Image default
Radionice o dojenju

Mame savetnice za dojenje, 5 godina posle

Ko bolje zna kroz šta sve prolazi mama koja se tek porodila i bori se da istraje u dojenju od samih mama? Ko može bolje da vam pruži podršku, da savet ili pokaže neki “trik” koji će vas spasiti?

Mi smo mame savetnice za dojenje i sa ponosom nosimo tu “titulu”. Možda ste nekada upoznali  neku od nas, ili smo pričale telefonom, dopisivale se mejlom. Tu smo za sve mame kojima je potrebna podrška ili savet bilo da su na samom početku dojenačkog iskustva, perioda kada je teško, tokom perioda dojenja ili žele da se to divno iskustvo privede kraju.281214_10150289273154905_98798774904_7378408_750624_n

Ove godine naše Savetovalište puni pet godina.  Još od 2006. godine kada je Udruženje Roditelj počelo sa radom cilj nam je bio da se jednog dana oformi grupa za podršku dojenju.  U avgustu 2010. godine  ta ideja je konačno sprovedena u delo  – formirano je prvo vršnjačko savetovalište za dojenje u Srbiji.

Mame koje su imale iskustvo sa dojenjem i želju da pomažu drugim mamama,  započele su obuku. Što bi se reklo – nulta generacija! Nismo bile sigurne ni šta nas sve čeka na tom putu, ali smo znale šta želimo da budemo kada stignemo do cilja.

Obuku su držali stručnjaci iz oblasti zdravlja, dojenja, komunkacije  i psihologije, ali naše polaznice su prošle i praktični deo obuke  i slušale iskustva vršnjačkih savetnica koje žive van naše zemlje.

Iako je naša pozicija volonterska, nema opuštanja – mame savetnice nikad je prestaju sa edukacijom, uvek se trudimo da budemo u toku sa najnovijim svetskim preporukama. Svako iskustvo koje steknemo donese nešto novo našem savetovalištu.  Znanje koje imamo i situacije u kojima se svakodnevno nalazimo koristimo  da svoje znanje prenesemo novim mamama savetnicama.

Od avgusta 2011. godine Savetovalište za dojenje Udruženja Roditelj ima i svoje telefone, koje mogu da pozovu sve mame koje imaju neki problem, potrebna im je konsultacija ili možda samo podrška da istraju u dojenju, onda kada im je teško i okolina ih ne razume.

Tekstovi koje možete da pročitate na našem sajtu su pisani u slobodno vreme, uglavnom kada naša deca spavaju, ali sa puno ljubavi i pažnje.

Kako do saveta?

Naši saveti su besplatni. Možete ih dobiti na našem sajtu,  preko kontakt forme na sajtu, telefonom ili lično na radionici.

Telefoni savetovališta za dojenje su: 061/13-18-137 (dostupne smo za razgovor od 08 do 12 časova)

061/14-47-824 (dostupne smo za razgovor od 17 do 20 časova).

Sve što radimo je volonterski nakon našeg radnog vremena, pa zato ako nekad pozovete telefon savetovališta i desi se da se savetnica ne javi, pozovite ponovo za dvadesetak minuta jer samo možda  trenutno ne možemo da se javimo.

Osim što pomažemo mamama koje doje, naše savetovalište dva puta mesečno održava  besplatne radionice o dojenju, namenjene uglavnom trudnicama. Na njima  se trudimo da pripremimo trudnice na ono što ih čeka.

ms3 ms8

ms2 IMG_1970

Trudnice najčešće razmišljaju o porođaju i pripremaju se za taj važan dogadjaj, dok je sve ostalo u drugom planu. Mi se  trudimo da ih pripremimo i za dojenje jer su mame često zatečene i ne znaju šta da rade kada se porođaj završi i počinje avantura koja traje dugo nakon porođaja.

Svakog prvog petka u mesecu u Beogradu, i svake poslednje subote u mesecu u Novom Sadu se trudimo da u prijatnoj atmosferi i na što pristupačniji način mamama prenesemo svoje znanje i iskustvo.

Nadamo se da ćemo sa novim krugom obuke proširiti i broj mesta u Srbiji  gde ćemo moći da održavamo radionice, ali za sada je svim mamama koje nisu iz Beograda i Novog Sada dostupan naš telefon.

  DonacijeIMG_2238

Naše savetovalište nema stalni izvor prihoda, radimo volonterski i troškove finansiramo od donacija. Ukoliko želite da podržite naš rad, dođite da zajedno obeležimo Nedelju dojenja, kupite majicu ili ostavite donaciju i na taj način podržite rad našeg i vašeg Savetovališta za dojenje.

 

 

 

 

 

Autor: Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: