Image default
Aktuelno

Dođite na Svetsku nedelju dojenja 2014

Pozivamo vas da dođete na Centralnu manifestaciju obeležavanja Svetske nedelje dojenja u nedelju, 3. avgusta sa početkom u 17 časova, na letnjoj pozornici, na Keju oslobođenja u Zemunu.

pozivnica

Na tradicionalnoj manifestaciji, koju Udruženje Roditelj organizuje već devetu godinu zaredom,  majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja, pod nazivom Dojenje – pobednički poen za život! odgovara na poslednje “odbrojavanje” Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija, u cilju praćenja napretka u borbi protiv siromaštva, promociji zdravlja i održivom razvoju do 2015. godine. Ovogodišnja tema podseća na značaj održivosti i povećanja zaštite, promovisanja i podrške dojenju i u razvojnoj agendi za period nakon 2015. godine.

U Srbiji je tek 12,8% procenata isključivo dojene dece mlađe od 6 meseci, a polovina svih beba u Srbiji nije adekvatno hranjena, pokazuju rezultati istraživanja Višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji, koje su sproveli UNICEF u Srbiji i republički zavod za statistiku.  Sa druge strane, stručnjaci preporučuju da je potrebno započeti sa dojenjem u roku od jednog sata od rođenja i isključivo dojiti u prvih 6 meseci života. Shodno tome, udruženje „Roditelj“ ističe potrebu da se poveća svest ljudi o značaju dojenja, pa će trudnice i majke i ove godine moći da dobiju pratkične savete i podršku od stručnjaka i mama savetnica iz Savetovališta za dojenje.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju Prve banke humanog mleka u Srbiji, koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.

Ovogodišnja manifestacija obeležavanja Svetske nedelje dojenja realizuje se pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, uz podršku Generalnog sponzora – vode

06 Rosa logotip

DONIRANJEM MLEKA PODRŽITE PREVREMENO ROĐENE BEBE!

I ove godine, Svetsku nedelju dojenja podržaće i Institut za neonatologiju u Beogradu na kome je otvorena Prva banka humanog mleka u Srbiji.U bankama humanog mleka ono se sakuplja od mama donora i čuva kako bi prevremeno rođene bebe, čije majke nisu u mogućnosti da ih doje, imale najzdraviji i najprirodniji vid ishrane.Pored banke humanog mleka u Beogradu,u okviru kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“ koju Rosa voda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja sprovodi već pet godina, otvorena je i banka humanog mleka u Novom Sadu, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. U nameri da što veći broj prevremeo rođenih mališana dobija humano mleko koje je za njih i hrana i lek, uskoro će biti otvorena i treća banka mleka u centralnoj Srbiji, na Klinici za pedijatriju kragujevačkog Kliničkog centra.

Zahvaljujući edukativnim aktivnostima koje Rosa voda sprovodi tokom kampanje sa namerom da podigne svest o značaju dojenja, broj mama dobrovoljnih donora kao i količina prikupljenog mleka stalno se povećava.

Samo u toku prošle godine, u Prvoj srpskoj banci humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu, od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5. 250 litara mleka što je količina velika čak i za evropske zemlje koje imaju i po nekoliko banaka humanog mleka.

Sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

U okviru ovogodišnje Svetske nedelje dojenja, osim informisanja javnosti putem medija o značaju dojenja, Udruženje RODITELJ je nedelju dojenja obeležilo sa više aktivnosti: radionicom o dojenju u Novom Sadu,  savetovanjem  o dojenju u TC Stadion u Beogradu, a centralna manifestacija održaće se u nedelju.

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: