Aktuelno Dojenje od A do Š Mitovi i nedoumice Zaštitimo dojenje

Dojenje i korona virus (CoViD-19)

Novi korona virus (CoV) je novi soj Korona virusa, nazvan Koronavirusna bolest 2019 (COVID-19). „CO“ znači korona, „VI“ za virus i „D“ za bolest.

COVID-19 je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlada.

COVID-19 je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i neke vrste prehlada.

U okolnostima proglašene pandemije ovog virusa, nesumljivo je da postoji određen strah i nedoumice kod svakog, pa tako i kod mama koje doje svoje bebe.

Prema svim dosadašnjim saznanjima, ovaj virus se ne prenosi majčinim mlekom, te stoga ne postoji razlog prestanka dojenja.

Ukoliko mama koja doji ima virus korone, i ima blaže simptome, potrebno je da se pridržava preporučenih mera lične higijene (pranje ruku pre i posle diranja bebe i deteta, uključujuću i podoje, nosite maske ako su dostupne) kao i prebrisavanje svih kontaktnih površina sredstvima za dezinfenkciju. Dojenje se nastavlja uobičajeno, uz odmaranje i prepisanu terapiju.

Smatra se da dojenje u ovakvoj situaciji može samo da pomogne da beba lakše prebrodi eventualnu zarazu virusom, obzirom da, mama joj putem majčinog mleka daje i svoja, te je dodatno štiti.

Ukoliko mama ima izražene i teže simptome, te joj je opšte stanje narušeno, umesto podoja, potrebno je nastaviti izmlazanje mleka koje se bebi daje na alternativne načine (šolja, čaša, kašikica,…).

Izvori:

WHO (Svetska zdravstvena organizacija)

UNICEF Srbija (publikacija, februar 2020.)

COVID19.RS

Povezani tekstovi

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: