Image default
Problemi tokom dojenja

Začepljenje mlečnog kanala

Jedan od problema koji može zadesiti mamu koja doji jeste i začepljenje mlečnog kanala. Tada mleko ne može slobodno da protiče kroz kanaliće i dolazi do začepljenja. Na tom mestu majka pod rukom može osetiti čvorić, a koža će biti blago crvena.

začepljenje mlečnog kanalaRazlozi mogu biti mnogobrojni:

-umor kod majke

-loš položaj bebe na dojci

-veliki razmak između podoja

-uvođenje flašice nakon podoja

-česta upotreba varalice

-nošenje neudobnog grudnjaka koji može da pritisne mlečne žlezde

-nagnječenje dojke u toku spavanja

Foto: http://www.breastfeeding-problems.com/

Prvi korak ka rešavanju problema je odmor. Majke često, pored obaveza oko bebe, imaju obaveze i oko domaćinstva. U takvim trenucima, treba usporiti tempo, provesti više vremena sa bebom u opuštajućoj atmosferi. Tada treba iskoristiti situaciju i bebi dati što češće da sisa. Da bi začepljeni mlečni kanal bio prohodan, poželjno je da ponudite dojku i tokom noći. Jedino će se dojenjem mlečni kanal otpušiti i mleko će slobodno proći kroz isti. Pri podoju, treba da namestite bebu tako da joj je brada okrenuta ka začepljenom mestu jer njena brada tako masira začepljenje. Beba bi trebalo tada da što više obuhvati areolu.

Ono što dosta pomaže oko otčepljenja jeste i stavljanje toplih obloga na bolno mesto pre podoja. Možete uzeti tetra pelenu koju ćete zagrejati tako što ćete je pokvasiti toplom vodom, ili pak preći preko nje zagrejanom peglom. Takođe, možete napuniti činiju toplom vodom i uroniti dojku u nju.

Kada ste tako ugrejali dojku, bebu stavite da sisa i tokom podoja blago masirajte kritično mesto.

Kada beba završi sa sisanjem, na to mesto stavite hladnu oblogu.

Kada ste pod tušem, sapunjavim rukama možete masirati začepljeni kanalić, a tako i tušem prelaziti preko bolnog mesta.

Još jednu vrstu obloga možete koristiti, a to je list svežeg kupusa. Njegovi sokovi pomažu kod začepljenja kanalića, prepunjenosti ili kod otklanjanja čvorića na dojci. Ono što je potrebno da uradite jeste da odstranite žilu kupusa, omekšate ga oklagijom ili staklenom flašom, u zavisnosti šta imate, i stavite na bolno mesto. Obloge od kupusa ne treba da držite duže od dva sata u kontinuitetu.

Kod začepljenja kanalića treba se rešiti neudobnih grudnjaka. Najbolje je koristiti obične pamučne grudnjake koji su specijalno napravljeni za dojilje. Danas ih možete naći u svakoj dobro opremljenoj radnji za bebe.

Majka treba i da osigura dobar položaj bebe u toku dojenja i što češće sisanje na dojci gde se nalazi začepljeni kanalić.

četvoronoški položaj
Foto: http://www.baby-safety-concerns.com/

Kao što je i položaj bebe bitan pri prohodnosti kanalica i vaš položaj može pomoći da se osećate bolje kada je ovaj problem u pitanju. Sasvim je jednostavno – možete dojiti četvoronoške jer u ovom položaju gravitacija pomaže kod otčepljenja kanalića. Bebu postavite da leži na leđima na krevetu ili na podu, gde ste prethodno stavili ćebe, a vi se postavite iznad nje u četvoronožan položaj, tako što ćete se oslanjati rukama ili laktovima. Bebu možete staviti da leži i na jastuku, ako vam visina ne odgovara. Namestite dojku direktno iznad bebinih usta kako bi mogla lakše da je prihvati i krene da sisa.

Začepljenje mlečnog kanala, bol u dojci, ne bi trebalo da ignorišete, jer problem može da se iskomplikuje tako što može doći do upale dojke, mastitisa.

U slučaju da nema pomaka u pokušaju da probijete začepljeni kanal, da čvorić i dalje stoji tu, da je fiksiran potrebno je da se obratite vašem lekaru.

Ono što treba da zna svaka majka koja doji, a to je, da se ovaj problem brzo rešava uz majčinu upornost i strpljenje.

 

Autor: Kristina Kerečki-Lukić, savetnica za dojenje na obuci

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: