Image default
Problemi tokom dojenja

Ragade – mali veliki problem

Jedan od vrlo čestih problema kod početka dojenja su rane na bradavicama koje se zovu ragade.

Predstavljaju manja ili veća napuknuća na samim bradavicama. Iako najčešće veoma male, mogu biti izuzetno bolne.ragade

Nastaju uglavnom nepravilnim položajem bebe na dojci. Mogu dovesti do toga da beba nepravilnim položajem na dojci, dobro ne stimuliše dojke, pa samim tim žlezde proizvode manje količine mleka i beba ga ne dobija dovoljno.

Iz okoline često čujemo kako dojenje boli i kako to treba da prihvatimo kao činjenicu. To je netačno. Dojenje ne sme da boli. Ukoliko boli, postoji neki problem. I dovoljan je samo jedan podoj gde je beba nepravilno uhvatila dojku, pa da nastanu.

Najčešće je taj nepravilan položaj posledica toga da beba ustima hvata samo bradavicu, a ne i celu areolu ili barem što više.

Iz tog razloga je veoma bitno bebu postaviti u pravilan položaj. Beba mora jako da otvori usta i mora da uzme što više dojke. Ako vam ne uspeva iz prve, ako osetite bol, prekinite podoj i pokušajte ponovo. Podoj prekidate tako što svoj mali prst stavite u ugao bebinih usana i tako razbijate vakuum.

Nekad često skidanje bebe sa dojke i njeno ponovno vraćanje može da dovede do toga da beba postane razdražljiva i nervozna. Stoga probajte prvo da korigujete položaj dok je beba na dojci. Privucite bebin stomak bliže vašem stomaku. To će je naterati da koriguje položaj svoje glave.

Nemojte odustajati. Nemojte trpeti bol. Možda će početak biti malo teži, ali kad jednom savladate, ide dalje lako.

Ragade mogu nastati i pri dojenju starijih beba kojima rastu zubi. One često češu svoje desne tokom podoja, pa lako mogu da oštete bradavice.

Još jedan uzrok može biti skraćena resica ispod jezika bebe. Ona tada ne može da održi vakuum pri sisanju, već žvaće bradavicu i oštećuje je. (Više o tome možete da pročitate u našem tekstu ovde.)

Dešava se da ragade krvare, neka vas to ne brine, to ne predstavlja razlog za prestanak dojenja.

Ali ono što najviše treba da imate na umu jeste da one predstavljaju vrata moguće infekcije dojke, stoga ih uvek moramo odgovarajuće sanirati.

Šta može da pomogne u oporavku

  • I pored ragada možete da dojite bebu. Ako imate ragade na jednoj dojci, a na drugoj ne, podoj prvo započnite na onoj na kojoj nema jer je beba obično malo agresivnija (“halapljiva”) na početku podoja. Ili, ako su ragade na obe bradavice, ponudite prvo onu koja manje boli. Ukoliko su ragade velike, možda će biti potrebno da nekoliko dana izmlazate tu dojku dok ne počnu da zarastaju. Ne morate čekati da zarastu skroz, ako ste savladali pravilan položaj, a ragade počele da zarastaju, slobodno dojite.
  • Takođe, nemojte da čekate da beba jako ogladni, već je nudite da sisa na prve znake gladi. Tako će slabije hvatati bradavice koje već bole.
  • Nakon podoja bradavice mažite sa nekoliko kapi vašeg mleka (ovo izbegavajte ako imate soor, iliti mlečac – pročitajte više o tome ovde). Posle podoja, sušite ih na vazduhu. Što su više na kiseoniku, rane će pre zarasti. No, nemojte ih sušiti fenom ili nečim drugim jer dodatno isušivanje može takođe usporiti proces oporavljanja bradavica.
  • Ukoliko, pak, ne možete da većinu dana šetate golih grudi, imamo jedno veoma jednostavno rešenje: uzmite malu plastičnu cediljku od čaja, odsecite joj drškicu, i stavite u grudnjak. Tako će vaše bradavice ipak moći “da dišu’’.
  • Izbegavajte agresivna sredstva koja će dodatno pogoršati stanje. Bradavice perite toplom vodom i neutralnim sredstvima.
  • Izbegavajte korišćenje tufera za dojke. Njihovim nošenjem stvara se vlažna I topla sredina koja pogoduje razvoju infekcije.
  • Lanolin je prirodna mast koja je korisna u oporavku bradavica. Njegova prednost je i to što nije potrebno da se ukloni sa bradavica pre podoja.
  • Kod većih ragada od pomoći mogu da budu i komprese, koje možete kupiti u apotekama.
  • Još jedno od rešenja je aktivni kiseonik. On ubrzava zarastanje rana, te uništava bakterije i gljivice.

Kad prođu ragade, brzo ih zaboravljamo. Ali dobro pamtimo ono najvažnije: pravilan položaj. Još jedna od malih velikih lekcija koje učimo s našim bebama. To je da se upornost isplati i da je svaki problem rešiv.

Ukoliko ste imali problem sa ragadama i uspešno ga rešili, podelite svoje iskustvo i ovaj tekst sa drugim trudnicama koje se nađu u sličnoj situaciji. Biće vam neizmerno zahvalne.

 

Autor: Marica Milisavljević, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: