Kako funkcioniše dojenje

Znaci koji ukazuju na slabije napredovanje bebe

da li beba dovoljno napreduje

da li beba dovoljno napredujeZnaci problema i slabog napredovanja

Većina majki je mišljenja da ako beba često plače ne dobija dovoljno mleka. Sami plač  nije automatski i znak da je beba gladna, niti je pokazatelj da imate  problema sa dojenjem. Ako novorođence sa 4 dana starosti nema barem 6 mokrih pelena i 2 stolice dnevno, treba obratiti pažnju na dojenje. Možda je potrebno da majka promeni ili ispravi položaj u kome doji, ili da doji bebu česće. Ako beba ni za desetak dana nije povratila porođajnu težinu, to je pokazatelj da dojenje ne ide kako treba. Majka ne sme oklevati, nego što pre potražiti pomoć u dojenju. Obavezno treba potraziti pomoć lekara ako uočite sledeće simptome kod bebe: suva usta i oči, letargija, mlitavost,  slab plač, bleda boja kože, koja,  kada je uštinemo, ostaje bela i zadržava izgled uštinute kože, uvučena fontanela, temperatura.

Ako beba ne dobija dovoljno na težini, treba pronaći uzrok. Majka se tada moze osecćati jako loše, kriviti sebe i svoju sposobnost da hrani bebu i da se brine o njoj. Vrlo je važno da pomoć potraži na vreme.

Slabo dobijanje na težini

Vrlo je važno razlikovati slabo dobijanje na težini i nenapredovanje bebe. Nenapredovanje bebe mlađe od mesec dana uključuje gubitak na težini i posle 10 dana starosti, beba nije vratila porođajnu težinu ni posle treće nedelje starosti, gubitak na težini je veci od 10%, mali ili neznatni rast u visinu i obimu glave, dehidracija, neuhranjenost.

Znakovi slabijeg dobijanja na težini bebe su:

  • česti podoji, aktivno sisanje i gutanje, majka oseća refleks otpuštanja mleka, bleda boja mokraće, šest ili više mokrih pelena dnevno, dobar izgled stolice, beba je aktivna i živahna, ima dobar mišicni tonus  i izgled kože, ali ipak dobija slabije na težini od proseka. Objašnjenje može biti u temperamentu i  metabolizmu bebe. Kao što ni odrasli ljudi nisu svi isti, tako nisu ni bebe.
  • Bebe koje su dojene na zahtev imaju na raspolaganju dojku na neodređeno vreme, i obično brže napreduju u težini, takodje i bebe koje spavaju sa majkom ili blizu majke. Bebe kojima roditelji pokušaju nametnuti određeni dnevni i nocni raspored podoja i spavanja, obično sporije napreduju. Majčino mleko majki koje prave duže razmake izmedju podoja je manje kalorično, nego onih koje česće doje.
  • Ako vaša beba zaista nedovoljno napreduje u težini, ne treba žuriti i odmah dodavati dohranu u obliku adaptiranog mleka. Najpre potražite pomoc u dojenju, a dohranjivanje formulom ostavite za krajnje rešenje, i to isključivo uz konsultovanje pedijatra. Beba koja slabo napreduje svakako će biti pod nadzorom lekara.

Mogući razlozi zašto beba slabo napreduje u težini:

– premali broj podoja u toku 24 sata. Majka ne doji na zahtev, već prema nekom rasporedu; beba između podoja dobija čaj, vodu ili neku drugu tečnost; beba spava duge vremenske intervale, ili prespava noć.

– nedovoljna dužina trajanja podoja . Majka doji unapred utvrđeni broj minuta na svakoj dojci, te beba ne uspeva da izvuče i zadnje, masnije mleko iz dojke; beba zaspi ubrzo nakon početka podoja; majka prečesto menja dojke.

– beba ne sisa efikasno. Uzroci mogu biti loš položaj na dojci; loš hvat bradavice; beba odbija da sisa zbog prejakog ili preslabog refleksa otpustanja mleka; bebu muči neki bol tokom podoja, ili je bolesna. Slabo napredovanje u težini se obično uoči na redovnim pregledima kod pedijatra, te tako lekar može isključiti bolove ili bolest bebe kao mogući uzrok slabog napredovanja.

– nedovoljna količina mleka kod majke. Premali broj podoja i prekratko vreme za podoj uvek dovode do smanjenja količine mleka. Smanjena količina mleka uzrokuje  slabo napredovanje isključivo dojene bebe, i ako majka ne preduzme nešto da promeni način dojenja svoje bebe, dolazi do potrebe davanja dohrane u obliku adaptirane formule. Dodavanje veštackog mleka uz neispravno i neefikasno dojenje, bez podrške najbliže okoline, uvek vodi u sve manje i manje dojenja. Sve manje dojenja znači sve manje mleka u dojkama. Na kraju se dojenje prekida, a beba prelazi na ishranu potpuno zasnovanu na adaptiranoj formuli.

Pogledajte koliko je normalno dobijanje na težini u zavisnosti od uzrasta bebe.

Napisala Marija Milanović, savetnica za dojenje

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Povezani tekstovi

11 komentara

marija 26.12.2014 at 09:50

Pozdrav!
Moja beba je otpushtena iz porodilishta sa 3200,na prvoj kontroli je imala 4150,a pre nedelju dana smo bili na drugoj kontroli i imala je 4500 gr.Doktorka je rekla da slabo napreduje i da bi mozda trebali da joj uvedemo formulu.Ja sam do sad iskljuchivo dojila i ne znam shta bi mogao da bude problem jer beba izgleda zaista krupno i bucmasto.Od rodjenja sisa jako halapljivo i podoj joj nikad nije trajao duze od 15 min.Dojim je na zahtev pa to nekad bude na tri,a nekad na dva sata.U pochetku je imala i po 7 stolica dnevno,a sad je to jednom dnevnom ili jednom u dva dana,ali prepuni pelenu.Ne znam da li bi mogla nekako da je podstaknem da duze sisa ili da ipak krenem sa formulom ? Inache ja imam mleka,uvek mi ostane posle dojenja.Hvala.:-)

Odgovori
Savetnica za dojenje 28.12.2014 at 13:35

Postovana,
koliko je beba stara kada je bila na drugoj kontroli? Koliko beba ima mokrih pelena u toku 24 sata? Iskljucivo dojena beba, kao sto je vasa, treba da ima od 6 do 8 mokrih pelena u toku 24 h. Uzmite jednu neiskoriscenu pelenu i u nju sipajte 2,3 kasike vode, cisto da vidite kako izgleda tezina mokre pelene. Da li pratite bebina usta kada sisa? Primecujete li da guta mleko? Mozete pogledati na nasem sajtu polozaj bebe u toku dojenja, jer je to i te kako bitno kod pravilnog dojenja. Izvolite link http://dojenje.roditelj.org/2011/05/16/polozaj-bebe-na-dojci/
U toku dojenja mozete raditi i kompresije dojki da biste povecali protok mleka dok beba ima dojku u ustima. Obuhvatite rukom dojku koja je bebi u ustima, tako sto cete palac staviti na gornji deo dojke, a ostale prste na donji deo. Kada beba prestane da guta, lagano stisnite dojku. Pogledajte kako to izgleda http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kako-se-rade-kompresije-dojki/
Za dohranom nema potrebe, dokle god beba dobija na tezini, bitno je da ne gubi. Ako zelite da povecate kolicinu mleka, mozete da unosite vise tecnosti, ili da se izmlazate na prazno, nakon podoja.
Bilo bi lepo da nastavimo nas razgovor, cisto da otklonimo jos neke sumnje koje vas muce.

Kristina Lukic, savetnica za dojenje na obuci

Odgovori
Marija 10.01.2015 at 17:00

Beba za 10 dana puni 3 meseca.Ja joj na svaka 3 sata menjam pelenu i uglavnom je uvek vlazna.Nije prepunjena,ali teshka jeste.Chujem je da guta mleko,ali sad sisa po 15 min i onda pochne da plache i trazi cuclu.Pokushala sam da se izmlazam posle podoja pa da joj dam preko flashice,ali ona povuche i chim oseti mleko izbacuje flashicu.Probacu da pijem vishe technosti.Merila sam je juche i imala 4700 gr,a pre dve ipo nedelje na proshloj kontroli je imala 4500.Ne znam da li je dovoljno napredovala ?! Izmlazam se posle dojenja i uvek izvuchem od 20 do 40 ml. Ne znam da li bi trebala posle svakog podoja da se izmalazam ? Hvala vam puno na pomoci.:-*

Odgovori
Marija 10.01.2015 at 18:10

Stavila sam vodu u pelenu kako bi videla kolika je tezina mokre pelene i samo da javim da je njoj onda na svaka tri sata menjam mokre pelene.Jedino je u toku noci ne presvlachim.Pozdrav.

Odgovori
aleksandra 12.02.2016 at 23:37

Kako raspoznati da li je beba dovoljno sita i da li joj je dovoljno majcino mlijeko? Moja beba ima 3 mjeseca i napreduje bas dobro ali u zadnjih 10 dana stolica joj je zelena pa se plasim jede li dovoljno. Sisa vrlo cesto ali isto tako i dugo spava, ima stolicu u prosjeku 4 puta dnevno i mokri normalno. Prilikom dojenja brzo zaspe pa me strah sisa li dovoljno ja ga stimulisem da se probudi i nastavi dojenje ali nekad bezuspešno.

Odgovori
Dragana 20.09.2016 at 23:39

Cao potreban mi je vas savet rodila sam cerku 3450grama na rodjenju svo vreme je dodavala lilazuvali sad je 4 mesec i samo dodaje 200gr to me brine kad joj ponudim mleko iz flasice ona nece da popije.. sta bih trebalo da uradim po tom pitanju?kada je dojim ona po neki put pace.

Odgovori
Lejla 17.11.2016 at 17:56

Beba dojena ima pet mjeseci i kilazu od 7 kg. Rodjena je 3390 i duzinom od 48 cm. Je li to u redu? Samo dojim..

Odgovori
Ljubica 04.01.2018 at 18:32

Postovanje,moja beba je izasla iz porodilista sa 3160 grama a na prvom merenju je imala 4250g,iskljucivo sam je dojila mozda sam joj tri puta dala dohranu uvece kada je plakala i nakon sisanja. Sada sa mesec i po dana joj dam dohranu posle kupanja ali joj prvo dam da sisa mada nemam puno mleka uvece,kao da mi se smanji. I kada sisa preko dana on posisa do zadnje kapi i trazi jos i onda krene da place i ja joj onda dam drugu i nju takodje posisa do kraja,bukvalno ni jedna kap ne ostane. Nakon toga zaspi i spava po sat dva.Ja stimulisem dojku tako sto je masiram jos par puta da mi nadodje mleko i pijem fitolat. E sada me zanima da li ja mogu nekako da skroz izbacim formulu uvece a da pritom beba ne bude gladna i da dodam da smo je merili juce i to je posle dve nedelje od merenja i napredovala je oko 600 grama? Hvala unapred

Odgovori
adminm 06.01.2018 at 20:46

Poštovana,
Čestitam na trudu da dojite. Napredak vaše bebe pokazuje da je dobijala dovoljno mleka. Postavila bih vam samo nekoliko pitanja.
Koliko često dojite bebu? Da li uobročavate bebu ili je dojite na zahtev, na prve znake gladi (pre nego što se beba jako rasplače)?
Da li u međuvremenu izdajate mleko?
Laktacija se razlikuje u više faza, a to su pwdiod u trudnoći kada se stvara laktacija, period posle porođaja oko 40 dana kada hormoni diktiraju laktaciju i period nakon 40 dana kada dojenje funkcioniše po principu ponude i potražnje – koliko dojite bebu, toliko će se mleka stvarati. Ukoliko bebi ponudite formulu a ne dojku, stimulacija će izostati i tada će se stvarati manje mleka. Vi ste sada u periodu kada hormoni više ne diktiraju laktaciju, već vaša beba tako da sada imate manje osećaja prepunjenosti dojki i grudi su vam mekše, pa vam se iz tog razloga čini da mleko nestaje. Istina je da vaša beba ne može posisati svo mleko do poslednje kapi, jer za vreme samog podoja mleko ses stvara, može se desiti samo to da mleko malo sporije teče ili da vi ne možete izdojiti ni kap mleka. Pravilno radite što bebu nudite obema dojkama za vreme podoja, a takođe ako vam se učini da nema dovoljno i kada završi sa drugom dojkom, slobodno je vratite na prvu dojku i ponovo joj je ponudite. To će takođe uticti i na bolju produkciju mleka.
Što se tiče izbacivanja dohrane, narvno da jeste moguće da bebu vratite isključivo na dojku. Za početak mi napišite koju količinu dohrane beba popije nakon podoja? Možete bebi ukidati postepeno adaptirano mleko i možemo napraviti plan izbacivanja flašice, ali to ne treba uraditi odjednom već postepeno. Kada stignete, molim vas odgovorite mi na ova pitanja pa ćemo napraviti plan izbacivanja dohrane.
Još bih vam postavila par pitanja. Da li beba dobija adaptirano mleko samo jednom uveče? Dajete li bebi čajeve, vodu? Koristite li varalicu?
Ono što sada možete da učinite jeste da varalicu zamenite dojkom, ukoliko je koristite, da se odmarate što je više moguće, da verujete u sebe. Mekane dojke ne znače da nema mleka, takođe ako ne možete izdojiti ni kap ne znači da je mleko nestalo. Mleko se luči i za vreme samog podoja tako da kad god bebu stavili na dojku ona će imati mleka, samo je pitanje koliko će sporo ilk brzo da teče. Što se više opustite, podoj će teći lakše.
Koliko često i od kada pijete fitolat? To su tablete na bazi piskavice za poboljšanje laktacije, ali one same po sebi ne stvaraju laktaciju ukoliko dodatno ne stimulišete dojenjem na zahtev, što znači da ne pravite određen razmak u dojenju već dojite kada beba to poželi.
Da li bebu dojite noću i koliko često? Noćni podoji su veoma važni za laktaciju, a i tada su mama i beba najodmorniji i podoji sj najefikasniji tako da su značajni i za napredak bebe i za dobru laktaciju.
Vi ne trebate kompletno relaktsciju već samo malo pojačati laktaciju za podoj kada beba pije formulu, ali možda vm može pomoći ovaj tekst o relaktaciji dok mi ne odgovorite na pitanja i ne napravimo plan izbacivanja afaptiranog mleka. http://dojenje.roditelj.org/2016/09/10/relaktacija/
Najbitnije je da verujete u sebe i da dojite bebu na zahtev, odmarajte se koliko god možete i bliži vam se uspeh.
Za sva dodatna pitanja sam tu.
Vesna Milosav-Brkić, savetnica za dojenje

Odgovori
Milena 25.04.2018 at 09:58

Zdravo, moja beba za par dana puni dva meseca, ujutru i predvece je vrlo nemirna na dojci, pusta i hvata, i cujem da koliko god vuce nista ne guta. Kada je ujutru suprug uzme bude mirna s njim, a kod mene se vrpolji i okrece ka sisi. Nisam sigurna da li je gladna. Jutros je u roku od pola h dva puta kakio, prva stolica je bila zuta, dok ga posle druge nisam odmah presvukla i bila je zeleno zuta. I sad je kod tate zaspao, uzeo lazu i posle sekunde zaspao. Inace, pre par dana sam mu dala dohranu posle dva podoja popio je po 30ml… Od tad mu nisam davala stolica je ovih dana bila zuta. Nismo ga merili odavno, ali poslednji put je za 9 dana dobio 500g. Inace sada mirno spava. Da li je zelena stolica stvarno pokazatelj gladi? Hvala

Odgovori
adminm 27.04.2018 at 06:30

Poštovana,

Čestitam Vam rođenje bebe i istrajnost u dojenju. Ponašanje Vaše bebe jeste na neki način očekivano i normalno. Da bismo imali pravu sliku dojenja, morali biste nam odgovoriti na par pitanja, da li bebu isključivo dojite ili je dodatno pojite vodom ili čajevima, da li bebu dojite na zahtev ili je uobročavate, koliko su česti podoji i koliko dugo traju, da koristite varalicu to ste već napisli.

Veoma je bitno da beba ima dovoljan broj punih pelena, a to je 6-8 upiškanih pelena što znači 2-3 supene kašike vode u jednoj praznoj peleni, količinski, a pošto je beba sgtarija od 40 dana nije obavezno da mora da kaki svakog dana. Majčino mleko je lako svarljivo i može da se desi da ga beba iskoristi u potpunosti za rast i nema dovoljno suvog ostatka da bi kakila svakog dana. Što se boje stolice tiče, zlatnožuta stolica sa belim gromuljicama je izgled kakvoj se svaka mama nada i koja je najsigurniji pokazatelj da je beba zdrava i dovoljno jela. Međutim, čim boja bebine stolice promeni boju, mama se često bez razloga uplaši. Prvi razlog za zelenu boju sto.ice je da pelena nije odmah promen jena i da je stolica u peleni oksidisala i promenila boju. Drugi znak promenjene boje bebine stolice jeste to šta je mama je la u toku tdana, tako da bebina boja stolice može biti i zeena, crvenkasta, jedino što ne sme biti čisto crna boja i mora imati sadržaj, ne sme biti prazna pena. Ukoliko Vaša beba ispunjava uslov punihpelena, možete biti bezbrižni pto se tiče pitanja da li je beba dobila dovoljno mleka.

Da biste promogli bebi da bude manje nervozna na dojci i da biste je umirili možete je staviti kontaktom kože na kožu, raskomotite sebe i bebu i lezite da Vam bude udobno i stvite bebu sebi na grudi. Smanjite ostale nadražaje, svetlost, televiziju, muziku… pokušajte da se opustite i da bebi stvorite prijatnu atmosferu tako da bebi bude prijatno. Bebe često nervozno sisaju kada su uznemirene ili kada su previše gladne, i onda bebu treb prvo smiriti pa je onda ponuditi dojkom. To je samo jedan od razloga zašto se savetuje dojenje na zahtev, tačnije na prve znake gladi, pre nego što se rasplče. Kada se beba probudi prvo je ponudite dojkom dok se nije još sasvim razbudila i rasplakala, a zatim je presvucite jer će beba verovatno za vreme podoja piškiti ili kakiti. Ne uobročavjte bebu, ne dojite je na satnicu, ne gldajte u sat već u svoju bebu, nevezano da li je prolo pola sata ili dva sata od predhodnog podoja, bebu dojite kada ona to želi, a beba će se uobročiti sama. Ni odrasli nisu uobročeni i nisu gladni u istom periodu svakog dana, tako da ni bebe ne možemo tako uobročavati.

Za sva pitanja smo tu, do tada se mazite i uživajte dojeći svoju bebu.

Vršnjačka savetnica za dojenje

Vesna Milosav-Brkić

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: