Image default
Mitovi i nedoumice

Dojenje bebe i spavanje

Kako su povezani dojenje bebe i spavanje?

Cele prve godine života deteta odvija se vrlo intenzivni razvoj. Bebe se rode sa otprilike 3kg.  Za samo 9 meseci utrostruče tu težinu, stanu na svoje noge, a sa godinu dana već prepoznaju svoje ime, znaju par reči, znaju ko im je mama i tata. Takav ogroman napredak za tako kratko vreme u životu jednog čoveka  više se ne ponovi.

Prva tri meseca života bebe nazivamo još i četvrti trimestar trudnoće. To je faza navikavanja bebe na novi svet, navikavanje mame na novu odgovornost, kao i međusobno zbližavanje majke i deteta.

Prirodno je da bebe imaju u snu reakcije na ono što im se desilo u toku dana. Sve promene i situacije u toku dana one ponovo preživljavaju u toku noći. Dešavaju se i razvojni skokovi, koji su normalne, intenzivne reakcije, i traju nekoliko dana, pa se beba nakon toga se vrati u stari ritam. Razvojni skokovi se prilično često ponavljaju u toku prve godine.

Mame često noćno buđenje izazvano prevelikim nadražajima greškom povezuju sa bebinom glađu. U redu je da se beba budi da sisa u toku noći, ali ukoliko se budi uz jak plač i treba da je smirite pre podoja, pokušajte i da promenite nešto u svakodnevici bebe.

Kako uskladiti dojenje i spavanje bebe?
Uspavljivanje

Kada se uspavljuje na jednom mestu (maminom naručju, krevetu…), a probudi na drugom mestu (u krevecu) samo to može biti razlog za plač, jer beba ne zna gde se nalazi. Zato pokušajte da je uspavate na onom mestu gde će ostati da spava, bilo to krevetac ili mamin krevet. Premeštanje bebe u snu na drugo mesto može biti razlog da se beba uplaši noću kad se probudi, jer pri buđenju nije zatekla ono okruženje koje je bilo poslednje kada je zaspala.

Smanjite nadražaje u toku dana.

Isključite TV u prostoriji gde je beba, ako slušate muziku, smanjite ton i birajte tišu, opuštajuću, ili muziku prilagođenu za decu. Kada je televizor uključen pokušajte da bebu okrenete da ne gleda direktno u ekran. Televizor, crtaći, glasna muzika, jesu preveliki nadražaji za bebu, i ako ona ne reaguje na njih odmah, može se buditi kasnije u toku noći.

Večernji rituali i noćno svetlo su veoma važni.

Vreme u koje beba ide na spavanje poželjno je da svako veče bude u približno isto vreme. Beba bi trebalo da ima ritual pre spavanja i da smireno uđe u san na već poznat način. Tako ima mirniji san noću. Ako beba zaspi svako veče na drugi način, u drugoj prostoriji, kolima, sa gostima, to može tokom noći da utiče na njenu uznemirenost.

Noću bi bilo poželjno da ima malo svetlosti kako bi beba kad se probudi mogla da prepozna svoje okruženje. Kada počne da se budi, uvek joj se javite. Blagim i smirenim glasom govorite joj poznate reči, mazite je, pružite joj dodirima i rečima utehu i sigurnost.

Nemojte puštati bebu da se uspava plačući.

Time joj ne pružate ni utehu ni sigurnost roditeljskog zagrljaja, i učite je da to ne očekuje od vas. Učite je da od vas nema podršku, i to ne samo u prvim mesecima nego ni kasnije u životu.

Mnogo je faktora koji utiču na kvalitet bebinog sna, ali najčešće pre svega mame posumnjaju na dojenje, svoje mleko, količinu mleka. Međutim, i bebe na veštačkoj hrani, imaju jednako nemiran san.

Noćno spavanje je jedno od čestih izazova u prvim mesecima.  Bebe koje spavaju celu noć su retki izuzeci. 

spavanje
privatna arhiva

Dojenje bebe i spavanje – koji još faktori utiču na kvalitet sna bebe?

Na spavanje i uopšte ponašanje bebe, uticaj imaju i mesečeve mene, promene vremena, uostalom, kao i na sve druge ljude. Kao i nas odrasle, i njih može nešto da žulja, da svrbi, da im bude vruće ili hladno. Previše topla prostorija dovodi do sušenja vazduha i zapušavanja nosa, a beba takve teškoće ne može sama da reši.

Prostim rečima: to je mala beba, njen ceo organizam je nezreo, a naša očekivanja od nje su prevelika.

Beba ne može spavati duže od par sati jer će je probuditi prazan stomak, ili pražnjenje creva i bešike. Probudiće ih piškenje. Bebe moraju jesti na svakih par sati jer im je zapremina želuca mala, a koliko god da je pun, on svari i iskoristi mleko za to vreme.

Takođe je previše očekivati od bebe da spava sama u drugoj sobi. Njoj je mama ceo svet, jedino što prepoznaje, a najveći ljudski strah je strah od nepoznatog. Zato nemojte ostavljati vašu bebu samu, uplakanu, neutešenu.

Autorke: Vesna Milosav-Brkić i Marija Milanović, savetnice za dojenje Udruženja RODITELJ


 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: