Obeležavanje Svetske nedelje dojenja, 7. avgusta na Zemunskom keju

I ove godine, po šesti put, Udruženje RODITELJ obeležiće Svetsku nedelju dojenja od 1- 7 avgusta. Ovogodišnje obeležavanje Nedelje dojenja biće održano kao i prethodne godine na Zemunskom keju, kod Letnjeg paviljona, u nedelju 7.avgusta od 17 do 20h. U skladu sa ovogodišnjom temom Svetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja WABA, tema ovogodišnje manifestacije je „Razgovarajmo! Dojenje – trodimenzionalno iskustvo!“ i prenosi poruku o važnosti komunikacije za zaštitu, promociju i podršku dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou.

Značaj komunikacije pokazaće se i kroz program manifestacije koja će okupiti veći broj majki koje doje, trudnica, zdravstvenih stručnjaka, i svih ostalih pojedinaca i institucija koji promovišu i podržavaju dojenje. Svi oni će na taj način imati priliku da razgovaraju, razmene iskustva, a sve trudnice i majke da dobiju savete o dojenju i ishrani beba od stručnih saradnika i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELJ.

Imajući u vidu značaj savremenih komunikacionih tehnologija za promociju i podršku dojenja, u okviru ovogodišnjeg obeležavanja Svetske nedelje dojenja Udruženje RODITELJ će od 1. avgusta pustiti u rad specijalizovani web portal posvećen temama vezanim za dojenje. U okviru portala posetioci će imati mogućnost da se informišu o svim temama vezanim za dojenje, ali i da dobiju savete vršnjackih savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ. Vršnjačko savetovalište Udruženja RODITELJ predstavlja inovativan oblik podrške majkama u procesu uspostavljanja i što dužeg trajanja dojenja, jedinstven u Srbiji, koji se u zemljama u kojima se praktikuje pokazao kao veoma efikasan. Od 2009. godine Savetovalište za dojenje Udruženja RODITELJ čine edukovane mame savetnice koje su i same imale bogato iskustvo u dojenju, a dodatno su prošle i stručnu obuku. Prilikom svake manifestacije obeležavanja Nedelje dojenja, poseban punkt posvećen je Savetnicama za dojenje u okviru kojeg nove mame i trudnice mogu dobiti savet i podršku.

Ovogodišnja manifestacija realizuje se uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za zdravstvo i Gradske Opštine Zemun.

GENERALNI SPONZOR ovogodišnje manifestacije je Rosa voda. Rosa voda i ove godine nastavlja sa projektom podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji, kako bi što više beba imalo priliku da dobije najbolju i najzdraviju ishranu – majčino mleko.

Ovogodišnje aktivnosti posvećene obležavanju Svetske nedelje dojenja podržali su Beli Put, Beluga, Dexyco, i igraonica Tehnokids.

Zašto ROSA?

Po sastavu ROSA je niskomineralna voda, odnosno sadrži malu količinu rastvorenih mineralnih materija i ne opterećuju organizam. Zbog toga se može upotrebljavati svakodnevno u neograničenim količinama. Rukovodeći se time da je voda izvor života, kao što je i kap majčinog mleka izvor života za bebe, Rosa je u saradnji sa Institutom za neonatologiju pokrenula projekat podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji. Sve mame koje mogu i žele da doniraju svoje mleko, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127. Više informacija o Banci mleka može se naći na www.bankamleka.rs.

 

 

Related posts

Vršnjačke savetnice za dojenje

Šta kada su bolesne mama ili beba

Seks i dojenje