Davanje vode isključivo dojenim bebama

Jedna od najčešćih nedoumica koja muči roditelje novorođenih beba je da li im treba davati vodu. Odluku da to rade temelje na činjenicama da je:

 • voda neophodna za život;

  voda dojenje
  davanje vode dojenim bebama
 • beba žedna;
 • bebu boli nešto (npr. ima kolike – grčeve u stomaku);
 • beba pati od opstipacije (zatvora).

Ipak, SZO, UNICEF i brojni ugledni medicinski autoriteti jasno savetuju da ukoliko je beba isključivo dojena, nije potrebno dodavati joj vodu. To podrazumeva vodu, ali i sokove, čajeve, bilo koje druge napitke, tečnosti ili čvrstu hranu.

Zašto je to tako? Majčino mleko sadrži oko 88% vode u sebi, tako da beba kroz podoje uzima i vodu. Ako je beba žedna, jednostavno joj ponudite da sisa. Kroz majčino mleko beba istovremeno zadovoljava i žeđ i glad, i stoga ono predstavlja i najbolju hranu i najbolje piće za vaše dete.

Čak i prvih dana, dok se u dojkama još uvek stvara kolostrum, on je sasvim dovoljan da podmiri, pored imunoloških, i sve nutritivne potrebe vaše bebe.

Treba još jednom naglasiti da isključivo dojenim bebama dodatna voda nije potrebna ni kada je vrlo toplo i sparno napolju, bez obzira na to da li je napolju 22 stepena ili 41 stepen Celzijusa, da li ima 9% ili 99% vlage u vazduhu i da li se nalazite na severnoj ili južnoj polulopti.

Dodavanje vode ili drugih napitaka može da poremeti prirodnu ravnotežu potražnje i proizvodnje majčinog mleka. To je zato jer je bebin želudac mali i ako se ispuni nekom drugom tečnošću beba će manje sisati. A manje sisanja daje signal vašim dojkama da smanje proizvodnju mleka. Eto problema!

Situacija je još dramatičnija ako je u pitanju beba starosti do 4. – 5. nedelja. Dodavanje vode u tom periodu može da dovede do većeg gubitka u težini (ili duže stagniranje) jer voda nosi tzv. prazne kalorije. Takođe, i kod većeg porasta bilirubina u krvi bebe (tj. žutice) nije potrebno davanje obične ili zašećerene vode, već je samo potrebno da beba sisa što češće, pa i na manje od dva sata ukoliko zahteva.

Višak minerala kao što su natrijum, kalijum i hlor, odrasla osoba lako izbacuje kroz urin, održavajući ravnotežu unutar organizma. Budući da su bubrezi bebe do 3 puna meseca nedovoljno razvijeni (a bubrezi su ti koji koncentrišu ove minerale i tako ih izbacuju iz tela), ne treba ih opteretiti vodom, čajevima, sokovima i drugim namirnicama koje te minerale sadrže u većim količinama. Majčino mleko sadrži manji procenat tih minerala, ali dovoljno da podmiri sve potrebe deteta za njima, pa predstavlja pravi izbor.

Davanje vode bebi može da bude čak uzrok i dijareje, a posledično i dehidratacije. Deca su, zavisno od uzrasta u 2 do 3 puta većoj opasnosti da će dobiti dijareju ako unose vodu, čajeve i druge preparate, nego deca koja su isključivo dojena.

Rizik od dijareje je u činjenici da su voda i ostale tečnosti mogući načini prenosa patogenih (štetnih) mikroorganizama. Ovo je visok rizik pogotovo u manje razvijenim zemljama gde dve od pet osoba nema pristup higijenski i zdravstveno bezbednoj vodi. A nemojte zaboraviti da je majčino mleko čisto i štiti od bolesti.

Sa uvođenjem čvrste hrane, bebi može da se nudi i manja količina vode. To služi da se spreči opstipacija kod bebe. I u tom slučaju dojenje na zahtev je na prvom mestu. Bebi vodu nudite pre svega putem šolje, a ne putem flašice.

Šta možete da učinite za svoju bebu:

 • Dojite vašu bebu na zahtev. Dojenje na zahtev znači da dojite kad god to ona zatraži, a ne gledajući na sat i pokušavajući da stvorite pravilne razmake između podoja. Samim tim podmirićete bebine potrebe i za hranom i za tečnošću. Žedna beba će možda želeti da sisa češće, i to je u redu. Kroz vaše mleko beba će dobiti svu potrebnu vodu.
 • Što češće dojite stvaraće se više mleka, a time i više vode za vašu bebu. Količina mleka funkcioniše po principu „ponuda – potražnja“, tj. koliko beba traži, toliko će joj se mleka i isporučiti. Stoga što češće i više beba sisa, veće količine se stvaraju.

 

Autor: Milena Kostić, savetnica za dojenje

 

Izvori:

http://www.who.int

Comments

 1. Nataša says:

  Ja sam nudila bebi vodu i nije hteo da pije sve dok je bio samo na mleku, ali zato čim je počeo da uzima i drugu hranu počeo je da pije vodu.

 2. Jeca says:

  Moja beba je napunila 6 meseci i pocela sam sa uvodjenjem jednog nemlecnog obroka. Do sada je bila iskljicivo dojena. Moje pitanje je: Koliko beba zapravo sme da pije vode?

 3. […] Mame buni zašto nema potrebe za dodavanjem dodatne tečnosti ni tokom leta. Ako je beba zdrava, isključivo dojena i ako dojite na zahtev (što će značiti kad god beba zatraži), majčino mleko podmiruje sve potrebe. (Više o tome možete pročitati u tekstu Davanje vode isključivo dojenim bebama). […]

 4. […] Ovde je vrlo lepo objašnjeno zašto se voda ne preporučuje isključivo dojenim bebama. Da, čak ni kada je vrućina. […]

 5. […] Ako vam kažu da će vam ipak trebati flašica: za čaj protiv grčeva ili vodu, pročitati ovaj tekst. […]

 6. […] Ako vam kažu da će vam ipak trebati flašica: za čaj protiv grčeva ili vodu, pročitati ovaj tekst. […]

 7. […] Ako vam kažu da će vam ipak trebati flašica: za čaj protiv grčeva ili vodu, pročitati ovaj tekst. […]

 8. […] mleko zamenjuje i vodu. Smatra se da voda ima većinski udeo u sastavu mleka, te da je nepotrebno dodavati vodu bebi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.