Savetnice za dojenje

Jedna od bitnih aktivnosti Udruženja od osnivanja do danas je i kontinuirano pružanje saveta roditeljima. Savetovalište je u okviru sajta Udruženja pokrenuto 2006. godine, ubrzo po osnivanju, kao vršnjačko savetovalište u kome smo mi – članovi Udruženja i roditelji savetima iz svog iskustva pokušavali da pomognemo novim roditeljima.

Prilikom obeležavanja Nedelje dojenja 2009. godine, poseban punkt posvećen je Vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga su savetnice za dojenje i mame sa iskustvom dojenja davale savete novim mamama i trudnicama.

Naredne godine, u okviru petog, jubilarnog obeležavanja Svetske nedelje dojenja od strane Udruženja RODITELJ organizovana je po prvi put u Srbiji i obuka za mame – vršnjačke savetnice za dojenje. Mame zainteresovane za savetodavni rad prošle su dva modula obuke, stručni i savetodavni, postavši time prve vršnjačke savetnice za dojenje u Srbiji.

PREDSTAVLJAMO NAŠE SAVETNICE

Milena Popević – Koordinatorka Savetovališta Udruženja RODITELJ

popevic
Milena Popević
  • mama je  jednog dečaka i devojčice. Trenutno radi od kuće, što joj ostavlja i vreme da se posveti radu u Udruženju. Loše iskustvo sa dojenjem prvog deteta, kada se ispostavilo da je uz mnogo problema dojila sina tri meseca, iako je želela mnogo više, motivisalo je da se više bavi problemima dojenja.
  • Posle istraživanja na internetu, čitanja  literature na tu temu, učlanila se u Udruženje RODITELJ gde je našla druge mame koje slično misle i imaju volju da se bave dojenjem.
  • Volonter Udruženja roditelj od 2008. godine. Nakon 2 godina volontiranja na projektima Udruženja Roditelj, naročito u “Roditeljskom info centru”, shvatila je da mnogo novih mama prolazi kroz slične ili iste probleme kao i ona s prvim detetom. Zajedničko im je što nisu imale kome da se obrate za savet, pa je rešila da proba da im pomogne i prijavila se za obuku Udruženja Roditelj za mame savetnice za dojenje 2010. godine. Od tada je kroz savetovanje mejlom, telefonom i uživo na radionicama pomogla mnogim mama da uspešno doje. Od februara 2018. drži radionice o dojenju u saradnji sa Dečjim sajtom. Možete je pratiti i na fejsbuk stranici – https://www.facebook.com/milenapopevicdojenje/
  • Sve naučeno pokazalo se kao jako korisno kada je rodila drugo dete – bila je mnogo bolje pripremljena i početak dojenja je prošao mnogo lakše. Devojčica je sisala do svog 3. rođendana i prestala bez ikakvih problema.
  • Maja 2014. prisustvovala konferenciji dr Džeka Njumena u Solunu (Grčka), kanadskog pedija