Image default
Početak dojenja

Dojenje posle carskog reza

Ne postoji razlog zbog koga bi dojenje posle carskog reza bilo neuspešno. Ono što je sigurno to je da majke nakon carskog reza mogu da doje kao i majke koje su rodile prirodnim putem jer hormoni koji pokreću proces proizvodnje mleka počinju da se luče onog trenutka kad se rodi posteljica.

Razlika je moguća, zato što nadolaženje mleka može malo da kasni zbog potrebe za dužim oporavkom kod majki koje su se porodile carskim rezom, ali da biste uspešno započele dojenje dovoljan je i kolostrum koji se stvarao još tokom trudnoće.

Ono što može da pomogne da dojenje bude uspešno jeste da tražite da vam donesu bebu na podoj što je pre moguće. Idealno bi bilo da to bude u prvih sat vremena nakon porođaja, ali zbog uticaja anestezije to možda neće biti moguće, pa bi bilo dobro da to bude u prvih 4 do 6 sati nakon porođaja.početak dojenja u porodilištu, bejbi frendli

Tražite da vam doktor prepiše lekove protiv bolova koji neće uticati na bebu. Ukoliko imate bolove nemojte izbegavati lekove.

Planirajte da dojite bebu što češće jer će to podsticati proizvodnju mleka. U prvim nedeljama posle porođaja trebalo bi da imate 10-12 podoja dnevno.

I u porodilištu i kod kuće tražite pomoć dok se nameštate za dojenje ukoliko vam je potrebna.

U porodilištu zbog bolničkih procedura može da se desi da vam bebu ne donose dovoljno često na podoje, u tom slučaju laktaciju možete da podstaknete izmlazanjem na svaka dva sata tokom dana i na svaka četiri tokom noći.

Veoma je bitno da nađete položaj u kome ćete se osećati prijatno dok dojite. Nekim mamama je posle carskog reza zgodno da sede u “turskom” sedu. Neke se pak osećaju udobnije u ležećem položaju. Jedan od položaja koji može da vam prija je da sedite, dok bebu koja sisa držite u položaju “ispod ruke” tj. bebino telo je okrenuto tako da su joj noge ispod vašeg pazuha, a glava u visini dojke. Ukoliko je potrebno, koristite jastuke da poduprete leđa ili koristite jastuk za dojenje da biste lakše namestili bebu.

Ne ustručavajte se da tražite pomoć jer je carski rez operacija koja zahteva duži oporavak od prirodnog porođaja.

 

Autor: Milena Popević, savetnica za dojenje

Izvori: www.kellymom.com

www.lalecheleague.org

www.roda.hr

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: