem odsustvu. Neke majke imaju praksu da izlazaju mleko rano ujutro dok su još kod kuće pre polaska na posao. Jutra su često dobro vreme za izmlazanje mleka jer se tada u dojkama nalazi najveća količina mleka a i telo ga tada jače proizvodi jer je majka odmorna. Ukoliko Vašoj bebi ne treba veća količina mleka, jer je već velika i jede raznovrsnu hranu, u tom slučaju će možda biti dovoljno da mleko izmlazate jednom dnevno ili samo u trenutcima kada osetite napetost u dojkama i to samo tek toliko da ta napetost popusti.

Kako da čuvate izmuzeno mleko?

Koliko mleka ostavljati?

Teško pitanje! Nemojte da upoređujete Vaše mleko sa količinama adaptiranog mleka. Uopšteno rečeno bebe koje sisaju za jedan obrok piju od 60-120ml mleka tako da je najbolje da količine mleka pri skladištelju ne budu veće od 120ml. Mnogo je praktičnije da spremite vise „doza“ sa manjom količinom Vašeg mleka.

Izvor: www.llli.org
Sara Walters
Carmarthen Wales UK
From NEW BEGINNINGS, Vol. 24 No. 4, July-August 2007, pp. 168-9

Tereza Miljković, savetnica za dojenje udruženja RODITELJ

Povezani tekstovi

93 komentara

jana 25.03.2014 at 22:29

Ako se izmlazam ručno u sterilnu bočicu mogu li to mleko da dam svojoj bebi, i da li mogu da sastavim dve bočice izmlazanog mleka koje su izmlazane u razmaku od par sati (jedna je već bila u frižideru) podgrejem (u vrućoj vodi) pa da dam svojoj bebi?

Odgovori
dragana 25.03.2014 at 23:33

Mleko koje je bilo u frižideru podgrejte do temperature tela, pa zatim spojite sa sveže izdojenim.

Odgovori
jana 26.03.2014 at 16:31

O.K. znači moram da prospem ovo što sam već spojila za svaki slučaj?!

Odgovori
dragana 26.03.2014 at 22:50

da…verovatno ste to već uradili…vidim da nam nema druge nego da organizujemo celodnevno dežurstvo na sajtu 🙂

Odgovori
jana 27.03.2014 at 14:04

Ali čitam na raznim forumima da žene dodaju tek izmazano mleko u ono koje je u frižideru (hladno) i da njihovim bebama ništa ne fali. Više ne znam koga da slušam. Dr. mi je rekla da može da stoji u frižideru 24h najduže a opet neko drugi kaže da može i duže. Ja sam probala svoje mleko koje je stajalo malo duže od 24h i ništa mu nije falilo nije promenilo ukus. Pretpostavljam da ne može tako brzo da se pokvari.

dragana 27.03.2014 at 22:23

Poslala sam Vam mail sa detaljima. Vi morate da procenite koga ćete slušati.Tuđa iskustva mogu biti korisna, ali i kontraefektna-na Vama je da ih prihvatite ili ne. Podaci koje ste od nas dobili potiču od institucija koje predstavljaju autoritet u sferi dojenja, te nekako, bar meni, nose veći kredibilitet nego ono što pričitamo na forumima ili čujemo u parku.

jana 28.03.2014 at 15:06

Naravno da ste u pravu ali ni doktori ne mogu da se usaglase. Ipak zdravlje deteta je na prvom mestu pa nećemo rizikovati. A ne slušam ja žene po forumima samo volim da vidim kakva su iskustva ipak može da se naleti na nešto pametno.

Odgovori
dragana 29.03.2014 at 00:16

Doktori čije izvore koristimo mi, kao i naše koleginice iz regije, kao i koleginice iz La Leche lige, kao i IBCLC itekako imaju usaglašene stavove 😉 Na veliku žalost, mnogo je malo naših pedijatara koji se bave dojenjem i mogu da pomognu.

Odgovori
jana 29.03.2014 at 18:50

Nije mi stigao mail ili sam ga greškom obrisala.
Imam još samo jedno pitanje 🙂 pošto imam mleka i više nego što je potrebno za jedan podoj, pa ponekad ako beba još uvek spava i nije joj vreme za buđenje ja se naravno izmazam da rasteretim grudi jer mnogo nabreknu. Ako izmazam sve što ide u mlazu i ostane samo ono što ide polako a beba se u međuvremenu probudi da li imam dovoljno da je nahranim, s obzirom da joj je dovoljno 90ml jer je hranim na svaka 2 -2,5h ili da joj obavezno dam ono što je tek izmazano? Znam da mleko ne može tek tako da nestane i da se konstanto obnavlja.

Odgovori
dragana 29.03.2014 at 23:03

Proverite da nije u spam folderu. Ako nije, poslaću Vam ponovo.
Za situaciju koju navodite mogu Vas samo upozoriti da je dobar put ka nastajanju hiperprodukcije. Kada se dojke prepune, izdoji se svega par mlazeva, tek da napetost popusti, je rako se preteruje, telo dobija znak da treba da pravi više mleka i onda ulazite u začarani krug.
Ako nije indiskretno-zašto, ako beba sisa, dajete izdojeno mleko? I kako znate da joj je 90 ml dovoljno?

Odgovori
jana 02.04.2014 at 17:16

Pa pedijatar mi je rekao da je bebi dovoljno 90ml da se ne bi prejedala i povraćala, a inače mi je zabanio da ga dojim po pola sata tj. 15-15 kao sam pre par dana radila pošto je počeo dobro da povraća i rekoa mi da mu dajem samo 10min na jednu i 5 na drugu na svakih 2h a li ja vidim da ipak njemu želudac ne može da prevari na 2h pa mu dajem na 2,5h. I onda mu ja ponekad dam 90ml čisto da budme sigurna da je dovoljno pojeo. Tačno sam primetila da od ako se redovno izmazam imam sve više mleka i ako sam još u bolnici imala za dve bebe sigurno. 🙂

jana 02.04.2014 at 17:17

A da ponekad on prespava noć i onda je meni mnogo lakše da se izmazam nego da ga budim jer su mi rekli ako spava preko noći da je to dobro.

Odgovori
aleksandra 27.05.2014 at 09:59

Zdravo,imam par pitanja,zapravo svoju bebu od tri meseca dojim od pocetka i svakog meseca dodavala je oko kilo i sto grama,medjutim kada posisa i jednu i drugu napravi se pauza od par(6-7) minuta i onda krene ostatak mleka i tako bude dva puta,mene zanima kako da mleka bude u kontinuitetu. I od cega to zavisi? Hvala i pozdrav!

Odgovori
Milena Popević 30.05.2014 at 09:13

Draga Aleksandra,

to što se kod vas dešava je sasvim normalan ciklus otpuštanja mleka. U toku podoja tzv. “let down” ili otpuštanje mleka može da se javi i nekoliko puta u zavisnosti od dužine podoja.
Mleka ima u kontitnuitetu samo što nekad teče brže, nekad sporije. Ukoliko vaša beba negoduje u trenucima kad mleko do nje sporije stiže možete joj pomoći kompresijama dojki.

Odgovori
Marija Milanovic 30.05.2014 at 06:57

Pozdrav,Aleksandra.
Ovo sto opisujete je normalno desavanje. Tako funkcionisu dojke u laktaciji. Ako beba sisa redovno, u dojkama ima uvek makar malo mleka, cak iako je beba upravo podojena. Mleko iz dojke izvlaci beba, uz pomoc vaseg refleksa otpustanja mleka, koji osecate kao trnce ili peckanje kroz dojku, a onda i vidite kako mleko ide. Vazno je da znate da je to samo pocetak izlazenja mleka, beba dalje vuce sama i dovoljno je da cujete da guta. Mnoge zene uopste ne osecaju ovaj refleks. Refleks otpustanja mleka (ili let-down refleks)je kao i svi drugi refleksi nevoljan, i njime rukovode iskljucivo hormoni i stimulacija bradavice. Najbolju stimulaciju bradavice radi beba svojim sisanjem, ili majka rucnim izmlazavanjem. Vi nepamte potrebe da se izmlazavate, vasa beba je do sada jako dobro napredovala, mozete biti spokojni, i nastavite da je dojite i dalje.

Odgovori
Edna 07.06.2014 at 21:17

Molim vas da mi pojasnite..naime moja beba ima mjesec dana I non stop trazi da sisa.Vrijene podoja je u razmaku od 10 min do 4h. Od cega vrijeme zavisi, da li od kolicine mlijeka I da li mlijeko moze da bude slabo pa da ne zadovolji bebine potrebe. Ja sam pocela da izmuzam sa pumpicom I nekad iz obe dojke izmuzem 40 a nekad I do 120 ml.od cega ta kolicina zavisi. I posto je beba mala sa li postoji neki nacin da se uobroci jer je ovakav tempo jako naporan. Bebica vuce 5 min I onda zaspi na 10 min I opet trazi…

Odgovori
Milena Popević 10.06.2014 at 07:21

Poštovana,

ponašanje vaše bebe je sasvim normalno za taj uzrast.
Bebe u tom uzrastu ne sisaju samo radi hrane, sisaju i jer imaju potrebu da budu u blizini mame (vi ste osoba sa kojom je provela 9 meseci i vas najbolje poznaje), takođe sisaju i da bi dodatno stimulisale proizvodnju mleka, a ponekad su samo žedne pa kratkim podojem utole žeđ.
Majčino mleko nikad nije slabo, ono je uvek baš onkvo kakvo je vašoj bebi u tom uzrastu potrebno. Vrlo je moguće i da ste prošli ili ste trenutno u skoku u razvoju pa vaša beba, čestim sisanjem, na prirodan način povećava količinu mleka kod vas.
Nije preporučljivo uobročavati tako malu bebu. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je da beba bude pravilno postavljena na dojci, da efikasno sisa i da što više isprazni jednu dojku pre nego što joj ponudite drugu.

Odgovori
Edna 10.06.2014 at 21:43

Molim vas da mi objasnite kako cu znati da dogs prazna. moja beba nakon podoja cesto vrati tzv visak mlijeka podrignuti bljucnuti stucati I opet trazi jos. Da li da joj nakon svega toga ponudim jos ili…?

Odgovori
Milena Popević 29.06.2014 at 20:32

Mleko koje beba izbaci kada podrigne nije višak mleka, već mleko koje se nalazilo iznad mehura vazduha u želucu. Kad beba bljcne treba joj ponovo ponuditi dojku.
Dojke se nikad ne isprazne potpuno, ali kad beba pusti dojku kojom je počela podoj onda bi joj trebalo ponuditi drugu.

Odgovori
Edna 05.07.2014 at 18:40

Beba uglavnom ne pusta dojku po sat I vise a mislim da je problem u tome sto brzo zaspi. Tako nam podoj moze trajati I po pet sati. Ako aktivno sisa to traje 2 ili tri minute I onda zaspi tako da nekad izgleda kao da dojku cucla a ako je odvojim onda place..cesto u tim momentima promijenim dojku ali stvar je ista. Mozete li me savjetovati sta da radimo da bebica ne zaspe. tako brzo.. zahvaljujemo vam na odgovorima I strpljenju.

Danijela 10.06.2014 at 11:47

Postovani ,

Imam bebu od dva meseca i dvadeset dana,samo je dojim. Interesujem me kako mogu da zamrznem mleko? Ako npr imlazem pumpicom 50 ml mleka da li i koliko moze da stoji u frizideru pa tek onda da se zamrzne i da li mogu da spajam sa drugih 50 ml od istog dana pa tek onda sve zajedno da zamrznem?
i kako mogu da znam koliko je bebi potrebno mleka po obroku?
Moram uskoro da se vratim na posao pa bih volela da moje dete dobija moje mleko a ne da koristim adaptirano.
On sad jede odprilike na 3h preko dana,nocu spoji ponekad i vise od 6h napreduje dobro, na rodjenju je imao 3850gr i 54 cm a sa dva meseca i deset dana 6040gr 62cm.
Srdacan pozdrav

Odgovori
Milena Kostić 01.07.2014 at 13:22

Draga Danijela,

Vaše mleko možete da čuvate u frižideru do 72 sata. Tokom dana možete više puta da izmlazate mleko i da se ono spaja u istu posudu, ali je jako bitno da se svaka nova količina posle svakog izmlazanja najpre ohladi u frižideru 2-3 sata pre spajanja sa starim mlekom koje je već ohlađeno. Možete tako da spajate i količine od 2 različita dana. Tada pri obeležavanju datuma napišite datum prvog dana skupljanja.
Što se tiče samog zamrzavanja, u zamrzivaču na -18 stepeni mleko može da se čuva do 6 meseci.
Što se tiče količine koju treba da zamrznete, pokušajte da to budu količine između 50ml i 120ml. Tako će Vam biti najpraktičnije. Uvek obeležite na posudi datum skupljanja mleka.
Koliko tačno ml mleka po obroku će trebati Vašem detetu je teško odrediti jer se njihove potrebe menjaju sa razvojem, kao što se i svaka beba međusobno razlikuje. Ukoliko beba ne popije svu količinu ponuđenog mleka, možete ga vratiti u frižider na 2 sata pa probati ponovo da ga ponudite. Ako i tada preostane, potrebno ga je baciti.
Pri odmrzavanju mleka najsigurnije je da nekih minimum 12 sati ranije prebacite posudu iz zamrzivača u frižider i da se tako otopi. Ako Vam treba hitnije, možete da posudu stavite pod mlaz vode. Kada se potpuno odmrzne u frižideru može još da stoji 24 sata. Nikako nemojte da mleko koje je jednom odmrznuto ponovo zamrzavate!
Kad želite da ponudite mleko bebi, prethodno ga zagrejte tako što ćete posudu sa mlekom da stavite u posudu sa vrelom vodom. Jako je bitno da ga ne otapate ili grejete na šporetu ili u mikrotalasnoj, kao ni da ga ne ostavljate na sobnoj temperaturi da se odmrzne.

Odgovori
Jelena 03.07.2014 at 13:27

Postovani,
Imam bebicu 14 dana i receno mi je prvo da je dojim na 3 sata zbog. I uspostavljana laktacije i njenog napredovanja i jer se sams ne budi, ali babicasad kaze da ne moram da je budim nocu ako spava, a da se ja izmlazam samo do olaksanja. Niko mi nije objasnio dokle tako i da li ja non stop pratim ritam od 3 sata.Grudi su mi bile prepune, a sad je vec bolja situacija, jer bebac bas dobro sisa i da li je potrebno nakon nje da se izmlazam zbog proizvodnje mleka ili je sasvim dovoljno to sto ona izvuce da imam posle doboljnu proizvodnju mleka?

Odgovori
admin 04.07.2014 at 13:15

Da bi se uspostavila laktacija kako treba tj. da proizvodnja mleka odgovara potrebama bebe, najbolje je da bebu dojite po zahtevu. To znaci da joj nudite dojku cim pokaze znake gladi (meskolji se nervozno, stavlja ruke u usta, pokusava da sisa sta god joj je u blizini, place itd.). To je kod nekih beba pravilno u nekom vremenskom intervalu, a kod nekih nema pravila. Beba od 14 dana je suvise mala da bi je dojili na vise od 3 sata. Moj savet Vam je da probate da je budite i nesto cesce. Tako mala beba moze zbog gladi da padne u hipoglikemiju i tada je pospana. Sto se tice nocnog hranjenja, treba da znate da se hormoni odgovorni za stvaranje mleka najvise izlucuju nocu stoga je jako bitno da dojite nocu. Pogotovo sto je proslo tek 2 nedelje od porodjaja. Sto se tice toga da ne trebate da budite bebu kad vec spava, opet ono sto sam malopre spomenula: vrlo je moguce da zbog gladi i manjka secera beba prespava noc a ne zato sto je sita.
Sto se tice izmlazanja, ako pocnete da pratite bebin ritam i dojite po zahtevu, kolicine ce se same uspostaviti. Izmlazati se mozete da otklonite osecaj neprijatnosti u dojkama.
Pozdrav, Milena Kostić

Odgovori
maca1802 16.07.2014 at 16:18

Postovani,

beba mi je stara 16 dana, u imala sam prepune dojke mleka nakon porodjaja,mogla sam iz svake nakon podoja izvuci po 50ml, a izmuzala sam se par puta dnevno do 11 dana i onda prestala jer su mi grudi omeksale(sa prethodnim detetom sam imala ogromnu kolicinu mleka izazvanu preteranim izmlazanjem). Sada se plasim da mi nestaje mleko jer u toku dana osim podoja na tri sata nakon izmmlazanja nakon svakog podoja izvucem 120ml za ceo dan iz obe dojke. da li treba da se plasim za nestanak mleka?

Odgovori
admin 29.07.2014 at 21:16

Po cemu ste zakljucili da vam mozda nestaje mleko? Po necijoj sugestiji mozda? Vi najbolje poznajete svoju bebu. Da li je promenila ponasanje? Da li ima promena u broju mokrih pelena, ili u boji njenog sadrzaja? Ako je beba zadovoljna, vesela ima dosta mokrih pelena i mokraca nije tamna, koncentrovana, nemate razloga za brigu. Dojke su vam mekane jer se ustalila ponuda i potraznja, ali to da su ” prazne” je samo privid jer one funkcionisu po principu protocnog bojlera. A sto se tice ml koje izdojite, da vam napomenem da ni jedna izdajalica ne moze tako efikasno da izvuce mleko iz dojke kao sama beba, za cija usta je priroda i namenila. Posmatrajte bebu i opustite se a ja bih vam savetovala, da ukolike se ne radi o pravljenju zaliha za zamrzivac ili slicno, apsolutno nema potrebe da se uopste izdajate, vec da samo omogucite bebi da sisa kad god pozeli, bez gledanja u sat, ni mi nismo svaki dan podjednako gladni… Ako imate jos pitanja ili nejasnoca, ne ustrucavajte se opet pitati.
Timea Čizmadija, savetnica na obuci udruženja Roditelj

Odgovori
Violeta 27.08.2014 at 15:22

Zdravo, imam jedno pitanje ako mozete da mi pojasnite koliko dugo izmlazanje moze da traje. Imam bebicu od 10 mjeseci I vratila Sam se na posao Ali bih voljela jos da je dojim, probala Sam rucno izmlazanje I nije bas islo sada imam elektricnu pumpu I treba mi od 30 do 45 minuta za 60-70 ml mleka. Neznam dali radim nesto pogresan I ili sta vec a znam da bebica ima dovoljno mleka jer je bas dobro napredovala ovih 10 mjeseci. Neznam u cemu je problem ili je to sasvim normalno? Unaprijed hvala i veliki pozdrav!

Odgovori
Savetnica za dojenje 31.08.2014 at 20:28

Draga Violeta,

Verujem da je velika briga za Vas povratak na posao dok je dete tako malo, a pride i sisa. Jako mi je drago kad vidim da imate zelju da se dojenje i pored toga nastavi.
Prvo mi, molim Vas, dajte par podataka. Mozete li mi reci koliko Vasa beba ima podoja u toku 24h? I koliko cete biti odsutni kad krenete da radite?
Nemojte da brinete da Vasa beba nece imati dovoljno mleka. Jeste da pumpica nikada ne moze da izvuce mleka koliko Vasa beba moze da posisa, ali ona je sad veca i verovatno ima i nemlecne obroke pored podoja.
Sam povratak na posao ne mora da bude prepreka dojenju. Vi svoju bebu mozete da podojite pre odlaska na posao, kao i kada se vratite s posla. I naravno, svaki put kada zatrazi. Dojenje ce joj pomoci da na najlaksi nacin prebrotiti Vas odlazak na posao i emotivno odvajanje od majke.
Ako osetite nadolazak mleka, dok ste jos na poslu, trebalo bi da se malo izmlazate dok ne popusti pritisak.
Procitajte i nas tekst oko izmlazanja mleka u situaciji kad majka nije pored deteta iz nekog razloga:
http://dojenje.roditelj.org/2014/04/08/sta-kada-treba-da-se-izmlazate/
Takodje, pogledajte i kako se pravilno skladisti mleko:
http://dojenje.roditelj.org/2014/07/01/cuvanje-majcinog-mleka-kako-ga-pravilno-skladistiti/

Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Violeta 04.09.2014 at 06:00

Mnogo vam hvala na odgovoru, bebicu dojim oko 4-5 puta u toku dana a nocu zavisi od toga koliko se puta bud, obicno 1-2 puta Ali sada Joj rastu zubici pa znam I vise puta. Na posao se vracam cetiri dana Ali od toga dva dana po 8.5 sati i dva dana po 5 sati. Mnogo cam hvala jos jednom.

Odgovori
violeta 21.09.2014 at 15:43

Zdravo… Imam bebu od mesec dana. Prve dve nedelje beba je izgubila na kilazi jer sam ja imala problem sa dojkama, a i bebac je imao zuticu, pa je dosta spavao, a malo sisao. Ja sam mislila da je sit ako tako spava. A i svi oko mene su meubedjivali da je sit. On je sad fino poceo da napreduje ali se ja plasim da mu dajem samo da sisa, jer ne znam koju kolicinu mleka izvuce, pa uvek mislim daa se nije nasisao dovoljno. Ne mogu da kazem da mi daje sto posto jasne znake kad je gladan, jer mi se posle nekog vremena uspava na dojci, a ima i grceve pa se desava da place zbog toga, a ne zato sto je gladan. Vise ni sama ne znam sta da radim. Ja mu prvo dam da sisa, pa ga posle ponudim dohranom. Uglavnom uzme dohtanu i popije. To znaci da kod mene nije posisao dovoljno? Mnogo bih volela da ga samo dojimi da izbacim dohranu. Meni su dojke samo ujutru prepune mleka i bas tvrde. Tokom dana su meke ali ima mleka kad stisnem. Mozda ja neman dovokjnu kolicinu mleka koja je bebi potrebna? On nekad sisa tri minuta i onda se uspava, a nekad zna i po pola sata i duze. I pitam se da li jos uvek moraam da se izmuzavam? Desna dojka mi je fino razradjena, ali u levoj mi se i dalje stvaraju sitne grudvice koje nikako ne mogu da razbijem.

Odgovori
Savetnica za dojenje 28.09.2014 at 08:16

Postovana Violeta,

Vi ste na dobrom putu da izbacite dohranu. A kako to da prepoznate? Kao prvo, imate zelju da to uciniti, sto je presudno u ovakvim situacijama. Mama koja je pored svoje bebe i doji na zahtev, onda kada to beba zeli, nema razloga da brine da li ima dovoljno mleka za svoju bebu, jer podojem na zahtev beba podesi kolicinu mleka taman koliko joj je potrebno. Beba je sita ukoliko ima 5-6 mokrih pelena u toku 24h. Ukoliko mislite da je vasoj bebi potrebno jos mleka, u toku podoja, proverite da li dobro postavljate bebu na dojku, pravilan polozaj bebe je kljuc uspesnog dojenja (mozete uputstva videti na linku http://dojenje.roditelj.org/2010/12/27/polozaji-za-dojenje ), radite kompresije (vidite o tome ovde: http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kako-se-rade-kompresije-dojki ) i nakon podoja, dojku na kojoj je beba sisala, izdajajte jos 5, 10 minuta, cak iako iz nje ne bude islo mleko.
Potrudite se da razmak izmedju dva podoja bude najvise 3 sata, racunajuci od pocetka podoja, narocito nocu, jer nocni podoji su blagotvorni, kako za bebu, tako i za mamu: “navucicete” mleko i necete se buditi sa prepunim grudima.
Dojku, u kojoj su Vam se stvorile grudvice, pre podoja blago izmasirajte, stavite toplu oblogu i neka je beba isprazni sto vise.
Cak i sita beba moze da popije izvesnu kolicinu adaptiranog mleka, tako da to nije pokazatelj gladi, vec je bebi lako da pije iz flasice i popije ono sto ste spremili, preoptereti stomak i zaspi. Bebe imaju jak urodjeni refleks sisanja, otuda popijena cela doya spremljenog adaptiranog mleka. U slucaju da beba zeli da provede jos neko vreme sisajuci, bolje joj ponuditi dojku, nego flasicu, i ona ce tim sisanjem stimulisati stvaranje vece kolicine mleka. Davanje dohrane posle podoja takodje moze izazvati grceve. Probajte postepeno, smanjivanjem po 10ml po dozi adaptiranog da izbacite dohranjivanje, ili odjednom, ako zelite.
Duzina podoja ce uvek varirati jer je podoj nekad samo hranjenje, a nekada beba samo zeli da bude sto vise uz mamu. Pustite neka Vas ona vodi kroz dojenje i kroz svaki podoj, ona najbolje zna koliko joj je i sta potrebno u tom trenutku. Vase je da se udobno namestite, vodite racuna da beba pravilno uhvati dojku da obuhvati celu bradavicu i areolu usnama izvrnutim na spolja) i pustite bebu da sisa koliko zeli.
Lep pozdrav,
Jelena Timotijevic, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Natasa 06.10.2014 at 12:46

Pozdrav,moja bebica ima dva mjeseca i 6 dana.Rodjena je sa 3.200g i 52cm,u bolnici izgubila 150g,prva kontrola dobila 1.100g,i sad na drugoj kontroli je dobila samo 650g,velika je razlika,ja sam se i zacudila i prepala posto je baba dobra,jede,spava,nema grcice.Imala sam,doduse,stresan kratki period,ali mlijeka imam stalno i kad sisa jednu dojku,iz druge mi ide mlijeko.A grudi su mi konstantno mekane,vec od 7 dana poslije poroda,a da naglasim da je ovo druga bebica,sina sam dojila uspjesno 1 godinu! Prije pregleda bebu dam dojila kad je god htjela.Bebu po savjetu pedijatra sad dojim svaka 3h,i zadnji podoj je u 12,pa onda pravimo pauzu i pustim je da spava do 6 ujutro.Znaci,ima 7 obroka. Moje pitanje je,da li je moguce da mlijeko nestaje,(jer sam juce POSLIJE podoja izvukla samo 40 ml mlijeka iz obe dojke i ne znam da li je to malo ili uredu),i kako da to sprijecim,s tim da se ovih dana trebam vratiti na posao,a zelim da mi se bebica hrani mojim mlijekom? Unaprijed hvala.

Odgovori
Savetnica za dojenje 06.10.2014 at 14:02

Poštovana,

mislim da nemate razlog za brigu.
Vaša beba je od izlaska iz porodilišta dobila 1750g, što je sasvim lep napredak, ako uzmete u obzir da pedijatri očekuju da beba udvostruči svoju težinu sa 6 meseci.
To što su vam grudi konstantno mekane samo znači da su vam se ponuda i potražnja uskladile i kod mama koje su već dojile to je sasvim normalna pojava.

Mi mame savetnice, za razliku od pedijatara, nemam običaj da mamama savetujemo da bebama uskraćuju noćne podoje ili da ih doje u određeno vreme, pogotovo ne tako male bebe. Ponekad beba traži mamu radi sigurnosti, blizine, topline, ne isključivo da bi se nahranila. Ako beba noću traži da sisa to onda znači da joj je to potrebno. Ukoliko beba sama spava, onda je naravno u ovom uzrastu, ne treba buditi. Međutim period kada ne dojite bebu je u suštini veoma važno vreme za dojenje jer je prolaktin najaktivniji između 2h i 6h ujutru, pa bi radi održanja mleka bilo poželjno da imate barem jedan podoj u tom periodu. Radi tog podoja i ne morate buditi bebu, ponudite joj dojku dok spava. Većina beba prihvati dojku i završi podoj ne budeći se.

Bebe najčešće uspostave takav ritam da uveče kad zaspu imaju jedan duži period spavanja, a onda obično traže da sisaju u nekom razmaku koji imaju i preko dana.

To koliko mleka izmuzete posle podoja nije ustvari prava količina koju beba može da izvuče, ali ukoliko želite da se izmuzavate i čuvate mleko zbog povratka na posao onda biste trebali već sada polako da krenete sa tom praksom. Na ovom linku možete naći podatke o tome kako se čuva majčino mleko – http://dojenje.roditelj.org/2014/07/01/cuvanje-majcinog-mleka-kako-ga-pravilno-skladistiti/.

A ukoliko smatrate da nemate dovoljno mleka jedan od načina za povećanje količine su češći podoji, pa i podoji “na prazno” jer tako beba stimuliše vaše telo. Ako pak želite da povećate količinu pumpicom, onda biste nakon podoja trebalo da se izmuzavate sve dok ima mleka, a kad mleko prestane da curi onda bi trebalo stimulisati dojke još neko vreme, 5-10 minuta. Nakon nekoliko dana količina mleka će krenuti da se povećava.

Takođe je važno da onaj ko bude hranio bebu dok niste tu nauči i kako to da radi da ne poremeti dojenje. U ovim situacijama se uglavnom savetuje hranjenje kašičicom, špricem ili šoljicom. Flašica može da napravi problem.

Ukoliko imate još neka pitanje mi smo tu da pomognemo.

Srdačan pozdrav,
Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta za dojenje

Odgovori
Lili 16.02.2015 at 23:22

Pozdrav,
Volela bih da me posavetujete da li postoji nacin da se poveca kolicina mleka. Moja beba sada ima 3 i po meseca i na dohrani je od drugog meseca jer je u prvom napredovala svega 200 g, po preporuci pedijatra. Meni se i u prvom mesecu cinilo da je sve u redu i da je beba sita iako je stalno bljuckala i povracala. i jos da napomenem da je bilo par izuzetno stresnih situacija koje su dovele do toga da bebi stalno povecavam kolicinu adaptiranog mleka a da vristeci okrece glavu kada joj ponudim dojku jer su sve praznije. a kad izmlazam mleko sada ga ima maksimalno 30 ml iz obe dojke. Osecam se potpuno ocajno i neuspesno jer sam bila ubedjena da je priroda svaku majku opskrbila dovoljnom kolicinom hrane za svoju bebu, sto sa mnom ocigledno nije slucaj.
Bila bih vam zahvalna na odgovru i pomoci.

Odgovori
Savetnica za dojenje 18.02.2015 at 12:48

Postovana, razumem vase osecanje neuspeha, al zajednickim snagama mozemo uspeti da se vratite iskljucivom dojenju. Potrebna je odredjena doza upormosti i strpljivosti, naravno. Koliko sada beba pije ad mleka? Da biste vratili bebu da iskljucivo sisa, ad mleko se treba postepeno izbacivati, otprilike oko 10-20 ml u toku par dana. Koliko beba sada cesto sisa? To sto beba zna da zaplace kada joj ponudite dojku znaci da se navikla na flasicu, jer kada pije mleko preko flasice, tada ne mora da se ‘pomuci’ da vuce, jer mleko samo izlazi. Naravno i za to postoji resenje. Potrebno je obezbediti mir za vas i vasu bebu. Bitno je da se lepo opustite, da ugodite sebi, lezite pored bebe, pustite neku vasu omiljenu muziku, gledajte seriju, ili cete citati knjigu. I za to vreme relaksacije, neka beba bude pored vas, mazite se, pevajte joj, razgolitite sebe i bebu, neka beba spava na vama. U takvim trenucima relaksacije mozete ponuditi bebi da sisa. Ovakve radnje ponavljajte svakodnevno i vremenom ce sisanje postati uspesnije. Tokom podoja radite i kompresije jer cete tako povecati i protok mleka u dojkama. Na nasem sajtu imate odlican clanak o kompresijama, pa mozete pogledati http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kako-se-rade-kompresije-dojki/ U tim danima, probajte da se raznoliko i redovno hranite, uzimajte i dovoljno tecnosti. Sto se tice izmlazanja, znajte da kolicina koju ste izmlazali nije pokazatelj koliko imate mleka, jer beba zna koliko njoj treba po podoju. Bilo bi lepo da nastavimo prepisku, da vidimo da li ima napretka, da zajedno resimo jos neke vase nedoumice, ako ih imate.

Srdacno,
Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Lili 19.02.2015 at 14:27

Hvala na brzom odgovoru.
Beba sada pije 90 ml ad mleka na 3 sata. Uvek joj prvo ponudim dojku ali i kad prihvati to traje svega minut do dva na svakoj dojci i onda iscekuje “glavno jelo” flasicu. U toku noci i ujutru je raspolozeniji za dojenje jer su mi grudi punije dok u toku dana i sama osecam da budu gotovo prazne. Privolela bih ja njega prilicno brzo samo da je veca kolicina mleka koju imam da mu ponudim.
Radim i kompresije, pijem i cajeve za dojilje, trudim se da ishrana bude odgovarajuca, pa koliko uspe. Volja postoji …

Odgovori
Savetnica za dojenje 21.02.2015 at 13:09

Postovana,

bitno je da vasa volja postoji, a to je prvi stepenik ka uspesnom dojenju. Drago mi je sto cujem da radite i kompresije u toku dojenja, njih nastavite i dalje. Takodje, drago mi je sto mislite na sebe i sto se redovno i raznovrsno hranite. Pored toga bitan je i vas odmor. A najbolji odmor je sa vasom bebom. Kao sto sam napisala u prethodnom odgovoru vama, pre svakog podoja, izdvojte vreme samo za vas dvoje, neka atmosfera bude opustajuca, neka beba to oseti, kontakt koza na kozu je veoma efikasan u takvim situacijama. I gledajte da u takvim mirnim trenucima podojite bebu.
Bebu mozete jos podojiti i ako je pospana, da ne biste cekali da zaplace, da se razdrazi, nego na prve znake gladi ( http://dojenje.roditelj.org/2015/02/21/znaci-da-je-beba-gladna/ ).
Lepo ste rekli da nocu imate najvise mleka, tada i cesce dojite.
Sto beba vise sisa, vise sebi navlaci mleka.
Nakon svakog podoja izmlazajte se par minuta na prazno, tako stimulisete dojke da proizvide vise mleka.
Sto se tice dohrane, kod kolicine koju ste opisali, to morate polako da ukidate, nije pozeljno naglo. Pozeljno je da to bude manje 10 ml po obroku. Kada budete pravili dohranu neka bude dva puta po 40 ml. Kada beba bude zavrsila sisanje na obe dojke, ponudite prvih 40 ml, nakon toga nastavite da se mazite sa bebom, nosajte je, pa opet ponudite drugih 40 ml dohrane.
Slobodno se javite, da bismo mogli da zajedno pratimo napredak u dojenju.
Svako dobro,
Kristina Kerecki

Odgovori
Violeta 13.03.2015 at 21:30

Poštovani,
interesuje me koliko podoja treba da ima beba od 7 meseci, (za par dana puni 7) u toku 24h, ako ima 3 nemlecna obroka? Od rodjenja moja beba nekad sisa 2, 3 minuta i vise nece, a nekad zna i duze. Ja verujem da imam dovoljnu kolicinu mleka, ali ipak mi nesto nije jasno. Ima dana kada mi dojke deluju prazno, a ima dana kada su mi konstantno pune, pa nekad i prepune. Zasto se to desava? Nekad beba sisa par minuta i kad zavrsi, vidi se da dojka nije prazna. To znaci da beba ne uzima dovoljno mleka?
Ja se trudim da beba u toku 24h ima 3 nemlecna obroka i 3 puta da sisa, plus jedan nocni podoj koji traje od 5 do 10 minuta, s’tim sto beba malo vuce, pa spava i sve tako. Uspem ja da je dojim 3 puta ali to traje bas kratko. Po 2, 3 minuta. Mozda je problem sto bebu uspavljujem na dojci, pa nikad ne ogladni dovoljno? Kako da rasporedim obroke, koliko sati da pravim pauzu izmedju obroka? Da napomenem da bebi ne dajem sokice, samo sisa, pije vodu i ima cvrstu hranu 3 puta u toku 24h.

Odgovori
Violeta 14.03.2015 at 21:36

Da li je malo da beba od 7 meseci ima dva podoja u toku dana? Ja se za taj treci jedva izborim :/ A inace nam je svaki podoj kratkog trajanja.

Odgovori
Savetnica za dojenje 14.03.2015 at 23:28

Postovana Violeta,
kada ste vasoj bebi uveli cvrstu hranu i kako je to prihvatila? Da li biste mogli da mi napisete kako izgleda jedan dan hranjenja i dojenja vase bebe? Koliko kolicinski pojede tokom jednog nemlecnog obroka? Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, iskljucivo dojene bebe krecu sa cvrstom hranom u njihovom 6. mesecu, gde se svakog meseca uvodi dodatni obrok. Majcino mleko se smatra osnovnom hranom do bebinog 1. rodjendana, a sve ostalo sto uvedete zove se dohrana. Zato ne treba zuriti sa uvodjenjem iste. Majke se nekada brinu, da, ako bebi uvedu cvrstu hranu sa 6 meseci, beba nece odmah prihvatiti i zato je uvode sa 4 meseca. Istina je da i nece odmah, jer bebe nemaju razvijen taj refleks zvakanja i gutanja hrane. To se desava postepeno. Uvodjenjem cvrste hrane u bebinom 6. mesecu izbeci cete i neke alergije koje se mogu javiti ranom dohranom. Kazete da vasa beba od samog pocetka sisa jako kratko. Koliko je dobijala na tezini od rodjenja? Vasa beba je sada veca i jaca, pa joj je dovoljno samo par minuta da izvuce mleka da zadovolji svoje potrebe. To moze objasniti prazne dojke nakon podoja, dok pune dojke znace da beba nije dovoljno izvukla. Beba je onda posisala samo prednje mleko, ono vodenkasto i time utolila zedj. Duzim sisanjem, beba stize i do zadnjeg mleka. To mozete postici kompresijama, koje mogu povecati protok mleka. Na nasem sajtu imate poucan tekst kako se rade kompresije http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/ Ako zelite da povecate podoje u toku dana, ponudeite bebi da sisa i nakon nemlecnog obroka. Da biste izbegli bebino negodovanje, probajte da se sa njom osamite, napravite mirnu atmosferu i podojite bebu na miru.
Da bismo resili neke nedoumice, slobodno odgovorite na pitanja i postavite nova, ako imate.

Stojim vam na raspolaganju.
Kristina Kerecki Lukic savetnica na obuci

Odgovori
Violeta 15.03.2015 at 13:46

Pre svega hvala na odgovoru. Cvrstu hranu sam uvela sa navrsena 4 meseca, upravo zbog toga sto kratko sisa, pa sam uvek mislila da ne uzima dovoljno mleka. Dve nedelje nakon rodjenja beba je izgubila na kilazi i to mi je bio najtezi period jer sam se tada istraumirala. Bili smo 4 dana u bolnici i beba je primala infuziju. Mada se gubitak kilaze desio zato sto je beba imala zuticu, cesto je spavala, a malo sisala. Prva mi je beba, pa tako nesto nisam mogla ni da predpostavim. Nakon toga, nastavila sam sa dojenjem i nasa doktorka je na svakoj kontroli bila prezadovoljna. Dobijao je 1.100gr, 1.300gr… Od petog meseca do punih sest, znaci za mesec dana dobio je 550gr. Doktorka nam je rekla da je i to sasvim normalno, jer sada sve sporije napreduju. Cvrstu hranu je super prihvatio. Ali nam se desava da ga u toku hranjenja interesujepsve sto se desava oko njega, osim same hrane. Valjda je i to normalno, jer je mnogowzivahan i radoznao. Ipak za obrok pojede jednu kasicu od 125gr. Nekad manje, nekad vise. Jedan nas dan izgleda ovako. Dojenje oko 05:30h, kasica oko 9h, spava oko 10h ili 10:30h i tada mu ponudim dojku, jer voli tako da se uspava. Oko 13h ili 13:30h opet mu dam da sisa, oko 15:30h kasica. Oko 18h nekad mu prvo ponudim dojku, pa onda kasicu, a nekad samo kasicu. U 20:30h je kupanje i obavezno dojenje nakon toga. Tada najbolje sisa, sve ostalo je mnogo kratko. U 21h on vec spava. Obicno ga sama uzmem iz krevetica i premestim kod mene u krevet oko 00h da sisa. On spava i sisa, ne budi se. To opet traje kratko. Inace je beba koja ne trazi sama da sisa ili ja ne cekam da on ogladni dovoljno, sama ga nudim. Za ovih sedam meseci, na prste mogu da izbrojim koliko je puta sam trazio dojku. To je obicno kad mu se spava. Ili je on malo lenja beba ili sam ja previse zabrinuta zbog toga sto nam se desilo na pocetku, pa situaciju ne gledam realno. Ne znam, mozda je njemu dovoljno 3 minuta da se najede :/ Juce mi se desilo to da sam morala pumpicom da izvlacim mleko iz jedne dojke. Nemoguce mi je da ja imam visak mleka posle punih 7 meseci. Ili je ipak moguce? Da li je malo da mu dojku dajem dva puta, samo ujutru i uvece? I jednom u toku noci, ali da cekam da se sam probudi? Mozda bi tako duze sisao? Nekad mi se cini da dobro vuce samo dok je dojka prepuna i kad je malo isprazni, on vise nece. A opet sa druge strane vidim da mu smeta i kad jepprepunjena, jer pusta dojku, mnogo mu mleka ide. Previse jaku zelju imam da ga dojim, nikako ne bih volela da prekine dojenje. Svih 7 meseci se mnogo trudim oko toga i ako sam skoro 4 meseca imala bolove u dojkama jer su bile prepunjene i tvrde. Zaboravila sam da kazem da smo sami u sobi dok on sisa. Ja ga obavezno mazim i pevam mu nesto 🙂 I pored toga on me konstantno sutira i udara rukom. Tokom celog dana on je mnogo aktivan i nikad nije miran, al to je valjda i genetika. Mama mu je bila ista 🙂 Osim sto ga ovih dana mnogo muce zubici, on je uvek veseo, smeje se i igra.

Odgovori
Violeta 19.03.2015 at 13:01

Nemojte da zaboravite na mene. Ja svaki cas gledam da li tu odgovor 🙂

Milena Kostić 19.03.2015 at 13:27

Draga Violeta,
izvinjavam se što ste čekali malo duže na odgovor, nije do Kristine već do mene, tj. moje nemogućnosti da stignem da odgovor postavim odmah kad je Kristina odgovorila.
Lep pozdrav,
Milena Kostić, savetnica za dojenje

Savetnica za dojenje 19.03.2015 at 13:21

Postovana,
svaka cast na vasoj upostnosti i istrajnosti da dojite, napravili ste pravi izbor.
Hvala vam na detaljnom opisu jednog vaseg dana, imam dobar uvid kakva vam je beba, i mogu vam reci da je super. Lepo je napredovala dok je iskljucivo sisala, i slazem se sa doktorkom sto se tice napredovanja, sada ce manje dobijati. Normalno je i to sto nije miran dok sisa, sad je veci, radoznao i ne zeli da mu nesto ‘promakne’. Nije malo da sisa dva puta, on za to vreme dobije iz vaseg mleka koliko mu treba.
Imate moju potpunu podrsku da nastavite sa dojenjem sada i nakon godinu dana jer nema razloga sa prekidanjem, pa makar ostali i na jednom podoju u toku 24h.
Sto se tice vaseg nekidasnjeg izmlazanja, vasa beba verovatno nije izvukla sve sisanjem, pa ste imale prepunjenost dojki. Ako vam se to ponovo javi, slobodno ponovo izmlazajte. Ako pre dojenja osetite prepunjenost, a beba nece da sisa, ljuti se, da biste omeksali dojku, pre podoja malo izbacite visak mleka, da bi je beba lakse prihvatila.
Ako imate jos neku nedoumicu, javite nam se.
Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

Violeta 19.03.2015 at 13:48

Mnogo vam hvala na podrsici i odgovoru. Super je sto postoji jedan ovakav sajt. Vi ste divne. Zelim vam sve najbolje. Jos jednom hvala.

Odgovori
tamara 08.04.2015 at 18:21

Imam bebu od dva ipo meseca,dojim je,zanima me sta da radim sa mlekom koje mi se nakupi tokim noci,posto ona spava celu noc,od deset do sest ujutru. Jako se mucim sa dojenjem,cas mi ide super,cas mi ne ide,trenutno mi se zacepio neki kanal boli me da mi se place,stavlam kupus,dojim je…toliko zelim da je dojim sto duze ali nikako da pocnemo da uzivamo u tome…ovo je kao agonija! Ako ne izmlazam to mleko nocu da li ce se smanjiti kolicina za njene potrebe?? Molim Vas za odgovor sto pre! Hvala!

Odgovori
Savetnica za dojenje 09.04.2015 at 19:17

Postovana,
Prvo moram da pohvalim vasu zelju i upornost da dojite svoju bebu. Tim stavom ste presli pola puta ka uspesnom dojenju.
Sta se desava sa tim zacepljenim kanalom? Da li ste resili problem? Probajte da dojite bebu tako da njena brada bude usmerena ka mestu gde je zacepljenje tj.gde vas boli. Tako ce beba sisanjem uspeti da sredi to zacepljenje. Izmedju podoja drzite kupus na dojci, pre podoja istusirajte je mlakom vodom a nakon podoja hladnijom.
Sto se tice nocnog izmlazanja, nemate potrebe da se izmlazate ukoliko ne osecate prepunjenost ili bol. Ako pak osetite napetost u dojkama, izmuzite tek malo da napetost popusti. Kolicina mleka se nece smanjiti ukoliko vasu bebu dojite na zahtev tj.kad god ona zatrazi. Beba na taj nacin sama regulise potrebnu kolicinu mleka.
S obzirom da kazete kako beba spava od 22-6h, recite mi koliko je napredovala na redovnim kontrolama?
Savetovala bi vam i da procitate nesto o skokovima u razvoju jer vas uskoro ocekuje najveci skok sa 3 meseca. Vise mozete naci ovde (link) Uz ove savete lakse cete proci kroz ovaj period.

Razumem vas u potpunosti kad kazete da vam dojenje cas ide cas ne ide. Da ponekad mislite da ste u agoniji. Reci cu vam jednu stvar, vecina nas je prosla kroz isto. I ono sto nam je svima zajednicko je mantra Proci ce. Verujte da ce proci. Dojenje nije uvek lako kao sto izgleda na slikama i cesto smo veoma umorne, neraspolozene, nenaspavane, ali to sve vrlo brzo prodje. Kao dlanom o dlan.
Da li imate podrsku ukucana? Nekog s kime pricate kad vam je tesko? Slobodno delite vase misli i emocije sa nekim u koga imate poverenja. Bice vam lakse.

Ako imate bilo kakvih pitanja, tu smo.

Svako dobro,
Marica, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
tamara 10.04.2015 at 22:15

Prvo hvala na ovako divnom i opsirnom odgovoru! Puno mi znaci! Ja sam ipak na kraju morala da odem kod doktora… Probala sam da forsiram sisanje na toj dojci ali me je bradavica na kraju toliko bolela i pekla da me je zigalo i peklo kroz celu dojku,plakala sam dok sam je dojila… dobila sam antibiotik. Dokrorka mi je rekla da joj ne dajem sad tu dojku dok ne zalecim ranu na bradavici ,da joj dajem drugu a tu koja me boli da praznim sama. Bolje mi je,ali sad se opet vracam u taj zacaran krug kad ona popije to moje mleko na flasicu jer mi je zao da ga prospem,zelim svaku kap da joj dam dok mogu, e onda ona nece da se potrudi na drugoj siki,jedva vuce. Ja imam ravne baravice,ne uvucene ali su ravne i nikakve su za dojenje,doktorka mi je rekla da sam dobro i do sad izgurala… joj kad bih mogla bar do sest meseci da izguram…ali jako mi je tesko,i psihicki i fizicki. Ja imam troje dece,sa njima sam sama svaki dan skoro ceo dan,dok mi suprug ne dodje sa posla,nemam pomoc i stvarno mi nije ni malo lako,ali jako se trudim. Svi oko mene mi govore da prekinem sve to,da ako ne ide ne ide,da bi oni odavno odustali…itd…a meni je jednostavno jako zao i tesko da je ne dojim… Suprug mi kaze da moram da izdrzim 🙂 i da za velike stvari u zivotu moras da se pomucis i zrtvujes,da je to mleko za nju neprocenjivo… ja to sve znam,kad posiki to moje mleko presrecna sam,ali opet nekad padnem u ocaj… Lepo je napredovala,prvi mesec kilogram,a drugi kilogram i 50 grama. Danas sam joj dala jednom samo dohranu,imala sam u flasici mog mleka 70 ml i malo je sikila,ali jednostavno nije vukla vise,a bilo je mleka,na siki se igra a kad je podignem place…i tako sam joj napravila dohranu da ne ostane gladna…a tuzna sam zbog toga. Uh,raspisala sam se, ne znam vise ni sta sam napisala ni da li cete me razumeti… u svakom slucaju puno Vam hvala!

Odgovori
Jelena 13.04.2015 at 14:13

Postovane,

Imam bebu koja uskoro puni 10 meseci, iskljucivo je dojena do 6 meseci kada smo poceli da uvodimo nemlecnu hranu. Danas ima 2 nemlecna obroka i dorucak koji bas i nece da prihvati, a mislim da tu ja gresim, pa molim za savet.
Neki nas dnecni ritam izgleda ovako :
U periodu od 4:00-6:00h ujutru je podoj; oko 7-8h opet podoj; oko 9:00h-“dorucak”; pa oko 10:30 podoj pred spavanje. U 12:00 rucak (pojede oko 100-200g) u 14:00 podoj i spavanje do 16:30 kad je podoj. U 18:00 vecera i u 21:00 najkasnije podoj i spavanje do podoja u periodu od 4:00 do 6:00. Izmedju pije vodu,a sokice ne voli.
Podoji kad stvarno dosta jede su taj prvi jutarnji obe dojke, pred spavanje popodne isprazni jednu i uvece kad isisa obe dojke, dok ostalo samo po jednu. Mislim da mnogo ima podoja u toku dana i sve se plasim da joj uskratim da ne bi se nesto desilo s mlekom, da imam manje recimo ili da mi se bas prepune, pa mi je potreban Vas savet. Da li npr za pocetak da izbacim taj drugi jutarnji podoj pred dorucak i recimo popodnevni posle spavanja ili imate bolju ideju. Dojila sam je u uvek na 3 sata kad je bila mala i polako je sama izbacila neke podoje, ali nikad nisam znala sta je dojenje na zahtev, jer je izmedju podoja bila mirna, nije se budila,…
Da li ce se stvarati dovoljno mleka kad izbacim te podoje, jer bih zelela da je dojim bar do godinu dana.?
Moram da napomenem da sam pre imala muke sa prepunjenosti, a sad je sve u redu.
Koliko realno podoja bi trebalo da ima u ovom periodu? I da li sad moze da se poveca kolicina mleka, ako slucajno vidim da nemam uvece, recimo?
Koliko bi trebalo kolicinski sada beba da pije mleka po obroku, u slucaju da moram na posao, da znam koliko da se izmlazam, a da ne preteram, pa opet dodje do prepunjenosti.
Izvinite na opsirnosti i mozda malo konfuznom tekstu, ali prva je beba, pa sam ko i vecina majki puna pitanja. Veliki pozdrav!

Odgovori
admin 14.04.2015 at 20:28

Poštovana,

po ovome što ste napisali meni se čini da vi imate sasvim fino raspoređene obroke. Bebi do godinu dana je majčino mleko glavna hrana pa zato nemojte da brinete ukoliko vaša beba više sisa nego što jede čvrste hrane. Svakako možete da pokušate da joj uvedete još jedan obrok, ali nemojte se previše uzbuđivati i ako ga ona ne prihvati odmah. Malo je nezgodno savetovati kad bebi tačno dati hranu jer vi najbolje znate kakva je vaša organizacija tokom dana i znate kako će dan izgledati ako počnete da radite pa gledajte da nove obroke uvodite tako da budu u tom delu dana kada vi možda nećete biti kod kuće. Eto možda biste pred prepodnevno spavanje mogli da uvedete jednu voćnu užinu, ali to ne znači da treba da izbacite podoj. Možete svakako ponuditi bebi i dojku nakon obroka tj. pred spavanje.
Što se tiče gubitka mleka, ne brinite. Dok god beba redovno sisa i mleko će se stvarati. Ranojutarnji podoj koji imate između 4 i 6 ujutru gledajte što duže da zadržite jer je on važan za održavanje laktacije, a kad želite da povećate količinu mleka u nekom periodu, samo je potrebno da se nekoliko dana u tom periodu izmuzavate nakon podoja pa makar iz dojke ne curela ni kap mleka. Na taj način dodatno stimulišete vaše telo da napravi još mleka. Ako pak imate višak mleka i osećate napetost u dojkama, a beba ne želi da sisa, dovoljno je da se samo kratko izmuzete dok napetost ne popusti pa će se količina mleka vrlo brzo srediti.
Ukoliko imate još neka pitanja slobodno nam se ponovo javite, tu smo da pomognemo.
Ako ste iz Beograda ili Novog Sada možete doći sa bebom i na jednu od naših radionica na kojima možete da pitate sve što vas zanima.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta

Odgovori
tamara 13.04.2015 at 16:35

Imam samo jos jedno pitanje,molim Vas za odgovor sto pre,da li je normalno da me povremeno zapece jedna dojka,kao da me zapece neki kanal…ali nije mi zacepljen. Jel moguce da imam sor,ali beba nema ono belo u ustima,na jeziku…samo ja imam taj povremeni bol,odnosno kao da me zapece… mozda mi je to jer jos uvek imam malu ranicu na bradavici,a dala sam joj da siki,zalecila sam je,mnogo mi je bolje,ali ipak imam jos malecku ranicu… Pomozite.

Odgovori
Savetnica za dojenje 14.04.2015 at 19:42

Zapazam najbitniju stvar kod vas. Vasu zelju da dojite.
Trenutni problem sa ragadama je vrlo cest i posledica je nelravilnog polozaja bebe na dojci. Beba mora sto vise dojke da ima u ustima. Bebe ne sisaju bradavicu vec dojku. Kad bebu postavite na dojku, ne treba da osecate nikakvu bol. Ukoliko pak boli, prekinite podoj, stavljanjem vaseg malog prsta u ivicu bebinih usana, prekidajuci vakum, pa pokusajte ponovo. Ako treba 10 puta, uradite to 10 puta. Dojenje ne treba da boli. Mozda vam je cudan ovaj savet posle 3 meseca ali nepravilan polozaj ume biti veoma bolan za majku i moze da dodje do neefikasnog sisanja bebe. Ovde cu vam okaciti sliku pravilnog polozaja bebe na dojci i pravilnog postavljanja bebe na dojku. Sama sam prosla sve to oko ragada sto opisujete i kad sam izucila slike i shvatila da ne sme da boli, potrudila sam se i za par dana resila problem, a beba mi je bila istog uzrasta kao vasa. Bradavicu na kojoj imate ragadu drzite sto vise na vazduhu kiseoniku luftirajte, da sto pre pocne da zarasta. Za to vreme vezbajte pravilan polozaj, i cim pocne da zarasta ragada mozete slobodno da bebi date da sisa u pravilnom polozaju. U pravilnom polozaju se ragada nece stvoriti jer beba sisa dojku ne bradavicu. Ako vam je mozda nezgodno da setate vecinu dana sa razgolicenim sikama, dacu vam jedan efikasan savet kako da vam bradavice disu. Kupite malu plasticnu cediljku za caj, odstranite drsku i stavite je u grudnjak tako da vam bradavica ne dodiruje grudnjak. Brze ce vam zarasti ragada.
Sto se tice ravnih bradavica, i za taj problem postoji veoma lako i efikasno resenje. Pre podoja mozete pumpicom da izvucete bradavice i tek onda date bebi da sisa. Ukoliko nemate pumpicu, u apoteci kupite veliki sterilni spric, nozem mu odstranite onaj suzeni vrh, beli deo prebacite u drugi kraj, onaj prosireni deo za kaziprst i srednji prst naslonite na dojku i vucete. Tako vakumom izvlacite bradavice istim sistemom kao pumpica. Vrlo jeftino i lako resenje. Evo i slike da vidite kako izgleda. (Slika)
Pomenuli ste bol i ziganje u dojci pa bih vas i sama pitala da li ste proverili da nije i soor? ( http://dojenje.roditelj.org/2014/07/24/mlecac-soor/ ) Moguce je da bude iako beba nema naslaga na jeziku. Ukoliko jeste, ispirajte bebina usta i vase bradavice posle svakog podoja rastvorom vode i sode bikarbone. Ovo radite neko vreme,do 2 nedelje i ukoliko se problem ne resi konsultujte pedijatra radi adekvatne gljivicne terapije.
Vasa beba je veoma lepo napredovala prva dva meseca. Uz sve ove probleme mogu vam samo reci cestitam i ne odustajte. Presli ste najtezi deo puta. Nakon skoka sa 3 meseca, sve ce biti lakse sa dojenjem.
S obzirom da imate troje dece sasvim je normalno da ste umorni i da vam je tesko. Pametno je sto sebi postavljate male ciljeve, i sama sam to radila, 3 meseca, 6 meseci, godinu dana…itd… mozete vi to, verujte u sebe. Zenine dojke samo tome sluze. Priroda nam je dodelila da dojimo i mi to mozemo. Dolazi lepo vreme, savetovala bi vam da budete napolju sto vise. Ako ste u mogucnosti pitajte nekog za pomoc oko dece, bar starije, a vi kad je vreme podoja lezite i recite sebi da je to vase vreme za odmor. Ukoliko imate prijateljica u okolini zovite ih da dodju ili vi idite ,setajte zajedno. Bebu dojite bilo gde bilo kad. To je njena hrana. Nemojte sebe ogranicavati.
Mozete i da odete do vaseg drzavnog psihologa, ako ga imate u vasem domu zdravlja, popricajte s njim, povedite i bebu. Razgovor sa stucnim licima moze da pomogne jer znaju sta treba da nam kazu. Utesice vas i uliti volju.

Javite kako napredujete, i ukoliko imate bilo sta da mi napisete.
Svako dobro vam zelim,
Marica, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
tamara 16.04.2015 at 23:36

Prvo da Vam se zahvalim na Vasim porukama i savetima,toliko mi znace da ne mogu to da Vam opisem! Napisala sam Vam da imam samo jos jedno pitanje,a ustvari ih imam gomilu,samo ne zelim da budem dosadna…ponekad pomislim da bi mogla da budem malo opustenija,da ne analiziram i ne razmisljam toliko… Ja sam super,tri dana dojim bez ikakvih problema! Ranica je zarasla! Presrecna sam sto moja beba siki! Samo jos da preguramo i taj skok,da uspem da joj priustim onoliko mleka koliko joj bude potrebno!Nemam vise ni taj bol ,ne pece me dojka, verovatno je to bilo zbog te ranice. Ispricacu Vam nas pocetak,jako me zanima Vase misljenje,stalno razmisljam o tome i muci me… Kada smo moja beba i ja dosle iz porodilista ona je jos uvek imala zuticu i spavala je po 4-5 sati! Ja za to vreme nisam nista radila sa dojkama,nisam ih praznila nimalo… Posto sam sa prvim detetom imala konstantne upale,temperature…zbog izmlazanja… pila sam antibiotike tri ipo meseca,jer nije imao ko pravilno da me posavetuje,dok na kraju nisam dobila 20 logacefa i momentalni prekid dojenja po savetu doktorke…dobila sam stravicnu fobiju od izmlazanja! Tako da ovaj put nisam htela nista da diram,samo onoliko koliko beba posiki. Ali ona je,kako sam napisala,spavala po 4-5 sati pa kad se probudi siki samo iz jedne sike,ni nju ne uspe da isprazni skroz,ali je dosta omeksa,pa ovu sledecu joj dam tek za sledeci podoj! To je znaci 10 sati! 10 sati ta druga dojka,to mleko,stoji ne taknuto! Znam da sam pogresila i ovaj put! Jako mi je zao! Da li ce sad biti nekih posledica zbog toga…mislim da li ce biti manje mleka?? Situacija sad je ovakva: Dojim na zahtev,na nekih 2-3 sata! Grudi su mi preko dana vise mekane,ali cujem je kako guta…samo sto siki pola sata ,jer dojke nisu pune pa joj ne curi tako lako,mora dosta da vuce. Posle toga je mirna dva tri sata…ne place…da li je moguce da ne place jer se umorila?? Da li moze beba da ne place a da je gladna?? Nas poslednji podoj je oko 9-pola 10 uvece i ona tad zaspi i spava do 6-pola 7. Jedino tad su moje dojke prepune,bas,bas,jer celu noc nista ne diram…znaci spava ona spavam ja… tad u sest siki samo iz jedne sike i najede se,valjda,i nastavi da spava do 9-pola 10 . Tek tad joj dam ovu drugu siku da siki,jedino ako je u sest toliko prepuna da ne mogu da izdrzim,izmlazam je tek toliko da malo popusti,nekih desetak mlazeva. Da li radim ispravno? Posle njenog sisanja nikad ne praznim dojke,jer su bas mekane i skoro prazne…da li bih trebala?? Nestrpljivo iscekujem Vas odgovor…unapred hvala!!!

Odgovori
Savetnica za dojenje 19.04.2015 at 09:32

Sve je u redu.
Nastavite uobicajnim ritmom.
Bebu dojite na zahtev, tj.ako spava, na 2-3 sata. Nocu je ne morate buditi.
Vidim sta vas muci. Sto kod dojenja nema mililitara mleka, pa ste zabrinuti da li beba dovoljno siki. Iako dojke nemaju mericu, pokazatelj toga je pelena.
Kao sto sam vam rekla, pratite mokre i ukakane pelene i sve je ok. Najmanje 6 mokrih pelena dnevno. Pratite vasu bebu. Pokusajte da se opustite i pogledajte je. Da li ima prodoran plac, ruzicastu boju koze…
To sto vam se desavalo posle porodjaja nema veze sa trenutnom situacijom. Vasa beba sisanjem sad stvara sebi mleko. Budite ponosni na nju.
Najbitnije je da beba siki na zahtev i da siki onoliko koliko ona hoce. Zato vam je beba sada zadovoljnija. Pruzili ste joj osecaj sigurnosti.
Nemojte nikad prekidati podoj, to je kao kad bi vama neko izmakao tanjir sa stola.
Mislim da ste uspesno prosli dosadasnje probleme, sada je vreme da uzivate.
Sve radite ispravno.
Dok god dojite na zahtev nemate potrebu da se izmuzate.

Ako imate jos pitanja, slobodno pitajte, tu smo.

Svako dobro,
Marica

Odgovori
tamara 20.04.2015 at 22:56

Javljamo se posle kontrole…da Vam kazemo koliko smo napredovali i da li je sve u redu! Veliki pozdrav!

tamara 22.04.2015 at 23:39

Danas smo bili na kontroli! Napredovali smo 230 gr za 17 dana! Doktorka kaze da je ona super,da je zdrava i da je sve ok. I stvarno je super,smeje se non stop,guce,raspolozena je,spava lepo….poslednja tri dana se ne probudi ni u 6 da siki nego tek oko pola 8-8! Znaci spava od 22h-7:30h. Rodjena je sa 3350gr,izasli smo iz bolnice sa 3200gr. Sada ima 2 meseca i 22 dana i teska je 5450gr. Da li je malo napredovala za skoro tri nedelje,tih 230gr,ja ne bih nikako da je dohranjujem,jer bas lepo siki…taman smo se izborili za to… Ali opet se brinem…

Savetnica za dojenje 24.04.2015 at 21:09

Postovana,
drago mi je da lepo napredujete i da vam je i dr.rekla da je sve ok.
Kao sto znate bebe ne napreduju pravolinijski vec u skokovima, zato nemojte puno da gledate vagu, gledajte vasu bebu. Sad vas ocekuje skok sa tri meseca i bebu sto vise stavljajte na siku.
Nije problem sto ona spava celu noc, ali ukoliko bi ste zeleli da pobosate napredak vase bebe, to mozete vrlo lako da uradite sa cescim i duzim podojima.
Preko dana dojite na 2-3 sata, beba nek odredi duzinu podoja. Nakon prve dojke, ponudite i drugu, ako ne zeli, nemojte navaljivati. Ranojutarnji podoj je u tom uzrastu veoma bitan, i zbog bebe, i zbog vase laktacije jer je nivo prolaktina tada najveci. Mislim da bi trebali da zadrzite taj jutarnji podoj oko 5-6. Kad beba posiki ona moze nastaviti spavanje. Znam da majkama veoma znaci san i prespavana noc, zato kod beba koje lepo spavaju ovako duge vremenske intervale savetujem vise dnevnih podoja.
Koliko podoja trenutno imate?
Procitajte i ovaj link o tome kako mozete povecati napredak vase bebe( http://dojenje.roditelj.org/2012/02/18/kako-da-poboljsate-napredak-u-tezini-vase-iskljucivo-dojene-bebe/ ).

Sve u svemu, ako je pedijatar zadovoljan sa razvojem vase bebe, to je dovoljno, da znate da radite sve kako treba i da se opustite i uzivate. Jer vaga je samo jedan od pokazatelja razvoja bebe. I nije uvek precizna. Kod malih beba se merenja i vrse na mesecnom nivou jer mnogo znaci ako je beba pre merenja kakila ili piskila, ili je punog stomacica.

Srdacan pozdrav,
Marica

tamara 26.04.2015 at 22:38

Postovana Marice,kako da je stavljam sto vise na siku ako ona ne trazi? Probala sam nekad da je stavim i na dva sata ali ona tada slabo siki,vise se igra,zmuri i prosto dudi siku… Od sad ako se ne probudi oko 5-6,uzecu je sama i staviti na siku… Primetila sam da su mi sad manje napunjene grudi tad ujutru,verovatno jer je par puta prespavala i nije sikila… Ali ona i kad se probudi oko 6 obicno se najede samo iz jedne sike…znaci taj podoj ne bude dug,malo jede i nastavi da spava… Trenutno ima 6 podoja. Sa sve tim jutarnjim u 6. Dojim je po 20 min pola sata…cak je pustim da se pri kraju i igra malo,da ne jede…Kako da je dojim sto vise ako nije gladna…mislim nece ona odbiti siku,ali ce vise duditi i dremati nego jesti.

Savetnica za dojenje 29.04.2015 at 20:56

Draga Tamara,
ukoliko je vasa beba zadovoljna, i razvoj ide kako treba, a pedijatar se sa tim slaze, nemate razloga za brigu.
Mozete da probate sa kompresijama dok beba sisa ( http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/ ). Dobro pogledajte kako se rade kompresije pa pokusajte.
To sto beba sisa samo jednu dojku nije problem. Mnoge bebe sisaju samo jednu dojku po podoju i to je ok.
Savetujem vam da se opustite i pokusate malo vise da uzivate u bebi i ovom periodu, jer vrlo brzo prodje.

Javite kako vam idu kompresije i pitajte slobodno ako imate jos neku nedoumicu.
Svako dobro
Marica

tamara 01.05.2015 at 23:02

Zahvaljujuci Vama ja dojim svoje dete i najsrecnija sam na svetu! Od srca Vam hvala sto ste mi pomogli da prebrodim najteze trenutke i da sad beskrajno uzivamo moja dusa,moja cerkica Daria i ja! Veliki pozdrav!

Rilawa 26.04.2015 at 15:20

Poštovane,
Imam jedno pitanjce. Imam bebu staru svega tri dana, sisa lepo, juce sam posle svakog podoja ostila mekocu i olakšanje u grudima pa su nisam izmlazala. Danas ipak osecam tezinu iako isto sisa, na zahtev.
Strah me je da ne dođe do hiperlaktacije pa se nisam izmlazala.
Da li to treba da radim nakon svakog podoja ili sam tad kad osecam napetost.
Hvala

Odgovori
Savetnica za dojenje 26.04.2015 at 21:02

Postovana,
Cestitam na rodjenju bebe!
Bas zbog hiperlaktacije se i ne savetuje izmlazanje posle svakog podoja, vec po potrebi. Kada osecate napetost, vi se izmlazajte, i to ne koliko mleka ima, vec samo malo, dok ne osetite olaksanje. Takodje, mozete posle podoja staviti list kupusa koji ste prethodno malo izlupali da pusti sok. Ne brinite, proci ce brzo ta pocetna prepunjenost, pa ce posle oko sest nedelja doci do uspostavljanja ponude i potraznje.
Posto je beba stara tri dana, vodite racuna o tome da ne prodje vise od dva-tri sata izmedju podoja.
Pisite slobodno i na mejl ako budete imali jos nekih nedoumica. Srdacno!
Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Rilawa 27.04.2015 at 11:45

Hvala na čestitkama i brzom odgovoru 🙂
Htela bih svim budućim mama da preporucim vasu radionicu ako imaju bilo kakvo dvoumljenje dali i kako da doje svoje bebe.
Ja sam odlučila da dojim svoju bebu, na toj odluci ste veoma doprinele sa radionicom koju sam posetilA…
Sve pohvale za entuzijazam kojim bodrite mAme, razumevanje koje imate za pitanja koja se ponavljaju.. To zaista radi:) Meni ste puno pomogle, vratile veru u sebe samu i snagu koju svaka žena u sebi nosi. Hvala punoooo!!!
Sve najbolje.
Samo nastavite 🙂

Odgovori
Savetnica za dojenje 29.04.2015 at 20:58

Puno hvala na izrečenim pohvalama! To nam puno znači, da znamo da smo od koristi.
Tu smo ako Vam bude trebalo.
Lep pozdrav,
Bojana

Odgovori
jelena 04.05.2015 at 19:48

Postovani, imam bebu od 3 meseca koja iskljucivo sisa. U poslednjih nedelju dana je pocela da spava po 7, 8 sati nocu. Ne budim je zbog dojenja. Zanima me da li ja za to vreme trebam da se izmlazam? Hvala na odgovoru

Odgovori
Savetnica za dojenje 05.05.2015 at 12:14

Postovana,
Ukoliko ne osecate pritisak u grudima, nema potrebe da se izmlazate.
Nastavite da dojite na zahtev i uzivajte.

Svako dobro,
Marica Milisavljevic
savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Lena 12.07.2015 at 19:39

Postovana, imam bebu od mesec dana, jako lepo napreduje, ugojio se 1600gr i porastao 4cm za ovo vreme. Imam problem sa cvorovima u grudima, pa mi treba savet. Stavljala sam obloge tople, hladne, kupus, masirala, tusirala, ne vredi. Inace mleko ide odlicno u 8-9 mlazeva, ali kad beba posisa, ostane tvrdi cvor unutar dojke koji ne mogu da razbijem ni da izmuzem ni pumpicom, ni rucno. Molim pomozite! Hvala unapred

Odgovori
Lena 14.07.2015 at 14:55

Molim vas, pomozite! Cekam odgovor. Pozdrav

Odgovori
Savetnica za dojenje 14.07.2015 at 21:27

Postovana,
Da li je uvek u pitanju isti cvoric? Verujem da ste probali svasta. A da li beba uvek sisa u istom polozaju? Bilo bi dobro da menjate polozaje. Da probate da se namestite tako da bebina donja vilica masira mesto gde je cvoric (pre podoja mozete nakratko umociti dojku u posudu sa toplom vodom). Pokusajte tako narednih nekoliko podoja. I probajte drugacije poze (takodje, nagnite se ka bebi, da i zemljina teza uradi svoje)…
Odmarajte se sto vise. Ako i posle drugacijih polozaja prilikom dojenja ne bude proslo, javite se doktoru da vas pregleda.
Javite se ako imate jos nekih nedoumica.
Srdacan pozdrav,
Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Jelena Sager 28.08.2015 at 23:30

Postovana, beba sada ima 2 meseca i 23 dana. Dojke su mi sada mekane, ali imamo drugi problem. Beba odbija da sisa! Vristi na sav glas kad mu ponudim da doji i tako svaki put vec desetak dana. Prvog meseca je dodao 1600gr drugog isto, a sada za 15 dana je dodao samo 200gr. Jako sam zabrinuta. Juce smo bili kod doktorke, kaze da je sve ok, da je debeljko, da ga ne dohranjujem i da ga pustim…kako da ga pustim kada odbija da jede? Ako uspem da ga smirim da krene da jede, posisa mozda pola dojke, drugu nece, a inace imam u obe dojke jako malo mleka….izmuzem nekih 40ml posle podoja iz obe ukupno, ponudim na flasicu, nece…molim Vas za pomoc! Unapred hvala

Odgovori
Milena Popević 31.08.2015 at 10:06

Poštovana,
vaša beba je napredovala 3400g za dva i po meseca. To je ono što je doktorki dovoljan dokaz da je sa bebom sve u redu, a ja bih se sa doktorkom složila. Nije neobično da dojene bebe koje u prva dva meseca dosta napreduju u trećem to napredovanje drastično smanje. Razmislite šta bi se desilo da vam beba svakih mesec dana napreduje kilogram ili više, do prvog rođendana bi dostigao kilažu jednog mršavijeg đaka prvaka. Opustite se i dojite bebu kad ona želi. Beba je sad velika i jača i vrlo je moguće da za kraće vreme posisa ono koliko joj je potrebno, a ne pola dojke kako se vama čini. Sve i da posisa samo “pola dojke”, ako joj dozvolte da sisa na zahtev ona će samo tražiti češće da sisa pa će na taj način povećati količinu mleka kod vas i zadovoljiti svoje potrebe. Obratite samo pažnju da nastavi pravilno da sisa.
To koliko mleka vi izmuzete uopšte nije pokazatelj koliko vi mleka stvarno imate. Vaše telo sada već zna šta treba da radi, uspostavljena je ponuda i potražnja pa zato više nema onih prepunjenih i tvrdih dojki koje su se javljale u prvim mesecima.
Ako mu nudite dojku i terate ga da sisa onda kad on ne želi možete mu stvoriti i otpornost prema dojci i dovesti sebe u situaciju da beba počne da štrajkuje. Na ovom linku možete pročitati više o štrajku dojenja. http://dojenje.roditelj.org/2014/06/24/sta-je-strajk-dojenja/ Ukoliko vam se već sad čini da beba štrajkuje, probajte da primenite nešto od onoga što je predloženo u tekstu, ali ako beba samo ne želi da sisa jer nije gladna u tom trenutku kad joj vi nudite, onda je pustite neka sisa kad želi. Možda vam je naišao i skok u razvoju pa je zato beba bila nervoznija. Možda vama nailazi menstruacija pa su hormoni malo promenili ukus mleka pa se zato ljuti. U svakom slučaju je najvažnije da ne radite ništa na silu. Opustite se, pratite bebu, dojite je kad ona želi.
Ukoliko imate još neka pitanja tu smo.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Odgovori
Jelena Sager 01.09.2015 at 18:23

Draga Milena, hvala na savetima i brzom odgovoru…ja sve to vezano za strajk radim vec 15ak dana i radicu uporno…on danas od 13h nije jeo, a sada ce vec 20h…ja sam zaista ocajna…nisam se izmuzavala, vec nudila svako malo…dojke su mekane..recite mi samo sta da radim kada se desi tako da preskace podoje? Puno pozdrava

Milena Popević 02.09.2015 at 09:31

Draga Jelena,

shvatam da ste uznemireni zbog tolikog razmaka između podoja, svaka mama bi bila, to nam je u opisu posla. Hajde da probamo da nađemo rešenje.
Da li je vaša beba skroz odbijala dojku u tom periodu ili je ipak po malo sisala, onako da povuče pa odustane? Ako je ipak malo sisala onda nije ostala skroz gladna i žedna. Ako pak odbija potpuno dojku onda bi trebalo naći razlog zašto je to tako.
Zanima me i da li je to jedini veći razmak kad beba odbija da sisa? Kakva je situacija preko noći? Koliki je razmak između podoja tada? Da li znate koliko ukupno podoja dnevno imate?
Ovih dana je veoma vruće pa se možda i beba nervozi zbog vrućine. Probajte malo da je rashladite. Možda zajedničko tuširanje ili ako imate klimu, probjte da spustite T još koji stepen niže. Ili probajte bebu potpuno da razgolitite pre nego što joj ponudite da sisa.
Može se desiti i da je vaša beba u skoku u razvoju i da joj trenutno ne treba količina mleka od koje će dobijati puno na težini već zahteva više okolne stimulacije, druženje sa vama. Pretpostavljam da znate da bebe ne rastu linearno. Naiđe period kad često i dugo sisaju pa se ubuce, pa onda odjednom primetite da se beba izdužila i da joj je garderoba kratka, a onda naiđe period kad se beba razvija motorički i uči nove stvari. Posle ovog buntovnog perioda vrlo lako se može desiti da beba pokaže nešto novo što je naučila. Skok u razvoju oko trećeg meseca može da bude veoma naporan čak i kad znate šta da očekujete i kako sve to može da izgleda. Možete malo više da pročitate o tome i na ovom linku – http://dojenje.roditelj.org/2015/04/01/skokovi-u-razvoju-i-kako-ih-preziveti/
Ono što bih vas još zamolila da uradite pre nego što napišete odgovor na ovo što pišem je da izbrojite koliko mokrih pelena ima vaša beba preko dana. Da biste znali šta se računa kao jedna mokra pelena, uzmite suvu pelenu i u nju sipajte 4-5 supene kašike vode. Ako vaša beba ima takvih barem 6 (jednokratnih) ili 8 (platnenih) onda je to dobar znak da vaša beba dobija dovoljno mleka.
Ako ipak želite da nahranite bebu u tim popodnevnim časovima kad odbija dojku, možete pokušati sa vašim izmuzenim mlekom i špricem tako što ćete joj vrh špric ubaciti u usta tako da bude okrenut ka obrazu, da ne bi jezikom izbacivala mleko.
Vaša beba raste i menja se i veoma često će vas te promene dovesti u situaciju da se zapitate da li nešto ne radite kako treba i to je sasvim normalno. Jednog dana ćete se pitati zašto dete jede ovako mnogo, a sledećeg ćete brinuti jer nije ništa jelo. Ukoliko je dete zdravo i veselo, onda su to sve normalni periodi u rastu i razvoju.
Nadam se da polako ipak napredujemo u nalaženju rešenja. Ako imate još nekih pitanja, tu smo. Ako imate još nedoumica možete pozvati i neki od naša dva broja savetovališta i porazgovarati sa našim savetnicama. Nekad je lakše doći do rešenja kroz razgovor. U svakom slučaju tu smo da pomognemo.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Jelena Sager 02.09.2015 at 11:57

Draga Milena,
Mokrih pelena ima oko 6 dnevno, nocu slabo piski…sto se tice podoja, poslednji bude oko 21h, pa tek oko 3:40…e sad, kada je gladan, otprilike na 3h, ponudim mu dojku vise puta, nekad uzme 2-3 gutljaja i onda krene vristanje, a nekad nece ni da stavi dojku u usta, a gurne palac i sisa…sve sam probala, verujte, ovo mi je druga beba…ono sto je zanimljivo je sto, ja na kraju izmuzem i ponudim na flasicu, popije nekih 80ml samo i nece vise…a rashladjujem ga, tusiram, nosim, koza na kozu, raspolozen je, ali kada je gladan vristi neutesno, a odbija i dalje sisu…pozdrav

Milena Popević 03.09.2015 at 06:30

Poštovana,

ovo sad već liči na malo drugačiji problem. Iako se ne dešava uvek, ipak se dešava prilično često da deca koja osete flašicu posle podoja počnu da odbijaju dojku tj. posisaju samo one prve, jake, mlazeve ili sisaju dok traje prvi refleks otpuštanja mleka i onda više ne žele da se trude. Ako im tada ponudite flašicu oni će svaki sledeći podoj očekivati isto, malo sisaju i onda dobiju flašicu. Na taj način skraćuju podoje, a povećavaju količinu mleka u flašici.
Ono što je kod vas verovatno bio primarni problem je to da beba ne želi da sisa onda kad joj je protok mleka sporiji nego što ona želi. Postoje bebe koje nisu zadovoljne brzinom isticanja mleka i obično krenu da se bune na dojci nakon što prođe prvi “let down”, a nekad i potpuno odbijaju dojku. U takvim situacijama pomažu kompresije. Kad beba počne da se ljuti na dojci vi tada primenite kompresiju i pomognete da se protok mleka ubrza. Pošto vaša beba još uvek ne odbija dojku potpuno možete odmah da probate da produžite podoj kompresijama, a nakon toga da joj na neki drugi način date vaše izmuzeno mleko. U ovom trenutku bolja opcija od flašice bi bio špric, kašičica ili šoljica. Nakon što beba popije to mleko možete joj ponovo ponuditi dojku jer na taj način ona stimuliše vaše telo i izvlači iz dojki ono mleko koje vi niste uspeli da izvučete izmlazanjem. Bebe su ipak najbolje izdajalice tako da količina mleka koju vi izdojite nije pokazatelj pravog stanja u vašem telu.
Na ovom linku možete pročitati više o kompresijama – http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/
Dok se situacija ne sredi vrlo je važno da nastavite da pratite mokre pelene, a ako imate još nekih nedoumica javite nam se.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Jelena Sager 03.09.2015 at 09:01

Postovana, nisam napomenula da je samo jednom pio iz flasice, to je bas tada kada je preskocio dva podoja. Inace ja imam po devet mlazeva iz obe dojke i kada on krene napokon da sisa, onda sledi otpustajuci refleks i onda on pocne da vristi jer mu suvise jako nadolazi, za to vreme dok on vristi meni iscuri velika kolicina mleka, e tek kada prodje nalet, onda pokusavam da ga smirim i onda krene da sisa. Moguce je da zbog toga odbija, zato sto mu to smeta jer svaki put se zagrcne jadnicak? Bicu uporna da resim problem kako ste me savetovali. Hvala Vam puno. Samo jos jedno pitanje da se malo umirim, da je u redu da beba od 3 meseca pije oko 80ml? Hvala Vam od srca

Milena Popević 03.09.2015 at 13:57

Draga Jelena,

ako je problem jak refleks otpuštanja mleka preporučila bih vam da pročitate tekst koji je napisala naša savetnica Dragana, a nalazi se na ovom linku – http://dojenje.roditelj.org/2015/04/04/let-down-refleks-otpustanja-mleka/

Što se tiče količine mleka koju beba od 3 meseca popije tu već ne mogu da vam kažem koja je tačna brojka. Veliča bebinog želuca u tom uzrastu je negde veličine bebine stisnute pesnice, ali čak i ako beba ne napuni želudac potpuno, ona neće biti gladna, ali će imati potrebu da sisa češće, pa joj razmak između podoja više neće biti 3h, nego možda 2h. Najbolji način provere da li beba dobija dovoljno mleka je praćenje mokrih pelena, kako sam gore već objasnila. Da je važno meriti mililitre mleka koje beba popije dojke bi bile izbaždarene. Nemojte se voditi mililitrima, minutama, brojanjem mlazeva. Pratite bebu i njene znake gladi. Kad su velike vrućine možda neće uvek želeti da jede već samo da kratko utoli žeđ. Probajte malo da se opustite, mazite se sa bebom, pričajte sa njom. Neka i vaše starije dete učestvuje na neki način u svemu tome. Možda ćete vi tako biti opušteniji.

Ja bih vas još posavetovala i da pozovete naše savetovalište i popričate sa jednom od naših dežurnih savetnica, kroz priču telefonom se neki problemi lakše reše, a i mami često bude lakše da objasni šta se tačno dešava pa tako i nama savetnicama olakša savetovanje. http://dojenje.roditelj.org/2015/08/12/dodatni-broj-telefona-savetovalista-za-dojenje/

Takođe, mogu da vam preporučim i naše radionice, ukoliko ste iz Beograda ili Novog Sada, na koje možete doći sa bebom i tu porazgovarati sa savetnicom. Sledeća koju održavamo je u Beogradu, 4. septembra. Evo ovde malo detaljnije o radionici – http://dojenje.roditelj.org/2015/08/28/septembarska-radionica-o-dojenju/

Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Irena 20.07.2015 at 22:02

Dojim bebca tri meseca i nikada se nisam izmlzalala,nisam imala grudvice sve je ok, ali danas su mi rekli da to nevalja jer će mleko da polako nestaje. Pa kad beba bude veća neću imati mleka.

Odgovori
Milena Popević 31.08.2015 at 10:11

Poštovana,

ukoliko vaša beba doji na zahtev i lepo je napredovala za ova tri meseca, nemate potrebe da brinete.
Pratite bebu i neka sisa kad ona želi, a vaše telo će ispoštovati bebine želje. Onog trenutka kad krenete sa uvođenjem čvrste hrane i kad beba počne manje da sisa, tada možete očekivati da se mleko smanji, ali samo za onoliko koliko beba manje sisa.
Izmlazavanje se koristi u situacijama kad mama nema dovoljno mleka pa nam to pomaže da se količina mleka poveća ili u situacijama kada želimo da smanjimo pritisak u dojkama jer je mleko mnogo nadošlo ili ako se stvore čepići u dojkama pa moramo da ih razbijemo i izmuzemo da bismo sebi olakšale.
Izmlazanje nije obavezna stavka tokom dojenja.
Opustite se, pratite bebu, dojite je na zahtev i biće sasvim dovoljno mleka.

Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Odgovori
Dragana 28.09.2015 at 02:56

Postovani,
Moja beba ima mesec dana i sisa redovno na ili svaka tri sata,nekad i svaki sat.Nocu spava lepo 3-4 sata i cim se probudi trazi da jede i bas lepo napreduje.Ja medjutim imam nedoumicu u vezi izmlazanja.Svi su mi rekli da se izmlazam i masiram svaki put kad beba sisa.I do juce ja se nisam izmlazala jer su mi grudi bile lepo mekane posle svakog podoja.sad kad sam pocela da masiram grudi i da se izmlazam posle podoja grudi me uzasno bole i uopste ne osecam olaksanje vec tezinu.
U velikoj sam nedoumici treba li se izmlazati ili ne iako beba redovno sisa?

Odgovori
Savetnica za dojenje 28.09.2015 at 20:14

Postovana,
ukoliko vasu bebu dojite na zahtev, nemate potrebe da se izmlazate jer vase telo proizvodi upravo onoliko mleka koliko je vasoj bebi potrebno.
Nastavite da dojite na zahtev, tj.kad beba zaplace vi je stavljate da sisa. Tako cete uvek imati dovoljne kolicine mleka jer dojenje funkcionise po principu ponude i potraznje, sto beba vise sisa, i stimulise majcine dojke, vise ce se mleka proizvoditi.
Savetujem vam da procitate i malo o skokovima u razvoju ukoliko do sada niste, jer vas uskoro ocekuje jedan (procitajte nase tekstove o tome: http://dojenje.roditelj.org/2015/04/01/skokovi-u-razvoju-i-kako-ih-preziveti/ i http://dojenje.roditelj.org/2011/05/26/skokovi-u-razvoju/ ).
Ukoliko imate jos koju nedoumicu slobodno nam pisite.
Svako dobro,
Marica Milisavljevic, savetnica za dojenje

Odgovori
boba 21.02.2016 at 14:08

Imam bebu od 2 meseca koja sisa.da li treba da joj dajem da sisa iz obe dojke po podoju ili jedna po pódoju? I da li uvek treba da izmuzem ono sto ostane.jer nekad ne izvuče ni pola.dajem mu da sisa po zahtevu

Odgovori
Milena Kostić 24.02.2016 at 11:34

Postovana,

Savet je da se daje jedna dojka po podoju. Na taj nacin malo vise osiguravamo da beba adekvatnije „prazni” dojku.
Naravno, sve bebe su individualne. Neke ce traziti i drugu dojku. Ako Vasa trazi, dajte joj.
Pri tome se podrazumeva da niste ogranicili vreme na prethodnoj dojci, da niste skinuli bebu sa jedne i prebacili je na drugu.
Pustite bebu da sama diktira tempo. Nastavite da dojite na zahtev tj. kad god zeli. Ne ogranicavajte podoje, dajte da sisa dok sama ne pusti ili zaspi.
Ukoliko se toga drzite, nema potrebe za dodatnim izmlazanjem. Naime, izmlazanjem navlacite odredjene koicine mleka koje bebi ne trebaju, i potencijalno to moze dovesti do zastoja mleka ili cak mastitisa. Izmlazanje se savetuje ako zelite da imate zalihe ili kad niste sa bebom pa odrzavate laktaciju.
Ako imate jos nedoumica, slobodno pisite.
Lep pozdrav,
Milena Kostic, savetnica za dojenje

Odgovori
boba 06.03.2016 at 14:11

Ako dajem jednu dojku po podoju,sta da radim sa mlekom iz druge,izmlazam ili ne? Posto imam utisak da se organizam ulenji,pa mu treba vise vremena da sintetise dovoljnu kolicinu?

Odgovori
mama mama 23.05.2016 at 16:09

Da li je isto posto cu uskoro postati mama i imati blizance da se izmuzam i dajem deci odmah da piju to mleko ili da oni sisaju? ima li kakve razlike

Odgovori
Zabrinuta mama 05.07.2016 at 09:22

Posrovani,
Moja beba ima 4meseca i 11 dana. Imam veliki problem – beba nece da siki. Jedino uspevam dok spava ili pre nego sto se probudi. Dozivela sam stres i potpuno izgubila mleko. Nakon pijenja cajeva, boze, tableta u cijem sastavu je anis, komorac, uspela sam da povratim mleko. Ali konstantno sam u strahu, jer se oper desava da ga povremeno nema. Posle podoja ispraznim dojku koju je beba sikila, i drugu, kako bih stimulisala proizvodnju. Posto nakon sat vremena beba i dalje nece da sisa,dajem joj na flasicu. Cak i tada to traje, jer ona gleda okolo. Retko da popije sve odjednom (dajem joj oko 120-140ml). Molim vas za pomoc, prilicno se lose osecam zbog svega, i sto beba nece da sisa, jer znam da bebe vole da su na dojkama, pa cak i da ne sisaju. Imam i starije dete od 23meseca, pa sam konstantno na dve strane. Hvala vam najlepse!

Odgovori
Savetnica za dojenje 08.07.2016 at 10:06

Poštovana,
žao mi je zbog takvog ponašanja osoblja u porodilištu, ali vi ste svakako mogli da zahtevate da vam donose dete na podoj jer to što je nešto njima lakše ne znači i da je dobro za vas i vašu bebu.
Ne mogu se složiti sa vašom konstatacijom da je sve to okej jer je svakako trebala dohrana. Tek rođenoj bebi ne treba ništa drugo osim mame i mleka koje mama stvara. Jeste, to mleko u početku zovemo kolostrum i količina je mala, ali je to sasvim dovoljna količina za tek rođenu bebu. Na našem sajtu postoji tekst o kolostrumu i tamo možete da pročitate o kojim se količinama radi i vrlo mi je žao što taj tekst niste pročitali pre porođaja… Sad nam samo preostaje da probamo da rešimo trenutni problem. Ono što mislim da bi vam najviše pomoglo je da pozovete jednu od naših dežurnih savetnica telefonom. Vaš problem je vrlo kompleksan i potrebno je prvo dobiti neke informacije vezano za vas i bebu, a onda i razmotriti na koje je sve načine moguće rešiti problem.
Nije problem sisanje preko veštačkih bradavica, ali svakako možemo da probamo da ih ukinemo.
Nije neobično da beba od 10 dana traži da sisa na sat vremena, nije neobični ni da traži da sisa na 15 minuta. Bebin želudac je mali i brzo se isprazni. I nije svaki put beba gladna, nekad je i samo žedna ili želi da bude u maminoj blizini. Devet meseci je bila u vašem stomaku i vi ste jedino biće koja ona poznaje tako da nije neobična njena potreba da bude u vašoj blizini. Prva tri meseca posle porođaja se čak nazivaju i četvrti trimestar trudnoće upravo zbog te potrebe da beba i mama stalno budu zajedno.
Na osnovu čega ste zaključili da nemate dovoljno mleka? Na osnovu količine formule koju popije posle podoja?
Ako želite da vidite da li je beba dobila dovoljnu količinu majčinog mleka onda ne treba pratiti koliko je beba popila adaptiranog posle podoja, jer to nije merilo, treba pratiti popišane i ukakakane pelene. Bebe žele da zadovolje refleks sisanja sa kojim se rađaju tako da nije neobično da i posle podoja popiju sve što im je mama namenila. Češćim podojima one zadovolje svoje potrebe i navuku više mleka. Preskakanje podoja ili dodavanje adaptiranog posle podoja (zbog čega beba prespava i presoči podoj) dovode do toga da se kod mame stvara manje mleka i posle nekog vremena mama stvarno nema dovoljno mleka. Međutim ni to nije nerešiv problem.
Kao što sam gore već napomenula, mnogo bi bolje bilo da pozovete naše dežurne savetnice, da sa njima popričate i da poslušate njihove savete, ali važno je i da budete spremni na to da je pored naših saveta potrebna i vaša upornost, ali i želja da nastavite da dojite.

Srdačan pozdrav,
Milena Popević, savetnica za dojenje

Odgovori
Savetnica za dojenje 14.07.2016 at 08:02

Postovana,
Vama je najveci problem taj stres pod kojim ste, taj grc koji osecate. Sva vasa osecanja se projektuju na bebu, ona oseca da sa vama nesto nije ok. Da bi se mleko otpustilo iz grudi potreban je oksitocin, hormon srece i ljubavi. Mama dojilja treba biti opustena, zadovoljna, pa ce takva i njena beba biti.
Razumem da zivotne nedace mogu biti preteske, ali pokusajte da prevazidjete to stanje u kome ste sada. Sta god da se desilo, sastavni je deo ljudskog zivota, a vama bi trebalo na prvom mestu biti beba. I to starije dete je imalo mamu samo za sebe barem neko vreme. Posto ih vec imate dvoje, njima je mama potrebna, i bice tako jos dugo vremena. Svaki dan izdvojte vreme nasamo sa bebom, povucite se u sobu, napravite ugodnu atmosferu, mazite se i govorite bebi sve sto za nju osecate. Beba mozda ne zna znacenje reci, ali ce osetiti kroz vas glas. Ovo ce i vama pomoci da se opustite.
Trazite pomoc od partnera, ukucana, prijateljica, oko svega sto vam je potrebno.
Mozete pozvati i jedan od nasih brojeva telefona, uzivo je mnogo bolje davati savete.
Srdacno,
savetnica za dojenje, Marija Milanovic

Odgovori
Bojana 29.07.2016 at 16:21

Postovane,
Imam bebu koja za 2 dana puni 2 meseca, rodjena je sa 3,6 kg, 51cm, na izlasku iz bolnice imala je 3,3kg, na prvoj kontroli 4,7kg i 55cm, doktorka je bila zadovoljna. Grcevi su joj poceli 7.dana po rodjenju, pa se par noci desavalo da se budila na 20 minuta i da je slabo jela, jer od grceva nije mogla, po preporuci patron.sestre sam kupila dohranu za bebe sa grcevima, to sam joj davala iskljucivo nocu kad je odbijala da sisa, jer je od prvog dana preko dana lepo jela. Kad su grcevi popustili i kad sam pocela da joj dajem espumisan kapi (oko 20.dana) izbacila sam dohranu, ona je uvece lepo jela i lepo spavala, budila se jednom-dvaput da jede. To je trajalo do pre 7 dana. Od tad oko 7-8 uvece pocinje njena razdrazljivost, plac, samo bi da je nosimo, sto nije problem, vec sto nece da sisa, preko dana i nocu lepo i redovno jede na 2,5 sata, nocu i malo duze, ali vecernji podoj je nocna mora za obe, prvih nekoliko minuta je mirna i sisa, a onda vuce malo pa pusti dojku, pa place, gica se, rukicama udara, pa opet uhvati dojku, povuce par puta i tako u krug. Jedne veceri je tako zaspala, ali se probudila posle sat i po vremena jer je bila gladna, ali je bila u polu snu i lepo jela. Od tad joj uvece posle nekoliko pokusaja da zavrsi podoj koliko treba, dajem dohranu, da ne bi bila gladna. Podoji inace traju 15-20 minuta, uvek je ponudim jos, nekad nece, a kad hoce obavezno posle toga bljucka, dnevno joj promenim bar 8 pelena, svaka bude mokra, a stolicu ima dnevno jednom ili dvaput, uvek je zute boje. Strah me da zbog ovoga ne prestane da doji, mleka imam dosta, uglavnom dok je dojim na jednu dojku, iz druge curi mleko, dojke su mi mekane i ne bole me. Veceras cu opet biti uporna da sisa, a ako ne bude htela, dacu joj mleko koje sam danas izmlazala. Izvinjavam se na opsirnom postu, ali htela sam da vam dam sto vise informacija, u nadi da cu dobit savet, jer ne bih da prestanem da je dojim, a strah me da ce doci do toga.
Unapred sam va zahvalna.

Odgovori
Savetnica za dojenje 31.07.2016 at 07:56

Postovana,
Odlicno sto ste tako detaljno opisali svoju  situaciju. Iz svega ovoga sto ste napisali deluje mi kao da je sa vasim dojenjem sve u redu. Beba lepo napreduje, vi imate mleka, beba dovoljno piski i kaki, dakle, nista osim bebine nervoze ne pokazuje da problem postoji. A bebe placu iz mnogih razloga.
Konkretno, ovo ponasanje lici na skok u razvoju. Jer bebe umeju da budu nervozne na dojci kad su u skoku. Procitajte ovaj tekst i vidite da li se pronalazite u njemu. http://dojenje.roditelj.org/2015/04/01/skokovi-u-razvoju-i-kako-ih-preziveti/.
Takodje, moguce je da joj smeta ako imate jak mlaz (rekli ste da vam iz druge curi kad iz jedne sisa). Da li se zagrcava prilikom dojenja?
Sto se tice dodavanja ad mleka, na osnovu vaseg opisa mislim da je to potpuno nepotrebno. Jer bebe cesto piju na flasicu i kada su site, te mozete steci pogresan utisak da je bila gladna jer je popila ono sto ste joj dali. Takodje, izbegavajte da cak i svoje izmuzeno dajete bebi na flasicu. Ako nekad morate, uradite to kasikicom, ili spricem, no verujem da cak ni to nije potrebno, vec samo da budete strpljivi i dojite bebu. Jer beba oseti da se vi unervozite kad oba pocne da place i nervozira, pa ste onda u grcu, mleko ne moze neometano da curi i onda nastaje problem
Bilo bi dobro da se opustite i strpljivo narednih dana dajete bebi da siki kad zeli. Sto vise se mazite, budite u kontaktu koza-na-kozu i nosajte se i verujem da ce za koji dan sve biti kao pre. Pratite i dalje bebine pelene i javite se ako imate jos neku nedoumicu.

Srdacno,
Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

Odgovori
Bojana 31.07.2016 at 21:29

Postovana,
Hvala Vam na odgovoru. Dogodi se da se zagrcne, tad znam da je zbog mleka, jer cujem kako jedva stigne da proguta, a ljuti se kad pokusam da izvadim dojku iz usta. Procitala sam link koji ste postavili, pronalazim se u Vasim slucajevima, tj. kod nas je kombinacija, malo kao sa starijim detetom, a malo kao sa mladjim. Uspela sam poslednja dva dana da je lepo nahranim i uvece, ali tek posle dobre ture plakanja (spava joj je, ali kao da se bori da ne zaspi) jedva se smiri, tad je nosim, pevam, ljuljuskam, mazim, pricam, muz pokusava isto i kad se konacno smiri onda se dobro najede. Jedino sto me sad cudi je da je promenila dnevni ritam spavanja, jedva sastavi sat vremena, uglavnom je to oko pola sata i tako nekoliko puta, u pauzama jede i najveci deo je dobra, mada nekad i tad bude kenjkava. Veceras je bila ista situacija, trazila je da jede, sisala je 5 minuta, pa plakanje, ljuljanje, pevanje, mazenje i onda je zadremala, pola sata, a posle toga kad se probudila sisala je dosta i tako zaspala. Nadam se da ce tzv. skok u razvoju brzo da prodje i kod nas. Hvala Vam jos jednom na odgovoru, znaci kad nam neko objasni da je sve to normalno u razvoju i napredovanju bebe.

Odgovori
Snezana 20.09.2017 at 11:28

Postovani,
Porodila sam se prije tri dana i dok sam bila u bolnici bebu su mu donosili na podoj svaka 2-3 sata. Lijepo je jela i mlijeko je pocelo da mi nadolazi. Danas smo trebali da izadjemo iz bolnice, ali je beba zadrzana jer je dobila zuticu i na antibioticima je. Ja je mogu posjecivati dva puta dnevno u 9 i 18h, a u medjuvremenu se izmlazam. Kako je on na infuziji, sisa nekih 20 min i zaspi. Grudi su mi veoma nadosle pa me interesuje koliko mlijeka smijem izmlazavati i koliko cesto, da ne bih napravila problem? Molim za savjet.

Odgovori
adminm 21.09.2017 at 13:34

Poštovana,
Čestitam Vam na rođenju bebe. Vaš trud da dojite bebu je veoma pohvalan.
Što se izdajanja tiče, niste napisali da li izdajate ručno ili pumpicom električnom ili ručnom? Pre izdajanja na bilo koji način, važno je da pripremite dojke za izdajanje. To ćete učiniti na taj način što ćete tušem zagrejati dojke ili ih potopiti u posudu sa toplom vodom dovoljno toplom ali ne da bi pekla već da bi vam bila prijatna. Kada zagrejete dojke masirate ih kružnim pokretima od spolja sredini, ka areoli. Nakon toga kažiprstom i palcem uhvatite kraj areole (tamnog koluta oko bradavice) i blago pritiskate prema vrhu bradavice. Tako izdajate u svim pravcima, gore-dole, levo-desno i po dijagonalama, kako bi svi kanali bili aktivni.
Što se količine tiče, možete izdajati kada osetite težinu, nevezano za to koliko je vremena prošlo od prethodnog izdajanja, ali se savetuje da period između izdajanja ne bude veći od 3h. Najbolje bi bio da kada beba pije dobijeno mleko, vi tada izdojite mleko. Bebama je u početku potrebno veoma malo mleka jer je njihov želudac veoma mali, tako da količina ne bi trebalo da vas brine. Vi izdojite mleka koliko možete, najbolje bi bilo na tri sata ili manje, ali je veoma bitno da ne preskačete noćno izdajanje.
Na rođenju je bebin želudac mali kao lešnik tako da je bebi za obrok dovoljno oko 5ml majčinog mleka, da bi kako beba raste i kapacitet bebinog želudca se povećavao da bi sa sedam dana bio oko 50ml.
Izdajanje i hranjenje bebe izdojenim mlekom jeste najbolji izbor kada su mama i beba razdvojeni, a kada uskoro ponovo budete zajedno možete pratiti bebine signale i dojiti je na zahtev bez brige koliko je to mililitara. Do tada, možete izdajati mleko kada god osetite težinu u grudima bez brige što nije prošlo tri sata, ali je bitno da ne prođe više vremena, jer kada budete sa bebom ni ona neće sisati u pravilnim vremenskim intervalima i to će svakako biti češće od na tri sata.
Vesna Milosav-Brkić, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: