Image default
Iz maminog ugla Početak dojenja

Donirajte svoje mleko: iskustvo mame Milice

Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja i otvaranja prve Banke mleka u Srbiji prenosimo vam iskustvo mame Milice koja je svoje iskustvo sa doniranjem mleka podelila na svom blogu Cvrkutanje, u nadi da će ovaj nesebični čin kao i samo dojenje promovisati i približiti svim zainteresovanim roditeljima.

Mleko za život

U poslednje vreme sve više se govori i piše o našoj prvoj banci humanog mleka, a moje današnje otkriće grupe koja podržava svaku akciju koja se na nju odnosi, podstaklo me je da napišem par reči iz svog ugla – sa pozicije majke čije je dete jedno vreme jelo donirano mleko, i sa pozicije majke koja već više od dva i po meseca donira svoje mleko.

Budući da je Banka prilično mlada, kao i da je osnovana pri Institutu za neonatologiju, mleko koje se u njoj prikuplja prevashodno ide ugroženim i prevremeno rođenim bebama, što dodatno uvećava njen značaj.

Porodilište i mleko

Najvredniji savet koji sam od iskusnih mama mogla da dobijem nakon porođaja bio je: Nikako ne dopusti da ti prekidaju mleko! Iskreno, zbog vanredne situacije mleku se nisam ni nadala i bila sam prilično zbunjena i iznenađena kada je krenulo. S te strane od medicinskih sestara nisam dobila ni pomoć ni razumevanje, već samo predlog da mi daju nešto što će prekinuti mleko jer moje bebe nisu uz mene, i zbog opasnosti od mastitisa i drugih komplikacija sa grudima. Valjda nisu računali da bi moje mleko ikada ikome moglo biti korisno, a neki drugi predlog, kao održavanje mleka i praktičnu pomoć oko njega, nisu za mene imali. Sva sreća što ih nisam poslušala! Kupila sam pumpicu i bila uporna. Kap po kap, krenulo je.

Neonatologija i mleko

Ginekologija i neonatologija, iako vrlo srodne, u mnogim stvarima se razilaze. Ginekologija se bavi pre svega majkom, a neonatologija pre svega bebom. Zato u porodilištu uglavnom vlada mišljenje da mleko u ovakvim okolnostima valja prekinuti, dok neonatolozi na mleko gledaju kao na najveće blago. Ja sam na strani ovih drugih.

Da bi neka majka mogla da donira svoje mleko, uz ostale uslove, potrebno je i da obavi neke analize krvi. Prvih dana zbog iscrpljenosti od cele situacije koja je prethodila porođaju, od samog porođaja, kao i od šoka koji je usedio nakon njega, neko vreme sam se iz petnih žila trudila samo da zadržim mleko. Tako su me savetovali i na Neonatologiji, govoreći da za donošenje ima još vremena, situacija je i dalje bila vrlo kritična za našu bebu. A onda su mi jednog dana rekli da uradim analize i da počnem da donosim mleko, što sam ja sa radošću prihvatila. Konačno mogu nešto i ja da uradim kako bih pomogla našoj devojčici!

Ja sam ponosni donor

Kao i sve na Institutu, i svim poslovima oko mleka pristupa se sa najvećom mogućom pažnjom i ljubavlju. Nakon obavljenih analiza, majke dobijaju potrebne informacije o izmlazavanju, sterilizaciji opreme, nezi grudi, čuvanju i donošenju mleka, kao i potrebnu opremu – termo torbicu, flašice, sapun i sredstvo za dezinfekciju, izmlazavalice… Takođe, svaka žena prođe mini obuku oko izmlazavanja, tako da mleko koje ona donese bude uvek ispravno.

Mleko na Institut odnosim svakog dana, između 12 i 14 h, kada su i posete bebama. Prikupljanje mleka može biti malo naporno, jer proces oko dezinfekcije i sterilizacije mora da se obavlja pažljivo i sa strpljenjem, i na svaka 3 sata, ali cilj koji ceo taj postupak prati je tako velik, da mi ništa ne pada teško.

Dok ja još uvek nisam donosila mleko, u najgorim trenucima, naša devojčica jela je mleko neke majke-donorke, kao što i sada moje preostalo mleko koje Sunčica ne pojede ide ugroženim bebama čije majke nemaju mleko. Divan je osećaj znati da nekome možeš pomoći, a onim malenim borcima koji tamo leže mlekce je neprocenjivo u njihovoj borbi. Svakodnevno na Institut stigne oko 14 l, što je odlično, ali i dalje nedovoljno da se podmire sve potrebe.

Zato, drage žene, ne rasipajte svoje blago. Ukoliko vam okolnosti i zdravlje to dopuštaju, čuvajte mleko. A ako imate i viška, dajte onima čiji život umnogome od toga zavisi – dajte bebicama pred kojima kao najveći cilj stoji život.

Ukoliko vam mogu pomoći oko bilo kojih informacija, slobodno me pitajte, biće mi drago da odgovorim ako umem.

Podržite akciju otvaranja prve banke humanog mleka u Srbiji.

Potražite više informacija o Banci mleka.

Izvor: www.cvrkutanje.net

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: