Kako funkcioniše dojenje

Šta su skokovi u razvoju

Šta su skokovi u razvoju?

  • Rast i razvoj bebe i dece se ne odigrava uvek jednako, pravolinijski. U određenoj dobi bebe i deca imaju takozvani razvojni skok, ili skok u razvoju. Beba ima određen ritam podoja i spavanja, pa se odjednom taj ritam promeni. Tek što je zaspalo, probudi se plačući, grizući šakice i tražeći dojku.
  • Kao i svi ostali ljudi, bebe imaju periode kada su gladnije nego pre. Ti dani se nazivaju skokovi u razvoju. Na engleskom frequency days, ili u slobodnom prevodu, dani čestog sisanja. Ovako se nazivaju jer beba svojim čestim sisanjem, odnosno, čestom stimulacijom bradavice, na prirodan način sama sebi obezbeđuje povećanje mleka. Raste i razvija se, i svakim sledećim danom potrebno joj je sve više i više mleka.
Kako se manifestuju skokovi?
  • Bebe se rezličito ponašaju u skokovima u razvoju. Neka samo češće traži da sisa, poneka plače čim se skine s dojke. Čini se da bi sisala ceo dan, a poneka traži više puta na dan i pravi kratke razmake između podoja. Za novu mamu ovo može da bude naporno, ponekad i frustrirajuće, ali razvojni skokovi ne traju dugo. Ukupno dva, tri dana, i onda beba povrati svoj ritam podoja i spavanja.
  • Skokovi u razvoju se u prvih šest meseci često javljaju, jer u to doba beba najbrže napreduje, odnosno, za prilično kratko vreme doda dosta kilograma.

Pogledajte kada možete  da očekujete razvojne skokove

skokovi u razvoju
iz foto arhive Udruženja RODITELJ
Šta raditi?

Ako mama u trenucima dok je beba u razvojnom skoku prihvati svesno i svim srcem povećanu potrebu svoje bebe da sisa, ako treba, i ceo dan, da joj jednostavno bude na raspolaganju 24 sata na dan, i ako te trenutke, dok beba provodi na dojci, sisajući ili dremajući, mama koristi za spavanje, odmaranje, čitanje, opuštanje, gledanje televizije, filmova, ili bilo sta slično, na dobitku su obe, i mama i beba. Tako uzajamno zadovoljavaju svoje osnovne porive, beba se hrani i mama joj je blizu, a majka uspeva da hrani svoje potomče.

Prihvatite ovu pojavu kao normalnu.

 Dane razvojnih skokova provodite u krevetu izležavajući se sa svojom bebom. Pogrešno je da tada nudite bebi nešto u zamenu za dojku. Onoliko vremena koliko je beba provela bez dojke, toliko će mama imati manje mleka. Beba svojim sisanjem povećava količinu mleka kod mame. Ako joj to uskratite dok traje skok u razvoju, količina mleka se neće povećavati. Na kraju nećete imati dovoljno mleka za bebu.

Ništa na ovome svetu ne može biti važnije od davanja svojoj novorođenoj bebi najbolje moguće hrane. Beba je samo jednom beba, i to se vreme više neće vratiti. Zatražite pomoć u svemu ostalom što vam je potrebno, od muža, svekrve, mame, ostalih ukućana, prijatelja. Ako nemate nikoga, platite nekome za tu pomoć, a vi se posvetite samo svojoj bebi.

Napisala Marija Milanović, savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: