Aktuelno

Promene u dojkama za vreme trudnoće

Mnoge žene već u prvim nedeljama trudnoće primete da su im dojke osetljivije, nekad čak i bolne. Do ovoga dolazi zbog pojačanog protoka krvi i hormonskih promena u organizmu u toku trudnoće. Preosetljivost dojki je često i jedan od prvih znakova trudnoće. Javlja se između 4. i 6. nedelje i traje tokom celog prvog trimestra. Sve promene u dojkama koje se dešavaju u trudnoći u stvari su pripreme vašeg organizma da obezbedi hranu za bebu.

Jedna od prvih promena koju žene primete je rast dojki. U toku trudnoće mogu da porastu za čitav broj korpe na grudnjaku. Ovo je uočljivije kod prvorotki. Ovaj rast može da izazove svrab na dojkama, ali dobra krema uglavnom može da pomogne da se svrab ublaži. Ono što je važno jeste da se kreme nikad ne mažu preko bradavice i areole, a veličina grudnjaka treba da bude takva da vas on nigde ne žulja i da vam pruža dobru potporu za grudi.

U periodu između 6. i 8. nedelje bradavice i okolna koža (areole) postaju veće i  tamnije. Smatra se da se priroda tako pobrinula da novorođenče lakše pronađe mesto odakle dolazi hrana i gde treba da se “zakači”.

Zbog povećanja sloja masnoće u dojkama i rasta mlečnih žlezdi vene koje su se nalazile blizu površine kože sada mogu da dođu do izražaja. Montgomerijeve žlezde, mala ispupčenja na areolama, povećavaju se tokom trudnoće. Njihova uloga je da luče supstance koja premazuje bradavicu i areolu i tako ih štiti od infekcije. Zato u toku trudnoće nema potrebe za nekom specijalnom negom areole i bradavice. Izbegavajte sapune u ovom predelu jer oni isušuju kožu. Najbolje bi bilo da se za održavnje higijene koristi samo topla voda.

Negde u drugom tromesečju vaše telo počinje da proizvodi kolostrum tj. prvo mleko koje se još naziva i bebinom prvom vakcinom jer sadrži mnogo hranljivih sastojaka i antitela. Neke trudnice će ga primetiti, neke neće sve do prvog podoja. Ali čak iako ga ne primetite, znajte da je on tu. Ukoliko se beba rodi pre termina, majčino mleko će biti potpuno prilagođeno potrebama nezrelog organizma prerano rođene bebe. Sastav mleka će biti drugačiji od sastava mleka namenjenog donesenoj bebi.

Mnogim ženama dojke se vrate na veličinu od pre trudnoće ili čak budu i manje. To je normalno i moglo bi se nazvati pratećim efektom trudnoće, a ne dojenja. Trudnoća više nego dojenje doprinosi promenama na dojkama.

 

Autor: Milena Popević, savetnica za dojenje i koordinatorka Savetovališta za dojenje

Izvori:

www.babycenter.com

www.pregnancy.about.com

www.birth.com.au

www.roda.hr

Povezani tekstovi

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: