Kako smo obeleželi Svetsku nedelju dojenja 2013 u Novom Sadu

U petak, 2. avgusta 2013. godine u Novom Sadu Udruženje RODITELJ održalo je radionicu za dojenje namenjenu trudnicama i mamama. Radionica “Zašto je dojenje važno?”, koju su zajednički organizovali Centar za proizvodnju znanja i veština  i Udruženje RODITELJ, vodile su naše vršnjačke savetnice. Radionica je organizovana u okviru “Novosadskog kulturnog leta”.

One su u prijatnoj i opuštenoj atmosferi na novosadskom Štrandu više od dva sata razgovarale sa trudnicama i mamama, dajući im informacije i savete vezane za dojenje, kao i pomažući im da reše neke od problema koje prate najveći broj mama koje doje svoju decu.

Rad naših savetnica tako se savršeno uklopio u ovogodišnju temu Svetske nedelje dojenja:  PODRŠKA DOJENJU: BLIŽI MAJKAMA, jer je ove godine naročita pažnja posvećena grupama podrške i “peer to peer” savetovanju.

Zato ove godine posebnu pažnju posvećujemo značaju podrške dojenju koje majkama pružaju grupe za podršku i mame-savetnice, takozvane “vršnjačke savetnice”. Vršnjačke savetnice su majke koje su već dojile i dodatno su obučene kako da svoje iskustvo u dojenju i prevazilaženju problema kod dojenja, prenesu majkama u vidu saveta i podrške. U našem Udruženju trenutno imamo šest obučenih mama savetnice , a tenutno je više od 10 mama u procesu obuke, da bi mogle da volontiraju kao vršnjačke savetnice za dojenje.

Ova radionica samo je deo našeg obeležavanja Svetske nedelje dojenja. Juče je u Beogradu održana centralna manifestacija, uz prisustvo velikog broja trudnica, mama i njihovih porodica, kao i zdravstvenih radnika i brojnih medija. U Užicu će 7. avgusta od 19 časova “Puzijadom” i javnom manifestacijom takođe biti obeležena Nedelja dojenja.

Naše savetnice za dojenje pružaju pomoć tokom cele godine i to putem mejla nedelja.dojenja@roditelj.org ili na telefon 060 3292 – 041, svakog dana od 17 do 20 časova. Ako vam je potrebna pomoć oko dojenja, ili želite da i u vašem gradu organizujemo savetovanje ili radionicu o dojenju, javite nam se.

 

Related posts

Vršnjačke savetnice za dojenje

Šta kada su bolesne mama ili beba

Seks i dojenje