Image default
Mitovi i nedoumice

Mitovi o ishrani tokom dojenja

Novopečeno roditeljstvo nosi sa sobom dobijanje gomile saveta: o kupovini autosedišta, bebinoj ishrani, da li je nosati na rukama, itd. A kao novopečena mama koja doji, srešćete se i sa mnoštvom mitova šta bi trebalo (ili ne) da jedete dok dojite bebu.ishrana dojilje

Ono što je osnovno jeste da, ako ne postoji teška alergija na hranu ili ekstremna malnutricija (loša ishrana), možete da jedete svu hranu koju ste i dosad jeli. Naravno, pratite svoju bebu. Ukoliko primetite neke znake koji bi ukazali na to da joj ne prija nešto što ste pojeli, smanjite ili potpuno isključite to iz svoje ishrane.

Evo nekoliko najčešćih mitova u vezi s ishranom dojilje.

Mit: Majke koje doje treba da piju velike količine vode.

Bez obzira na ustaljenost ovog saveta, majkama koje doje nisu potrebne posebno velike količine vode. Treba se voditi savetom: pijte pre no što osetite žeđ i tako sprečite dehidrataciju. Držite čašu vode pored sebe da popijete kod svakog podoja.

Mit: Dok se doji, ne sme se piti kafa.

Savet da ne smete da popijete kafu dolazi u najgorem trenutku, kad vam je doza za podizanje energije veoma potrebna. I sigurno će vam laknuti kad saznate da nije istina. Jedna do dve šoljice kafe dopuštene su tokom dana.

Ono što u stvari pravi problem jeste kofein. Velike količine mogu da dovedu do razdražljivosti kod bebe ili njene povećane budnosti. A kofein dolazi i iz drugih izvora: iz čaja, gaziranih napitaka i čokolade, pa imajte i to na umu.

Mit: Izbegavajte ljutu i začinjenu hranu.

Vaše mleko poprima ukuse onoga šta jedete. Postojanje razlika u ukusu nije problem, naprotiv, a pogotovo ako je to nešto što ste konzumirali i tokom trudnoće. Neke studije ukazuju na to da bebe lakše prihvataju kasnije uvođenje čvrste hrane ako su bile izložene različitim ukusima tokom sisanja.

Mit: Alkohol je potpuno zabranjen tokom dojenja.

Jedna do dve čaše nekog vina ili piva nedeljno ne predstavlja problem. Ali, s druge strane, svakodnevna konzumacija alkohola nije dozvoljena. Ono menja ukus mleka, smanjuje njegovo stvaranje, skraćuje trajanje podoja i beba slabije napreduje u težini. Da biste umanjili uticaj na bebu, neposredno pre konzumiranja podojite bebu i sačekajte neko vreme posle konzumiranja pića da ponovo podojite. Količina alkohola u mleku zavisi od njegove količine u vašoj krvi, ali smatra se da je potrebno oko dva sata da jetra preradi jednu meru pića.

Mit: Izbegavajte hranu koja spada u alergene.

Alergije na hranu predstavljaju problem kod neke dece, ali su to retka stanja, a alergije na nešto što putem mleka dobiju su još ređe. Najveći broj dece neće imati nikakve probleme šta god da njihova mama jede: mlečne proizvode, citruse, kikiriki itd. Mnogo žena pokušava tzv. eliminacione dijete, sa ciljem da pronađu i izbegavaju problematične namirnice.

Najnovije preporuke kažu da čak i kad postoji alergija u porodici na neku specifičnu namernicu, nema potrebe da u svojoj ishrani izbacite sve alergene. Ono na šta treba da obratite pažnju pri uvođenju čvrste hrane jeste da li se javljaju neki od simptoma alergija (osip, povraćanje, ekcemi, gasovi, prolivi ili stalni zatvor).

Mit: Pijte što više mleka da biste stvarali više mleka.

Ovo je isto kao kad biste tvrdili da krava treba da pije majčino mleko kako bi stvarala mleko za svoje tele. Mleka se jednostavno razlikuju po strukturi i „tuđe“ mleko neće potpomoći veće stvaranje vašeg.

Mit: Izbegavajte namirnice koje nadimaju.

Ako u tanjir stavite kupus, brokoli i paradajz, verovatno će vam odmah neko savetovati da to ne jedete jer će stvoriti bebi gasove i imaće eksplozivne stolice. Zaboravite na to! Ove namirnice su izvor kvalitetnih nutrijenata koji su potrebni vašem telu za proizvodnju mleka. A gasovi i eskplozivne stolice bi se dešavali i bez toga.

Mit: Tokom dojenja uzimajte dodatno vitaminske preparate.

Sve je više preparata koji nose na sebi napomenu „tokom dojenja“. Možete dobiti preporuku da nastavite da pijete vitamine koje ste koristile tokom trudnoće. Nema potrebe za tim. Najbolji izvor svih potrebnih vitamina i minerala jeste raznovrsna ishrana s dosta svežih namirnica.

Takođe, postoje preparati koji bi trebalo da povećaju proizvodnju mleka. Pre uzimanja istih, posavetujte se sa savetnicom za dojenje.

 

Milena Kostić, savetnica za dojenje
Izvor: www.babygooroo.com

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: