Image default
Problemi tokom dojenja

Kako da umirite razdražljivu bebu?

Verovatno se skoro svaki roditelj suočio sa situacijom: beba plače bez razloga. Bar bez očitog. Sita je, presvučena, zdrava. Al’ se ne da umiriti. Pokušajte  sa nekoliko “trikova” koji mogu da pomognu da se beba umiri.

  • Kontakt „koža-na-kožu“

Sećate li se trenutka kad su vam odmah po rođenju bebu stavili onako golišavu na grudi? Beba koja je do tada plakala u momentu je prestala. Taj kontakt „kože na kožu“  smirio je bebu jer je osetila vaš miris i vašu toplinu. Možda ne znate činjenicu da se bebe rađaju dalekovide (sa tzv. plus dioptrijom) i da bi videle osobe (i prepoznale ih), potrebno je da im budete veoma blizu.

Stoga, to je nešto čega možete da se setite u situacijama kad je beba razdražena. Raskomotite se. Stavite bebu na grudi, da oseti sigurnost, da zna da ste tu.

To nije sve. Bebu možete da masirate, da je nosate u nosiljci na grudima, da je uvijete u ćebe… Sve što će imati efekat toplog zagrljaja, a usput podseća bebu na trenutke koje je provela u stomaku, ne baš u velikom prostoru.

  • Tiho okruženje

Desiće se situacija da ste bili na nekoj proslavi. Da su vam bili gosti. Gledali ste TV, slušali muziku. Prema vašoj proceni, proveli ste vrlo ispunjen dan. Al’ onda po podne sledi razočarenje – beba plače naizgled bez razloga. I ništa ne pomaže. Vrlo je moguće da je taj vaš ispunjen dan vašoj bebi preispunjen dan. Bebe često budu prestimulisanih čula. Zašto?

Kako odrastamo, tako naš mozak neke stvari radi i primećuje po automatizmu. Idete ulicom, prolazite pored ljudi, kola, drveća, ali ne razmišljate aktivno svakog trena o tome. Ne primećujete svaki detalj, svaku boju, svaki zvuk. Vaš mozak jednostavno to prihvata i negde skladišti unutra.

Ali kod nerazvijenih mozgova male dece, to još ne funkcioniše tako. Oni primećuju sve – svaki detalj, svaku boju, svaki zvuk… E sad zamislite kako je u njihovim glavama tad. Nije baš prijatno, zar ne? Stoga, kad imate takav dan, ugasite svetla, TV, muziku. Osamite se s bebom u neki mirni kutak. Dajte joj malo predaha da sumira sve što je videla i čula.

  • Kretanje

Kad je beba ovako uznemirena, verovatno prva stvar koju ste uradili jeste uzmeli je u naručje i nosali i ljuljali. I to je dobar potez. Bebe vole kretanje. A nije ni čudo. Provele su  devet meseci ljuljuškajući se u vašem stomaku. Ljuljanje napred-nazad, levo-desno, gore-dole, kako god, podražava to ljuljuškanje i deluje skoro hipnotički na bebina čula.

Stoga nastavite da se krećete – u naručju, u kolicima, u nosiljkama. A možda ste čuli i da su neki očajni roditelji usred noći vozili bebe kolima. Da, i to može da upali. Veliki broj dece se uspava tokom vožnje kolima.

  • “Bela buka

Ako ste bili u prilici da posetite Kuću muzike (Haus der Musik) u Beču, bili ste sigurno u prostoriji koja nudi prikaz kako beba čuje dok je u stomaku. Čuje se jasan, snažan i stalan zvuk protoka krvi kroz vaš krvotok i jaki otkucaji vašeg srca.

Van stomaka to može da pruži tzv. bela buka. To je zvuk određene frekvencije i ponavljanja. Probajte da zamislite kako u prepunoj prostoriji ljudi koji ujednačenim glasom iste jačine pričaju pokušavate da prepoznate tačno određen glas. E tako bela buka funkcioniše. Maskira sve one svakodnevne zvuke koji mogu da uznemire i na taj način pomaže bebi da se opusti.

Objašnjenja za ovo su komplikovana. Mnogo je važnije da vam je ovo dostupno nadohvat ruke. Uključite fen za kosu, usisivač, mašinu za suđe ili veš. Ili jednostavno pustite snimljene zvuke tih kućnih aparata, talasa mora, šuštanja lišća i slično.Mum kissing crying baby; Shutterstock ID 62713735; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

  • Razbijte monotoniju

Možda ste primetili da se beba smiri kad se usredsredi na nešto novo. Bilo da je u pitanju to što ste je spustili na zanimljivu šarenu prostirku, ili joj promenili sredinu (izađite u kratku šetnju, u dvorište ili bar na terasu). Samo dok to činite, setite se činjenica o prestimulaciji čula koju smo ranije naveli.

Ili da je okupate ponovo? Nema veze što je to možda već treće kupanje tog dana. Bebe generalno vole vodu, vole da prskaju i šljapkaju po njoj, a vole i zvuk kako voda teče.

  • Sisanje

Pri sisanju bebi se aktivira centar za zadovoljstvo u mozgu. Smanjuje nivo stresa, broj otkucaja srca i krvni pritisak. Bilo da stavljate bebu na dojku da sisa i kad nije gladna (ne zaboravite dodatni bonus ovde – vaša blizina), bilo da je ona jedna od onih koja možda sisa svoj prstić ili cuclu, podsticanje samog čina sisanja može da smiri vašu bebu.

Foto

Milena Kostić, savetnica za dojenje na obuci

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: