Aktuelno

U Britaniji plaćaju mamama da doje

Koliko je “vrag odneo šalu” i koliko je potrebno da se majke vrate dojenju, govori gotovo neverovatna vest da će  mame novorođenčadi u dve oblasti u Velikoj Britaniji, plaćati da doje svoje bebe u okviru oglednog programa čiji je cilj podsticanje te prakse u siromašnim oblastima gde je ono “žigosano”.

Mamama u Derbiširu, u centralnoj Engleskoj, kao i njihovim susedima u Južnom Jorkširu, biće ponuđeni vaučeri za kupovinu u vrednosti od 140 evra ako budu dojile bebe tokom prvih šest nedelja od rođenja, a njihov iznos bi bio povećan ako produže dojenje na šest meseci.

prenosi “021”

Znaci za brigu tokom dojenja

Žene koje učestvuju u programu moći će da plaćaju dobijenim vaučerima u supermarketima i prodavnicama. Oko 130 žena iz ugroženih područja učestvovaće u programu čiji je cilj da se ustanovi da li finansijski podsticaj može povećati praksu za koju se smatra da veoma čini dobro zdravlju novorođenčadi. Program bi mogao sledeće godine da bude proširen na celu zemlju, ako uspešno poveća stopu dojenja dece, saopštili su organizatori.  Ukoliko majke žele da dobiju vaučere, potrebno je samo da njihove babice potvrde da doje bebe.

Na ove mere vlasti su podstaknute zbog sve manjeg broja majki koje doje svoje bebe. Paradoksalno je da najmanje doje žene iz najsiromašnijih slojeva društva. Razlog za to verovatno leži u činjenici da je ženama niskog obrazovnog statusa lakše manipulisati i one su pokložnije propagandi proizvošača adaptiranog mleka da je ono “bolje”  i “kvalitetnije” od majčinog.

 

Povezani tekstovi

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: