Image default
Aktuelno Zaštitimo dojenje

Šta je Kodeks* i zašto je bitan

Od kada je pre desetak dana UNIFEF Srbija u saradnji s nekoliko građanskih udruženja pozvao da prijavljujemo kršenje sprovođenja Kodeksa kod nas, suočavamo se sa mnoštvom komentara o tome.

Veliki broj usmeren je na to zašto se to sprovodi pod parolom „Zaštitimo dojenje“ jer, navodno, ono nije ugroženo (podsetimo: U Srbiji je 13 odsto isključivo dojenih beba u prvih šest meseci).

Ima i onih drugačijih, koji tvrde kako je sprovođenje takvog nečeg agresivna metoda, kako vređa mame koje nisu mogle da doje pa daju formulu, kako je u pitanju ekstremnost.

Stoga je Savetovalište za dojenje Udruženja Roditelj odlučilo da napiše nekoliko reči o tome i razjasni o čemu je reč.

writing-933262_1280

Šta je to Kodeks marketinga zamena za majčino mleko?

Pre 35 godina, u Ženevi, nastao je jedan međunarodno primenljiv dokument pod nazivom Kodeks marketinga zamena za majčino mleko. On propisuje gde, kada i kako smeju da se reklamiraju i distribuiraju tzv. formule – zamene za majčino mleko.

Kodeks, naravno, ne brani proizvodnju i korišćenje formula, već samo uređuje kako će se one prodavati i zabranjuje bilo kakvo reklamiranje istih.

Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga: jer jedna mama treba da dobije adekvatne i pravovremene informacije o ishrani svog deteta.

Naša zemlja udari paraf da se slaže sa tim i da će isti primenjivati. (Možete ga naći kroz nekoliko zakonskih akti i uredbi.) Dakle, postoji u našem zakonu i stoga je obavezujuće poštovati ga.

I šta se onda dogodi?

On se u praksi ne sprovodi.

Plasiraju se „pozitivne“ vesti o donacijama za domove zdravlja, bolnice, porodilišta,  klupe i kutke za dojenje. Uz prigodne parole, naravno, da je formula iste vrednosti za vašu bebu kao i majčino mleko, ili, eto, da je to najbolje posle majčinog mleka (što nije. SZO navodi da je na prvom mestu dojenje, drugom mleko vaše mleko na flašicu, trećem mleko druge žene i tek na poslednjem je formula).

Naše zdravstvene ustanove prepune su reklama proizvođača ad: pultovi za presvlačenje beba, satovi, kalendari…

Sa svih zidova, plakata, polica supermarketa i apoteka gledaju na nas slike brendova formula.

Gotovo da ne postoji dečja manifestacija a da sponzori nisu proizvođači adaptiranog mleka.

Podsetimo: Kodeksom je zabranjeno deljenje promomaterijala, uzoraka formula, flašica, cucli i svega što može da obeshrabri mamu u dojenju.

Woman_shopping_for_infant_formula_in_a_supermarket,_Singapore_-_20131102 (1)

Takođe, podsetimo, šta ne treba da vam se dešava:

U školici za trudnice NE TREBA da dobijete preporuku da kupite kutiju ad «za svaki slučaj».

Na spisku stvari koje su vam potrebne za novorođenče NE TREBA da se nalaze flašice, cucle, silikonske bradavice, pumpice ili bilo šta što može remetiti uspostavljanje laktacije.

Na predavanju o dojenju na stolu NE TREBA da stoji flajer proizvođača formule, niti treba da dobijete da pijete iz šolja na kojima je brend koji se bavi proizvodnjom zamena za majčino mleko.

Lekar koji pregleda vaše dete NE TREBA da nosi mantil s natpisom proizvođača formule, niti terapija treba da bude napisana na papiriću koji su dobili od distributera AD mleka.

U porodilištu NE TREBA da vam bude ponuđena silikonska bradavica.

Na izlasku iz porodilišta NE TREBA da dobijete flašice na poklon., kao ni savet da dajete ad «dok beba malo ne ojača».

Knjiga o trudnoći, porođaju i dojenju NE TREBA da sadrži reklamu za flašice i cucle (lepo piše na svakoj deklaraciji da mogu štetno uticati na dojenje).

Zašto ne treba da se krši Kodeks

Zato što mama za svaki slučaj kupi ad i najčešće ga upotrebi bez konsultacije s pedijatrom (iako na ambalaži piše da se preporučuje SAMO uz preporuku zdravstvenih radnika koji su nezavisni od proizvođača ad mleka), iako joj uopšte nije potreban (ali joj je dostupan).

Zato što mama kojoj se pokloni flašicice uz savet da nastavi da daje detetu formulu kod kuće  ima problem s tim kako da kasnije bebu odviknu od flašice i vrati je na dojku (beba ne bi odbijala dojku da nije uvedena flašica).

Zato što mame kojima se preporuči silikonska imaju problem jer beba posle neće da sisa bez nje (silikonske bradavice često savetuju nevažno da li su neophodne ili ne, po principu – ne može smetati).

Zato što mame kupuju pumpice, prikazane kao sastavni deo dojenja (iako u najvećem slučaju potpuno bespotreban), i daju bebama na flašicu, te se brzo od toga umore (izmlazanje je mnogo zamornije od dojenja) pa vrlo brzo pređu na ad.

breastfeeding-2090396_1280

Šta TREBA da se dešava:

Da se ovaj Kodeks poštuje.

Dozvolite mamama da doje svoje bebe. Jer one to žele. Pomozite im. Ili im barem nemojte odmagati.

 

Savetovalište za dojenje

 

(*Kodeks marketinga zamena za majčino mleko)

 

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj tekst napisan je pre godinu dana. Mislite li da se nešto promenilo?

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: