Kako funkcioniše dojenje

Znaci koji mogu da vas zabrinu tokom dojenja

Sledeće situacije vas možda mogu zabrinuti, a ne znače da imate “premalo” mleka, niti da vaša beba premalo sisa:

1. Dojke vam deluju mekane i prazne

Mama koja se navikla na punoću i težinu svojih grudi, i stvorila sliku u kojoj u grudima ima puno mleka samo ako su dojke pune i teške, može se zabrinuti što su joj dojke odjednom postale meke i deluju prazno. Prva pomisao je da više nema dovoljno mleka i da “to malo što ima” ne može biti dovoljno za njenu bebu. Ne dopustite da vas ovo zabrine! Nakon početne prepunjenosti dojki, a posebno nakon nekoliko nedelja dojenja, vaše telo se savršeno prilagodi bebinim zahtevima. Ako dojite na zahtev svoje bebe, proizvodite tačno onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostavljanja ravnoteže između ponude i potražnje.

Znaci za brigu tokom dojenja

2. Beba se noću budi nekoliko puta

San većine novih roditelja  je beba koja spava celu noć. Iskreno, to je prilično nerealno očekivanje. Ako beba stara 10-ak dana prespava celu noć, verovatno nece dobijati dovoljno mleka.

3. Beba plače nakon podoja

Istina je da bebe plaču zbog gladi, ali postoje mnogi drugi razlozi za plač. Ne ograničavajte vreme trajanja podoja! Dovršite podoj na jednoj strani (neka beba sasvim isprazni dojku) pre nego što ponudite drugu dojku.

4. Podoji su učestali i dugo traju

Što je jednoj majci prečesto, drugoj može biti preretko. Jedna će podoj u trajanju pola sata smatrati predugim, a druga prekratkim. Ne zaboravite: NEMA PRAVILA KOLIKO ČESTO I KOLIKO DUGO TREBAJU TRAJATI PODOJI. Dozvolite svojoj bebi da sama uspostavi svoj raspored hranjenja i da sisa koliko želi. Beba može biti na dojci i 2 sata, a pritom svega 2 minuta efikasno sisati (gutati). U tom slučaju beba može ostati gladna i nakon dvosatnog podoja.

5. Ne uspevate da izmlazate “mnogo” mleka

Ovo ništa ne znači i ne bi vas trebalo zabrinjavati. Ne izmlazavajte se zato da biste saznali koliko mleka imate u dojkama, jer vas rezultat može zabrinuti i navesti na pogrešne zaključke. Vi sigurno imate onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem izvlači iz dojki. Problem može nastati ako mleko koje imate u dojkama ne dolazi do bebe jer:

  • dojite u lošem položaju;
  • beba nepravilno prihvata dojku;
  • beba ne sisa efikasno (ne guta mleko);
  • zakočen je refleks otpuštanja mlijeka.

Svi ovi problemi se relativno lako mogu rešiti.

6. Beba nakon podoja prihvata flašicu sa dohranom

To nikako ne mora značiti da je beba nakon podoja još uvek bila gladna. Beba može zbog izražene potrebe za nenutritivnim sisanjem prihvatiti cuclu na flašici. Ne zaboravite da upotreba flašice može poremetiti uspešno dojenje.

Fotografija

Povezani tekstovi

11 komentara

filip 18.10.2013 at 17:53

imam jedan veliki problem moj bebac ima 4 tjedna i tokom dojenja pocme plakati vrti se neprestano i radi cudne zvukove tako me zabrinjava a nemogu zbog sveg kod ljecnika molim mame da mi pomognu ako znaju meni je povo dijeta

Odgovori
Ivana 19.10.2013 at 22:00

Molila bih za savet.. Moja beba ima 6 nedelja i od pocetka imamo problem sa dojenjem. Krene sve super, cujem kako guta i nakon kraceg vremena krece u histerican plac. Sa flasicom isto tako. Krene da jede i prasne u plac. Nema problem sa soorom na jeziku, ne znam da li su grcevi jer kad stavljamo flasicu u usta imam utisak kao da se bori sa nekim da mu ne otme cuclu, mase glavom levo desno i vristi. Napredovao je na prvoj kontroli 1kg i pedijatar tvrdi da je sa njim sve u odlicnom stanju. A kako uspemo da ga nahranimo verujte mi, ne znam. Hvala unapred..

Odgovori
admin 28.10.2013 at 16:16

Tehnika sisanja bebe iz dojke i hranjenje nalazi flašicu su potpuno različite. Zbog toga vaša beba nikada nije naučila da sisa. Usta bebe i jezik se ne postavljaju isto na dojku i na cuclu. Isto tako, mleko iz dojke i iz flašice ne teku istom brzinom. Kada krene podoj mleko iz dojke ide brže nego kasnije kada ga beba treba “izvuci” sisanjem. Tada, verovatno, beba počnje da negoduje i postaje nervozna. Iz flašice ide istom brzinom na početku i na kraju, a to što place pred hranjenje flašicom je najverovatnije zbog one tehnike sisanja iz dojke i “hvatanja” čučne ustima. Beba je “zbunjena”.

Ono što trebalo uraditi kada beba u toku podoja prestane da sisa, unervozi se i počne da place je: smiriti je (nositi je i blago ljuskati, tiho joj pevati, promeniti uobičajeno mesto gde je dojite, možda leći sa bebom na krevet, nekada pomaže i tehnika “koza na kozu”) pa nastaviti podoj. Nikako ne davati flašicu. Pošto ste Vi već uveli flašicu (ne piše da li izdojeno ili AD) potrebno je da što pre izbacite flašicu iz upotrebe. O tome kako da izbacite flasicu imate više na nasem sajtu -http://dojenje.roditelj.org/download/ Izbacivanje flašice nije baš lako, ali ukoliko ste doboljno uporni i strpljivi, moguće je.

Odgovori
Marija 11.02.2016 at 23:05

Imam pitanje za vas jer sam vrlo zbunjena. Moja beba ima 4ipo mjeseca, bili smo na kontroli i za mjesec dana napredovala je 700g, pedijatar kaze da to nije dovoljno i da joj treba dohrana. Jos uvijek joj nisam uvela dohranu jer smatram da ce ako to uradim ubrzo doci kraj dojenju, ali se istovremeno plasim sta ako je moja beba stvarno malo napredovala i sta ako ne sisa dovoljno. Inace ona sisa bas kratko ali svo vrijeme se cuje da bas sisa. Molim vas za savjet. Unaprijed hvala.

Odgovori
Savetnica za dojenje 13.02.2016 at 10:30

Poštovana,
to je i više nego očekivani napredak za bebu u tom uzrastu. Beba je:sada snažnija, pa podoji traju kraće, ali i aktivnija, pa se više troši. Kakav je napredak imala na dosadašnjim merenjima? Koliko ima podoja u 24h? Koliko mokrih i ukakanih pelena? Odgovorite na ova pitanja, mada u biti nemate razlog za brigu, jer je ovo i više nego solidan napredak.
Lep pozdrav,
Dragana Vasic, savetnica za dojenje

Odgovori
Tanja 23.02.2016 at 01:00

Poštovana, beba ima 4 mjeseca i 6 dana.Danas na mjerenju samo 5.915 gr,a prije toga 29.01. izmjereno 5735.ona jeste sad malo dobila,a prvih mjeseci je dobijala u prosjeku 750 mjesečno,znači bila je tacno na sredini krivulje,idealno su mi govorili. Zadnje tri sedmice sam selila sa bebom pa sam bila malo pod stresom a i dobila sam menstruaciju,nisam obraćala pažnju na znake gladi koje je počela pokazivati prije 7 dana. Moje dojke su takodje prije nekih deset dana prestale biti toliko mokre u tokunnoći.da li mogu bez adapt.da povratim potrebnu količinu i da vratim noćne podoje.

Odgovori
Savetnica za dojenje 24.02.2016 at 11:40

Postovana, 
Potpuno je normalno da bebe posle treceg meseca pocinju manje da dobijaju na tezini. Takodje, ako je beba kakila i piskila pre merenja, to takodje moze uticati na to da beba na merenju ima manje nego sto bi imala da je obavila sve to posle merenja. Moguce da je tokom selidbe zbog guzve sisala manje nego inace. Cak i ako vam se kolicina mleka smanjila, povecacete je redovnim stavljanjem bebe na dojku. Na prve znake gladi (vrtenje glavicom, meskoljenje, zijanje…) I drzite je na dojci koliko god zeli. Takodje, mozete se izmlazati malo posle podoja da povecate kolicinu. No, to sto vam grudi vise nisu prepune i sto vam ne curi mleko iz njih ne znaci da nemate dovoljno mleka, vec da se postigla ravnoteza ponude i potraznje. Bitno je da pratite bebine pelene (da ima barem sest, a pozeljno je vise, mokrih pelena – jedna mokra pelena je kao kad u suvu sipate dve-tri kasike vode), da je aktivna tokom dana, ima jak plac i uopste da joj je zdravsveno stanje i ponasanje dobro. 
Sto se tice nocnog podoja, mozete bebi dati i nocu kad zeli, no ne morate je vise buditi. Dovoljno je ona velika da se sama budi za podoje. Imate li ranojutarnji podoj (oko cetiri-pet)? Jos neko pitanje?
Srdacno, 
Bojana Kukulj-Gez, savetnica za dojenje

Odgovori
Meri 04.03.2016 at 02:33

Postovana, beba je rodjena sa 3,380, sada sa 6,5 mjeseci ima 7,480 i 1m.Bebaa ojena iskljucivo, medjutim jako sam zabrita,juce e na kontroli beba od 5,5 mj do 6,5 dobila 280 i pedijatar preporucuje da se picnem izdajati I nudim bebi izdojeno. Do skoro sam se izdajala (radi pravljenja kasica) I bez ikakvih problema se izdojim, a danas i juce nikako mi ne ide izdajanje, jednostavno nece. Sta da radim, molim vas, bojim se da beba nije gladna, da nije pocela dobivati na kilazi. Jako malo spavam moze li to biti razlog? Bilo kakav savjet dobrodosao.

Odgovori
Savetnica za dojenje 05.03.2016 at 20:12

Poštovana,
vaša beba je za 6 meseci duplirala porođajnu kilažu, a to je nešto što se očekuje, pa mi nije jasno zašto je vaš pedijatar predložio izdajanje. Izdajanje nije lak posao, pored male bebe. MOlim vas da mi napišete kako je beba napredovala do ovih 6 i po meseci, da li ste i kad krenuli da uvođenjem čvrste hrane, koliko podoja i koliko obroka beba ima sada? Takođe mi opišite kako izgleda jedan vaš podoj i da li beba koristi cuclu tj. varalicu. Da li beba dobija vodu, čaj, sokove?
To što sada ne možete da se izdojite je vrlo moguće posledica vaše zabrinutosti. Naime, adrenalin koji se luči kada smo pod stresom blokira isticanje mleka iz dojki. Mleko je u dojkama, ali ne može da izađe. Stavljajte bebu da sisa što češće i mleko će krenuti. Vi probajte da se opustite. Vaša beba sasvim lepo napreduje i mislim da nemate razloga za brigu, ali ni za izadajenjem dok god beba lepo sisa.
Vidim da spominjete da ste se izdajali za kašice pa me zanima kad ste krenuli sa kašicama, tj. sa uvođenjem dohrane. Vrlo je moguće da je manje napredovanje posledica i ranijeg uvođenja dohrane. Ni jedna voćna, povrćna, pirinčana kašica nije kalorična kao vaše mleko, a ako je beba punila stomak njima umesto mlekom onda nije neobično da manje napreduje u kilaži.

Nadam se da sam pomogla.
Očekujem vaše odgovore.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Odgovori
Sun 05.04.2016 at 21:15

Poštovani, trebam pomoć, savjet oko dojenja. Beba je rodjenja 2810, doma išli sa 2610, sa 5 tjedana imala je 3700, pedijatrica nas pohvalila. No na vaganju sa 2 mjeseca ima 4170, znaci u mjesec dana dobila je samo 470 i pedijatrica nalaze dodatak dohrane.
Inače, imamo i problem s povraćanjem radi kojeg smo završili i na promatranju na Rebru no tamo su ustanovili da nije neki problem, da to nisu velike količine koje povrati. Meni se cini da povrati kada previse pojede. Kako smo se u bolnici vagali prije i poslije svakog podoja ustanovili smo da ona u jednom podoju ne pojede bas dovoljno- najčešće oko 40, 50, 60, a bude i od 20 do 90, ali 90 rijetko. Dojim na zahtjev, svakih sat, sat i pol, dva. Po noći sam je počela buditi svaka 3 sata za dojenje, no znala je spavati i vise u komadu dok je nisam počela buditi.
Sto se tiče mlijeka imam ga i previse, moram se izdajati, jaki let Down, sve šprica. No cini mi se da je mlijeko dosta vodeno, nisam sigurna da li ikad dodje do onog masnog mlijeka, dojka mi nikad nije prazna iako nekad u vise navrata dajem istu dojku. Ne znam sto da radim, cini mi se da je ovaj napredak stvarno na donjoj granici i da bi morala dati tu dohranu

Odgovori
Savetnica za dojenje 12.04.2016 at 17:28

Poštovana,
možete se pre podoja kratko izmlazavati,najbolje ručno, dok ne izađu ti prvi i najjači mlazevi mleka. Tako ce beba mirnije sisati, neće se nagutati vazduha, a i dobiće vise masnijeg mleka.
Napredak vaše bebe jeste na donjoj granici, ali bebe ne napreduju jednako svakog dana. Kada nastupi razvojni skok, one u par dana dodaju i na težini i u centimetrima. Iz istog razloga pogrešno je i nepotrebno meriti bebu pre i posle podoja.
Takođe, kako beba raste, ona jača, i za isto vreme sisanja ona izvuče veću količinu mleka.
Da li beba unosi dovoljno mleka vidimo preko njenih mokrih i pokakanih pelena. Beba u starosti oko 2 meseca u toku 24 sata treba imati najmanje 8 podoja i najmanje 6 mokrih jednokratnih pelena. Stolica kod isključivo dojenih beba može da izostane i po 7 dana. Pratite ove pokazatelje, dojite bebu na zahtev. Ne odlažite podoje, i ne čekajte da se beba rasplače da biste je podojili. Dojku nudite na prve znake gladi, čim krene da se meškolji i budi.
Vodite računa da i vi redovno jedete i pijete, najbolje vodu ili čaj, odmarajte pored bebe u krevetu i zaboravite na stres. Vaše mleko je nastajalo još u trudnoći, i namenjeno je baš vašoj bebi, idealno za nju, bolje ne postoji.
Bolji je manji prirast težine na takvom mleku, nego prirast od kile na veštačkom mleku.
Puno se mazite, govorite vašoj bebi sve što osećate prema njoj, vi ste za nju čitav svet, jedino što poznaje. Dozvolite i sebi i bebi da se upoznate, prva tri meseca života bebe zovemo četvrti trimestar, a ni majka se ne postaje baš svaki dan.
Uživajte uz bebu, prošetajte po lepom vremenu. Budite pozitivni i imajte vere u vase telo i prirodu.
Srdačno,
savetnica za dojenje Marija

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: