Svetska nedelja dojenja 2013

Svetska Nedelja Dojenja (SND) je globalna kampanja Svetske alijanse za dojenje (WABA), koja se svake godine od 1. do 7. avgusta obeležava u više od 170 zemalja širom sveta, sa ciljem da razvije društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, obezbedi podršku dojenju, i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Iako su u Srbiji institucije zdravstvenog sistema izabrale prvu nedelju meseca oktobra za nacionalnu nedelju dojenja, Udruženje RODITELJ obeležava i SND u avgustu javnom manifestacijom, kao apel stručnoj javnosti i široj zajednici da dojenju pruže veću promociju i podršku.

Udruženje RODITELJ jedina je organizacija civilnog društva u Srbiji koja obeležava Svetsku Nedelju dojenja i to javnom manifestacijom, još od 2006. godine.
2008. godine Udruženju je od strane WABA dodeljena srebrna medalja za organizovanje događaja i od tada se materijali WABA, zahvaljujući Udruženju RODITELJ, prevode na srpski jezik, a tada Srbija je upisana i u registar onih koji javnom manifestacijom obeležavaju Svetsku nedelju dojenja.

Više informacija možete naći na sledećim internet adresama: www.worldbreastfeedingweek.org, www.waba.org.my i https://dojenje.roditelj.org/.
Podrška dojenju: Bliži majkama – je zvanični slogan kojim Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetprvu Svetsku nedelju dojenja i punih 11 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre jedanaest godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje broja dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

Svetsku nedelju dojenja će ove godine Udruženje RODITELJ obeležiti i u Novom Sadu, na Štrandu u petak 2. avgusta od 17h do 19h u okviru manifestacije Kulturno leto.

Centralna manifestacija u Beogradu Podrška dojenju: Bliži majkama će se tradicionalno održati 3. avgusta na Zemunskom keju (Letnja pozornica na šetalištu), kao jedna od aktivnosti koje će Udruženje RODITELJ sprovoditi od početka avgusta (kada se SND internacionalno obeležava) sve do početka oktobra (kada se obeležava Nedelja dojenja na nacionalnom nivou).

I ove godine kao i do sada skrenućemo posebnu pažnju na važnost doniranja humanog mleka Bankama mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Novom Sadu koje pomaže Rosa voda. U bankama se prikuplja humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovima, a čije mame nisu u mogućnosti da doje.Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.
Svaka majka koja doji i želi i može da donira svoje mleko, može da se obrati odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127
ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42.

Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

Podršku manifestaciji SND 2013 u Beogradu pružili su: Ministarstvo zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, Gradska opština Zemun.
Generalni sponzor manifestacije je ROSA voda.

Preuzmite materijale:

– kalendar (jpg, 426KB)
– liflet spoljašnja strana (jpg, 192KB) i unutrašnja strana (jpg, 212KB)

  

Poslednje aktivnosti:

Kako smo obeleželi Svetsku nedelju dojenja 2013 u Novom Sadu

U petak, 2. avgusta 2013. godine u Novom Sadu Udruženje RODITELJ održalo je radionicu za dojenje namenjenu trudnicama i mamama. Radionica “Zašto je dojenje važno?”, koju su zajednički organizovali Centar za proizvodnju znanja i veština  i Udruženje RODITELJ… [Dalje]


Nedelja dojenja 2013 – Podrška dojenju, bliži majkama

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da u subotu, 03. avgusta 2013. godine prisustvujete ovogodišnjoj manifestaciji “Podrška dojenju: Bliži majkama”, koju Udruženje Roditelj već osmi put za redom organizuje u okviru obeležavanja Svetske nedelje dojenja. [Dalje]


Nedelja dojenja u Novom Sadu 2. avgusta

Dragi Novosađani, ove godine Udruženje Roditelj obeležava Svetsku nedelju dojenja i u Novom Sadu. Pozivamo vas da nam se pridružite na Štrandu u petak 2. avgusta od 17h do 19h u okviru manifestacije Kulturno leto. Radionica koju će održati naše Savetnice… [Dalje]


Peta puzijada u Užicu

Udruženje Roditelj Užicu je jubilarnu petu Puzijadu obeležava u sredu, 7.  avgusta, na Trgu, u 19 sati u sklopu obeležavanja Svetske nedelje dojenja. Prateće aktivnosti počinju sat vremena ranije, od 18h: tradicionalno Savetovalište na otvorenom … [Dalje]


Podrška dojenju, anketa o savetovalištima

Početkom avgusta udruženje RODITELJ će tradicionalno obeležiti Svetsku nedelju dojenja. Po osmi put ćemo se okupiti na javnoj manifestaciji da pružimo podršku. Želimo da napravimo presek i sumiramo rad našeg Savetovališta za dojenje, koje postoji od… [Dalje]