Image default
Mitovi i nedoumice

Zašto se NE izmlazati posle svakog podoja

Jedan od mnogih pogrešnih saveta u vezi s dojenjem jeste da se majke izmlazaju posle svakog podoja. Kažu da se to radi iz dva razloga:

  1. da bi majka imala dovoljno mleka
  2. preventivno, da ne bi dobila mastitis.

Kako bismo razumeli bolje šta se dešava kada izmlazamo mleko, neophodno je da razumemo kako dojenje funkcioniše.

Naime, prvih nedelja mleko se stvara pod uticajem hormona, a onda dojenje počinje da funkcioniše po principu ponude i potražnje; koliko mleka iz dojki izađe, toliko će se mleka stvoriti. Potrebno je nekoliko nedelja da se uspostavi ta ravnoteža ponude i potražnje i da majka ima mleka koliko bebi treba, a ne višak.

Zašto nam višak mleka smeta?

Jer svaki višak mleka u grudima povećava šansu da se dojka upali.

Ako beba sisa, i mama se posle toga izmlaza, telo dobija signal da proizvodi toliko mleka koliko je beba posisala i mama izmuzla. I tako mama ima konstantno višak mleka i pogodite – veću šansu da dobije začepljenje kanala ili mastitis. Dakle, izmlazanje ne samo da ne sprečava pojavu mastitisa nego povećava šansu da se dojke upale.

A prvi razlog – da bi mama imala dovoljnu količinu mleka – sasvim je nepotreban jer mama će imati mleka koliko beba sisa. Kada se izmlaza, neće imati dovoljnu količinu, već mnogo veću. Naročito što im je savetovano da isprazne dojke do kraja. Pa se tako majke izmlazaju posle podoja i po sat vremena, dok skroz ne isprazne dojke (što nekim mamama bude i nemoguće jer uvek naiđe još poneka kap). I dok je mama odložila pumpicu, beba se već probudila da siki.

I tako ukrug. Posle nekog vremena, mama je iscrpljena, neispavana, konstantno dojeći bebu i izmlazajući se. Tako iscrpljenoj i sa prepuno mleka, dovoljno je da preskoči jedno izmlazanje ili dva pa da dobije temperaturu i stvardnute dojke pune čvorića.

Još ako je dobila savet da pre podoja stavi vruće obloga ili utopli grudi kesom, a posle podoja stavi kupus, sve to počinje da joj bude prenaporno i ne vidi nikakvo uživanje u dojenju. Jedna potpuno prirodna stvar pretvara se u mukotrpan posao.

Kada se izmlazati

Kada je reč o mami koja doji bebu, imlazaće se SAMO onda kada (i ako) za tim bude potrebe. (Ako vam je potreban savet kako da se izmlazate kada niste s bebom ili kada beba ne može da sisa, pročitajte tekst.)

Dakle, mama je podojila bebu i posle toga su joj i dalje pune grudi. To je sasvim u redu. Spočetka, grudi su prepune mleka i to će se vremenom regulisati.

Međutim, ako mama oseti da su joj grudi napete, ako oseća neprijatnost i nakon što je beba sisala (ili na drugoj dojci, koju beba nije sisala), može se izmusti.

Takođe, u bilo kome periodu tokom dana, nezavisno od podoja, ako oseća napetost i neprijatnu težinu u grudima, može izmusti. Ili, umesto izmlazanja, može ponudite bebi da sisa, iako nije tražila. Ako se beba još nije probudila da siki, može joj ponuditi da u polusnu uzme malu količinu mleka, tek toliko da otkloni višak mleka koji smeta.

Koliko se izmlazati

Dok napetost ne prođe.

Ponekad je potrebno izmusti tek koji mililitar i da mama ne oseća toliku težinu u grudima. Ako izmuzete koji mililitar i proverite dojke, i još osećate napetost, izmuzite opet malo, pa ih opet proverite.

Razlikujte punoću od prepunjenosti zbog koje osećate nalagodnost. Dakle, u redu je da budu pune, ali nije u redu da vam budu napete i preteške.

Kako se izmlazati

Možete se izmlazati ručno ili pumpicom. Videćete kako vam više odgovara. Ako nemate pumpicu, nemojte je kupovati samo za tih nekoliko dana ili nedelja, koliko će vam biti potrebna. Naučite jednostavnu tehniku ručnog izmlazanja.

Izmlazanje mleka

Na OVOM snimku možete videti uputsvo kako da ručno izmuzete mleko.

Ako, pak, imate pumpicu, pažljivo rukujte njome da ne oštetite bradavice. Možete nekoliko puta stisnuti i posle nekoliko mlazeva proveriti kakav je osećaj u grudima. Ako su pune, ali ne osećate napetost, to je u redu.

Ako budete izmlazali samo malu količinu mleka kada osećate napetost, vrlo brzo će vaše telo dobiti poruku da ne mora da proizvodi veću količinu mleka nego što bebi treba, i neće više uopšte biti potrebe za bilo kakvim izmlazavanjem.

I budite obazrivi kada vam padne na pamet ideja da se nekad izmuzete i ostavite nekom drugom da nahrani bebu vašim mlekom. Nekim bebama ne smeta istovremeno korišćenje flašice i dojke, dok druge mogu već posle prve upotrebe flašice odbijati dojku i posle možete imati problema sa vraćanjem bebe na dojku. Bebu možete voditi svuda sa sobom i dojiti je kad god joj je to potrebno.

Kad je potrebno izmlazati se posle podoja

Postoji jedna situacija kada je opravdano izmlazanje majke koja doji bebu a to je kada želi da poveća količinu mleka.

Ne izmlazamo se preventivno da bismo osigurali dovoljnu količinu mleka, ali ako u bilo kom trenutku mama ima manju količinu mleka iz nekog razloga (dojenje na tri sata, davanje vode ili formule, preskakanje podoja, česta upotreba cucle…), može povećati količinu mleka izmlazanjem.

Kao što je postepeno smanjivala višak mleka, tako može postepeno povećavati količinu mleka, izmlazavajući se posle podoja koliko mleko curi, a onda još i pet minuta na prazno kako bi stimulisala telo da pravi više mleka.

Ovde možete pročitati Kako da pravilno čuvate mleko.

 

Autor: Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: