Image default
Dojenje od A do Š

Činjenice o dojenju o kojima niko ne priča

Dojenje možda nije nešto o čemu svako želi da priča, ali je svakako jedan od vrlo značajnih aspekata života. Ono je, nažalost, vrlo često tabu tema, pa vam stoga može mnogo pomoći da se informišete na vreme. Dojenje nije uvek tako jednostavno kao što izgleda. Ono može da stvori dosta neočekivanih fizioloških i emocionalnih reakcija, ostavljajući mnoge nove roditelje u čudu.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da znate.cinjenice o dojenju

Dojenjem se gube kalorije

Stručnjaci kažu da se dojenjem troši 500 kalorija dnevno. Kalorijski to je kao da ste pojeli čokoladni mafin ili dvadesetak šargarepa. Prosečan utrošak kalorija dojenjem je od 200 do 500 na dan. Samo dojenje uglavnom nije dovoljno da se skine ostatak težine dobijene u trudnoći, ali uz vežbanje i zdravu ishranu vaša figura se lako može vratiti na staro.

Nepravilnim dojenjem vaše bradavice se mogu povrediti

Dojenje može izgledati lako, ali u prvih par nedelja ili meseci vaše bradavice mogu biti bolne. Postavljanje bebe na dojku, u pravilan položaj, može potrajati, a nakon 8-12 podoja na dan bradavice mogu da vam izgledaju veoma bolno i suvo. Neprijatnost može da varira, od blage nelagodnosti do krvavih rana. Kada tome dodamo i iscrpljenost koja dolazi usled 8-12 podoja na dan, koji su bebi neophodni, možete zamisliti kako izgleda težak posao koji mama obavlja.
Ako dodje do prepunjenosti dojki, važno je znati pravilno postaviti bebu na dojku. Ako I dalje boli, usled prepunjenosti dojki, posavetujte se sa savetnicom za dojenje.

Dojenje i kontrakcije materice

Sisanje oslobađa hormone oksitocin i prolaktin. Oksitocin stvara kontrakcije materice. Iako su nelagodne, ove kontrakcije su neophodne da bi vratile matericu u stanje pre trudnoće.

Velike grudi ne znače i više mleka

Mlečne žlezde su jedine bitne kod stvaranja mleka, a ne veličina grudi (što je uglavnom masno tkivo). Žene koje nose velike brushaltere mogu stvoriti istu količinu mleka kao i žene sa malim korpicama (one samo imaju manje masnog tkiva).

Plač bebe izaziva curenje mleka

Otpuštanje mleka (let-down refleks) obično se dešava dva minuta nakon početka dojenja. Sisanje oslobađa oksitocin koji stimuliše proizvodnju mleka. Neke žene ispuštanje mleka osete kao peckanje ili kao toplotu.

Drugi stimulansi koji podstiču otpuštanje mleka su gledanje bebine fotografije, pomisao na svoju bebu ili pak slušanje bebinog snimka. Ponekad može osetiti taj refleks i kada žena čuje plač neke druge bebe,.

Dojenje i osećanje euforije

Neke žene se tokom dojenja osećaju smireno, opušteno i na taj način se povezuju sa svojom bebom. Dok se druge žene osećaju euforično, a razlog tome su hormoni oksitocin i prolaktin. Neki ljudi to stanje zovu ‘pijan od mleka’.

Neki tvrde da može stvoriti zavisnost. Ne postoje velika istraživanja koja bi podržala tu teoriju, ali neke žene se kunu da dojenje stvara zavisnost zbog dobrog osećaja koje pruža, a i potrošenih kalorija. Penelope Kruz je tako izjavila da je zavisnik: “Teško je kada dođe taj dan, a znate da morate prekinuti dojenje”.

Dojenje, implanti i pirsing

Mnoge žene sa implantima u grudima mogu uspešno da doje. Rez napravljen kroz pazuh ili ispod dojke ne pravi veliki problem kod dojenja, ali već rez oko areole ume da napravi problem. Može se smanjiti osetljivost bradavice ili blokirati mlečni kanal. Implant smešten ispod grudnog mišića ostavlja mlečne žlezde netaknute.

Iako žene ne bi trebalo da doje s nakitom na bradavicama, rupa od nakita ne bi trebalo da ugrozi hranjenje bebe. Mleko curi odjednom iz više rupa. Dodatna rupa koju ste svojevoljno probušili ne bi trebalo da stvori problem. Međutim, sveži pirsing može povećati rizik od infekcija, tako da bi trebalo da zaraste pre nego što se počne s dojenjem.

Seksualizacija dojenja

Iako grudi dojilje imaju glavnu ulogu da pruže bebi hranu, neke stvari ostaju nepromenjene za partnera. Postoji šansa da dojenje uzbudi partnera, čak i tokom dojenja bebe. Ako vam to smeta, slobodno mu to recite; u suprotnom, njegovo prisustvo je dobrodošlo.

Dojilje se takođe mogu uzbuditi. Iako ume da bude zbunjujuće, seksualno uzbuđenje tokom dojenja je normalna stvar; ipak su grudi mnogim ženama erogena zona. No, fizičko uzbuđenje kod žene treba razdvojiti od emocija koje oseća prema svojoj bebi.

 

Tekst prevela i prilagodila: Kristina Kerečki Lukić, savetnica za dojenje na obuci

Autor originalnog teksta: Sara Dauni (Sarah A. Downey)

originalni tekst možete da pročitate na sledećem linku: The Things Nobody Tells You About Breastfeeding

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: