Svetska nedelja dojenja 2007

Nutricionista savetuje roditelje

Udruženje RODITELJ je u subotu, 4. avgusta, u restoranu Venecija na Zemunskom keju, drugu godinu za redom akcijom “Dojite s ponosom” obeležilo Svetsku nedelju dojenja.

I ove godine smo pokušali da ukažemo na prednosti dojenja okupljanjem što većeg broja majki koje doje svoje bebe.   Na ovaj način, već godinama, više od 120 zemalja sveta obeležava Nedelju dojenja. Uprkos lošem vremenu, skupu je prisustvovalo oko 50 majki koje doje svoje bebe iz Beograda i okoline, Šapca, Nove Pazove i drugih gradova.

Pored majki koje su dojile bebe, prisustvovalo je više od 200 roditelja i budućih roditelja koji podržavaju dojenje, više od 30 stručnih saradnika iz beogradskih domova zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije, Gradskog zavoda za javno zdravlje, “Halobeba” , GAK “Narodni front”, Instituta za mentalno zdravlje, predstavnika sponzora.

Kod mame na grudima je najlepše

Na manifestaciji  su svi koji podržavaju dojenje imali priliku da razmene iskustva, a sve trudnice i majke da od zdravstvenih radnika dobiju savete o dojenju i ishrani bebe, Zahvaljujući sponzorima, trudnice i bebe dobile su prigodne poklone a na kraju druženja organizovana je nagradna igra za vredne specijalne nagrade za učesnike skupa.

Ovom akcijom Udruženje RODITELJ je ponovo skrenulo pažnju na prednosti dojenja kao najboljeg i najzdravijeg  izvora hrane za novorodjenče, kao i na važnost pravovremenog informisanja o dojenju, što predstavlja značajnu kariku ka uspešnom dojenju.

Istovremeno, ovom akcijom, želimo da podstaknemo majke da bez ustezanja svoje bebe hrane i u javnosti, bez obzira na još uvek važeće predrasude.

Dobar provod nije pokvarila ni kiša

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta u više od 120 zemalja sveta. Ove godine WABA (Svetska asocijacija za promociju dojenja) tokom Nedelje dojenja ukazuje na značaj ranog stavljanja bebe na mamine grudi, poželjno najkasnije jedan čas od rodjenja. Takvo postupanje, kažu stručnjaci, može da sačuva život 1 miliona beba! Od dobrog početka, u velikoj meri zavisi i uspešno dojenje, pa Udruženje RODITELJ apeluje na sva porodilišta u Srbiji da odmah po rođenju stave bebu tamo gde joj je najlepše – na majčine grudi.

Ovogodišnju akciju Udruženja RODITELJ podržali su  Sekretarijat za zdravstvo Skupštine grada, opština Zemun, Dexy co, Milbi, časopisi Mama i Trudnoća, Analife, Jamax M, Kika čarapice, Beluga, City records, Mladinska knjiga, Maštarije, Balonmarketing, MP global, Zdrava voda, Sitopromet, Pulp fiesta, Boro Škorić, pekara Trpković, Megastores electronica i Vodič za roditelje.

Foto galerija:

 

 

Povezane vesti:

Saopštenje za javnost: Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Srbiji

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta u više od 120 zemalja sveta. U organizaciji Udruženja RODITELJ, po drugi put u Srbiji, u okviru Svetske nedelje dojenja centralni događaj je javno okupljanje majki koje doje svoje bebe i onih koji podržavaju dojenje. Na Zemunskom keju (kod hotela “Jugoslavija”), 4. avgusta […]


Press clipping sa ove manifestacije možete pogledati ovde.