Image default
Problemi tokom dojenja

Ravne i uvučene bradavice

Tokom trudnoće buduće mame često provode vreme zagledajući svoje bradavice. Na stranu to što se one menjaju pod uticajem hormona. Većina to radi iz straha.

Naime, česta sugestija koju može čuti buduća mama jeste da, ako ima ravne bradavice, neće moći da doji.

Mit o ravnim bradavicama kao prepreci za dojenje najčešće je posledica zamisli da beba sisa bradavicu. To uopšte nije tako! Beba sisa areolu (tamni krug oko bradavice) stimulišući vaše telo da stvara mleko dok to aktivno radi.

Stoga oblik ili veličina same bradavice nema značaja.

Šta su to ravne, a šta uvučene bradavice

Često dolazi do poistovećivanja ravnih i uvučenih bradavica.

Zato je potrebno prvo utvrditi šta je od ta dva u pitanju. Testirati možete lako:

  • Uhvatite areolu malo iznad bradavice između palca gore i ostalih prstiju ispod, pa prstom druge ruke pređite preko prednjeg dela bradavice. Ako se i minimalno ispupče, imate tzv. normalne bradavice. Ukoliko se nimalo ne ispupče, u pitanju su ravne bradavice. Ukoliko na to nadraživanje dođe do njihovog uvlačenja, tada imate posla sa uvučenim bradavicama.
  • Uhvatite iznad bradavice na prethodno opisan način, ali nadražaj učinite kockicom leda. Tumačenje je isto: ako se dodatno uvuku, onda imate uvučene bradavice, a ako ostanu iste, onda imate ravne bradavice.

ravne i uvucene bradavice

Ravne i uvučene bradavice i dojenje

Kako trudnoća napreduje, tako dolazi do umnožavanja žlezdanog tkiva dojke. Dojke rastu. Usled tog porasta, dolazi do rastezanja tkiva oko areola i time bradavice izgledaju zaravljeno, u nivou kože same dojke. Za buduće mame to je dovoljan znak da će biti problema.

Ali u praksi uopšte ne mora biti tako! Kad započne samo dojenje, što pod uticajem hormona, što samim činom sisanja, bradavice se najčešće izvuku. Bebina usta su najjača vakuum pumpica koja lako izvlače bradavice.

Stoga neke dodatne pripreme tokom trudnoće po ovom pitanju nema.

Ako i nakon što je započelo sisanje ne dođe do njihovog izvlačenja, možete pokušati sledeće:

  • Hofmanova tehnika. Sprovodi se više od pola veka. Podrazumeva manuelnu tehniku izvlačenja bradavica. Potrebno je da prislonite oba palca jedno spram drugog, sa strane baradavice, na mesto gde areola prelazi u kožu i lagano pritiskate ka unutra. Zatim pomerite palčeve iznad i spod i ponovite isto. Pa dijagonalno. Vežbom se rasteže koža areola i dovodi do ispupčenja bradavice. Potrebno je ponavljati ovo bar dva puta dnevno.
  • Školjke za dojenje. Izgledom podsećaju na dve šolje, gde unutrašnja, mekša, ima otvor za bradavicu, a spoljašnja, tvrda, ima rupice za vazduh. Postavljaju se ispod grudnjaka i vrše stalni pritisak na kožu areole, pa se bradavica polako izdužuje kroz otvor. Mogu da počnu da se nose tokom trećeg tromesečja trudnoće (počev od 10 minuta dnevno, postepeno povećavajući na nekoliko sati), ali i posle porođaja (nose se između podoja).
  • Nadraživanje bradavica. Možete to probati na načine koje smo objasnili kod testiranja da li su bradavice ravne. Pored toga, i vaš partner može biti od pomoći manuelnom ili oralnom stimulacijom bradavica. Ipak, imajte na umu da ovakvo nadraživanje bradavica može da prouzrokuje kontrakcije, stoga ga nemojte sprovoditi tokom trudnoće!
  • Pumpica za izmlazanje. Pumpicom možete da pre podoja, pumpajući koji minut, izvučete bradavice. Pored prave pumpice, to možete da uradite na jedan jeftiniji, a jednostavan način putem šprica (o čemu možete više da pročitate ovde).
  • Šeširići za dojenje. Popularne tzv. silikonske ili veštačke bradavice često se nude kao rešenje ovog problema. Nose se tokom većeg dela ili celog podoja. Vrlo je bitno da ih nađete u odgovarajućoj veličini. Oni predugi će izazivati nagon za povraćanjem kod bebe, dok će prekratki onemogućiti da beba adekvatno stimuliše dojku i time stvaranje dovoljne količine mleka.

S druge strane, ovi šeširići mogu da budu vrlo zbunjujući za bebe mlađe od šest nedelja. Mogu da ih zbune po pitanju pravilnog hvatanja dojke, kao davanje cucle ili flašice. Stoga se za njihovo korišćenje opredelite tek pošto ste pokušali sve prethodno pobrojane postupke i uz konsultaciju sa medicinskim radnikom ili savetnicom za dojenje o njihovom pravilnom postavljanju.

Sve ove tehnike mogu vam pomoći na samom početku dojenja. Veoma je bitno da se insistira na tome da beba pravilno hvata dojku, da stalno kontrolišete njen položaj, jer ako je ispravan, ona će postepeno i sama izvući bradavice.

 

Autor: Milena Kostić, savetnica za dojenje

foto

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: