Image default
Dojenje u medijima

Radionica u Novom Bečeju – Sve o dojenju, za lak početak

U subotu, 5. novembra u novobečejskom Domu zdravlja, volonteri Udruženja „Roditelj“ iz Novog Sada su patronažnim sestrama i budućim majkama održali predavanje na temu „Sve o dojenju – Za lak početak“.

NoviBecej

Ivana Jovčić, strukovna medicinska sestra, specijalista Javnog zdravlja i glavna sestra Doma zdravlja Novi Bečej smatra da je ova edukacija i te kako korisna, iz prostog razloga jer je dojenje jedino ispravno za bebe, ne samo zbog pravilnog rasta i razvoja, već i zbog emocionalne i psihosocijalne prednosti, kako za bebu tako i za majku.
Dom zdravlja Novi Bečej je danas organizovao besplatnu edukaciju za trudnice kako bi buduće mame što više saznale o dojenju. Takođe se održala i edukacija za patronažne i sve ostale medicinske sestre koje su bile zainteresovane za ovaj aktuelni deo života jedne majke.“

Volonteri i predavači ovog udruženja su nakon višegodišnjih predavanja i komuniciranja sa budućim majkama došli do poražavujućeg podatka, da je dojenje u našoj sredini na neki način još uvek tabu tema.

Milena Kostić, savetnica za dojenje udruženja „Roditelj“ ističe da danas postoji mnoštvo informacija koje vrlo često zbunjuju trudnice i mlade majke.
Mi se trudimo upoznati ih sa pravim informacijama, dok je drugi segment našeg rada pružanje podrške mladim b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja3_Dojenje1.jpgmamama, jer je uočeno da postoji trend opadanja dojenja, a kao glavni „kamen spoticanja“ je nedostatak podrške bliže okoline. Inače, sprovodimo edukaciju trudnica i mama koje žele da doje, držeći mesečne radionice u Beogradu, Novom Sadu i Kuli, a povremeno i u nekim drugim mestima, a eto, danas i u Novom Bečeju – dodala je savetnica.

Tokom predavanja, patronažne sestre su prepričale svoja dragocena iskustva sa terena, dok su budućim majkama prezentovane informacije o otpočinjanju dojenja, mogućim poteškoćama i načinima za njihovo prevazilaženje.

Azra Velisavljev je redovno pohađala radionice u Novom Sadu i zahvaljujući informacijama i savetima koje je tamo dobila, lako se “uklopila” sa novim članom porodice.
Na radionice sam počela ići u 20. nedelji trudnoće. Tada sam naučila kako pratiti bebin rast, da se dete doji na zahtev, a ne na sat, kao i mnogo puno korisnih stvari koje još uvek primenjujem i 6 meseci nakon porođaja – ispričala je svoje utiske Azra, apsolvent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Pošto u novobečejskoj opštini nema savetovališta ovakvog tipa, niti „školice“ za buduće mame, a pod uslovom da interesovanje postane veliko, organizovaće se još ovakvih radionica.

IZVOR

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: