Seks i dojenje

SEKS I DOJENJE
Nakon porođaja mnoge mame imaju nedoumice po raznim pitanjima. Jedna od njih tiče se i povezanosti dojenja sa izmenjenom seksualnom željom.
Moglo bi se smatrati tabu temom, ali upravo zato je važno da o tome govorimo. I da znamo da nismo usamljene u svojim osećanjima. Naprotiv, u jednoj otvorenoj diskusiji videćemo da dosta novopečenih majki ima neke poteškoće ili oseća promene.
Ovaj tekst ima još jedan cilj, a to je da shvatimo šta se zapravo dešava sa našim telom. Treba da sagledamo novi aspekt, kako bismo razumeli i znali da nije samo do nas kao takvih.
Da li je dojenje “krivo”? Nespavanje, neprestana briga i nega bebe, izmenjene emocije i nivoi hormona nakon porođaja mogu dovesti do promena libida. Do toga ne dovodi dojenje samo po sebi, kao proces koji se dešava uporedo s tim, u prvim mesecima života bebe (ili godina).
Kada se rodi beba rodi, se i mama koja do tada nije postojala. Neretko ta nova uloga obuzme ženu i teško je da te dve uloge u nama budu u balansu od početka. Bebi bluz, ili čak postporođajna depresija mogu jako negativno uticati na ženu u svim poljima života, pa i u ovom.
Neke mame osećaju smanjenu želju za seksualnim odnosima sa partnerom. Neke imaju fizičku nelagodu.
Veoma često se oba aspekta prepliću što dodatno narušava samopouzdanje.
EMOTIVNI ASPEKT
Po dolasku bebe, bliskost i intimnost sa partnerom spadne na poslednje mesto prioriteta. Mame koje doje bebe, dosta vremena provedu posvećene tome. Ako dodamo tome i nespavanje i druge obaveze i dobićemo jednu umornu mamu. Celokupno iskustvo porođaja i oporavak od njega, mogu uticati na sveobuhvatnu sliku o sebi i doživljaju koji imamo.
Većini žena se telo menja u trudnoći. Promene se nastavljaju, nekad i intenzivnije, u postpartumu.
Neke budu zadovoljne svojim izgledom, druge se ne opterećuju previše. Veliki broj žena se ne oseća ugodno u svom “novom” telu.
Često je potrebno nekoliko meseci da se telo vrati u stanje na koje smo navikli. Nažalost, mnoge mame na novo telo ne gledaju blagonaklono već se stide i skrivaju. Čak iako su svesne da je ono bilo dom jednom malenom biću i podarilo mu je život. Samim tim nemaju samopouzdanja pred partnerom i ne osećaju se slobodno. Često im i dodir na određenom delu tela više ne prija.
Sama percepcija dojki i kod muškaraca i žena može biti izmenjena. Umesto erogene zone, dojke dobijaju funkciju hrane (jaz između seksualne konotacije i biološke funkcije). Ukoliko je tako, onda fokus treba da stavimo na neki drugi deo tela tokom odnosa.
Vođenje ljubavi u sobi gde je beba ili sama pomisao da će se ona probuditi, ne idu u prilog nezaboravnom seksualnom odnosu. Barem većini partnera.
FIZIČKI ASPEKT
Famozni prvi odnos nakon porođaja često može da bude odložen iz mnogo razloga.
Porođaj carskim rezom, rana od epiziotomije, šavovi ili celokupno porođajno iskustvo mogu da nas sprečavaju u tome da ponovo uspostavimo bliskost sa partnerom kroz fizički odnos.  Prvi odnos je moguće imati i već nakon 2 nedelje po porođaju. U većini slučajeva to bude nakon mesec – dva od dolaska bebe na svet. U svakom slučaju, pravo vreme je kada ste Vi za to spremni.
Proces dojenja regulišu hormoni prolaktin i oksitocin.
Pad estrogena, ženskog polnog hormona, u periodu dojenja pod dejstvom prolaktina, utiče na pojačanu suvoću vagine. To rezultira nelagodom tokom samog odnosa. Ona nije pokazatelj nivoa uživanja. Može se rešiti adekvatnim lubrikantima na vodenoj bazi i dužom predigrom kako bi se telo pripremilo.
Nije neobično da tokom odnosa, usled zadovoljstva i hormona sreće – oksitocina, potekne mleko iz dojki. Zahvaljujući njemu žena postiže i orgazam. Nekim parovima to ne smeta. Neke žene, pak, koriste tupfere ili ostaju delimično u odeći kako bi se to sprečilo. Može se izdojiti malo mleka ili podojiti beba pre toga. Moguće je i da bradavice budu osetljivije na dodir – i u pozitivnom kontekstu i u negativnom.
Dešava se i da neke majke osete seksualno uzbuđenje dok doje bebe, što je prirodna reakcija, iako vrlo osetljivo kao tema.
SEKS I DOJENJE: REZULTATI ISTRAŽIVANJA
Sprovedeno je istraživanje 2005. godine u Kanadi i obuhvaćeno je 316 ispitanika o razlozima izostanka seksualnih odnosa u postpartumu.
Rezultat je sledeći:
18,6% nedostatak volje
16,8% umor
16,8% se plaši bola
15,6% nema odobrenje lekara
14,4% misli da je rano
Među populacijom sa naših prostora, u anketi koja je sprovedena on-line u avgustu 2022. godine, od 74 mama koje isključivo doje, rezultat je sledeći:
39 žena ima smanjenu seksualnu želju
19 žena nema smanjenu seksualnu želju
16 žena ponekad
ŠTA MOŽEMO DA ZAKLJUČIMO
Ipak, možemo da posvetimo vreme i da pokažemo malo više razumevanja za međusobne emocije i potrebe. Takođe i da pronađemo neke nove načine za iskazivanje bliskosti.
Sigurno je da se odnosi menjaju nakon dolaska bebe u porodicu, ali ne nužno na gore. To samo zahteva malo drugačiji pristup partnerskim odnosima. Kao što prekid dojenja ne znači prekid bliskosti majke i bebe, tako i privremeni izostanak seksualnih odnosa i neke poteškoće u realizaciji, ne znače kraj intimnosti i bliskosti među partnerima.
Iskren razgovor o osećanjima i tome šta Vam prija i ne, i naročito strpljenje, mogu da pomognu da se opustite. Kao i saznanje da je ova faza prolazna. Masaža, kupka, romantična atmosfera, omiljena muzika ili čaša pića, ugođaj ili promena poze su neke metode kako da seksualni odnosi u postpartumu budu lakši i lepši.
Postoje naravno i one žene koje ne osećaju smanjenu seksualnu želju. Koje smatraju svoje telo još ženstvenijim i privlačnijim i kojima osetljive bradavice skraćuju put do zadovoljstva.
O tim srećnicima drugom prilikom!
Tekst pripremila:
Julija Pavlović, savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ
Izvori:
Hajdi Murkof – „Šta da očekujete dok čekate bebu“

Related posts

Vršnjačke savetnice za dojenje

Šta kada su bolesne mama ili beba

Mama koja želi – ona i uspe!