Obeležavanje Svetske nedelje dojenja 2015 u Novom Sadu

Jubilarnu, 10.  Svetsku nedelju dojenja u Srbiji obeležavamo i u Novom Sadu. Trudnice i mame, kao i svi koji bi da porazgovaraju o dojenju, i dobiju savet od naših savetnica za dojenje,  mogu da nam se pridruže u Novom Sadu 5. avgusta, od 18 časova na Štrandu, kod kućice za dojenje.

Očekujemo vas!

tOvom manifestacijom Udruženje Roditelj obeležilo je lep jubilej – deceniju promocije dojenja i podrške majkama koje doje i pet godina rada vršnjačkog Savetovališta za dojenje.
Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv „Dojenje i posao – idu zajedno! koja apeluje na sve donosioce zakona i poslodavce da pruže odgovarajuću podršku formalno i neformalno zaposlenim majkama koje doje.

Udruženje RODITELj ove godine obeležava 10 godina proslavljanja Svetske nedelje dojenja u Srbiji i zalaganja za bolje uslove i pružanje podrške majkama koje žele da doje.
Tokom 10 punih godina informišemo, podstičemo, promovišemo i povezujemo.
Ove godine naročito želimo da:
– Informišemo sve žene o pravu na pauzu za dojenje na poslu
– Podstičemo podršku zaposlenim majkama na svim nivoima
– Promovišemo primere dobrih praksi poslodavaca u primeni zakona
– Povezujemo ciljne grupe i sektore koji mogu i treba da pruže podršku

Podsećamo javnost da je Konvencija o zaštiti materinstva ratifikovana u Srbiji, ali ne i prateći set preporuka. Takođe podsećamo da naš Zakon o radu prepoznaje podršku zaposlenim majkama koje doje i obavezuje poslodavce na obezbeđivanje odgovarajuće pauze za dojenje. Međutim, napominjemo da nam nije dovoljno slovo zakona, nego i primeri dobrih praksi koji ga poštuju.

Ovom prilikom pozivamo sve poslodavce i kompanije koje su naročito odgovorne prema zaposlenim majkama, da javno podele svoja iskustva o primeni ovog člana Zakona i promovišu svoje dobre prakse i na taj način utiču na druge da slede njihov primer.

Udruženje RODITELj Svetsku nedelju dojenja  2015 obeležava i manifestacijom u Beogradu,na Zemunskom keju, kao i “Puzijadom” u Užicu.

Related posts

Vršnjačke savetnice za dojenje

Šta kada su bolesne mama ili beba

Seks i dojenje